Verken Brugge op de fiets| mooiste fietsroutes bij de stad

Fietsen rondom Brugge: het beste van de stad en de omgeving op twee wielen. Brugge, met zijn pittoreske grachten, middeleeuwse architectuur en charmante straatjes, en omliggende natuur is prima met de fiets te verkennen. Brugge biedt een scala aan fietsroutes door het prachtige landschap en langs historische bezienswaardigheden. In deze blogpost neem ik je daarom mee op de fiets rondom de stad.

De populairste fietsroutes rondom Brugge? Er zijn verschillende populaire fietsroutes. Enkele van de bekendste zijn de Damme-fietsroute, die je meeneemt naar het charmante stadje Damme, en de Kastelenroute, die je langs prachtige kastelen en landgoederen in de omgeving voert. Daarnaast is er de Groene Gordelroute, die je door het mooie landschap rond Brugge leidt.

Fietsen in de natuur van Belgisch Brugge? Weekendje weg, of vakantie nabij de stad, pal in de natuur? Op naar het Brugse Ommeland! Want ‘het Ommeland’ is één groot buitenfeest! Pure natuur, klaar om geplukt te worden. Deze Belgische streek ligt net buiten Brugge, en -ook nog eens- nabij de kust van: Oostende, Knokke-Heist. Daarmee is het Brugse Ommeland ideaal te combineren met een stedentrip Brugge, of een vakantie in Oostende. En met een fietstocht rondom Brugge pak je al deze hoogtepunten in 1 klap mee! Daarbij is dit ook met kinderen een leuke route.

Fietsen Rondom Brugge

Damme nabij Brugge

Fietsen door de natuur van Brugge België

In de natuur, op de fiets is de beste manier om helemaal tot rust te komen. Vooral in het voorjaar is de natuur rondom Brugge een feest van fris groen. De ‘Groene gordel’: fietsroute door het Brugse Ommeland in Vlaanderen beslaat in totaal 53 km. Is echter ook te verdelen in 2 of meerdere routes. Reisachtig heeft er dan ook maar gelijk een (fiets) weekendje weg van gemaakt.  Dag 1: route Groene gordel Oost. Fiets door het centrum van Brugge, langs de Brugse Vesten, de abdij van Male en fort Beieren. Dag 2: Groene Gordel West.Reisgids Brugge

Over de fietsroute ‘Groene Gordel’

Zeker in het voorjaar en zomer doet de Groene Gordel route zijn naam eer aan. Fris groen straalt je overal tegemoet. Met de zon op je bol, en de wind in de rug kan je dag (of dagen) niet meer stuk. De route van ongeveer 20 km loopt langs dorpen, polderlandschappen, bos en door de stad Brugge. Tussenstop? Kasteel Ryckevelde, of Male. Het domein is gratis toegankelijk, maar kasteel Ryckevelde is niet geopend voor publiek. Kasteel Male: nog niet geopend. Weetje: eind 2019 tovert de familie Deprez het kasteel om tot een luxe hotel. Dus als je een nachtje als een kasteelheer wilt overnachten?….O en laat gerust even weten hoe dit is bevallen. 

Het leukste van de route volgens jonge kenners Pip (10) en Juup (8)

 Zwaaien naar koeien, schapen fietsen door het bos en kasteel Loppem. Tip: stukje afsnijden? Neem je fiets mee op schuit ‘De Lamme goedzak’. Volgens Jean- Claude van Damme is dit 1 van de leukste dingen om te doen in Damme. De Lamme goedzak vaart van Damme naar Brugge. Wil je de route uitbreiden? Fiets nog even door naar het strand van Knokke- Heist (11 km).Fietstocht Brugse ommeland

Over de fietsroute ‘Groene Gordel West’

Deze route loopt langs Kasteel van Loppem, de Damse vaart, kasteelbossen Beisbroek, kasteel Beisbroek en kasteel Tillegem (Brugge). Let op: de tuinen van kasteel Tillegem zijn geopend voor publiek, het kasteel zelf niet. Praktisch om de hoek van dit kasteel pronkt Kasteel Beisbroek. Hierin huist de Volkssterrenwacht/ planetarium.

Tip: rondom de sterrenwacht ligt de zogenaamde ‘planeten wandelroute’. Een beeldenroute gebaseerd op de planeten. Tip 2: aan de zuidzijde van het kasteelbos schittert het heideveld je tegemoet. Dus wip even aan als deze in bloei staat (augustus/sept).Doen met kinderen Brugge

Fietstocht Vlaanderen

Kasteel Tillegem

Deze route is uitermate gevarieerd. Juist daarom is de Groene Gordel West onze familie favoriet. Note: samen met de kinderen hebben wij ruim 15 km van de tocht gefietst. Het rondje beslaat omstreeks 30 km, maar je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

Bezoek kasteel van Loppem

Waan je een kasteelheer…al is het maar voor even. Dit 19e neogotische kasteel is -als enige kasteel in België- perfect van binnen en buiten bewaard gebleven. Dit elegante bouwwerk is al jaren familiebezit van de familie Caloen. Ooit was dit het kwartier van koning Albert en Elisabeth. Tegenwoordig doet het kasteel dienst als museum. Weetje: Roland (de laatste Caloen telg) was een echte globetrotter. En dat is te zien…

Naast klassieke interieurstukken, is het kasteel bezaaid met souvenirs uit alle windstreken. Van Afrikaanse kunst tot porselein. Bijzonder! Vergeet ook niet om de kasteeltuin en het doolhof nog even mee te pikken. Let op: het doolhof is geopend op wo-, za- en zondag. Tip: Er worden regelmatig activiteiten op het kasteel georganiseerd. Bekijk de actuele agenda en openingstijden vooraf online. Het kasteel is op zondag gesloten. Tip: het kasteel is ook bereikbaar met de auto of met het openbaar vervoer.http://www.kasteelvanloppem.be/en

Fietsen Rondom Brugge

Kasteel Loppem

Doolhof kasteel Loppem

Praktisch

Fietstocht Brugge? Download de fiets-app Vlaanderen en peddel van knooppunt naar knooppunt. De routes zijn tevens te downloaden (via bovenstaande links). De routes zijn geschikt voor alle niveaus, dus ook voor kinderen. Het terrein is vlak, dus dat is wel zo makkelijk. Fietsen huren? Dat kan op meerdere plekken. VVV Damme verhuurt fietsen, maar heeft geen kinderfietsen. Kinderfietsen, fietsen huren kan bij Tijl en Nele in Damme. Maar let op: vooraf reserveren is handig. Anders vis je (net als wij )achter het net. Maar gelukkig zijn kinderen en E-bikes zijn ook te huur bij Ben’s bike in Brugge.

https://www.vlaanderen-fietsland.be/app

Van Damme uit Damme

De beste uitvalsbasis voor een weekendje buiten Brugge? Dat is Damme. En nu hoor ik je denken…Damme…’Eh Jean- Claude van Damme? Grappig genoeg is Damme de geboorteplaats van de Belgische acteur van Damme. En volgens de Brugse stem (krant) woont Van Damme sinds enige tijd weer in Damme.

Afijn, deze kleine stad ligt buiten de drukte Brugge, volop in het groen. Ondanks de serene omgeving bruist Damme van de gezelligheid…en historie. Van verre torent de toren van de ‘Onze lieve Vrouwenkerk’ boven het middeleeuwse stadje uit. Schuin achter de toren schuilt een witte molen: de Schelle molen. Van een afstand bezien lijkt Damme zo te zijn weggelopen uit een schilderij.

Zusje van Brugge

Met zijn witte huizen, markante plein, smalle straten is Damme net het kleine zusje van Brugge. Neem een kop koffie, in het ‘Eet fiets en praat café’. Strijk buiten neer op een terrasje, of ga binnen bij 1 van de velen restaurants lekker lang tafelen. Of pak nog een extra pintje in het café. Kortom: geniet even van het bon vivant leven.  

Tips in Damme

  • Regenachtige dag? Duik het Tijl Uilenspiegel museum in. Damme is tevens de geboorteplaats van Tijl Uilenspiegel.
  • Stiltezoeker? Loop naar de Haring markt (lijkt en beetje op een hofje). Een mooie plek om onder de bomen een boek te lezen.
  • Shopper? Loop binnen bij ‘Immo Boutique’ voor leuke interieur accessoires. Of ga naar ‘Terra Flamma keramiek atelier’ voor de betere handgemaakte keramiek.Leukste van Vlaanderen
    Fietsen Rondom Brugge

    Haring markt Damme

    Shoppen Brugge

Eten en drinken in Damme

Deze Belgisch barst van de goede restaurants, cafés, terrassen. Ideaal voor fijnproevers en bierliefhebbers. Tip: vegan, of allergenen? Bij de meeste restaurants staat een vegetarisch gerecht op de kaart. Vegan gerechten zijn nauwelijks te vinden….wijk in dat geval uit naar Brugge. Bijvoorbeeld naar restaurant ‘Plaats, of Tabouleh’. 

Favoriete hotspot 

Mijn favoriete hangout? Dat is de IJsberg. Dit is een grote boekenwinkel, annex expo/ruimte, bar met terras in een voormalige school. Een heerlijke plek voor jong en oud. Binnen in het café is het goed toeven met thee met versgebakken taart. En buiten op het terras zit je in de zon als gebakken. Tip met kids: er is een zandbak (buiten), en een knutseltafel. Er worden tevens workshops gegeven in de IJsberg.

Dams biertje?

Toe aan een biertje? Ga naar ‘Damme bier’. Dit is de liefdesbaby van Dieter en Kurt. Ooit begonnen als hobby, maar al snel uitgegroeid tot een dijk van een brouwerij ‘Damme’. Deze kleinschalige brouwerij maakt deel uit van restaurant Mout. Wat staat er zoal op de tap? Damme Noir:een mooi donker biertje met cacao.

Dit bruine goud komt regelrecht uit de cacaoplantages van chocolatier ’the Chocolate line’. Damme Blond: een fris en toegankelijk biertje. En als laatste: Damme D’Or: een herfstig amber bier. Dit uit de hand gelopen project van 2 vrienden uit Damme is een geslaagd project. Ik spring er zo voor op de fiets. Tip: meer bier uit Damme? Probeer de amberkleurige Indian Pale Ale van microbrouwerij Siphon (aan de Damse vaart). 

Restaurant Mout

Wil je naast een topbiertje ook nog eens heerlijk eten? Strijk neer in het inpandige restaurant Mout. Bij binnenkomst springt Mout’s subtiele interieur direct in het oog. Ook het eten (deels shared -dining) is niet te versmaden. Aanrader: de springrolls zijn hemels. Heb daarom zelfs nog een rondje extra besteld. Ook de groene asperges zijn om je vingers bij af te likken. Op verzoekt maakt Mout ook vegetarische gerechten. De kaart is klein, maar fijn en ook nog eens goed geprijsd. Dus wat wil een toerist eh mens nog meer….Micro brouwerij bij BruggeZien en doen bij Bruggebeste luchthaven hotel

Waar overnachten bij Brugge?

In B&B Hoeve Steenoven in Damme Vlaanderen! Slapen tussen de schapen? Deze gezellige B&B ligt midden in de landerijen en is dan ook omgeven door boerderijdieren. Hosts Geert & Ingrid maken deze voormalige boerderij tot een toppertje. Daarbij is het ontbijt overvloedig en overheerlijk.

Van streekproducten tot aan Geert’s zelfgebakken brood. De Steenoven heeft een toffe familiekamer. Daarmee is dit een heerlijk adresje voor een familie weekendje Brugge. Handig: de B&B ligt pal aan de Damse vaart, buiten het centrum. Prijzen: vanaf 80 Euro per kamer per nacht. https://hoevedesteenoven.be/Waar overnachten bij Brugge

De Steenhoeve Damme

Steenhoeve

Korte vakantie? Blijf gewoon nog een extra nachtje in Brugge, of elders in België

Verleidelijk Brugge-De lekkerste adresjes

Culinaire bestemming? Bourgondisch Brugge!

Weekendje onontdekt Vlaanderen

 

 

 

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: