Rota Vincentina

Wandelaar? De Portugese Rota Vicentina is onweerstaanbaar!

Mooiste wandelroute van Portugal. Aan de zuidwestkust van Portugal lonkt een betoverend wandeltraject van 400 k.m. Hier is de natuur op zijn grandioost. M steile kliffen, oogverblindende stranden, kurkbomen, beeldschone dorpjes is de Rota Vicentina een onovertroffen wandelgebied in de Alentejo. Niet voor niets trekt de Rota Vicentina jaarlijks een miljoenenpubliek.

Wat is de Rota Vicentina precies? Dit is een netwerk van eindeloze wandelpaden. Het wandeltraject loopt tussen Santiago do Cacém en Cape St. Vincent. De Fisherman’s trail (125 km) is de meest populaire wandelroute van het hele stel. Andere populaire jongens zijn de: ‘Historical way’ (230 km) en de ‘Circular trail’. Maar welk pad je ook kiest: kort, lang, langs de kust of dwars door de landerijen. Iedere route heeft zo z’n charme.Rota Vicentina

Alentejo wandelen

Waarom, en beste tijd voor de Rota Vicentina?

In totaal zijn er aan de Costa Vicentina ongeveer 20 verschillende wandelroutes in het nationale park uitgezet. Stuk voor stuk mooi, en afwisselend. Niet voor niets is de Rota trail door de ERA uitgeroepen tot ‘best of Europe’. Meerdaagse routes lopen, of wandelingen met elkaar combineren? Blijf gewoon enkele nachtjes logeren. Er zijn verschillende accommodaties in en rondom het Natural Park te vinden.
Beste tijd voor een vakantie aan de Costa Vicentina? Het wandelseizoen loopt het hele jaar door. Maar in het voorjaar is de zuidwestkust van de Alentejo op z’n paasbest. Als de lente zich aankondigt springt het groen letterlijk de aarde uit. Eind April staan de bomen in bloei, en is de temperatuur ideaal voor een wandelvakantie in de Alentejo.
Vanwege de warmte is het niet aan te raden om in de zomer de Rota Vicentina trail te lopen. Om die reden is het niet mogelijk om tijdens de zomervakantie een gids te huren. Reisachtig bezocht de Alenjeo in het najaar. En zelfs in november is de temperatuur nog steeds prima. In de wintermaanden regent het wat meer, maar nog steeds kun je natuurlijk van de wonderlijke omgeving genieten.

Populair wandelgebied

Een gids inhuren is overigens niet nodig, maar brengt de omgeving wel tot leven. De routes staan erg goed aangegeven. Dat moet ook wel. Meer dan 1 miljoen mensen per jaar bezoeken de Rota Vicentina. Daarmee is deze wandelroute het kijkcijferkanon van de Portugese wandelpaden. Gemiddeld blijven bezoekers 5 dagen in dit gebied en leggen verschillende routes af. De routes zijn niet leeftijd gebonden. Jong en oud kunnen dus lekker de paden op.

Voor families met kinderen is de Historical way een aanrader. Ook de ‘Circular way’ is bijzonder familie vriendelijk. De charmantste route? Neem de historische route. Onstuimig type? Pak de Fisherman’s trail. Vanaf het voorjaar worden er ook mountain bike trails van 1400 km uitgerold. Ook fietsfanaten kunnen dan de rota afrollen. Naast hiken en biken worden er ook culturele tours met locals aangeboden. Dus ook voor wie niet de paden op wil, heeft de Rota genoeg te bieden. (Zie link).

Historical way trail

Reisachtige Laura heeft slechts enkele wandelingen op de Rota gemaakt. Namelijk: de Historical way, en de Fisherman’s trail. Deze eerste wandelroute loopt door kurkbossen, langs liefelijke dorpen en boerderijen met loslopende dieren. Het is onderweg dus makkelijk vrienden maken…met koeien, varkens en honden. De Historical Way is groen en een tikje romantisch. Deze historische route kruist de Fisherman’s way: beide routes zijn makkelijk te combineren, dus 2 voor de prijs van 1.

Visserspad

Ook het zogenaamde visserspad is heerlijk, en in het najaar een tikje woest. Loop langs de kliffen, struin over stranden, kruip af en toe door de bush bush. Strijk neer onder een boom en geniet van het briljante blauw. Droom weg tussen wolken en woeste zee. Wat een uitzicht. In de zomer is de Costa Vicentina het domein van de ooievaars. Maar ook in het voor- en najaar vliegt er genoeg moois door de lucht.

Rota Vincentina wandelen

Kijk daar, een ooievaar

Rota Vincentina

Wandelen Rota Vincentina

Historical Way

Ik heb 2 delen van de route, (verspreidt over 2 dagen) meegepakt. Mijn laatste wandeling op de Fisherman’s trail: Porto das Barcas. (kleine haven). Helaas ben ik pas aan het einde van de dag van start gegaan. Niet handig, want in november verdwijnt het licht al vroeg, heb daardoor een klein deel van de route gelopen.

Maar zelfs in het schemer donker is het hier fab. Luister naar de elementen, laat zon en regen op je neer kletteren en zwaai naar meeuw en mens. Overigens kom je in de herfst, en in de winter nauwelijks mensen tegen op je pad. Tip: neem voldoende water, en wat boterhammen mee.

Rota Vincentina

Costa Vincentina

Rota Vincentina
Mooiste wandelroutes Portugal

Rota Vicentina
Meer tips in de Alentejo?….Here you go!

https://www.reisachtig.com/te-gekke-plekken-in-de-alentejo/
https://www.reisachtig.com/de-alentejo-deze-regio-steelt-de-show/

Prinsheerlijk overnachten in de Alentejo| Portugal

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: