Zuid-Afrika Stranden

Costa Rica’s playa Sámara| Heerlijk strand

Tips: Zien en doen in Playa Sámara

Dit is een heerlijke badplaats aan de golf van Nicoya in Costa Rica. Wellicht is dit niet het allermooiste strand van Costa Rica. Maar Samara heeft iets speciaals en daarnaast valt er genoeg te zien en te doen. Daarbij is dit een lokale favoriet van veel Costaricanen. Nog voor de komst van buitenlandse toeristen, was vissersdorpje Samara reeds ontdekt.

In het weekend barstte het hier van zomergasten uit San José. En zo groeide Sámara uit tot een gezellige badplaats. Het strand(zand) is beigekleurig, ruim opgezet en familie-vriendelijk. De golfstroming is hier namelijk niet al te sterk, dus veilig voor kinderen. Relaxed!Costa Rica's Playa Samara
Dingen om te doen in Playa Samara

Waar ligt Playa Sámara eigenlijk?

Playa Sámara ligt in de provincie Guanacaste aan Costa Rica’s Pacifische kust. Het strand is bereikbaar vanuit drie verschillende luchthavens, en met de auto vanuit de hoofdstad San José. Vanuit Playa Conchal is het slechts een rit van ongeveer twee uur naar Playa Sámara.

Wat te doen op Playa Sàmara?

 • Ga relaxen op het zandstrand.
 • Dit is een goede zwem en snorkelplek
 • Wat dacht je van surfles?
 • Huur een sup of maak een kajak tour
 • Ochtend yoga aan zee
 • Schildpadden spotten in de buurt van Samara
 • Maak een Boottocht
 • Uitstapje Playa Barillo dichtbij Samara.

Hoe kom je bij het strand?

Samara beach is letterlijk niet te missen. De doorgaande weg van deze kleine kustplaats mondt namelijk uit in het strand. Samara is populair onder families en stelletjes. Het dorp is compact, er zijn veel winkels: maar liefs 4 bakkers/cafés, banken, een tankstation (buiten het dorp), een supermarkt en tal van restaurants nabij het strand. Dus er zijn genoeg voorzieningen in Playa Samara. En je struikelt er niet over prettoeristen.
Costa Rica Playa Samara
Costa Rica stranden

Surfen in Playa Sámara

Liever surfen? Huur een plank, of neem wat lessen in de ultra relaxte ‘surfschool’ op het strand. De golven zijn vaak hoog. Maar met surflessen lukt het zeker. Let wel: Samara is geen hotte surfspot, maar een surfscene is er absoluut. Yogafanaten zijn hier ook op hun plek. In de ochtend worden er tal van ‘classes’ gegeven, dus begin de dag met een zonnegroet op het strand en eindig de dag in een handstand in de zee. Een andere populaire activiteit is paardrijden.

Het strand is mooi, langgerekt en bovenal veilig. Er zijn tal van kleine beach-bars, en aan zee is veel accommodatie te vinden. Sámara beach is minder schoon dan Playa Conchal. Samara’s grootste troef? De stroming is niet al te sterk is (geen rip currents), dus kinderen kunnen veilig zwemmen in zee.

 • Nadeel: er zijn niet heel veel schaduwplekken, maar parasols en strandbedden zijn wel te huur. Kinderen mee? Lekker spetteren in de zee, spelen met zand en ga op zoek naar heremiet kreeftjes in schelpen.

Top 5 meest gestelde vragen en antwoorden

Hoe kom ik in Playa Samara? Via de internationale luchthaven Daniel Oduber Quirós in Liberia. Vanaf daar kun je een taxi of shuttlebus nemen, of een auto hure. Het is ongeveer 2,5 uur rijden van Liberia naar Playa Samara.

Wat is de beste reistijd? Dat is tijdens het droogseizoen: van november tot april het weer is dan top. Al is het in feb maart erg heet. Het laagseizoen loopt van mei tot oktober en het regenseizoen is van mei tot november.

Beste hotels? Er zijn verschillende luxe resorts in Playa Samara, zoals Hotel Villas Playa Samara, Hotel Giada en Hotel Belvedere. Maar ook tal van budget, als middenklasse hotels.

Is Playa Samara leuk voor kinderen? De stranden zijn veilig en kindvriendelijk, er is veel te doen en er zijn tal van accommodatie mogelijkheden voor families.

 • Is het veilig? Ja.
 • Hoeveel dagen in Playa Samara verblijven? Omstreeks 4 dagen of meer nodig.

 

Waar eten en drinken?
Playa Samara heeft voor ieder wat wils en in iedere prijscategorie. Zo kun je er terecht voor de Europese, of wereldkeuken, pizza, of lokale specialiteiten. Aan alle diëten is gedacht, of je nu glutenvrij, vegetarisch- of vegan eet. Onze favoriet? Bakkerij/ restaurant La Princesa. In deze kleurrijke tent is het goed ontbijten, lunchen, koffie drinken en ijs eten. Het verse brood, de empenadas, espresso zijn een stuk voor stuk een aanrader en ook nog eens voordelig.
 • LuvBurger: Plantaardige hamburgers en veganistische opties.
 • Falafel Cafe: Veganistische gerechten, waaronder falafel, hummus en salades.
 • Roots Bakery Cafe: Taartjes, broodjes en andere vegetarische en veganistische gerechten: biologisch.
 • Samara Organics: Biologische, vegetarische en veganistische gerechten, evenals sappen en smoothies.
 • El Sabor de la Vida: Gezonde en smakelijke vegetarische gerechten, waaronder salades, wraps en burrito’s.

Dingen om te doen in Playa Samara

Aanrader: Playa Carrillo

Op ongeveer 4 km van Sámara ligt playa Carrillo. Een uitgestrekt goddelijke strand in de vorm van een hoefijzer. Het strand is omzoomd met palmbomen. Daardoor zijn er tal van schaduw plekken met vrolijk gekleurde picknickbanken. Mede daardoor is Carrillo beach een populaire familieplek onder Tico’s.

In het weekend poppen de koelboxen uit de auto, ploppen de bierflesjes open en gaan de barbecues aan. Carrillo beach ligt aan de doorgaande weg, maar dit is niet storend want er is nauwelijks verkeer. En met parkeerplekken.

Mooi: Playa Barillo

Aan zee zijn geen hotels, barretjes winkels, maar totale rust. Een handjevol verkopers zorgt voor de nodige entertainment en heerlijke ceviche of Pipa Friya. Wat is er zoal te doen? Ga schelpen zoeken, maak een wandeling over het strand, chil in een hangmat, zwem een rondje in de zee.

Klaar? Ga weer  op zoek naar nieuwe schelpen, duik in de golven, en eet een versgebakken vis je. Kortom: Playa Carrillo betekent ultiem relaxen aan zee. Extra (strand) tip: Playa Barillo, een idyllisch strand, nabij Samara en het hotel. Niet makkelijk te bereiken, zonder 4 wheel drive. Nadeel is dat hier recent nogal wat autoinbraken zijn gepleegd. Wij nemen daarom de proef niet op de som.

Extra Strandtips

 • Playa de Famara: Hoewel niet direct in de buurt van Sámara, staat dit strand bekend om zijn uitstekende surfmogelijkheden. Zeker doen als je in de buurt bent.
 • Playa Quemado: dit strand ligt ook verder weg, maar is vanwege zijn zwarte zand de moeite waard.

Leukste stranden Costa Rica
prachtige strand Costa Rica

Costa Rica’s Rio Celeste

Verkoper Playa Samara

Waar overnachten in Sámara?

Wij verblijven 4 nachten in Paraiso del Crocodiles: buiten het centrum van Samara. Dit is een kleinschalig resort met kamers, appartementen en een restaurant. Er is 1 familie appartement en diverse 3-persoons appartementen met kitchenette.

Dus voorzien van alles wat je nodig hebt en ‘ganz sauber.’ De ietwat maffe Duitse eigenaar heeft er een tof optrekje van gemaakt. En heel erg fijn: In de grote tuin is een zwembad, en het barst van de hangmatten en zitjes.

Vanuit deze krokodil loop je zo naar het nabijgelegen strandje. De naam Paraiso del Crocodiles verwijst naar het riviertje dat paralel aan zee loopt. Hier leven weliswaar krokodillen, maar die laten zich zelden zien. Wel veel brulapen. Hotels met zwembad Samara
Overnachten Samara

Hoteltips:

 • Hotel Samara Beach: Comfortabel en dichtbij het strand.
 • Hotel Playa Samara: Mooie locatie en van alle gemakken voorzien.

Airbnb-tips:

 • Huur een bungalow met uitzicht op zee.
 • Of een appartement in het centrum.

Pension-tip:

Pension Playa Samara. Gezellig, gastvrij, voordelig. Het pension ligt op loopafstand van het strand en het centrum van Sámara.
a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: