Costa Rica’s Blue lagoon| Rio Celeste National Park

Tenorio National Park: natuurfenomeen in Costa Rica. De Rio Celeste in Costa Rica is de Blue lagoon onder de watervallen. De Rio Celeste is namelijk een smurfblauwe waterval, rivier in Tenorio Volcano park. Een goddelijk natuurfenomeen nabij Bijagua. Blauw blauw ik hou van jou. Tinten van azuurblauw, turquoise en diepblauw schitteren je van verre tegemoet….evenals de geur van zwavel.

Daarbij is het Tenorio Vulcano park een leuke en relaxte plek voor een wandeling met als hoogtepunt een picknick bij de Celestio waterval. Vanuit Fortuna is het park (inmiddels) goed bereikbaar. Dit is een ideaal uitstapje voor iedereen die op zoek is naar een stukje buiten de gebaande om Costa Rica.

Costa Rica’s Blue lagoon

Photo by Mike Baird

Wandeling door Tenorio Park

Waar ligt Rio Celeste Tenorio Park? Dit juweeltje ligt in de provincie Alajuela in Costa Rica, ongeveer 2,5 uur rijden van de hoofdstad San Jose. Het park is gelegen in de buurt van de Tenorio-vulkaan en beslaat een oppervlakte van ongeveer 19.000 hectare.

Hoe is het om door Tenorio Nacional Parque Costa Rica te lopen? Dit zijn onze ervaringen als familie. Het pad loopt door het regenwoud via de hangende brug, en een uitzichtpunt naar spektakelstuk Rio Celeste: een waterval van azuurblauw water – en dan heb ik het ook echt over wow-blauw. De wandeling naar de waterval is niet lang, maar door het modder -annex pad is het af en toe aanpoten geblazen.

Juup (5): ‘mam, help ik ben allergisch voor modder, kun je me even dragen?’.

Na de waterval kun je doorlopen naar een Blue lagoon: deze blauwe poel is een eersteklas plek voor een korte picknick. Helaas zijn ‘zitplaatsen’ dun bezaaid. Daarom genieten wij met volle teugen van deze plek, al is het maar voor even.

Daarna hobbelen we over een geïmproviseerde brug over de rivier richting het eindpunt: een doodlopend pad. Dit eindpunt is een beetje een domper op de feestvreugde. Het pad loopt langs dezelfde weg terug. Er is dus niet een echte circulair route. In de toekomst zal deze worden aangelegd. Dus laat me even weten wanneer het zover is.

Wonderlijke waterval

Hoe is de bijzondere kleur van de Rio Celeste eigenlijk ontstaan? Volgens de legende is deze goddelijke rivier ontstaan tijdens een goddelijke schildersessie. God schilderde een blauwe lucht, en spoelde vervolgens zijn schilderkwast uit in de rivier….en zo kleurde al het water helderblauw. Een mooi verhaal, maar niet helemaal in lijn met de werkelijkheid. Dit natuurfenomeen is ontstaan door de chemische reactie van sulfiet uit de vulkaan en kalk in de rivier.

Praktische informatie

Waar ligt Rio Celeste? Guanacaste Volcanic Mountain Range. Hoe kom je er? Veel bezoekers maken vanuit Arenal, Wandelen op de Arenal vulkaan in Costa Rica een dagtocht naar Tenorio. Een prima optie, maar het is leuker om een nachtje te blijven slapen in deze schitterende omgeving. Wat zijn de openingstijden? Het Tenorio park is dagelijks geopend van 8.00 tot 17.00 uur. Om te voorkomen dat bezoekers na zonsondergang nog in het park rond dolen, is toegang tot het park na 15.30 uur niet toegestaan.

Wat kost Rio Celeste Tenorio Park?

Entree: 14 dollar, kinderen 6 dollar. Kun je zwemmen in Tenorio Vulcano Park? Helaas. Een duik in de hot springs is sinds 2000 verboden wegens een ongeluk. Het water is niet alleen chemisch, maar letterlijk kokend heet. In een waterstroompje nabij de ingang van het park (langs de kant van de weg) is badderen wel toegestaan.

Hoe lang is de wandeling in Tenorio Vulcano Park?

Deze rondwandeling in Parque Nacional Tenorio is 7 km en duurt in totaal 2 uur, en is voor alle niveaus geschikt. In het Tenorio Volcano park is één route uitgezet naar de waterval, rivier en bijbehorend lagoon (poelen).

Meest gestelde vragen over dit juweel?

  • Rio Celeste Tenorio Park staat bekend om zijn kristalheldere, turquoise rivier, die wordt gevormd door de samenvloeiing van twee rivieren. Het park biedt ook een prachtig regenwoudlandschap, een waterval en een uitdagende wandeling naar de top van de Tenorio-vulkaan.

Wat is er te doen in het park? Je kunt het park te voet verkennen. Andere populaire activiteiten zijn onder meer zip-lining, paardrijden en canyoning. Voor de avonturiers is ook het beklimmen van de Tenorio-vulkaan een must.

  • Is het park geschikt voor kinderen? Hoewel sommige wandelingen in het park vrij uitdagend zijn, zijn er ook tal van simpele routes. De waterval is ook een populaire plek om te relaxen.
  • Gids nodig? Hoewel het niet nodig is, kan het nuttig zijn om een lokale gids te hebben om je te helpen met informatie geven over de flora en fauna van het park.

Costa Rica’s Rio Celeste
Costa Rica’s Blue lagoon
Dansen op de Arenal vulkaan
Ria Celeste Costa rica
Bijzondere sights Costa rica

Waar Overnachten Tenorio Park

Wij verblijven in de Posada rural Rio Celeste bij Bijagua: 5.km. van het Rio Celeste Park. Schone en ruime ‘cabina’s’ in een botanische tuin. Eigenaar Melvin is dan ook een echte plantenkenner. Deze kleinschalige acco heeft geen zwembad, wel WiFi. Een 4- wheel drive is handig, want de kruip- door- sluip-door wegen zijn niet altijd even goed.
De ligging van dit guesthouse is prachtig. De posada zelf is authentiek, en de gastheer en -vrouw zijn enorm vriendelijk. Beide spreken nauwelijks Engels, maar met wat huis- tuin- en keuken-Spaans kom je er wel. Onze familie cabina is ruim, schoon en voordelig: 90 dollar excl. ontbijt. Het ontbijt is 3 dollar p.p. en diner omstreeks 12 p.p. Het diner is heerlijk.

Beste accommodatie Rio Celeste

Eigenaar Melvin laat ons ook een vreemd besje proeven: ‘miracle fruit’. Het bijzondere van dit kleine rode besje is niet zo zeer de smaak, maar de nasmaak. Na het eten van dit kleine wondertje smaakt alles wat zuur is zoet. Zo zijn onze smaakpapillen na het proeven van dit besje een citroen voor een sinaasappel aan.
Na enkele minuten is dit effect weer verdwenen.
Tip: maak vanuit de posada een uitstapje naar de Miravalles vulkaan en watervallen (rit duurt 2 uur). Hier zijn fijne (en niet al te prijzige) hot springs. Daarbij is het hier goed wandelen bij de waterval. Helaas hebben wij dit niet kunnen doen. Ten tijde van ons bezoekje was de weg naar Miravalles in slechte conditie.
Overnachten rio Celeste Costa Rica

Meer tips in Costa Rica? Pura Vida!

https://www.reisachtig.com/onontdekt-costa-rica-turrialba/

Santa Teresa Costa Rica| Riant strand

Costa Rica’s playa Sámara| Heerlijk strand

Onontdekte plekken in Costa Rica? Turrialba!

2 Comments

Comments are closed.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: