Prachtig Playa Conchal| Witste zandstrand van Costa Rica

Costa Rica is rijkelijk bedeeld met mooie stranden. Van Playa Manuel Anotonio, via playa Flamingo en meer. Maar een niet te missen strand is Playa Conchal: oftewel schelpenstrand. Conchal Beach of ‘Playa Conchal’ zoals de locals het noemen, is een uitgestrekt ‘offwhite’ schelpenstrand in de Golf van Nicoya: Costa Rica’s noord Pacifische kust.

Dit gewilde strand is onderdeel van Brasilito Bay ten zuiden van playa Flamingo en in het noorden van Playa Grande en Tamarindo. Playa Conchal is 1 van de meest geliefde stranden van de wereld. Niet vreemd: bij het zien van de blauwe zee, smetteloos uitgestrekte zandstrand en wat verdwaalde palmbomen maakt de hele familie Reisachtig een vreugdedansje.

Playa Conchal en buurstrand Playa Real

Hoe kom je er? Playa Conchal is vanuit meerdere streken goed te bereiken. Wij rijden vanuit Bijagua naar Playa Conchal en buurman Playa Real alias Pirates Bay. Vanuit het binnenland van Costa Rica is het een eindje toeren richting de kust. Zelfs zo lang dat je langzaam de groene omgeving ziet veranderen in een droge woestijn.
Gelukkig compenseert Conchal het gemis van onze ongelooflijke groene voorgaande base meer dan genoeg. Overigens verblijven wij niet in Playa Conchal, maar 3 nachten in Casa Andreas op Playa Real/ Pirates Bay: ‘het koninklijke strand’. Met uitzicht op zee, voel je je hier net Maxima en Co. Voordeel: accommodatie is hier een stuk voordeliger dan in Playa Conchal.
Weet van Playa Conchal

Casa Andreas

Chillen als de beste

Pirates Bay ligt ten zuiden: op 7 autominuten van Playa Conchal. Real beach ligt verscholen in een kleine baai: Pirates bay. Het strand is niet hagelwit en daardoor minder mooi dan Playa Conchal, maar evengoed is dit een zalig, rustig strand. Wij spotten enkele verdwaalde toeristen, en aardig wat locals. Er waait een frisse bries en vanuit je hangmat heb je zicht op ‘pirateneiland’: een rots in de zee met een piratenvlag. Om die reden vragen de kids (7, 5) zich af of er ergens een schat begraven ligt.

Schildpadden spotten

Maar al verruilen we het schatzoeken voor chillen in een hangmat. Het leven als piraat is zo gek nog niet. Rond 18.30 uur lopen Pip en ik met enkele medewerkers van onze casa naar het strand. Tussen 19.00- en 22.00 uur spoelen leatherback turtles hier aan om eieren leggen. Een onalledaags schouwspel.

Overdag is Playa Real rustig, maar in de avonduren verandert deze playa in een druk bezochte ’turtle sanctuary’. Compleet met schildpad beveiliging! De voornaamste taak van deze ‘schildpad toezichthouders’ is overigens om de eieren in veiligheid te brengen, en de rust op het strand te bewaren.

prachtige strand Playa Conchal

Pirate Bay

Schildpadden avontuur

Op het ‘openbare’ strand krioelt het van bezoekers met rode zaklampen. Wit licht schrikt de schildpadden af, en is dus niet toegestaan. Pip en ik staan met verbazing naar het tafereel te kijken. Plots worden wij uit niets aangehouden door de turtle security: twee jongens met walkie talkies. De wachters vragen naar onze kaartjes. Maar die hebben wij niet. Sterker nog: wisten niet eens van het bestaan van pseudo tickets af.

Al snel blijkt het turtle team vrienden van onze casa te zijn, en dus mogen wij doorlopen. Rond 20.00 uur is er nog steeds geen schildpad te bekennen. Pip had graag nog willen blijven, maar schildpadden zijn nu eenmaal niet de snelste. Dus staken wij de strijd. Maar toch is dit avontuur een aanrader, zelfs als er geen schildpad te bekennen is. Overigens worden ook tal van turtle tours in Las Baulas Marine park (Playa Grande) georganiseerd. Commercieel, maar best leuk.
Costa Rica’s Blue lagoon

Playa Conchal: ideaal met kinderen

Na een half dagje piratenstrand gaan wij op naar de piek van de playa’s: Conchal beach. Toegegeven het is hier even zoeken naar een plek in de schaduw, maar dan zit je er ook riant bij. Playa Conchal is gemaakt van schelpengruis, en miniatuur schelpjes. Juist daardoor is volgens velen dit oogverblindende strand 1 van de mooiste stranden van de wereld.

Het strand is breed, schoon, langgerekt en omzoomd met palmen. Het Caribisch blauwe water is uitermate comfortabel. Niet te koud en niet te warm en ideaal om te snorkelen. Dus wat wil een mens, of kind nog meer? Onze kleine dames gillen het uit in de zee, springen over de golven en spelen ‘zee tikkertje.’ Waarbij de zee meestal als grote winnaar uit de bus komt.Let op: er is wel een sterke onderstroming. Ook hier is het dus oppassen geblazen met kinderen.

Strand Playa Conchal

Playa Conchal

Conchal heeft het allemal

Paradijs op aarde

Tijdens het laagseizoen heb je het hier het rijk alleen. Wij bezochten playa Conchal in het weekend in febr. Op een niet doordeweekse dag, is het hier een komen een gaan van families met enorme koelboxen, parasols en stoelen. Kortom: de halve huisraad gaat mee naar zee. Alle locals zitten zij aan zij gezellig op een kluitje. Verkopers van ‘pipa friya’ (verse en koele kokosnoten) lopen af en aan. Hier en daar klinkt muziek uit een half gare radio.

Golven breken het geluid van de gezellige latino tunes. Een mooi tafereel. Let op: er zijn niet veel schaduwplekken, dus neem een parasol en voldoende UV-bescherming mee. Praktisch: parkeren kan in Puerto Viejo, of bij het fish market restaurant in Braslito. Van daaruit is het 10 min lopen naar Playa Conchal. Parasols, strandstoelen, duikbrillen zijn tevens te huur.

Meest gestelde vragen: doe er je voordeel mee

  1. Wat zijn de leukste activiteiten? Populaire activiteiten in Playa Conchal zijn onder andere surfen, paddle boarding, snorkelen, duiken, vissen en paardrijden. Ook de nabijgelegen Nationale Parken zijn top.
  2. Wat is de beste reistijd? De beste maanden om Playa Conchal te bezoeken is december tot april. De temperaturen zijn aangenaam en er is minder kans op regen.
  3. Hoe kom je hier? Bijvoorbeeld vanuit Liberia, de dichtstbijzijnde stad met een luchthaven.
  4. Welke accommodaties zijn er in Playa Conchal? Er zijn verschillende soorten accommodaties beschikbaar in Playa Conchal, waaronder hotels, resorts, vakantiehuizen en appartementen. Afhankelijk van persoonlijk budget en voorkeur. Houd rekening met drukte in het hoogseizoen.
  5. Is Playa Conchal leuk met kinderen? Ja, Playa Conchal is geweldig voor de hele familie. Het strand is veilig om te zwemmen en er zijn activiteiten.
  6. Zijn er restaurants in de buurt van Playa Conchal? Ja, met  lokale- en internationale gerechten.

Meer Pura Vida tips?

https://www.reisachtig.com/costa-ricas-blue-lagoon-rio-celeste/
https://www.reisachtig.com/dansen-op-de-arenal-vulkaan/

Santa Teresa Costa Rica| Riant strand

Onontdekte plekken in Costa Rica? Turrialba!

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: