Dambulla cave tempel Kandy Sri Lanka

Sri Lanka: Dambulla wat te zien? The cave temple!

Dambulla: wonderlijke bezienswaardigheid

Dambulla caves: dit zijn de mooiste grot-tempels van Sri Lanka te vinden. Dit boeddhistisch heiligdom (uit de 1e eeuw voor Christus) barst van de muurschilderingen en beeldhouwkunst. Deze UNESCO schat is echt een openbaring. Waar ligt Dambulla? In het hart van de culturele driehoek: Anuradhapura, Polonnaruwa, Dambulla. Bovenop een 160 meter hoge rots zijn de grotten van Dambulla te vinden. Een trap van 200 treden leidt naar de ’the Golden cave temple’.
Dambulla Cave Temple

Als Batman tussen Boeddha

Wij gaan vroeg in de ochtend richting deze bezienswaardigheid in Sri Lanka. We kopen een kaartje bij de ingang en spurten de trappen op richting de tempels (met kleine kinderen is dit een leuke klim). Eenmaal boven aangekomen blijkt ik dat ik geen sarong mee heb, dus huur ik er 1 bij de ingang. Tip: zorg dat je deze standaard in je tas hebt zitten en niet (zoals ik) standaard vergeet. De schoenen laten we achter in een ‘schoenenhuis’ aldus Pip. Voordat we als Batman de grot in duiken genieten we op blote voeten van het serene uitzicht.
Sri Lanka met kinderen

Bedevaartsoord in Sri Lanka

The Dambulla grot-tempel oogt van buiten een beetje als een klooster in een rots. Dit bedevaartsoord is het best bewaarde, en oudste tempelcomplex van Sri Lanka. De tempel bestaat uit 5 grotten. Allemaal uit 1 stuk uit de rotsen gehakt. Buiten schijnt de zon, binnen is het schemerig donker. Wat valt er eigenlijk te zien? De Dambulla caves zijn van binnen prachtig gedecoreerd met sculpturen en fresco’s van Boeddha’s.

Dambulla Cave Temple

Pic by SuzyT

Grote Boeddha show

De tofste grot? Dat is de tempel met 157 Boeddhabeelden in verschillende poses en levensfases. Van piepkleine tot levensgrote beelden. Je kijkt je ogen uit in deze Boeddha show. De kids vergapen zich aan al het goud en bloemmotieven, wij verbazen ons over de enorme afmetingen van de grotten. Zelfs Pip en Juup zijn er stil van. Juup bij beeld van de reclining (liggende) Boeddha: ‘Waarom slaapt ie eigenlijk zoveel?’…
Rotsschilderingen Dambulla

Populair hoogtepunt

De oudste grotten zijn gebouwd door de Koning van Sri Lanka. De schilderingen en beelden zijn sindsdien zijn goed bewaard gebleven, al is het de vraag hoe lang dit nog zal duren. Conservering en klimaatbeheersing van de Dambulla grotten lijken geen agendapunt te zijn. Dit complex is populair onder toeristen, locals, en monniken. Af en toe is het erg druk rondom de grote beelden, wacht rustig de grote meute af in 1 van de gallerijen.
Dambulla Sri Lanka

Tips

Bezoek de Dambulla caves in de ochtend, of aan het einde van de dag. Rond 17.00 uur kun je de zonsondergang nog even meepakken. Tip: neem sokken mee, de stenen zijn af en toe erg warm. Knie en schouders moeten bedekt zijn. Er lopen aapjes rond, dus let op je spullen. Probeer niet je rug naar de Boeddha-beelden te keren, of selfies te maken. Het stadje Dambulla zelf heeft niet veel te bieden, dus tuf door naar de volgende spectaculaire sight: Kandy!

Meer Sri Lanka? https://www.reisachtig.com/fietsen-polonnaruwa-sri-lanka/
https://www.reisachtig.com/sigyria-de-leeuwenrots-in-sri-lanka/
Nuwara Elya

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: