Reykjanes Ijsland

Reykjanes onontdekt Ijsland- 16 tips

 Ijsland in het klein

Schiereiland Reykjanes oftewel Reykjanesskaggi in Ijsland is de plek van eeuwenoude lavavelden, en mysterieuze plekken. Om de hoek van Reykjavik, en aan de voet van luchthaven Keflakvik wacht dit schitterende schiereiland. Veelzijdig Reykjanes is gezegend met boordevol natuurschoon en bezienswaardigheden: een soort mini-Ijsland.
Juist voor wie een verborgen juweeltje wil ontdekken, is dit een uitgelezen kans. En het fijne is. Reykjanes is zelfs in een dag te bezichtigen, en makkelijk te combineren met Reykjavik. Ideaal voor wie 24, uur, of meer in IJsland te besteden heeft. Tijdens een roadtrip van 4 dagen bezocht ik samen met Robbert deze diamand van Ijsland. Mijn tips: reisgids wil ik graag met je delen.

Wat te zien en te doen in Reykjanes?

Ga er maar even lekker voor zitten want Reykjanes is de heeft genoeg moois te bieden. Gelukkig liggen de meeste bezienswaardigheden dicht bij elkaar. Daarnaast zijn deze ook nog eens gratis te bezoeken. Waarom moet je deze hartendief van Ijsland niet missen? De meeste mensen bezoeken IJsland vanwege de overweldigende natuur, rust en ruimte.

En dat heeft Reykjanes allemaal, maar dan zonder hordes toeristen. Hier kun je echt één zijn met de natuur, en ongestoord genieten van het beste van IJsland. Wist je dat een groot deel van Rejkjanes uitgeroepen is tot UNESCO Global Geopark? Dat betekent dat meerdere sites van wetenschappelijke-, en geologische, en ecologische waarde zijn. https://www.visitreykjanes.is/en/what-to-see-do/reykjanes-geopark

Lavafields Reykjanes

Lavavelden Reykjanes

Ga badderen in De Blue Lagoon hotsprings

De Blue Lagoon is het troetelkind van Ijsland. Vanuit alle uithoeken van de wereld lijkt iedereen samen te komen in het ijsblauwe water van de blue Lagoon hotsprings. Het hele jaar door heeft deze hotspring een temperatuur van 40 graden. In de openlucht, omgeven in een lavalandschap uit de 12e eeuw. Vanuit het thermale blauwe water kijk je zo op het met mos begroeide landschap uit. Niet voor niets is dit dan ook ongetwijfeld de meest gefotografeerde selfie spot van Ijsland.
In het minerale, warme water zit je hier zelfs in de winter als gebakken. Let op: In het hoogseizoen: juli en augustus, december tot en met februari is het handig om vooraf te reserveren via de website. Entreeprijzen 40 € p.p. Overigens bezocht ik zelf een natuurlijke hotspring, in plaats van de Blue Lagoon, dus lees het artikel over de Golden Circle, south coastal road ook nog even.

Stoom weg in Gunnuhver

Ga naar het meest zuidwestelijke puntje van Reikjanes. Hier ligt Gunnuhver. De grootste geothermale modderpoel van IJsland.  Dit natuurlijke wonder is vernoemd naar de geest Gunna. Volgens de legende terroriseerde deze geest de hele boel, totdat een priester haar gevangen zette in de kokend hete modderbrei. Gunnuhver doet tevens dienst als krachtcentrale. Uit het bijbehorende kunstmatig aangelegde meertje wordt ook zout gewonnen. Twee vliegen in één klap!

Wonderlijke wereld

Dit is bovenal een sprookjesachtige plek. De hete zwavelbronnen zijn springlevend. Van verre zijn de witte pluimen al zichtbaar. Evenals de dikke damp van stinkende zwavel. Een tof gezicht. Dwaal door het grijswitte landschap. loop langs bubbelende poelen, en kleine stoomventielen. Waan je een weg door de dampende mist. Weetje: Gunnuhver is deels ontstaan na de aardbeving in 1967 en is het jonkie onder de hete bronnen. Praktisch: parkeren kan om de hoek, toegang is gratis.

Blue Lagoon Ijsland

Blue Lagoon

Gughnnuver geothermal area

Geothermal Ghunnuver

Gunnuhver hotspring

Gunnuhver geothermisch gebied

Guhnnuver hotspring in Reykjanes

Stomende Gunnuhver

Loop naar Reykjanesviti vuurtoren

Wandel (in 10 minuten) vanuit Gunnuhver door richting de vuurtoren. Deze is overigens ook bereikbaar met de auto, maar te voet beleef je de omgeving toch heel anders. In de zomer lijkt de Reykjanesviti vuurtoren omringd door een Teletubbie achtig landschap. Groen gras en bloemen steken af tegen het donkere lavalandschap achter de vuurtoren.
Deze 20 meter hoge reus uit 1908 is de oudst bewaarde gebleven vuurtoren in IJsland .Wandel je hier net als ik in de zomer? Pas op voor de noordse Stern. Tijdens het broedseizoen zijn deze vogels erg territoriaal. Wij werden belaagd en geplaagd, maar niet geraakt. Dus ‘mind your head’.

Vergaap je aan Valahnùkur

Vanuit de vuurtoren loop je zo door naar Valahnùkur. Deze berg van 500 meter is ontstaan uit kokend hete lava. Na een vulkaaneruptie is lava afgekoeld en uitgegroeid tot een berg. Van een kleine afstand is goed te zien hoe kussenlava (uitvloeiingsgesteente in de vorm van kussentjes) en lagen tufsteen elkaar in lagen afwisselen.
Overigens: 15 km voor de kust ligt het eiland Eldey: vuureiland. Ooit was dit het habitat van ‘The Great Auk’: speciale pinguïn kolonie. Deze zijn helaas uitgestorven. Ter herinnering aan deze olijke dieren is een monument in de vorm van een Great Auk neergezet.

Karlinn: standvastige man in de zee

Tegenwoordig zorgen Jan van Genten voor een olijke noot in dit verstilde landschap. Op een heldere dag is het uitzicht adembenemend. Enkele spitsvormige rotsen rijzen op uit de zee. Met zijn 50 meter torent Karlinn: oftewel grote man boven alle rotsen uit. Naast Karlinnn heeft ooit vrouwelijke formatie gestaan, maar deze is verdwenen. Vanaf de kliffen kijk je nog altijd uit op deze rots. Tip met kids: klim en klauter over de enorme keien op het naastgelegen strand.

Weg Reykjanes naar vuurtoren

Op weg naar de vuurtoren

Kerling, Karl Reykjanes Ijsland

Uitzicht op Karl

Valahnúkar

Valahnúkar en monument

Vuurtoren Reykjanes

Vuurtoren Reykjanes

Wandel langs 100 kraters

Tip: vanuit Valahnùkur kun je de ‘100 crater trail’ volgen. Dit pad loopt dwars door de Stampar lava fields. Stamper is een serie van kraters uit de 12e eeuw. 100 kraters is ietwat overdreven, maar het zijn er in ieder geval genoeg. Dit is je kans om langs 2 grotere, en meerdere kleine kraters en een levende vulkaan te lopen. Het landschap oogt ietwat buitenaards. Wie weet loop je ET of andere marsmannetjes hier zo tegen het lijf.

Brimketill- infinity pool in rotsen

Bezoek Brimketill- zwembad in rotsformatie. Voor liefhebbers van Infinity pools is dit helemaal het summum. Het komt niet vaak voor dat je een door de ‘natuur gemaakte infinity pool’ kunt aanschouwen. Vanaf de zijlijn bezien, lijkt het alsof de kust het water omhelst. Dit natuurlijke zwembad is enorm helder, en ziet er enorm aanlokkelijk uit. Maar let op: deze rockpool is niet geschikt om in te zwemmen. De stroming is te sterk, dus laat je niet verleiden. Praktisch: toegang is gratis, en er is een parkeerplaats naast Brimketill.

Brimmketill rock pool

Brimketill

Seltún- Dwaal langs geothermale geysers

Seltún: geothermaal gebied nabij Krýsuvik. Dit is een onderdeel van het Reykjanes natuurreservaat. Seltún is één grote samensmelting van hotsprings en modderpoelen. Dit laatste is een vreemde naam, want een temperatuur van +150 graden smelt stenen om in de grijze blub die je hier ziet. In Seltún lijkt de aarde te bubbelen. Het barst hier van de stoomgaten, stomende fumarolen, zwavel uitstoting.

Duizelingwekkend uitzicht

Dit heuvelige gebied is daardoor 1 groot kleurenpalet van oranje, witte en groene ‘zwavelsluier’. Tip: loop vooral ook even de heuvel op. Het is een korte klim omhoog. De heuvel biedt een wow uitzicht over Kleivarvatnen en Graenavatn meer. Praktisch: er is voldoende parkeergelegenheid naast dit geothermische wonder. Mooi meegenomen: toegang is gratis.

Picknick bij Kleivarvatn- meer

Dit het grootste meer van het hele schiereiland. Het heldere meer is 10 vierkante km lang, en 97 meter diep. En is daarmee de grootste watervoorraad van Reykjanes en daarbuiten. Opvallend is dat er geen watertoevoer in- of uit het meer is. Het meeste water verschijnt en verdwijnt ondergronds.
Er is geen rivier die het meer aanvult. Kleivarvatn is omgeven door wandelpaden, en is een geliefde plek onder vogelaars. Op een mooie dag is deze enorme poel een fijne plek voor een picknick. Kleivarvatn ligt praktisch aan de voet van Seltún. Er ligt een soort van parkeergelegenheid naast het meer, dus wat wil een mens nog meer.

Bewonder Graenavatn-meer

Graenavatn: oftwel smaragdgroen meer. Dit is het kleine, maar wonderschone zusje van Kleivarvatn. Met zijn smaragdgroene, of ijsblauwe kleur, oogt dit kratermeer enorm aanlokkelijk. Je zou er zo een duik in willen nemen. Ware het niet dat het water ijskoud is. Er is wel een klein strandje waarop je op een mooie dag heerlijk kunt chillen. Tip: Vanuit de omringende heuvel loopt een wandeling van 23 km. Vanaf het meertje kun je het hele gebied verkennen. Dit meer ligt om de hoek van Kleifarvatn, maar is vreemd genoeg minder druk bezocht.

Seltún, Krysuvik geothermisch gebied

Seltún, Krýsuvik

Krusivik Seltún

Uitzicht vanuit Seltún hill

Grænavatn meer

Grænavatn meer

Kleivarvatn meer

Kleivarvatn meer

Bridge between tow continents

Bridge between two continents: symbolische loopbrug verbind de mid Atlantische breuk. Dit is de plek waar de Euraziatische en Amerikaanse tectonische plaat elkaar net niet raken. Via the Bridge between 2 continents kun je zonder paspoort van Amerika naar Europa lopen. Geinig, immers je staat niet dagelijks op een breukvlak van 2 continenten…

Omgeven door zwart lava zand, en met uitzicht op zee is dit een bijzondere plek. De platen verschuiven 2 mm per jaar, dus ik kom over 10 jaar weer eens terug om te kijken hoe de brug er dan bij staat. Praktisch: er is voldoende parkeergelegenheid. Een bezoekje is gratis. De bridge is op weg naar de Blue Lagoon of Keflavik luchthaven goed bereikbaar.

Bridge between two continents

Bridge between 2 continents

Brug tussen 2 continenten Ijsland

Brug tussen 2 continenten

Stavnesfiti- Oranje boven!

In de winter is dit een geliefde plek om het noorderlicht te bewonderen. In de zomermaanden is deze oranje vuurtoren een lichtpuntje van rust. Omgeven door zwarte keien ligt deze parmantige vuurtoren er picture perfect bij. Met zijn oranje toren tekent dit lichtbaken sterk af tegen de blauwe of grijze lucht. Vogels vliegen af en aan, en slaan paarse zee-egels stuk op de keien. Dit is geen toeristische trekpleister, dus wellicht niet ieders cup of tea.

Bizar: Galgaklettar- curieuze plek

Galgaklettar oftwel de hanging rock. Nee dit heeft niets te maken met een klimmuur. In de middle of no where, nabij de Bridge of 2 continents liggen 2 grote rotsen zij aan zij. Op het eerste gezicht niet zo bijzonder zou je zeggen. Maar het verhaal achter deze rots is om een hangover van te krijgen. Vroeger werden op deze plek misdadigers, of vermeende dieven aan een balk tussen 2 rotsen opgehangen. Alles behalve een vriendelijke klimrots in Ijsland dus.

Mooiste kerkje van Reykjanes

Hvalsneskirkja- Prachtig zwart kerkje en begraafplaats uit 1887. De kerk is gemaakt van basaltsteen en hout. Het interieur is grotendeels van drijfhout gemaakt. Helaas is de kerk meestal niet toegankelijk, maar wie weten heb je geluk. Hallgrímur Pétursson: een bekende Ijslandse dichter heeft enige tijd als predikant in deze kerk gewerkt. De Hallgrímskirkja in Reykjavík is vernoemd naar deze poéét.

Hvalsneskirkja-

Hvalsneskirkja-

Zwart kerkje Reykjaes

Stafnesviti vuurtoren Ijsland

Stafnesviti

Strand bij Stafnesviti

Strand bij Stafnesviti

Zee-egel

Zee-egel

Hanging rock Iceland

Hanging rock

Kerk aan zee: Strandakirkja

Pal aan zee, met het puntige dak naar de hemel gericht is dit kerkje een snoepje. In de 12e eeuw was de Strandakirkja een baken van rust aan de kust. Veel zeelieden wipten even aan voor de dienst op zondag. Met zo’n locatie zeer zeker geen straf.  Het kerkje is van hout, torent statig boven het landschap uit. Ook van binnnen is dit sobere witte kerkje in Selvogur subliem. Het kerkje ligt op 15 minuten rijden van Krysuvik. En is ook makkelijk te bezichtigen op weg naar de Golden Circle.

Strandakirkja Ijslandse kerk

Strandakirkja

Meer toffe dingen doen in dit land?

Rondje Ijsland-in 1 dag!

Meer tips in Reykjanes? https://www.visitreykjanes.is/en/what-to-see-do/nature
Briljant Ijsland- roadtrip langs de zuidkust
Gratis stopover Ijsland

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: