Domein Waterloo

Waterloo en Domein 1815 België in 12 tips

Weekend of vakantie in Wallonië? Waterloo België is het herkenningspunt van Waals-Brabant. Dicht bij Brussel, op minder dan 3 uur rijden van Amsterdam, biedt Waterloo een fascinerende mix van geschiedenis en prachtige landschappen. Dit is wat je kunt zien en doen in Waterloo en Domein 1815 België in 12 tips.

What happened in Waterloo?

Op de ochtend van 18 juni 1815 marcheerde Napoleon met zijn troepen richting Brussel om de stad te veroveren. Hoe verliep de Slag bij Waterloo? Napoleon wordt rond Waterloo opgewacht door de Engelse, Duitse, Belgische en Nederlandse coalitielegers. Met het resultaat? Meer dan twintigduizend mannen stierven die dag. Het doek valt voorgoed voor Bonaparte. Frankrijk verliest zijn positie als grootmacht in Europa: een keerpunt in de geschiedenis. Wilt u deze geschiedenis ‘verkennen’? Bezoek het Domein van Waterloo in Waals-Brabant.

DOMEIN VAN DE SLAG BIJ WATERLOO 1815

Wat is er te zien en te doen in Domein 1815? Het Domein van het slagveld van Waterloo is als een time-warp in de tijd van Napoleon en… ABBA? Ja! Omdat het museum tijdelijk (zie website voor tijden) het decor is van een ABBA-tentoonstelling. Waar Napoleon zijn Waterloo vond, won ABBA het Eurovisie Songfestival met het gelijknamige nummer.

Het lied symboliseert een fatale liefde. De tentoonstelling viert de 50ste verjaardag van de eerste ABBA-hit Waterloo. Kleurrijke kostuums, platen en ABBA-memorabilia maken deze tentoonstelling tot een klein feestje. Hoogtepunten van deze site? Het Domein van de Slag bij Waterloo 1815 bestaat uit 7 (rolstoelvriendelijke) hoogtepunten verspreid over 20 hectare. Maak een wandeling langs deze 4 van de 7 historische hotspots..

VAN SLAG TOT TOERISTISCHE AANTREKKING

In de zomer worden er ook ‘reconstructievoorstellingen’ en workshops gegeven op Domein Waterloo. Juist dit soort zaken geven meer controle over het complete verhaal. Maar maak het museum vooral tot een ware beleving. Al is de scheidslijn tussen strijd en vermaak wat dun…De plek waar ooit een felle strijd woedde is een toeristische trekpleister geworden.

The Lion of Waterloo

Photo: Mayumi Maciel

DE LEEUW EN HET PANORAMA

The highlight for many of Domain 1815 Waterloo is the Lion . This hill in the shape of a pyramid can be seen from afar. Climb the Lion? 226 steps lead to the memorial monument with a lion: the symbol of victory over the French monarchy. On top of Lion Hill, a panoramic view of the battlefield and the surrounding area awaits. Even on a rainy day – such as during the battle – la Butte du Lion impresses. The Panorama (1912): a kind of Panorama Mesdag painting but with battle scenes is also impressive.

Hougoumont farm

Het hoogtepunt voor velen van Domein 1815 Waterloo is de Leeuw. Deze heuvel in de vorm van een piramide is al van ver te zien. De Leeuw beklimmen? 226 treden leiden naar het herdenkingsmonument met een leeuw: het symbool van de overwinning op de Franse monarchie. Bovenop Lion Hill wacht u een panoramisch uitzicht op het slagveld en de omgeving. Zelfs op een regenachtige dag – zoals tijdens de strijd – maakt la Butte du Lion indruk. Het Panorama (1912): een soort Panorama Mesdag-schilderij maar dan met gevechtsscènes is ook indrukwekkend.

Church in the Hougoumont farm

Kerk in Hoeve Hougoumont

HERDENKINGS MUSEUM

Het hart van het Domein is het Memorial Museum. Een bloedstollende 3D-film geeft een goed beeld van de strijd. De verschillende objecten in het museum geven in ieder geval meer context aan het werk. De 3D-film is niet geschikt voor jonge kinderen. Wil je liever een levendig beeld krijgen van dingen zoals ik? Boek een rondleiding, of liever gezegd een wandeltocht. Vol verve en in vol ornaat gidst een gids je door de hele geschiedenis van Waterloo. Om het helemaal af te maken? Een wapendemonstratie.

  • Praktische informatie voor een bezoek: een ticket voor Domein 1819 kost ongeveer 30 euro. Zijn er ook losse kaartjes voor de Leeuw verkrijgbaar? Nee. Tip: honden zijn op het terrein toegestaan, je kunt dus wel wandelen met uitzicht op de Leeuw, maar je kunt de Leeuw niet beklimmen of met een hond het museum bezoeken.

more Waterloo Belgium tips?

Het Wellington Museum Waterloo – in Herberg Bodenghien, werd in 1815 gekozen als hoofdkwartier door de Britse hertog van Wellington, opperbevelhebber van de geallieerde troepen. In het museum kun je aan de hand van voorwerpen en wapens meer te weten komen over de strategie en het bivak van Wellington. Met een combinatieticket bezoek je met korting het Domein van Waterloo en het Wellington museum.

De Napoleon-route – Doe net zoals in de Ridley Scott-film Napoleon. Treed in de voetsporen van Napoleon en Wellington met de Napoleonroute. Dit is een wandel- en fietsroute van 10 km. De route door het strijdtoneel begint bij het Victor Hugo-monument. Fiets door het landschap dat Wellington uitkoos voor zijn strijd tegen Napoleon. Met prachtige vergezichten en de Leeuw van Waterloo als cadeau. Er is ook een Napoleonroute voor de auto.

Waterloo Bierproeverij – In de boerderij van Mont-Saint-Jean, ooit een veldhospitaal voor Engelse troepen, huisvest nu een microbrouwerij met brasserie en mooi terras. In la Bière de Waterloo kan je zowel kijken (rondleiding) als proeven. Dé plek voor een biertje met een historisch tintje.Waterloo Brewery

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: