Theeplantages Sri-Lanka

Theewalhalla Nuwara Eliya| Zien en doen Sri Lanka

Nuwara Eliya: de theeplantages van Sri Lanka

Stad in de heuvels (1900 meter). Deze frisse streek staat in het teken van mooie landschappen, ruige natuurparken, dampende mist en bovenal ‘het groene goud’. Van theewalhalla Nuwara Eliya tot voorbij Ella staat het bezaaid met theeplantages. Deze omgeving is dan ook de kweekvijver van’ s werelds lekkerste thee. Helaas profiteren de Singalezen hier nauwelijks van. De beste thee gaat rechtstreeks naar het buitenland.Theeplantages Sri Lanka
Nuwara Eliya

Stad van het licht

Nuwara Eliya betekent ‘City of light’, maar super bright is het hier veelal niet. Nevelachtig lijkt mij eerder het juiste woord. Bij aankomst miezert het. Dit surrealistische bergstadje doet denken aan de film: ‘The Grand Budapest Hotel’. Begrijp me niet verkeerd: dit is een mooie plek, maar is een tikje spooky.
Dingen om te doen in Nuwara Eliya Sri Lanka

Little England

Deze ‘coole’ omgeving is populair onder Engelsen en Schotten. Dit stadje heet in de volksmond ‘Little England’. Het postkantoor, koloniale hotels en golfbaan zien er fijn Brits uit. Nuwara Eliya is dan ook het geesteskind van Samual Baker. In 1940 heeft deze Engelse ontdekkingsreiziger  gewassen, koeien, rijtuigen en personeel uit Engeland over laten komen. Midden in Sri Lanka heeft Samuel een stukje Engeland gemaakt.

Wat te doen en te zien in Nuwara Eliya?

Wandel in de hoogvlaktes van National Park Horton plains en geniet van het uitzicht van World’s end. Neem een kijkje bij de Lovers leap of St. Clair waterval. Bezoek de Shri Batkatempel. Geniet van het uitzicht en heerlijk eten in het restaurant. Bezoek een theeplantage, ren door de theestruiken en geniet van een vers kopje thee en het uitzicht. Ga koloniaal logeren, of dineren in ’the Grand hotel’. Struin over de kleurrijke mark. En als klapper op de pijl: maak een treinrit door de theeplantages naar Ella.

Activiteiten in Sri Lanka

Horton plains: wandelen op 2000 meter hoog

De Horton Plains en de hoogvlaktes van ‘Worlds End’ zijn je van het voor groenzoekers, wandelaars. De Horton Plains hike is 9 km en duurt ongeveer 3 uur. Wandel door de mist langs waterval Bakers fall ‘all the way’ naar de top van de Plains: World’s end. Geniet van een koel briesje, vogels en een view waar je U tegen zegt.

Tip: begin de dag vroeg, de mist trekt snel op en kan het uitzicht na 11.00 bederven. Neem een windjack mee. Het waait en regent vaak. Entreeprijzen Horton Plains & Worlds End: 20 dollar p.p geschikt voor (bijna) alle niveaus.
wandelen Sri Lanka

Worlds End: toffe wandeling Sri Lanka

Meest spectaculaire onderdeel van de Horton plains? Uitzichtpunt Worlds end! Dit is het hoogste punt van het plateau. Het uitzicht is hier fabelachtig…als er geen mist is. Reis je met kleine kinderen? Dan is Horton Plains niet de beste optie. Met iets oudere kinderen is Worlds End prima te doen. Vrienden van ons hebben de trek naar Worlds End (met twee kinderen van 7,5 en 10 jaar oud) in 3,5 uur gelopen en hebben genoten.

Wandelen met kinderen: Lovers Leap

De 5 km wandeling naar waterval Lovers Leap (ongeveer 1,5 uur) staat duidelijk aangegeven en het pad is erg goed. De wandeling start aan de overzijde van Pedro Tea Estate. Neem het pad omhoog, in het begin staat geen bordje. Volg de borden ‘managers bungalow’. Sla bij de splitsing linksaf en kuier omhoog. Let op: tuktuk chauffeurs zeggen dat de wandeling 10 k.m. is en proberen zo een ritje aan te smeren.
Nuwara Eliya

Wandeling en theefabriek

De waterval zelf is niet spectaculair, maar de wandeling zelf is leuk en eenvoudig. Deze relaxte wandeling loopt langs huizen, tuinen, theeplantages, en bloemen. Na de wandeling nog tijd over? Neem een kijkje in de Pedro theefabriek en stap terug in de tijd; eeuwenoude machines ratelen, pruttelen en dampen.Thee in Sri Lanka

Theeplantage en fabriek

Er valt genoeg in het heuvelland te beleven. Bezoek de theefabriek en de theeplantage van Mackwoods, of Lipton. Drink een kop thee in het wonderlijke ‘Tea Factory hotel’. Dit pronkstuk op een van de mooiste plekken van het heuvelland. Of mijmer rond in de Botanical gardens: ooit de proeftuin van de hele omgeving.

Bale bazar markt Nuwara Eliya

Pal in het centrum is een kleine kleurrijke overdekte markt: de Bale bazar te vinden. Alle koopwaar is mooi uitgestald en het is hier schoon en overzichtelijk. De kraampjes zijn authentiek en het barst hier van heerlijke fruitstalletjes. Wat een prachtmarkt!
Markt Nuwara Eliya

Waar eten in Nuwara Eliya?

Er zijn genoeg restaurants in Nuwara Eliya. Wij bezoeken Milano restaurant: tegenover de markt. Milano klinkt Italiaans, maar serveert bovenal Chinese en Westerse gerechten. Voordeel: het eten staat Chinees snel op tafel. Ons ‘menu van de dag? bestaat  spring rolls, gebakken rijst, noodles. Milano is niet slecht, maar zeker geen hoogvlieger.

Food tips

Echt lekker eten? The Grand Indian tegenover het Grand Hotel is je van het…heb ik me laten vertellen. Zin in pizza? Ga naar Salmiya. Koffie en taart? De Bakery shop van het Grand Hotel is de tussenstop voor espresso, thee en een ‘curry puff’ (pasteitje) of zelfs een mierzoete éclair Pip: ‘Deze éclair smaakt naar Hema tompouce’.

Overnachten in Nuwara Eliya

Wij logeren in het Manudi Glennfalls Edge Rest: in het centrum van de stad. Sherpa-achtige mannen schieten ons bij aankomst te hulp en dragen de tassen schichtig naar binnen. De ruime kamers met goeie bedden zijn comfortabel. De service is fantastisch en het Sri Lankaanse ontbijt ins heerlijk. Soms kun je hier ook ’s avonds eten. Kortom: Manudi is value for money.
Waar slapen in Sri Lanka

Treinrit van Nuwara Eliya naar Ella

Opzij opzij, maak plaats, we hebben haast’, want om 12.45 vertrekt vanuit Nanu Oya (9 km van NE) onze trein naar Ella. Slotstuk van bijna ieder bezoekje aan deze streek is deze spectaculaire treinrit. Slinger door het groene landschap. Boemel langs theeplantages. Rij dwars door het mistige heuvellandschap van Sri Lanka. Meer weten? Lees mijn artikel over Ella.

Praktisch

Beste reistijd? Februari tot april is de beste (droogste) tijd voor deze regio. De rit van Kandy naar Nuwara Elya is mooi, maar slingert door berg en dal. Tip: last van wagenziekte, zorg dat je reispillen bij de hand houd. Leuk alternatief voor iedereen met wagenziekte: neem de trein van Kandy naar Nuwara Eliya. Ook dit is een prachtige rit. Tip: verblijf twee nachten in het heuvelland. Slechts een nachtje in Nuwara Eliya is eigenlijk net te kort.

Meest gestelde vragen met antwoorden:

Wat is de beste tijd om Nuwara Eliya te bezoeken? De beste tijd om Nuwara Eliya te bezoeken is tussen februari en april, wanneer het weer mild en droog is. In deze periode zijn de temperaturen overdag aangenaam en koelt het ’s nachts af. Het hele jaar is dit een topbestemming.

Wat zijn de topattracties in Nuwara Eliya? Horton Plains National Park, Adam’s Peak, Pedro Tea Estate, Victoria Park, Lake Gregory en Galway’s Land National Park. Deze plekken bieden allemaal verschillende unieke ervaringen, zoals wandelen, thee en prachtige landschappen.

Welke activiteiten zijn er te doen in Nuwara Eliya? Er zijn verschillende activiteiten te doen in Nuwara Eliya, zoals wandelen, fietsen, het verkennen van theeplantages, het bezoeken van botanische tuinen, paardrijden, raften en kanoën in nabijgelegen rivieren.

Waar verblijven in Nuwara Eliya? Nuwara Eliya biedt een breed scala aan accommodaties, waaronder luxe hotels, gezellige pensions en vakantiehuizen. Populaire (duurdere) opties zijn bijvoorbeeld het Grand Hotel, Jetwing St. Andrew’s, Araliya Green Hills Hotel, en Ferncliff Boutique Bungalow.

Hoe kom ik naar Nuwara Eliya? De makkelijkste manier om Nuwara Eliya te bereiken is via de internationale luchthaven van Colombo en vervolgens met de taxi, huurauto bus of trein naar Nuwara Eliya. Er zijn verschillende busdiensten en treinen beschikbaar vanuit Colombo en andere grote steden in

Meer tips in Sri Lanka?

https://www.reisachtig.com/sri-lanka-dambulla-cave-temple-the-temple-the-tooth-kandy/
Wat te doen in Kandy Sri lanka?
Fietsen in Pollonnaruwa- Sri Lanka

 

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: