Onontdekte plekken in Costa Rica? Turrialba!

Costa Rica buiten de gebaande paden. Reisachtig maakte een rondreis met twee kinderen (6, 8). In 3 weken tijd hebben we heel wat bekende en onbekend Costa Rica gezien. Dit land leent zich prima voor een autovakantie. Er gaat immers niets boven vrijheid,  blijheid!

Juist omdat Reisachtig en famile bij aankomst niet direct te hard van start wilde gaan, hebben wij ervoor gekozen om  Turrialba (slechts 72 km verderop)  te bezoeken. Dit is een tof gebied voor iedereen die op zoek is naar een stukje onontdekt Costa Rica. Een fijne streek om off the beaten track je rooadtrip door Costa Rica af te trappen, of af te sluiten. Relaxed!

Het echte leven in Costa Rica

Hoe kom je in Turrialba? Met een huurauto. Vanuit San José is het 72 km rijden. Maar de wegen rondom San José blijken voor ons een uitdaging. In tegenstelling tot de rest van Costa Rica is het is één grote weerwar van wegen en keuzemogelijkheden.

Al snel rijden we de file in, en gelukkig ook weer uit. Onze 4X4 brengt ons in 4 uur tijd in Turrialba. Ook deze plaats ligt net als Alajuela in de centrale vallei: Meseta central. Omgeven door indrukwekkende bergen, en de actieve Turrialba vulkaan.

Bezoek de prachtige stad Turrialba

By Bernal Sabori 

Turrialba is een bergdorp in vulkanisch gebied. Vanwege een uitbarsting in 1992 is de vuurspuwer (of althans het park) niet altijd geopend voor publiek. Ten tijde van ons bezoek was het park dicht wegens eruptie gevaar. De omgeving is bijzonder vruchtbaar en dus bezaaid met akkers, veeteelt, suikerriet en koffieplantages.

Een super groene omgeving. Turrialba staat bekend als het’ Gouda van Costa Rica’. Het stadje zelf is landelijk gelegen, tussen heuvels en valleien. De helft van de locals leeft in dit gebied van landbouw, de productie van kaas, koffie.Omgeving Turrialba

Wat is er te zien en te doen in en om Turrialba?

Bezoek het Turrialba Nacional Park. Costa Rica’s twee na grootste vulkaan. Wandelen onder begeleiding is de moeite waard, al kunnen wij hier niet over meepraten. Een guided tour kost omstreeks 13 dollar. De laatste uitbarsting? In 2015.

Naast het Turrialba Vulcano park valt er nog meer in de omgeving te beleven. Bekijk bijvoorbeeld het Guayabo National monument. Wat is het? Een pre-Columbiaanse stad (2000 V.C). Deze opgraving is de belangrijkste archeologische vondst van Costa Rica. Met 2000 inwoners was Guayabo destijds een behoorlijke gemeenschap.

De stad heeft de tand des tijds niet helemaal doorstaan, maar de fundamenten van huizen: ronde cirkels en twee hoofdstraten staan nog fier overeind. Indrukwekkend zijn het enorme waterreservoir en het vooruitstrevende irrigatiesysteem. Nog steeds werkt dit technische hoogstandje als een tierelier.

Ook leuk met kinderen

Onze kleine dames (5 en 6) zijn vooral verbaasd dat de opgraving meer dan 1000 jaar oud is. Waarom, of waaraan de stad ten onder is gegaan is nog steeds niet duidelijk. Nog voor de komst van de Spanjaarden is Guayabo tenonder gegaan. Hhet park  beslaat in totaal 233 hectare: een prachtige plek in het tropische regenwoud.

Bezienswaardigheden Turrialba

Guayabo monument

Bezoek een koffieplantage

Letterlijk om de hoek van onze B&B: Finca Soley ligt een koffiefabriek. Hier kun je terecht voor de ‘Golden Coffee Bean Tour’. Deze kleinschalige biologische koffieplantage.De koffie wordt op deze plantage pas na zes maanden met de hand geoogst… en gebrand.

Midden in de koffievelden staat een grote ‘fabriek’ annex museum. In het oogstseizoen draait de koffieboerderij op volle toeren, maar bij ons bezoek is deze enorme schuur praktisch uitgestorven. De oogsttijd is nog lang niet in zicht en daarom is er (naast hordes golden girls uit de USA) geen mens te bekennen.

Een rondleiding met proeverij duurt ongeveer 1,5 uur: en is met een straffe 25 dollar p.p geen goedkoop bakkie. Voor wie is dit leuk? Een coffee tour is vooral leuk voor iedereen die nog niet eerder een koffieplantage, branderij heeft bezocht. Tip: in de giftshop is heerlijke koffieparfum: Fleur de Lys te vinden. Koffiebonen zijn voordeliger in de locale mini-markt.

Volgens locals is de Aquiares koffieplantage een beter alternatief. Van vrucht tot boon krijg je alles te zien en te horen over koffie. Eerst een wandeling langs de gewassen en daarna een rondleiding door de fabriek. De tour wordt afgesloten met een koffieproeverij.

Zwemmen in Pejibaye

Pejibaye: een mooi klein dorpje aan de gelijknamige rivier. De rivier is de ideale plek voor een kayak tour (makkelijk niveau). Dit is daarbij een populaire plek om te tuden. Maar Reisachtig en kids waden ons een weg door het water naar een mooie hangplek. De meiden zwemmen (poedelen) in ondiep water en wij lezen een boek.
Relaxed. Juup: ‘Als je goed zoekt kun je in het water witte stenen met stippen vinden. Een soort van een paddestoel’.
Praktisch: parkeren kan bij restaurant Bar Costa. Herkenbaar aan een groot uithangbord met de tekst Pilsen. Tip: in het dorp bij een kleine bakkerij. Tegen de tijd dat wij bij aan het einde van de ochtend arriveren is de bakkerij/winkeltje al goed geplunderd. Maar de verse broodjes kaas, en vruchtencake gaan er in als koek.
Pedibaje Costa Rica
Bezoek de prachtige stad Turrialba

La Marta wildlife refugee

Nationaal park la Marta refugee ligt praktisch naast Pejibaye. Wildlife refuge Marta beschermt de rivieren la Marta, Attirro en Gato. Dit is een mooi nevelwoud met grotten, waterpartijen. Het park is de toegangspoort tot aangrenzende nationale parken Tapanti en La Amistad. Er zijn verschillende wandelroutes voor verschillende niveaus uitgezet. Vanaf de rivier lopen de meeste routes de bergen in. Toegangsprijzen: 10 dollar.

Meer activiteiten doen?

Maak een wildwaterraftingtocht over de Pacuare-rivier. Peddel omstreeks 29 km stroomafwaarts, dus dikke lol op de rivier. Deze kajaktour wordt afgesloten met een typisch Costa Ricaanse lunch.

Waar verblijven in Turrialba

Wakker worden in een oase van groen, gewekt worden door vogels? Dan is Finca Soley, een paardenranch annex B&B buiten Turrialba. De mooie boerderij ligt midden in het heuvelachtige landschap. Soley wordt gerund door een jonge enthousiaste familie.

Het leuke is dat de Finca Soley bovenal een echte paardenranch en geen saai hotel is. Je kunt er dan ook trektochten en uitstekende paardencursussen volgen. Er zijn omstreeks vijf kamers waarvan 1 familiekamer maar Er is WiFi en een fijn zwembad. Het ontbijt aan de lange tafel is heerlijk.

Voor omstreeks 15 dollar p.p. eet je met de overheerlijke pot mee. Het leukste aan deze B&B is de gemoedelijke sfeer: alle nationaliteiten en types komen samen in Finca Soley. Van jong tot oud, van hippie tot hipster. Fijn is ook dat kinderen hier meer dan welkom zijn. Huisaapje Diego, en hond Don, papegaai zorgen voor de nodige entertainment. Dus wat wil een (klein) mens nog meer?

Waar overnachten in Turrialba

Dansen op de Arenal vulkaan

Omgeving Turrialba

Beste familiehotels Costa Rica

Finca Soley

Natuur Costa Rica

Mooi Monteverde| Natuurparken Costa Rica

Santa Teresa Costa Rica| Riant strand

Mooiste natuurparken Monteverde Costa Rica

Costa Rica’s Blue lagoon | Rio Celeste National Park

 

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: