Zuid-Afrika Stranden

Costa Rica’s playa Sámara| Heerlijk strand

Waarom naar Playa Sámara?

Dit is een heerlijke badplaats aan de golf van Nicoya in Costa Rica. Wellicht is dit niet het allermooiste strand van Costa Rica. Maar Samara heeft iets speciaals en daarnaast valt er genoeg te zien en te doen. Daarbij is dit een lokale favoriet van veel Costaricanen. Nog voor de komst van buitenlandse toeristen, was vissersdorpje Samara reeds ontdekt.

In het weekend barstte het hier van zomergasten uit San José. En zo groeide Sámara uit tot een gezellige badplaats. Het strand(zand) is beigekleurig, ruim opgezet en familie-vriendelijk. De golfstroming is hier namelijk niet al te sterk, dus veilig voor kinderen. Relaxed, sfeervol, en er is genoeg te doen.Costa Rica's Playa Samara
Dingen om te doen in Playa Samara

Waar ligt Playa Sámara eigenlijk?

Dit strand ligt in de provincie Guanacaste aan Costa Rica’s pacific coast. Het strand is bereikbaar vanuit 3 verschillende luchthavens, ligt 4 uur rijden vanuit Costa Rica’s hoofdstad San José. Maar vanuit onze vorige standplaats: Playa Conchal is het slechts een slordige 2 uur rijden vanaf Playa Samara.

Tip: lange(re) autoreis in Costa Rica voor de boeg? Stop net als wij bij bakker Musmanni. Net als Hema maakt deze franchise kleine en grote mensen blij. Musmanni is te vinden op de meest idiote plekken in Costa Rica – herkenbaar aan een oranje-wit logo. Met heerlijke brownies, broodjes en ander afbakspul.

Wat te doen op Playa Sàmara

 • Ga relaxen op het zandstrand.
 • Dit is een goede zwem en snorkelplek
 • Wat dacht je van surfles?
 • Huur een sup of maak een kajak tour
 • Ochtend yoga aan zee
 • Schildpadden spotten in de buurt van Samara
 • Boottocht
 • Uitstapje Playa Barillo dichtbij Samara

Hoe kom je bij het strand?

Samara beach is letterlijk niet te missen. De doorgaande weg van deze kleine kustplaats mondt namelijk uit in het strand. Samara is populair onder families en stelletjes. Het dorp is compact, er zijn veel winkels: maar liefs 4 bakkers/cafés, banken, een tankstation (buiten het dorp), een supermarkt en tal van restaurants nabij het strand. Dus er zijn genoeg voorzieningen in Playa Samara. En je struikelt er niet over prettoeristen.
Costa Rica Playa Samara
Costa Rica stranden

Relaxte surfschool

Liever surfen? Huur een plank, of neem wat lessen in de ultra relaxte ‘surfschool’ op het strand. De golven zijn doorgaans hoog. Let wel: Samara is geen hotte surfspot, maar een surfscene is er absoluut. Yogafanaten zijn hier ook op hun plek. In de ochtend worden er tal van ‘classes’ gegeven, dus begin de dag met een zonnegroet op het strand en eindig de dag in een handstand in de zee. Een andere populaire activiteit is paardrijden.

Veilig zwemmen?

Het strand is mooi, langgerekt en bovenal veilig. Er zijn tal van kleine beach bars, en aan zee is veel accommodatie te vinden. Sámara beach is minder schoon dan Playa Conchal. Samara’s grootste troef? De stroming is niet al te sterk is (geen rip currents), dus kinderen kunnen veilig zwemmen in zee. Nadeel: er zijn niet heel veel schaduwplekken, maar parasols en strandbedden zijn wel te huur. Kinderen mee? Lekker spetteren in de zee, spelen met zand en ga op zoek naar heremiet kreeftjes in schelpen.

Top 5 meest gestelde vragen en antwoorden

 

Hoe kom ik in Playa Samara?Arriveer bijvoorbeeld op de internationale luchthaven Daniel Oduber Quirós in Liberia. Vanaf daar kun je een taxi of shuttlebus nemen, of een auto hure. Het is ongeveer 2,5 uur rijden van Liberia naar Playa Samara.

Wat zijn de populairste activiteiten? Surfen, paddleboarding, kajakken, snorkelen, paardrijden en yoga op het strand.

Wat is de beste reistijd? Dat is tijdens het droogseizoen: van november tot april het weer is dan top. Al is het in feb maart erg heet. Het laagseizoen loopt van mei tot oktober en het regenseizoen is van mei tot november.

Is er voldoende accommodatie? Ja, er zijn verschillende luxe resorts in Playa Samara, zoals Hotel Villas Playa Samara, Hotel Giada en Hotel Belvedere. Maar ook tal van budget, als middenklasse hotels,

Is Playa Samara leuk voor gezinnen? Ja, Playa Samara is een uitstekende bestemming met kinderen. De stranden zijn veilig en kindvriendelijk, er is veel te doen en er zijn tal van accommodatie mogelijkheden voor families.

 • Is het veilig? Ja, Playa Samara is over het algemeen een veilige bestemming.
 • Hoeveel dagen in Playa Samara verblijven? Om voluit te kunnen genieten van de vibes en stranden heb je omstreeks 4 dagen of meer nodig.

 

Waar eten en drinken?
Playa Samara heeft voor ieder wat wils en in iedere prijscategorie. Zo kun je er terecht voor de Europese, of wereldkeuken, pizza, of lokale specialiteiten. Aan alle diëten is gedacht, of je nu glutenvrij, vegetarisch- of vegan eet. Onze favoriet? Bakkerij/ restaurant La Princesa. In deze kleurrijke tent is het goed ontbijten, lunchen, koffie drinken en ijs eten. Het verse brood, de empenadas, espresso zijn een stuk voor stuk een aanrader en ook nog eens voordelig.
 • LuvBurger – Dit restaurant serveert plantaardige hamburgers en heeft een groot aanbod aan veganistische opties.
 • Falafel Cafe – Dit restaurant heeft een uitgebreid menu met vegetarische en veganistische gerechten, waaronder falafel, hummus en salades.
 • Roots Bakery Cafe – Taartjes, broodjes en andere vegetarische en veganistische gerechten, bereid met verse, biologische ingrediënten.
 • Samara Organics – Dit restaurant heeft een uitgebreid menu met biologische, vegetarische en veganistische gerechten, evenals sappen en smoothies.
 • El Sabor de la Vida – Dit restaurant serveert gezonde en smakelijke vegetarische gerechten, waaronder salades, wraps en burrito’s.
Costa Rica's Playa Samara

Samara ‘surfschool’

Dingen om te doen in Playa Samara

Aanrader: Playa Carrillo

Op ongeveer 4 km van Sámara ligt playa Carrillo. Een uitgestrekt goddelijke strand in de vorm van een hoefijzer. Het strand is omzoomd met palmbomen. Daardoor zijn er tal van schaduw plekken met vrolijk gekleurde picknickbanken. Mede daardoor is Carrillo beach een populaire familieplek onder Tico’s.

In het weekend poppen de koelboxen uit de auto, ploppen de bierflesjes open en gaan de barbecues aan. Carrillo beach ligt aan de doorgaande weg, maar dit is niet storend want er is nauwelijks verkeer. Voordeel hiervan is dat de parkeerplekken paralel liggen aan de strandweg: zo blijft je auto mooi in het zicht.

Mooi: Playa Barillo

Aan zee zijn geen hotels, barretjes winkels, maar totale rust. Een handjevol verkopers zorgt voor de nodige entertainment en heerlijke ceviche of Pipa Friya. Wat is er zoal te doen? Ga schelpen zoeken, maak een wandeling over het strand, chil in een hangmat, zwem een rondje in de zee.

Klaar? Ga weer  op zoek naar nieuwe schelpen, duik in de golven, en eet een versgebakken vis je. Kortom: Playa Carrillo betekent ultiem relaxen aan zee. Extra (strand) tip: Playa Barillo, een idyllisch strand, nabij Samara en het hotel. Niet makkelijk te bereiken, zonder 4 wheel drive. Nadeel is dat hier recent nogal wat autoinbraken zijn gepleegd. Wij nemen daarom de proef niet op de som.Leukste stranden Costa Rica
prachtige strand Costa Rica

Costa Rica’s Rio Celeste

Verkoper Playa Samara

Waar overnachten Samara?

Wij verblijven 4 nachten in Paraiso del Crocodiles: buiten het centrum van Samara. Ook voor deze locatie geldt: een 4- wheel drive is handig. Want als je het krokodillenparadijs in de zomer wilt bereiken, moet je dwars door een kleine rivier rijden. In de winter valt dit reuze mee. Wij trotseren slechts een soort vijver. Paraiso del Crocodiles is een fijn resort met kamers, appartementen en een restaurant. Er is 1 familie appartement en 3-persoons appartementen met kitchenette (omstreeks 80 dollar per nacht).

Quirky owner

Beide zijn 1-kamerappartementen, voorzien van alles wat je nodig hebt en ‘ganz sauber.’ De ietwat maffe eigenaar is Duits en heeft er een tof optrekje van gemaakt. En heel erg fijn: In de grote tuin is een zwembad, en het barst van de hangmatten en zitjes o en schapen. Pas op de hangmatjes zijn ietwat strak gespannen: je zult niet de eerste zijn die eruit stuitert.

Vanuit deze krokodil loop je zo naar het nabijgelegen strandje. De naam Paraiso del Crocodiles verwijst naar het riviertje dat paralel aan zee loopt. Hier leven weliswaar krokodillen, maar die laten zich zelden zien. Wij zien wel veel brulapen. Aan het begin en einde van de dag laten deze apenkoppen goed van zich horen.Hotels met zwembad Samara
Overnachten Samara

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: