Muizenbergstrand

Mooiste stranden en badplaatsen aan de Tuinroute Zuid-Afrika

Deze stranden zijn oogverblindend!

Met een kustlijn van meer dan 250 km telt de Garden Route maar liefst 37 verbluffende Zuid-Afrikaanse stranden. Tijdens een rondreis door Zuid-Afrika heeft Reisachtig negen stranden meegepakt. Stuk voor stuk om verschillende redenen even formidabel. In dit artikel leg ik uit op welke beaches je zeker even een handdoekje moet leggen. Van Kaapstad tot aan Port Elisabeth: dit zijn de strandjuwelen van de Tuinroute. Alle ins en outs over deze bestemming? reisgids Zuid- Afrika met kids

Stranden Kaapstad

Witsand beach nabij Swellendam

Vanuit Kaapstad is het omstreeks een uur rijden naar Witsand. De route loopt door bergen en de wijnlanden richting Swellendam en is niet bepaald een straf. Het kleine stadje Swellendam ligt om de hoek van Witsand en is de ideale pitstop voor een koffiepauze en de nodige boodschappen.

Witsand beach ligt aan de mond van natuurgebied de Breede rivier aan de Zuid-Afrikaanse Westkaap. Tip: volg niet net als ik klakkeloos de instructies van Google Maps, want voor je het weet beland je op een -eindeloos lange- graffelweg (afslag R234). Negeer daarom de GPS en rijd vanuit Swellendam door richting Heidelberg (neem afslag R322). Deze weg is geasfalteerd en rijdt een stuk vlotter.

Zoals gezegd is de grindweg in ieder geval een mooie route. Deze voert langs verdwaalde boerderijen en loopt dwars door een zee van rode aarde afkomstig uit -je verwacht het niet- de Kalahari woestijn. Na ongeveer 45 min rijden door niemandsland poppen witte duinen plots uit het bruinrode landschap op gevolgd door een kleine badplaats.Witsand Tuinroute

Witsand doet denken aan een lintdorp en is eigenlijk niet meer dan een plukje vakantievilla’s en allerhande accommodaties aan zee, de meeste vakantiehuizen zijn in bezit van de fortunate few. Het leuke van Witsand is dat het een ‘off the beaten track’ bestemming aan de Tuinroute is en dus niet overspoeld door hordes toeristen.

Met maar liefst één buurtsuper een honderdjaar oude benzinepomp en enkele restaurants is het hier doorgaans -zeker op een blauwe maandag in februari- heerlijk rustig. Maar in het weekend, in het hoogseizoen barst Witsand uit z’n voegen.

Waarom naar Witsand?

Witsand is een prachtig Zuid-Afrikaans natuurreservaat bestaande met een 4 km lang zandstrand. Anders dan de naam doet vermoeden is het zand niet spierwit, maar beigekleurig. Dankzij een natuurlijk zwembad in zee is het hier goed zwemmen geblazen.

Vanwege de hoge golfslag is White sand beach een geliefde stek voor kiters en surfers.

In het walvissen seizoen van september tot november is deze badplaats een prima alternatief voor het drukke Hermanus om (tijdens het broedseizoen) walvissen te spotten. Met het blote oog, of een verrekijker zijn deze prachtige dieren al vanaf de wal te spotten. Jaarlijks keren de dieren in de Zuid- Afrikaanse winter terug naar Witsand om hier te kalven.

Zuid-Afrika stranden

Waar verblijven in Witsand

Dit spektakel trekt natuurlijk behoorlijk wat bekijks. Mocht je in het walvissen seizoen van juni tot en met sept in Witsand willen overnachten? Dan is het raadzaam om enkele maanden vooraf accommodatie te boeken. Reisachtig en co. boekten twee nachten ‘het Seehuisie’ via Agoda (55 euro per nacht voor 4 personen in het shoulder season).

Seehuisie kijkt uit over de zee, is leuk ingericht en uitermate comfortabel. Tijdens ons bezoekje regende het de hele ochtend pijpenstelen, maar in de middag klaarde de lucht op.

Wij hebben ons prima vermaakt met een strandwandeling langs de ijsblauwe zee. Door de stevige wind voelt het buiten aan als 20 graden, terwijl de thermometer 27 graden slaat.

Natuurreservaat de Hoop

In Google Maps theorie is Wistand de ideale uitvalsbasis om natuurreservaat De Hoop te bezoeken. Maar schijn bedriegt, omdat de weg vanuit Witsand niet is geasfalteerd waardoor de rit naar nature reserve The Hope 70 minuten in beslag neemt. Jammer want dit natuurgebied met wijdse stranden en veel wandelpaden is 1 van de hoogtepunten aan de Oostkaap.

Wil je Nature Reserve de Hoop een dagje bezoeken? Kies dan voor een verblijf in Swellendam. Dit is tevens een mooie uitvalsbasis om Bontebok National Park met kids te bezoeken.

St.Francis Bay aan zee

St. Francis ligt nabij Jeffrey’s Bay en de stad Port Elisabeth aan de Zuid-Afrikaanse Oostkaap. Dit jonge dorp valt op door zijn witte huizen met rieten daken. Toeval bestaat niet? Inderdaad… Het oorspronkelijke ontwikkelingsplan schrijft namelijk voor dat in St. Francis Bay alleen witgeschilderde huizen met rietgedekte daken mogen worden gebouwd.St. Francis Bay Zuid-Afrika

Echter doordat steeds meer villa’s van riet in rook zijn opgaan, behoort een huis met dakpannen tegenwoordig ook tot de mogelijkheden. Deze ‘quirky’ kustplaats is net een filmdecor: mooi maar een beetje fake. Omdat zestig procent van de villa’s in bezit- van fortuinlijke families uit Kaapstads of Johannesburg zijn staan deze zo’n 80 procent van het jaar leeg waardoor je in het naseizoen in St. Francis een kogel door de kerk kunt schieten. Kortom: buiten het hoogseizoen is deze badplaats een beetje een zielloos.

Juist vanwege het uitgestrekte zandstrand, vele restaurants & voorzieningen is dit een uitnodigende plek voor een mini strandvakantie. De zee is behoorlijk zwemveilig en er waait een heerlijke bries. Dichtbij ST. Francis ligt de kustplaats Jeffreys Bay. Een enorm strand, hoge golven en snoeiharde wind maken deze plek tot de surfspot van de Oostkaap.

ST. Francis Bay aan zee

Jeffrey’s is  ongepolijster dan buurman st. Francis en eigenlijk een stuk gezelliger. Vanwege tal van budget accommodatie surfstrand is St. Jeffrey’s populair onder backpackers. Tip: restaurant Nina’s serveert de hele dag door heerlijk en healthy food. Van gluten-free via vegan vis en vlees.

Waar overnachten in St. Francis bay aan zee?

Birdsong cottage is te boeken via Booking of AIRBNB omstreeks 60 euro per nacht voor de hele familie. Dit is een gezellig huisje met rieten dak en opengewerkte slaapkamer. Kortom ideaal om 1 of 2 nachten te verblijven en te chillen aan zee.

Overnachten st. Francis Bay

Stranden bij Knysna Garden Route

Knysna heeft een aantal mooie stranden. Aan de voet van het gezellige stadje Knysna ligt Buffelsbaai. Buurman Brenton- on- Sea bij Knysna gooit ook hogen ogen. Tip: maak een mooie wandeling vanuit Buffelsbaai (5,5 km) naar Brenton on Sea. Brenton is een langgerekt strand met voldoende winkels en restaurants. Zeker in de zomer is het hier goed bijkomen van de felle zon. Andere stranden nabij Knysna zijn Noetzie, Gerickes Point, Cola beach bij Sedgefield. Knysna is een prima uitvalsbasis om de omgeving te verkennen en een bezoek aan Featherbed reserve te brengen.Knysna natuur

Lookout beach Plettenberg baai

Op 30 minuten rijden van Knysna ligt Plettenberg baai. Voor velen is Plettenberg Bay één van de highlights van de Tuinroute. Geflankeerd door het schiereiland Robberg in het zuiden en de Keurbooms-rivier in het noorden, heeft deze stad behoorlijk wat idyllische kust in de pocket.

Van alle stranden van Plettenbergbaai is Lookout Beach bijna ieders favoriet vanwege de spectaculaire omgeving. Zoals de naam al doet vermoeden kijkt het strand uit over de brede zandbaai, de monding van de Keurbooms-rivier en de Outeniqua-bergen. Zeker bij zonsondergang is dit de selfie hotspot van Zuid-Afrika.

Mooiste stranden  Kaapstad

Gezellige badplaatsen en stranden onder de rook van Kaapstad Muizenberg, Vishoek, Simons Town, Kalkbay zijn stuk voor stuk de ideale start (of einde) voor een reis door Zuid-Afrika. Van deze kustplaatsen is Vishoek de minst pittoreske maar wel meest oorspronkelijke, levendige plaats om te verblijven.

Vishoek strand zuid-Afrika

Vishoek strand

Daarbij is het bijhorende 1,5 km lange strand fenomenaal. Muizenberg is wellicht niet het allermooiste maar wel meest relaxte strand van Zuid-Afrika. Met zijn kleurrijke strandhutjes surfers en relaxte vibes en zwemwater met strandwacht is dit er eentje om te onthouden. Simons Town een kleine maar fijn vissersdorp met sfeervolle cafés en architectuur. De grootste trekpleister van dit dorp is Boulders beach. Een wit strand met keien en pinguïns nabij nationaal park Kaap de Goede hoop oftewel Cape the good hope.

Cape the good Hope Zuid0Afrika

Kaap de Goede Hoop

Trendy Kalkbaai

Kalk Bay is door Forbes magazine uitgeroepen tot één van ‘s werelds mooiste kustplaatsen. Met zijn vrolijke Kaaps- Nederlandse architectuur vuurtoren van Zuid-Afrika, heerlijke cafés aan zee is deze badplaats inderdaad een plaatje om te zien en een heerlijke plek om te zijn, Begin je dag bij Deli voor een bak koffie, versgebakken brood op het terras.

Kalkbaai zien en doen

Kalkbaai

Flaneer Langs de boulevard richting de oudste vuurtoren van Zuid-Afrika. Pal in de haven wordt in de vroege ochtend verse vis verkocht. Vaak lopen er ook veel vreemde snuiters over de kade. Stamgast John is de oudste van het hele zeeleeuwen stel en komt graag om restjes vis bedelen. Echt nodig is dat niet, want de haven ligt er vol mee.Kalkbay badplaats Zuid-Afrika

Kalk bay Zuid-Afrika

Treinspoor langs stranden

Van Kalbaai naar Simons Town loopt een treinspoor langs de kust. Het spoor is aangelegd aan het einde van de 18e eeuw en werkt nog steeds als een trein! Wel is het een maf gezicht om treinen langs badgasten te zien scheren, al mag dat mag de strandpret niet deren want het ‘stadsstrand’ van Kalkbaai liegt er niet om.

Plof neer op het strand of neem een duik in de verkwikkende rock pool: een natuurlijke infinity pool aan zee. Juup: ‘Het water is koud, maar wel lekker en heel helder. Je kunt af en toe een vis voorbij zien zwemmen en er zijn geen kwallen.’Kalkbaai TuinrouteKalkbaai leukste badplaats Zuid-Afrika

Waar eten en drinken in Kalkbaai?

Lunchtip Salt café. Koffie: espresso voor een kop koffie op het terras, of een diner voor twee in een voormalig treinstel. Ijstip: the Ice café. Proef de smaak van de dag, of kies voor gouwe ouwe bol vanille of chocolade. Cubacafé Cool café met cocktails. Geïnspireerd op Che Guevara is dit een lekker maf ingerichte tent met uitzicht op zee. Aan de muur prijken foto’s van voormalige clientèle: filmsterren zoals Belocio del Toro en Dennis Hopper.

Hotspots in Kalk Bay: leukste winkels van Kalk Bay

Lekker: populair onder locals en toeristen met vegan opties. Niet briljant maar wel leuk.
Kalk Bay books: authentiek ingerichte boekenwinkel…met ligging aan zee, waar maak je dat nu mee?
Kalk Bay garden shop: van hangende plant tot fleurige bloemen.
Casa Boho: keramische potten, kopjes en andere woonaccessoires. Stijlvol en basic.

Beste van Kalkbaai

 

1 Comment

Comments are closed.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: