Mooiste plek Waals Brabant

Waals-Brabant in 13 bijzondere hoogtepunten

Vakantie, of weekendje weg in Waals Brabant? Deze streek in Wallonië België dankt zijn internationale faam aan het Waterloo van Napoleon en ABBA. Deze bestemming druipt van de historische souvenirs, maar barst ook van de creativiteit en prachtige landschappen. Reden genoeg om deze regio onder de rook van Brussel te ontdekken..

Wat is Waals Brabant en waar ligt deze provincie? Deze provincie in het zuiden van Wallonië België wordt omringd door Henegouwen, Namen, Luik en Vlaanderen. Hoofdstad van Waals-Brabant is Waver. Deze vakantiebestemming is nog geen 3 uur rijden, maar voelt met zijn kastelen, mooie dorpen en glooiende landschappen direct als buitenland.

Mooiste plekken Waals-Brabant

Verscholen in het groen is de verwoeste abdij van Villers la Ville de bijzonderste bezienswaardigheid van Waals Brabant. Het klooster werd in 1146 gesticht door monniken van de Cisterciënzerorde. 850 jaar geschiedenis druipt van de muren van deze abdij-ruïne. Het convent is dan wel verwoest, maar dat maakt deze sleeping beauty juist zo mooi. Het Romaanse, en Gotische klooster is behangen met planten, mossen en bomen.

Op een zonnige dag danst het licht door de ronde raampartijen. Maar ook op een donkere dag is de abdij van Villers bijzonder. Kloostertuinen met rozen, kruiden en wijngaard omlijsten de abdij als een schilderij. Tip: scan de QR-codes op het terrein en leer meer over de abdij. Sinds enkele jaren brouwt het klooster weer zijn eigen bier. Verkrijgbaar in de brasserie, of museumwinkel.Abdij de Villers

Hoogtepunt: Domein Waterloo 1815

Meer mooie plekken en bezienswaardigheden in Wallonië?  Het Domein Waterloo, is als een time warp in de tijd van Napoleon en Wellington. Het Domein van de Slag van Waterloo bestaat uit 7 (rolstoelvriendelijke) hoogtepunten verspreid over 20 hectare. Maak een wandeling langs vier van de 7 hotspots. Zoals: het Panorama, de Leeuw en het Domeinmuseum. Alles over het Domein van Waterloo, bezienswaardigheden rondom Waterloo lees je in het bijbehorende blog.

Waterloo Waals Brabant

Waterloo en Folon

Domein van Solvay

Nog zo’n bijzondere plek nabij Brussel? In Terhulpen, nabij Brussel, pakt het Domein Solvay ‘s zijn bezoekers ’s zomers in met een kasteelpark vol Rodondenderons en bloemen. Maar het hele jaar door kun je hier struinen en picknicken in de Franse tuinen met waterpartijen en bomen. Het park is officieel erkend als uitzonderlijk erfgoed van parken en tuinen in Wallonië. Ook Foundation Folon maakt deel uit van het Domein.

Foundation Folon

Foundation Folon kunstmuseum is ‘als een open boek’ over kunstenaar Folon. Deze in Nederland onbekende schilder maakte o.a. covers voor Amerikaanse tijdschriften, postzegels, en een filmposter voor Woody Allen. Als een boot liet Folon zich meevoeren op verschillende kunststromingen en technieken. Zijn aquarellen komen hierbij als beste uit de verf. l’Homme Bleu’: een beeld van een man met paraplu van regen is een mooie vertaling van zijn ludieke kijk op het leven. En dat zo dichtbij Brussel in Wallonië.

Foundation Folon

Foundation Folon

Hergé Museum

De bekendste kunstenaar van Waals Brabant is George Remi: geestelijk vader van Kuifje. Het Hergé Museum ook wel Kuifje museum genoemd n Louvain-la-Neuve heeft een Kuifje-collectie om u tegen te zeggen. Je kunt hier dan ook uren dwalen in je kindertijd. Het gebouw, een ontwerp van Christian de Portzamparc doet denken aan een kruising tussen een boot en een cartoon. Tip: bezoek de mooiste plekken van Waals Brabant met korting. Met de Wallonië pas.

Hergé Museum

Kuifje museum by Christian de Portzamparc

Walibi en Aqualibi Wallonië

Vakantie, of weekendje Waals-Brabant met kinderen? Walibi België. Aqualibi in het waterparadijs van Walibi. Glijbanen, golfslagbaden voor jonge en oudere kinderen in een Caribische setting. En daarmee met tropische water temperaturen.

  • Tussen Brussel en Luik is Kasteel van Hélécine een fijn en gratis familie-uitstapje. Zeker in de zomer kunnen kinderen los in het park met speeltuin en buitenavonturen.

Natuur en wandelen Waals- Brabant

Mooiste natuur in Waals- Brabant? UNESCO Werelderfgoed Zoniënwoud. Dit natuurgebied strekt zich uit over de regio’s Brussel, Vlaams- en Waals-Brabant. Hier is het goed wandelen in de beukenbossen. Ook het aangrenzende Park van Tervuren is een mooi wandelgebied.

  • Wandeling bij de abdij Vilers-la-Ville. De heel gemarkeerde route van 9, 5 km begint bij het VVV van Villers-la-Ville. Loop door het oude domein van de ruïnes van de Abdij van Villers-la-Ville, door groene bossen, en de relaxte dorpen La Roche en Tangissart.
  • Rondom Chateau La Hulpe zijn 3 bewegwijzerde wandelingen uitgezet van 2 tot 7 km. Dwars door Zoniënwoud langs de vijvers van het park, en Chateau La Hulpe. Het kasteel is niet toegankelijk maar het park des te meer.
  • Napoleonroute. Doe net als in de film Napoleon van de regiseur Ridley Scott en treed in de voetsporen van de keizer.
  • Rondje dorp? Het witte dorp Mélin, wordt gezien als één van de mooiste dorpen van Wallonië. Huizen en boerderijen zijn hier opgetrokken in witte stenen: Gobertange. Eten en drinken

Abdijbieren, kazen, chocolade, garnaalkroketten, frieten: allemaal lokale specialiteiten uit Wallonië. Tip: in hoeve Mont-Saint-Jean, in de tijd van Napoleon een veldhospitaal is nu nu een microbrouwerij. In la Bière de Waterloo kun je zowel kijken (rondleiding) als proeven. De plek voor een pintje met historisch tintje.

Voor wie net als ik in de Waalse watten wil worden gelegd? Martin’s Hotel Château du Lac, Dit voormalige kuuroord in Belle epoque stijl ligt aan het meer van Genval. Het vijfsterrenhotel met wellness en zwembad is modern ingericht en van alle gemakken voorzien. Zoals een restaurant. Om met de woorden van Kuifjes kapitein Haddock te spreken: ‘Duizend bommen en granaten wat een goed en origineel diner’.

Weekendje Waals Brabant met kinderen? Dan is Van der Valk Waterloo een fijne optie. Het restaurant in de oude suikerfabriek ziet er geweldig uit. De locatie is daarbij dichtbij Domein 1815 en meer bezienswaardigheden.

Eten Waals Brabant

Links: Sint Martins, rechts van Der Valk

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: