Wandelen op de Arenal vulkaan in Costa Rica

Zien en doen met kinderen in Costa Rica? Deze vulkanische omgeving is een waar paradijs voor grote en kleine avonturiers. Loop over een lavapad, zwier als Tarzan door de bomen (zipline), wandel over hangende bruggen. Stap in de zogenaamde ‘Air tram’ en zweef tussen aarde en lucht.

Liever relaxen? Op het meer van Arenal is het goed dobberen in een bootje. Lekker zwemmen in plaats van varen? Zwem een rondje in de frisse Fortuna waterval. Chillen in warmwaterbaden? In Arenal is de keuze reuze: van natural hot spring tot ultra luxe thermale baden.Dansen op de Arenal vulkaan
Hangende brug Arenal

Hoeveel vulkanen zijn er in Costa Rica?

Costa Rica telt 16 vulkanen. Deze zijn verdeeld over de drie bergruggen (Guanacaste, Tileran en Centraal). Van de zestien zijn 5 vulkanen actief : Arenal, Irazu, Poas, Rincon de la Vieja en de Turrialba. Costa Rica heeft twee slapende vulkanen: Barva en Orosi.

Waar ligt Arenal vulkaan?

Deze actieve vuurspuger van 1670 meter ligt in Arenal National Park naast het slaperige dorpje La Fortuna. Hoe kom je hier? Dit is 90 km rijden vanuit oofdstad San José. De trekpleister van deze omgeving is de Arenal Vulkaan. Sinds 2010 is deze vuurspuwer een actieve Costa Ricaanse vulkaan in rust. Alhoewel rust? De laatste uitbarsting was in 2000.

In 1880 heeft de grootste uitbarsting heeft letterlijk z’n sporen nagelaten: zoals de ‘lava trail.’ Een wandelpad over de zwartgeblakerde restanten van de lavastroom. Naastgelegen broer Cerro Chatto is een inactieve vulkaan. Beide giganten zijn onderdeel van het Arenal National park.

Wandelen rondom de Vulkaan

Het is niet mogelijk om de Arenal vulkaan te beklimmen, rondom wandelen in het park kan wel. Er zijn 5 verschillende (gemarkeerde) routes door het Arenal National Park uitgezet, goed voor enkele dagen wandelplezier. De topper is de ‘Cerro Chatto’ trail. Een mooie tocht naar de top van de vulkaan. Helaas is dit met kinderen onder de 9 jaar echt geen doen. Zelfs voor fitte volwassenen is het een pittige klim van 4 tot 6 uur (in totaal).Stadje Arenal

Bezienswaardigheid Arenal vulcano national park

Wat doen we in het park? Wandelen! Wij combineren een paar korte trails, zoals: de ‘Heliconas, Tucanas las Coates en maken een relaxed rondje van omstreeks 9 km rond de vulkaan. De route loopt door het regenwoud, deels over het bovengenoemde zwarte lavapad: ‘lava trail’. Onderweg spotten we veel vogels, en 2 vipers: kleine gele slangen te zien.

Pip: “Dat lijkt wel een speelgoedslang van rubber’. Het leukste van de hike is de kleine klim naar het uitzichtpunt ‘Miradores’. Dit punt biedt prachtig zicht op de krater van buur Cerro Chatto en het Arenal meer. Pip en Juup doen een dansje op de vulkaan. Pip: ‘Yihaaa wij staan op de top van de vulkaan’.Arenal uitzicht
Costa Rica's Arenal
Natuur Arenal

Praktisch

Neem water en een poncho mee: het regent vaak in Arenal Costa Rica. Het pad is voor alle niveaus geschikt. Het grootste deel van de route loopt beneden de boomgrens. Voordeel hiervan is dat het in de schaduw goed uit te houden is. Deze combinatie-wandeling duurt in totaal ongeveer 3 uur (9 km). Parkeren? Rij naar het oude ranger station. De routes liggen pal naast het station. Entreeprijzen: 17 dollar p.p. kinderen vanaf 6 jaar 5 dollar. Tip: ‘doe de 1968 trail’: een mooie route. Nadeel: voor dit wandelpad moet separaat entree worden betaald.

Wandelroutes vanuit de Observatory Lodge

De volgende dag bezoeken wij weer het national park. Alleen rijden we nu helemaal door tot aan de Observatory lodge. Bij deze lodge zijn een aantal andere trails uitgezet. Waaronder ‘het rivieren pad’, de ‘cerro Chatto’ en de ‘waterfall trail.’

Daarbij zijn er tal van korte wandelroutes, waarmee iedere wandeling kan worden uitgebreid of ingekort. Hikes allemaal aangegeven op de kaart (gratis bij toegangskaart). Dit is een gevarieerd wandelgebied op de flanken van de vulkaan. Entreeprijzen Parque Nacional Vulcano Arenal  7 dollar voor kinderen, volwassenen: 18 dollar. Parkeren kan nabij de lodge.

Arenal met kinderen

Wil je of kun je niet wandelen? Het dek van de observatory lodge biedt een panorama uitzicht op het meer van Arenal. Vogels vliegen af en aan (vogelvoederbakken), je kunt hier zo een dagdeel stukslaan. Op het terras van het hotel is het prima koffiedrinken en vogels kijken.

De real deal is het hiken zelf. Het eerste deel van ‘de hike richting waterval’ loopt dwars door de aangelegde tropische tuin met kwetterende vogels. Deze tuin gaat over in tropisch regenwoud (ongeveer 2 km) inclusief hangende brug! Onderweg spotten wij veel vogels.

De wandeling richting de waterval is leuk, maar niet spectaculair. Tip: neem vanuit de waterval enkele andere paden richting het startpunt van de Cerro Chatto. Dit is een mooie hike door het heuvelachtige landschap en de pastorale landerijen….en ondiepe beekjes. Dit betekent schoenen uit/aan en gaan.

Bovengenoemde tocht is geschikt voor alle niveaus en zelfs het eerste deel (2 km) met wandelwagen toegankelijk. De vulkaan laat zich die dag niet veel zien. Juup (5) ‘Zijn kop blijft vaak in de wolken zitten’.

Wandelroute Arenal

View Observatory lodge

Obsevatory lodge Arenal vulkaan

Observatory lodge

Arenal vulkaan met kinderen
Bezoek Arenal

Wat te doen in La Fortuna?

Hot Springs: van budget tot luxe

Na een have dag in het park struinen is het daarna goed chillen in het zwembad, of een hot spring. Tegenover het Tobacon resort & springs zijn natural hot springs, of eigenlijk meer warmwater stroompjes te vinden. Leuk om pootje in te baden, en even te chillen. In het weekend is het een drukte van belang met Tico’s.

Tip: waterschoenen zijn handig tegen de scherpe stenen in de warmwaterbronnen. ‘Betaald’ parkeren kan langs de kant van de weg bij het Tobacon resort. Sowieso zijn er tal van warmwaterbronnen in Arenal te vinden. Zelfs met enorme glijbanen, toeters en bellen. Waaronder: Baldi hot springs. Entreeprijzen variëren van 40- tot 80 dollar p.p. Echter de natural hot springs is de budget topper onder de warmwaterbronnen.

Hotsprings Costa Rica

Baldi hot spring

Arenal waterval

La Fortuna waterval

Waterval La Fortuna

Meer water? Op naar waterval La Fortuna. De waterval (of eigenlijk 2 waterallen) zijn niet super spectaculair, maar voor het Avatar gevoel best een bezoekje waard. De omgeving is schitterend groen. Het water is oorverdovend: klettert van ongeveer 70 meter keihard naar beneden.

In het meertje onderaan de waterval is het aardig zwemmen. Al moet je er wel wat voor doen: de klim naar beneden bestaat uit 500 traptreden. La Fortuna is eenvoudig te bereiken: ligt 4 km buiten het stadje. Entreeprijzen: 14 dollar p.p.

Meer activiteiten in Arenal? El Salto schommel, of ga cannyoningen, bezoek de Arenal Hanging bridges, of Rio Celeste.

Waar overnachten in la Fortuna?

Aan de voet van het vulkaan ligt het toeristische stadje Fortuna. Hier is tal vak accommodatie en eetgelegenheden te vinden. Wij verblijven 3 nachten in hotel Villa Fortuna. Aan de rand van het stadje. Een relaxt hotel, met gemeenschappelijke keuken. Handig om je eigen ontbijt te maken. Simpel, schoon en er zijn enkele familiekamers. Grote plus: het hotel heeft een zwembad. Dobber op een luchtbed met uitzicht op de vulkaan. Heerlijk.

Dansen op de Arenal vulkaan

Villa Fortuna

Meer Costa Rica?
https://www.reisachtig.com/onontdekt-costa-rica-turrialba/

Costa Rica’s playa Sámara| Heerlijk strand

Santa Teresa Costa Rica| Riant strand

Costa Rica’s Blue lagoon | Rio Celeste National Park

Prachtig Playa Conchal | Witste zandstrand van Costa Rica

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: