Mooiste natuurparken Monteverde Costa Rica

Natuurschoon in Costa Rica. De beste nationale parken van Monteverde, of zelfs Costa Rica? Dat zijn er nogal wat! In deze parken kun je zelfs non stop wild spotten en wandelen Reisachtig & kids hebben op 1 dag zowel een dagtour, als een night tour door 2 verschillende parken gemaakt.

Overdag: Curi Cancha. In de avond: Santa Elena private reserve. In een avontuurlijke bui? Ga ziplinen in Selvatura Leuk, en er is niet veel voor nodig. Doe net als iedereen: trek een afritsbroeken aan en ga naar 1 van de velen nationale parken van Monteverde in Costa Rica.

beste nationale parken van Monteverde

Monteverde cloud forest reserve

Het Monteverde cloud forest reserve is een must in Monteverde. Huur een gids en wandel door het prachtige park. Tijdens onze 3 uur durende speurtocht ontdekken wij heel wat natuurschatten. Onze gids spreekt goed Engels, loopt over van kennis en bruist van de energie. Onze kabouters lopen als een kievit achter de gids aan.

Af en toe staan we stil, luisteren naar het geluid van vogels en kijken omhoog naar het immense bladerdek. De gids wijst ons  op een toekan. Van veraf is deze nauwelijks te zien, maar de telescoop brengt de vogel prachtig in beeld. We vervolgen onze weg en stoppen bij een ‘Aguacatillo’. Deze avocado-boom werkt als een magneet op de Quetzal.

Zeker tussen maart en april maak je overigens een hele goede kans om een glimp van de beroemdste vogel van Costa Rica op te kunnen vangen. Wij vielen weer dik in de prijzen in het Monte Verde cloud forest reserve. Wij spotten 2 Quetzal vogels, een groene Emerald, enkele Bellbirds en veel kolibries.

nationale parken van Monteverde
parken van Monteverde

Kleine hartendief

Over kolibries gesproken? Deze kleine gekleurde vogels zijn vliegensvlug. Bij elke vleugelslag draait bij iedere slag zijn vleugels met een korte, snelle ellipsvormige beweging. Als ‘natuurlijke helikopters’ zwieren zij door de lucht. Al snel zijn deze kleine hartendieven favoriet bij onze kids. Plots vraagt Pip out of the blew aan de gids: “Gaan spinnen ook wel eens op vakantie?”

Gids: “Ik ken er in ieder geval 1 die een enkele keer op vakantie gaat, maar eigenlijk verblijft ie al twee jaar op dezelfde plek. Zullen we ‘m gaan zoeken’? Kijk, daar’! In een donker gat in de grond steken de harige poten van een stevige Tarantula net boven de rand uit. De spin verroert geen vin. Is meer een huismus dan vakantieganger. Juup: ik noem m’ Vin de spin’. Wat een geweldig park. Als je ooit de kans ziet om het cloud forest in Monteverde te bezoeken? Laat ‘m niet ontglippen!https://cloudforestmonteverde.com/

Monteverde groen nevelwoud
Monteverde nevelwoud
Vogelspotten Monteverde
Bellbird
Monteverde plants

Curicancha reserve: op avontuur met Steve Irwin

In dit prachtige groene park staat altijd een briesje, dus het is hier goed toeven. De paden (en het mooie groen) zijn goed onderhouden en kinderen kunnen hier makkelijk wandelen. Het barst hier van de ‘vreemde vogels.’ Deze laten zich niet altijd even goed zien, maar wel van zich horen.

In Curi Cancha reserve huren we een gids, want zonder gids is het lastig dieren spotten. Onze tour door het park duurt ongeveer 3 uur. Onze meiden (en vooral Pip van 7) vinden het erg spannend. De gids heeft een enorme telescoop mee en laat de kids telkens door de lens kijken.

Ondertussen spitst de gids continue z’n oren. Zodra er iets ritselt of beweegt vliegt onze Costa Ricaanse Steve Irwin erop af. Dankzij zijn arendsogen zien wij neusbeertjes, gigantische cavia’s, humming birds, bell birds (herkenbaar aan het geluid van een schoolbel) en een Trogon (familie van de Quetzal vogel). Soms zijn de dieren slechts een seconde in beeld en vliegen er dan weer vandoor.

Quetzal achtena

Geen punt, want wij zetten de achtervolging in en rennen als bezetenen achter onze schatten aan. Jackpot! Een korte sprint levert ons maar liefst 3 beroemde Quetzal vogels op. Volgens velen de mooiste vogel uit de familie van Trogons! Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben een groen kleurige kop, rug en vleugels, een rode borst en witte onderstaartveren.

En die pakken we dan maar mooi weer even mee. Curi Cancha Reserve in Monteverde. Entreeprijzen:omstreeks 15 dollar, plus 30 p.p. voor een gids. Wij bezochten Monteverde in feb/maart. Het is dan behoorlijk droog, jammer genoeg geen regen of nevel te zien.

Quetzal Costa Rica vogel
Beste plek om te wandelen
Costa Rica met kinderen

Santa Elena Private Reserve: night tour

Santa Elena Private reserve is in 1989 door de lokale bevolking opgericht. In dit park leven veel spider monkeys. En op een heldere dag geniet je hier van een topuitzicht op de Arenal vulkaan. In de avond zie je geen hand voor ogen. Waarom dan toch een night tour? Rond 17.30 gaat de spannende ‘night tour’ in the hidden valley: Santa Elana Private Reserve van start. Deze excursie heeft een hoog ‘Freek in het Wild’ gehalte. Onze kids vinden het erg tof om in het donker met een zaklamp met een gids ‘de jungle te verkennen’.

Freek in het donker

Met veel bombarie en gebaren laat de gids een neusbeertje zien. Lokt in het stikdonker een tarantula uit z’n hol. Zet tussendoor een reuzenkikker en schorpioen in de spotlights. Als klapper op de vuurpijl weet de gids ons ook een luiaard (hoog in de boom), een groene toekan, plus veel soorten spinnen te spotten. Het absolute hoogtepunt van deze ‘show’ is de rendez-vous met een groen stekelvarken. Een zeldzaam en prachtig diertje.

Nadeel van deze tour? Het park is eigenlijk niet meer dan een gigantische achtertuin. De tour loopt letterlijk in kringetjes door het park. Het park zelf is niet groot, maar de hoeveelheid bezoekers wel. Night tours zijn uitermate populair. Bijna alle parken bieden een dergelijke tour aan. Conclusie: een night tour is erg leuk voor kinderen, voor volwassenen geen must. Kosten Santa Elena night tour: is 100 dollar voor 4 personen. De tour duurt 2,5 uur.

Night rour Monteverde
nationale parken van Monteverde
Monteverde nevelwoud

Dit is de top 10 van meest gestelde vragen over Monteverde

Hoe kom ik in Monteverde?

  • Monteverde is bereikbaar met de auto, bus of taxi vanuit verschillende steden in Costa Rica, zoals San Jose en Liberia. Er zijn ook pendeldiensten en rondleidingen beschikbaar.

Wat is er te doen in Monteverde?

  • Monteverde biedt een breed scala aan activiteiten, waaronder ziplining, wandelen in nevelwouden, vogelspotten, paardrijden en koffietours.

Wat zijn de populairste attracties in Monteverde?

  • Hoogtepunten in Monteverde zijn het Monteverde Cloud Forest Reserve, de Selvatura Adventure Park en de Butterfly Garden.

Wat is de beste reistijd?

  • Tijdens het droge seizoen van december tot april. Het regenseizoen loopt van mei tot november, evengoed mooi.

Heb ik een gids nodig om de natuurparken in Monteverde te bezoeken?

Het is niet verplicht om een gids in de parken te hebben, maar het kan wel helpen om de flora en fauna van Monteverde te begrijpen en te leren kennen.

Hoeveel dagen in Monteverde blijven?

  • Om alle belangrijke attracties te kunnen heb je minstens twee tot drie dagen in Monteverde nodig.

Is Monteverde leuk met kinderen?

  • Jazeker, Monteverde is te gek voor kinderen. Er zijn veel familievriendelijke activiteiten en attracties in het gebied, zoals de Butterfly Garden en het Children’s Eternal Rainforest.

Is het veilig om naar Monteverde te reizen?

  • Ja, Monteverde is over het algemeen een veilige bestemming, maar neem de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht.

Wat voor soort accommodatie is er beschikbaar in Monteverde?

  • Er zijn verschillende soorten accommodatie beschikbaar in Monteverde, zoals eco-lodges, hostels, hotels en resorts. Er zijn ook huisjes en vakantiehuizen te huur.

Alles over Costa Rica Tips, adresjes?

https://www.reisachtig.com/mooi-monteverde/

Costa Rica’s playa Sámara| Heerlijk strand

Costa Rica’s Blue lagoon | Rio Celeste National Park

Onontdekte plekken in Costa Rica? Turrialba!

 

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: