Cape the good Hope Zuid0Afrika

Kaap de Goede Hoop met kinderen|Zuid-Afrika

Wat is Kaap de Goede Hoop?

Op dit ruige schiereiland en natuurpark aan de Kaapse kust is natuurschoon de koning. Steile, kliffen, maagdelijke stranden en ruige open landschappen dat is precies waar het in dit reservaat om draait. Oorspronkelijk werd de Kaapse kust ‘Stormkaap’ genoemd. Geen gekke naam, want het stormt hier als een malle.

Los van het geluid van de woeste wind heerst een serene rust aan de ongerepte Kaapse kust. Kortom: de kop van de Kaap voelt werkelijk als het einde van de wereld. Samen met Robbert, Pip (11), Juup (9) dus met ‘heel de familie’ maakte Reisachtig vanuit Vishoek een uitstapje naar Cape The good Hope. Tip: een halve dag Kaap de Goede Hoop is uitstekend te combineren met een bezoekje aan de pinguïns op Boulders Beach.

Vuurtoren Kaap de Goede Hoop

Vuurtoren Cape Point

Hiking Cape the Good Hope

Kliffen en stranden

Waar ligt Kaap de Goede Hoop?

Kaap de goede Hoop en landtong Cape Point maken deel uit van het Table Mountain National Park. Dit schiereiland onder de rook van Kaapstad lijkt uit zee te zijn opgeduikeld en aan wal neer gesmeten. Daar waar de Indische- de Atlantische oceaan kust is Kaap de Goede Hoop -volgens velen- het meest zuidwestelijke puntje van Afrika.

Schijn bedriegt, want eigenlijk is het 200 km verderop gelegen Kaap Agulhas de meest zuid westelijke uitloper van Zuid-Afrika. oor de meeste bezoekers mag dat de pret niet drukken, want het zogenaamde meest zuidwestelijke puntje van Afrika is één van de meest populaire (Insta) locaties van de hele Kaap.

Wat zijn de hoogtepunten van Kaap de Goede Hoop? Het uitzichtpunt bij Cape Point met panorama over de oceaan, kliffen, en de vuurtoren op Kaap de Goede Hoop. Daarnaast kun je er geweldig wandelen, wilde dieren spotten, zoals bavianen en struisvogels, en naar het strand gaan.

Groots uitzicht

Ook de vuurtoren (249 meter boven zeeniveau) op Cape Point is uitermate populair. Niet gek, want deze iconische plek is de ‘kop van de top’. Het is een aardige klim naar het platform bij de vuurtoren maar dit punt biedt een schitterend uitzicht over de Atlantische oceaan en is dus zeer de moeite waard. Vanaf november tot juni is dit bovendien de uitgelezen plek om walvissen op zee te spotten. Tip: geen wandelaar? Neem de zogenaamde vliegende Hollander funicular kabelbaan naar de top.

Bord Cape of good hope

Insta-locatie nummer twee

Vroeger was de vuurtoren voor scheepslieden het baken van de Stormkaap. Navigeren met een schip -bovenal bij slecht zicht- was een helse klus: niet voor niets zijn er 23 schepen -inclusief de Vliegende Hollander in 1961- ten onder gegaan. Volgens locals duikt ‘The Flying Dutch man’ bij mist nog altijd op als spookschip.

Cape of Good Hope is nog altijd één van de gevaarlijkste kustlijnen ter wereld, dus mocht je hier ooit willen zeilen? Fingers crossed.
In 1652 heeft de eerste man aan wal: Jan van Riebeeck in Cape Point een bevoorradingspost van de VOC opgezet. Vervolgens is het gebied met post en al meerdere malen ingenomen door, Franse, Duitse en Britse kolonisten. Kaap de Goede Hoop heeft een turbulent verleden achter de rug, al mag dit voor de huidige bewoners: 250 verschillende vogels, 1150 soorten planten de pret niet drukken.

Wandelen Kaap de Goede Hoop

De vuurtoren op Cape Point is vaak een mierenhoop van mensen. Jammer, want van hieruit of vanuit de parkeerplaats kun je vanaf de rotsen zo naar beneden richting het witte strand genaamd: Diaz beach lopen. In omstreeks 40 minuten slenter je over de ‘Cape peninsula wooden walkway’ zo heen en weer. Ook zijn er vanuit de parkeerplaats bij Olifantenbos drie verschillende wandelroutes uitgezet. Wandel door fynbos, langs scheepswrakken en witte strandjes.

Wandelroute Kaap de Goede Hoop

Wandleen naar Diaz beach

Cape the good Hope

lonely at the Diaz beach

Een korte route van 3 km is de ‘Thomas T. Tucker shipwreck trail’. De route is vanaf het strand bewegwijzerd met gele palen en loopt tot aan het Amerikaanse scheepswrak uit 1942 van Thomas T. Tucker. Van hieruit kun je teruglopen naar het beginpunt, of doorlopen naar het wrak van ‘Nolloth’.

Er is ook een heus ‘Shipwreck route’. Deze makkelijke wandelroute van 5 km duurt omstreeks 2 uur. Volg tot voorbij Nolloth bovenstaande route terug richting de parkeerplaats van Olifantsbos. Passeer het bord bij ‘Sirklesvlei’, sla deze weg niet in maar loop door richting ‘Staavia edge’. Meer shipwreck circuits zijn te vinden op de site van het natuurpark.

Bijzondere uitkijkpunten

Dit natuurreservaat barst van de mooie plekken en uitkijkpunten. Met de fiets, of auto kun je een aantal spots opzoeken. Zoals: ‘Gifkommetje’. Juup: “Bij binnenkomst in het park krijg je een landkaart, en daar staan verschillende uitkijkpunten en wegen op. Zoals: Gifkommetje, door de naam wilde ik graag even een kijkje nemen. Heb geen kom met gif gezien, maar het is er wel mooi’. Ook de vistas over False Bay zijn briljant. En nabij Platboom beach is een natuurlijk zwembad te vinden. Wel is het water ijskoud.

Cape of the Good Hope

Gifkommetje

Natural pool

Natuurlijk zwembad

Hoe kom je bij Kaap de Goede Hoop?

Met een huurauto of een georganiseerde tour. Het is ongeveer een uur rijden vanaf het centrum van Kaapstad. Je kunt ook gebruikmaken van het openbaar vervoer, zoals de MyCiTi-bus of de rode toeristenbus, die stops heeft bij Kaap de Goede Hoop Alleen al de weg vanuit Vishoek, Kaapstad is prachtig.

Tip: zet af en toe de auto aan de kant om even van onderstaand uitzicht te genieten. Tickets zijn verkrijgbaar bij de entree van het park, en kosten omstreeks 15 euro p.p. Kinderen 7,50 euro. Tickets voor de kabelbaan: 6 euro p.p. Kaarten zijn te koop bij de entree van het park, of vooraf te bestellen via de Sanparks website.

Weg naar Kaap de Goede Hoop

Weg naar Kaap de Goede Hoop

Meer natuur Zuid-Afrika?
Featherbed natuurreservaat Garden Route
Tuinen Babylonstoren| Mooiste bezienswaardigheid Zuid-Afrika?

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: