Santa Teresa Costa Rica| Riant strand 9 tips

Santa Teresa is het mooiste strand van Costa Rica. En fantastisch voor de hele familie! Pal naast Malpais ligt riant strand Santa Teresa in Costa Rica. Deze badplaats is het summum van ‘beach culture’. Van jong tot oud, van stuntel tot pro. Iedereen beproeft zijn geluk op de schitterende golven. Maar bovenal is deze surf hotspot een waar strandparadijs. Ooit begonnen uit het niets, uitgegroeid een hipster heaven.

Dit lintdorp is in de jaren 80 opgebouwd door Amerikaanse surfers/ backpackers. Veel creatievelingen zijn hier neergestreken, een onderneming begonnen en nooit meer weggegaan. En waarom zou je ook? De sfeer is super relaxed, er zijn tal van leuke restaurants, eettentjes. Daarbij is er genoeg te doen. Stap net als iedereen op een quad en verken de omgeving. Of maak een paardenrit, of struin allerlei yogastudio’s af. Kortom: Pura vida pur sang!Playa Hermosa

family beach Costa Rica

Playa Santa Teresa

Playa Santa Teresa

Playa Santa Teresa is een prachtige bestemming voor iedereen die op zoek is naar een ongerept strand en een authentieke ervaring. Volgens velen is playa Santa Teresa één van de mooiste stranden van Costa Rica. Van ’s ochtends vroeg tot aan de zonsondergang is het hier genieten. Van zee, strand, zon en golven. Tijdens ‘het green season’ (van mei tot september) is Santa Teresa het domein van geoefende surfers. Voor beginners is surfen dan echt een brug te ver.

Geen punt, de rest van het jaar kun je hier prima op je plank springen. Maar de beste stuurlui zitten natuurlijk gewoon aan wal. Playa Santa Teresa is een riant strand met voldoende schaduwplekken. Toegegeven: het zand is ietwat grauw, en het is hier niet brandschoon. Nadeel: vanwege de sterke stroming, is zwemmen voor kleine kinderen gevaarlijk.

Handig: vanuit het strand sta je zo weer in het dorp voor de lunch. De complete wereldkeuken is hier vertegenwoordigd. Aanrader: Café Zwart. Een stukje moderne Hollandse cuisine. Geen stamppot, maar poke bowls. Café Swart Santa Teresa

Wat je zoal kunt verwachten? Dit zijn de meest gestelde vragen en antwoorden over Playa Santa Teresa:

  • Waar ligt Playa Santa Teresa? Aan de westkust van Costa Rica, op het schiereiland Nicoya in de provincie Puntarenas.

Hoe kom ik bij Playa Santa Teresa? De meest gebruikelijke manier om hier te komen is met de auto. Er zijn ook openbare bussen die vanuit San Jose, Liberia en andere steden vertrekken en die je naar het strand kunnen brengen. Er zijn ook enkele kleine luchthavens in de buurt voor mensen die liever vliegen.

  • Is het veilig? Over het algemeen is Playa Santa Teresa een veilige bestemming

  • Wat is de beste reistijd? In het droge seizoen: tussen december en april. In de rest van het jaar kan het weer onstuimig zijn. Zwemmen en surfen? Sterke stromingen kenmerken dit strand, dus voorzichtigheid is geboden als je gaat zwemmen. Als je niet goed kunt surfen, is dit zonder begeleiding niet het beste idee. 

  • Welke voor activiteiten? Er zijn veel activiteiten te doen op Playa Santa Teresa, zoals surfen, paddleboarden, paardrijden, wandelen en ziplining. 

  • Wat voor soort restaurants en winkels zijn er in de buurt van Playa Santa Teresa? Er zijn verschillende restaurants en winkels in de buurt van Playa Santa Teresa, variërend van lokale eetgelegenheden tot internationale restaurants.

Playa Hermosa

In de buurt van Santa Teresa zijn nog tal van ander leuke strandjes te verkennen, dus blijf niet te veel hangen op je gat, maar pak de quad. Niet ver van Santa Teresa wacht Playa Carmen, en Playa Hermosa: ‘mooi strand’. Deze playa doet zijn naam eer aan. Verscholen in een kleine baai, omzoomd met palm- en andere bomen is Carmen een plaatje om te zien en een feest om er te zijn voor jong en oud. Dit is een fantastisch familiestrand.

Kinderen kunnen hier prima zwammen. De stroming is minder sterk, de bodem van de zee loopt langzaam af en er is een strandwacht. De meiden spelen in het zand. Wij (de ouders) zoeken een mooie boomstronk in de schaduw uit: de ideale leesbank. En ja een beetje schaduw is echt nodig, het kan hier heet worden.

Dagdilemma met kinderen: strand of park

Het leven (5 nachten) in Santa Teresa bevalt ons goed. In de ochtend worden we door howler monkeys gewekt. Voor ons geen punt, want onze eigen aapjes van 5 en 7 zijn ook vroege vogels. Na het ontbijt staan we voor een dilemma. Maken we er een stranddag van, of gaan we naar Cabo Blanco National Reserve?

Hier kun je door de jungle een wandeling naar het mooie strand in het park maken. Nadeel is dat de wandeling ongeveer 10 km is, het pad grotendeels in de zon ligt. Onze kleine dames geven de voorkeur aan het strand, en dus maken we er weer een mooi zeefeestje van. Keuzestress opgelost.

Hoe kom je in Santa Teresa?

De snelste optie? Vlieg vanuit San José naar Tambor, en reis van daaruit met bus of auto verder. Reisachtig en co. reed vanuit Playa Samara naar Santa Teresa. Op aanraden van de hoteleigenaar van de krokodil namen wij de zogenaamde ‘scenic route’ richting het zuidwesten van de golf van Nicoya. Dat hadden we beter niet kunnen doen.

Deze prachtige route (70 km) is een kraterlandschap. Neemt daardoor omstreeks 5 uur in beslag. Best lang. Maar het fijne landschap maakt heel veel goed. Tijdens onze rit staat het volume van de radio op 10. We zingen mee met Bob Marley en de sfeer blijft er goed in. Tip: tankstations zijn schaars, dus gooi de tank goed vol zodra het kan. 

Waar overnachten in Santa Teresa

Er is tal van mooie accommodatie in verschillende prijsklassen te vinden. Wij verblijven in een nieuw appartementje: Ecopacific Lodge. Gemaakt en gerund door een leuke Spaanse surfer annex ingenieur. Dit bijzondere containerhotel is geheel gemaakt van zeecontainers en gerecycled materiaal.

Nadeel hiervan is dat het een beetje gehorig is, maar alles wat je nodig hebt zit (airco) erop en eraan. Deze containerwoning ligt op een steenworp afstand van het strand en midden in het ‘centrum’. Er is geen zwembad, maar met een zee aan water zul je dit niet missen. Er is 1 familiekamer/ appartement.

Playa Santa Teresa

Santa Teresa

howler monkey cost rica

Howler monyes

Santa Teresa hotel

Ecopacific Lodge

Playa Carmen

Playa Carmen

Meer Costa Rica? Mix en match met onderstaande artikelen je eigen reisgids

Monteverde-de beste parken

Costa Rica’s Blue lagoon- Rio Celeste

Onontdekt Costa Rica? Turrialba!

Prachtig Playa Conchal

Mooi Monteverde

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: