Monteverde in Costa Rica: groen nevelwoud gehuld in mystieke wolken. Monteverde oftewel groene berg is beroemd vanwege zijn immense wildernis. Tussen berg en wolk zindert, druipt en drupt maar liefst 328 hectare nevelwoud. Varens, bomen, subtiele orchideeën, epifyten slingeren zich een weg. Dit is de habitat van 400 verschillende soorten vogels en meer dan 100 verschillende zoogdieren. Zoals: katachtigen, neusbeertjes en eekhoorns. Er leven hier 1200+ verschillende soorten reptielen en insecten. Maar de Quetzal is de koning van het bos. Dit is een uitermate zeldzame, populaire vogel in Costa Rica.

Monteverde groen nevelwoud
Monteverde nevelwoud
Selvatura adventure park

Sprookjesachtige natuur

Wat is het toppunt van sprookjesachtig? Het Monteverde Cloud Forest Reserve! Ooit begonnen als privé-natuurpark en langzaam uitgegroeid tot het bekendste natuurpark van Zuid Amerika. Monteverde Cloud Forest staat bekend om zijn enorme biodiversiteit. Het halve dieren &plantenrijk is hier dan ook vertegenwoordigd. Het park ligt hoog, is heuvelachtig en de vochtigheidsgraad is enorm. Varens, bromelia’s, mossen en bloeiende orchideeën groeien hier dan ook volop. Tip: Er is ook een lodge in het park, dus fairy tale overnachten met je kop in de wolken kan ook. Monteverde is een aaneenschakeling van natuurparken zoals: het Curi Cancha Reserve. Een andere mooi park is het Santa Elena reserve. Tot in de late uurtjes barst het hier van de ‘party animals.’ Doe een night tour en kijk je ogen uit. Andere schitterende parken zijn: Reserva Biologica Monte Verde en Selvatura adventure Park. Stuk voor stuk perfect voor grote en kleine avonturiers.

luxe nacht door in de Alentejo
night in the Alentejo
Beste plek om te wandelen

Santa Elena

Santa Elena is een uit de kluit gewassen bergdorp. Dit is de uitvalsbasis voor een bezoekje aan Monteverde. Het gezellige centrum van Santa Elena is niet groot, maar wel van alle gemakken voorzien. Zo is er een Banco Nacional, benzinestation, twee enorme supermarkten en veel eettentjes. Tip: The Treehouse: restaurant gebouwd rondom een gigantische ficus. Leuke koffiestop.

Overnachten in Monteverde?

Wij hebben 2 nachten in ‘Cabinas La Pradera (aan de rand van Santa Elena) overnacht. La Pradera is een mini versie van Center Parcs, en dat in Costa Rica. Er is zelfs een zwembad(je)! Pradera heeft 2-, 4-, of 6 persoons cottages. Compleet met twee slaapkamers en een riante keuken. Surplus: de cabinas liggen in een mooie tuin met schitterend uitzicht. In de tuin is tevens een vogelpad (met uitkijkpunt) uitgezet. Hier is het in de ochtend en einde van de dag goed dieren spotten. Zo hebben wij in onze achtertuin maar liefst 2 luiaards ontdekt. Boffen! http://lapraderamonteverde.com/

Rota Vicentina
La Pradera

B&B Belcruz

Omdat de Pradera ‘fully booked’ was hebben wij ook een nacht in B&B Belcruz overnacht. Deze B&B ligt 3 km buiten het centrum. Lekker landelijk, met een prachtig uitzicht op de vallei. Er zijn 2 familiekamers, 1 triple room en 2 double rooms: vanaf 70 dollar. De kamers zijn mooi, schoon en ruim. Nadeel: raamhorren ontbreken, waardoor je de ramen ‘s nachts niet open kunt zetten. Bijkomende voordelen: Belcruz heeft een fijn restaurant (home made cooking) plus koffiewinkel. De eigenaar heeft tevens een koffieplantage en dat proef je! Hier drinken wij Costa Rica’s finest cuppa. Op de veranda van het restaurant is het goed vogels spotten. Kortom: alweer een hotelhit voor op je lijstje.

Beste plek om te wandelen
Belcruz

Hoe kom je in Monteverde?

Monteverde ligt in de Cordillera de Tilarán: op ongeveer 4,5 uur rijden van san José. Wij bezochten Santa Elena vanuit playa Santa Teresa. Vanuit het strand reden we praktisch zo de Panama Highway op. Op deze pseudo-snelweg is het goed doorrijden. Tenminste: als je niet net als wij de 605 (grindweg) richting Monteverde nemen. Tip: pak de 606. De 605 levert ons bij aankomst een lekke band op. Gelukkig spuiten de garage een goedje in de band waardoor het lek binnen 5 minuten moeiteloos is gerepareerd. 

Monteverde nevelwoud
Santa Elena

Meer over de natuurreservaten in Monteverde? https://www.reisachtig.com/monteverde-de-beste-parken/