Mooiste watervallen van Ijsland

Hoogtepunten Ijsland- in één dag| The Golden Circle

Roadtrip Ijsland in 24 uur? Doe de gouden cirkel!

Bezoek Game of Thrones locaties, UNESCO natuurpark, geisers, watervallen. Ga baden in een natuurlijke warmwaterbron. En dat allemaal in 24 uur: Roadtrip the Golden Circle.

Ijsland is één van de mooiste plekken van de wereld. Dit is waar moeder natuur moet zijn ontsproten, en ontspoord. Op een positieve manier. Ijsland is namelijk een smeltkroes van zeldzame landschappen. Van eindeloze lava-, tot paarse velden, gletsjers en watervallen per strekkende meter, uitzichtpunten, hotsprings en meer.

Thingvellir park

UNESCO Thingvellir

Gullfoss waterval

Het land van vuur en ijs is ruwweg 3 keer zo groot als Nederland. Om Iceland te ‘exploreren’ ben je dus minstens een week zoet. Maar wat nu als je maar 1 of 2 dagen hebt? Geen probleem. Een dag is all you need voor een ‘rondje’ Ijsland. In 24 uur tijd kun je de hoogtepunten -in de vorm van de gouden driehoek annex cirkel- van Ijsland ontdekken. Wat is dit eigenlijk? Dit is een toeristische route van 275 km langs 3 topstukken. Namelijk: Thingvellir park, geiser Geysir en Gullfoss waterval.

Waarom zou je dit doen?…

Volgens velen is Zuid Ijsland: de south coast, en de gouden cirkel het summum van Vikingenland. Juist vanwege de toffe highlights, en de korte reisafstand is het Zuiden van Ijsland precies wat je nodig hebt. Ideaal voor een stopover, weekend, of korte vakantie.

Gewilde Roadtrp

De gouden driehoek is prachtig, makkelijk te bereizen. En daarmee het meest gewild. Niet gek. Deze route ligt dichtbij de luchthaven Keflavik, en Reykjavik. Dus easy to do. Bovendien zijn de wegen van de Golden Circle, plus bijbehorende attracties het hele jaar geopend. Er zijn 2 opties om in 1 klap 3 hoogtepunten mee te pakken. Met een georganiseerde tour, of ‘DIY’. Veel tours vertrekken in de vroege ochtend met een bus/je vanuit Reykjavik en keren aan het einde van de dag weer terug.

Liever op eigen gelegenheid?

Huur net als Reisachtig een auto of camper, en rij in je eigen tempo het avontuur tegemoet. Bijkomend voordeel is dat je de route desgewenst kunt uitbreiden met meer hoogtepunten onderweg. Tip: deel de volgorde van de route zelf in. In het hoogseizoen is deze roadtrip populair. Zoals gezegd: deze rondrit is ongeveer 275 km. De meeste tours koersen in de ochtend eerst richting Thngverlir park. Gevolgd door Geysir. Veel tours doen Gullfoss als laatste stop aan.

Protip

Om de drukte voor te zijn is het raadzaam om de gouden driehoek niet in Thingevellir park te starten. Tip: overnacht de avond vooraf in Selfoss. Op die manier kun je de dag vroeg in de ochtend starten, en daarmee de drukte verslaan. Zo ben ik samen met Robbert (eind juni) het rondje Ijsland afgetrapt met een bezoekje aan Geysir. Vroeg in de ochtend waren we hier praktisch de enige. Mooier kan niet.

Spectaculaire spuiter

Geysir is een geothermisch gebied in de Haukladur vallei van spuitende geisers en pruttelende poelen. Topattracties zijn: ’the great Geysir en Strokkur’. De grote geyser laat niet zo vaak van zich horen. Grote goochelaar Strokkur krijgt om de 5- 10 minuten wel een stroke. Dit unieke fenomeen is al meer dan 10.000 jaar oud.

Schitterend schouwspel

Hier is het non stop oud en nieuw. Met dit verschil: het aftellen begint telkens weer opnieuw. En als de leeuw los barst schiet het vuurwerk ik bedoel water meer dan 70 meter de lucht in. Hier kun je zo uren naar blijven turen. Zelfs als je weet wat er komt blijft Strokkur verrassen en verbazen. De rest van het park is ook mooi om te zien. Wel even je neus dichtknijpen. De zwavel dampen slaan snel op de keel.Truc gezien? Na Strokkur kun je in 45 minuten of minder doorrijden naar Gullfoss.

Gebied met geisers

Steamy geiser

Geothermal geyser

Geothermal park Geysir

Strokkur Strikes again

Strokkur Ijsland

Strokkur

Niagara falls van Ijsland

 Op een zomerse dag lijkt het water wel goud bruin. Vandaar de naam Golfoss: gouden waterval. Deze golden boy is de Niagara Falls van Ijsland. Golfoss staat dan ook op het lijstje van werelds mooiste watervallen. Met een val van 32 meter is dit sowieso de grootse waterval van Europa. Deze waterreus beslaat wel 2 verdiepingen, trappen of hoe je het noemen wil. Dat betekent dat het water van de bovenste waterval 11 meter naar beneden valt, en de onderste wel 21 meter groot is. De waterval ontspruit uit de Hvita rivier en duikt zo de kilometers lange kloof in.

Lucratieve bron?

Mooie anekdote. Enige tijd geleden hebben investeerders gepoogd de waterval om te turnen tot lucratieve energiebron. Het idee was dan ook om de waterval te kopen van eigenaars Tomas Tomassen, en Haldor Haldorsson. Echter, de dochter van Tomasson heeft hier een stokje voor gestoken. Deze dame dreigde zelfs om zich naar beneden te storten van de waterval. Uiteindelijk is de waterval verkocht aan de regering en is nog altijd stralend middelpunt van IJsland.

109 kubieke meter water per seconde

Dat is hoeveel water er zoal valt. Er zijn 3 verschillende plateaus om de waterval vanuit verschillende posities te bewonderen. Waar je ook staat: het uitzicht is magnifiek. Feel the power. Het water klettert met een enorme kracht naar beneden.

Het leuke van Golfoss is dat de waterval we in ieder seizoen weer anders uit ziet. In de winter is dit een prachtig bevroren plaatje. Met ijspegels en een winters witte omgeving. In de zomer is de vegetatie rondom de waterval gifgroen. Praktisch: de waterval is makkelijk te bereiken. Vanuit de parkeerplaats wandel je zo naar diverse view points. Parkeren en bezichtigen is gratis.

Gullfoss waterval

Gullfoss eind juni

Gullfoss waterval

Thingvellir park

Vanwege de historische en geologische betekenis staat Thingvellir of Þingvellir National Park sinds 2004 ook op de UNESCO lijst. Het park is echt een beuty. Alleen al de rit naar de hoofdingang is schitterend. Rij langs het Thingvallavatn meer. Deze immense waterplas beslaat wel 84 km, en is daarmee het grootste meer van het land.
In de tijd van de Vikingen fungeerde het park als vergaderlocatie. Langsaam aan is deze plek uitgegroeid tot parlement (tot 1780). Hier en daar resten nog steeds stenen muurtjes van het parlement. Ter nagedachtenis aan deze historische happening wappert de IJslandse vlag nog op de Lögberg (law mountain).

Geologisch wondertje

Wandel van Amerika naar Azië. Het park staat precies op het breukvlak van de Euro-Aziatische en Amerikaanse tectonische plaat. Jaarlijks schuiven de platen 1 tot 2 mm uit elkaar. Letterlijk en figuurlijk is zo een kloof tussen 2 continenten gecreëerd. De breuk heeft voor een uniek landschap gezorgd. Van gelaagde rotspartijen, watervallen, diep blauwe meertjes en een groene vallei.

Õxárfoss: Game of Thrones spot

Deze waterval is het hart, en tevens de ster van Thingvellir park. De waterval schittert als filmlocatie in Game of Thrones. Sindsdien is Oxarfoss 1 grote selfie-spot. De waterval is niet zo groot, maar evengoed een plaatje. Vanuit de waterval wandel je zo door naar de romantische vallei. Pronkstuk van deze groene oase is de Thingvallakirkja en bijbehorende boerderij. Deze cottage is omgeturnd tot zomerresidentie van de president.

Praktisch

Je kunt hier met gemak een hele dag stuk slaan met wandelen. De grote meute blijft hangen op het doorgaande wandelpad naar de GOT waterval. In de rest van het park is het heerlijk rustig. Tip: parkeer op P3. Van hieruit loop je in 15 minuten naar de waterval. Parkeerplaatsen dichtbij de waterval kosten 7 Euro. Trek minstens 1,5 uur uit voor een bezoekje. In de zomervakantie kan het weg druk zijn in het park. Aan het begin of einde van de dag is het hier nog steeds lekker rustig.https://www.thingvellir.is/en/

Vallei in Thingvellir park

Vallei Thingvellir

Canon Sifra duiken

Canon Silfra Thinvellir.

Oxarfoss Thingvellir park

Waterval in de Ox rivier

Thorufoss of Þórufoss waterval

 GOT smaak te pakken gekregen? Wil je de gouden driehoek een stukje uitbreiden met extra bezienswaardigheden? Stoom door naar een andere waterval! Vanuit Thingvellir kun je met een kleine omweg van ongeveer 10 minuten nog een ‘GOT locatie’ meepakken. Thorufoss waterval ligt aan weg 48. Dit is een kleine maar fijne waterval. Helaas loopt er geen pad naar beneden. Het is best een lastige klim naar beneden. Om die reden hebben wij de waterval van veilige afstand (parkeerplaats) bekeken.

Thorufoss waterfall

De kleine detour waard

Game of Thrones locatie

Thorufoss: voor de GOT fans:)

Reykladur hotsprings

Klaar voor nog een extra site? Ga chillen in een hotspring. Met zoveel warmwaterbronnen in 1 land, moet je toch minstens in één hotspring duiken? Komt mooi uit. Dit is de beste ‘hot experience’ van Ijsland. Authentiek, natuurlijk en ook nog eens helemaal gratis. Kortom: Reykladur hotsprings is in alle opzichten hemels.

Met je gat in een warm waterbad

Nabij het plaatsje Hvrageroi is het heerlijk dobberen in Reykladur. Lig zij aan zij met locals en toeristen in deze ondiepe warmwater rivier. Een BYO Biertje erbij, en het ultieme relaxen kan beginnen. Je moet er wel eerst wat voor doen. Vanaf de parkeerplaats wandel je in een uur. Bergopwaarts welteverstaan. Deze hike van 5 km slingert door het groene landschap, en dampende stoom. Toegegeven… het is wellicht even puffen en hijgen maar absoluut de moeite waard. Bovendien is de terugweg een stuk makkelijker en sneller.
Reykladur hotspring

Chillen in een gratis spa

Reykladur

Warmwaterrivier midden in de bergen

Hike to Reykladur

Wandeling naar Reykaladur

Meest gestelde vragen The Golden Circle

  • Wat zijn de hoogtepunten van The Golden Circle? Waterval Gullfoss, Geysir geothermische gebied, Thingvellir Nationaal Park en de Kerið krater.
  • Hoeveel tijd heb ik nodig om The Golden Circle te verkennen? Minstens één dag!

Kan ik The Golden Circle in één dag doen? Jazeker, je kunt The Golden Circle in één dag doen, maar je moet wel vroeg beginnen en later eindigen. Maar in de zomer is het non-stop licht.

Hoe kom ik naar The Golden Circle? Je kunt een auto huren of een tour boeken. Wat zijn de kosten van The Golden Circle roadtrip? De kosten variëren afhankelijk van je reisstijl en budget, maar de gemiddelde kosten zijn ongeveer € 100-150 per persoon.

Moet ik een 4×4-auto huren voor The Golden Circle? Nee hoor, tenzij je van plan bent om off-road te rijden.

  • Wat voor weer kan ik verwachten tijdens The Golden Circle roadtrip? Het weer in IJsland is onvoorspelbaar, dus reken op op alle weersomstandigheden.
  • Welke activiteiten zijn er tijdens The Golden Circle roadtrip te doen? Wandelen in Thingvellir Nationaal Park, geothermische gebieden verkennen, Gullfoss waterval bezoeken en de Kerið krater bewonderen.
  • Wat zijn de beste accommodaties in de buurt van The Golden Circle? Er zijn verschillende accommodaties in de buurt van The Golden Circle, waaronder hotels, guesthouses en hostels. Het is dus maar net wat je (credit card) zoekt.
Smaak te pakken gekregen?…Op naar meer sights.

Comments are closed.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: