Bonaire Zien en doen

Dit is waarom een vakantie naar Bonaire zo populair is

Net als de Oranjes op (werk)vakantie naar Bonaire? Voor wie nog in dubio zit, biedt dit artikel met 13 reasons why, tips voor de mooiste bezienswaardigheden, plus alle denkbare vragen mét antwoorden over dit Nederlands Caribische eiland uitkomst. En wie weet scheer jij binnenkort langs een zee in tien tinten Blue Curacao!Bonaire stranden

Waarom Bonaire voor je volgende vakantie?

Dit adembenemende Caribische eiland heeft een heerlijk tropisch klimaat, is een paradijs voor duikers .Met omstreeks 100 duiklocaties in het National Marine Park is Bonaire een walhalla voor duikers en snorkelaars. Met de heldere kalme zee kan zowel de beginnende als de gevorde duiker hier terecht.

Voor wie is deze bestemming?

Voor rustzoekers, natuurliefhebbers, zonaanbidders, en gourmands. Want voor  is Bonaire de real deal. Ook voor cultuurminnaars, families, is dit een fijne vakantiebestemming. Prettoeristen zijn hier minder aan het juiste vakantieadres.

Een dikke clubcultuur met Ibiza taferelen zul je hier namelijk niet treffen. Ok… behalve tijdens carnaval Bonaire: in februari staat het eiland op z’n kop. Barretjes en kleinschalige festivals zijn er het hele jaar te kust en te over. Al is dit niet het grootste succesnummer. 

Het eiland is bovenal een aaneenschakeling van mooie baaitjes, kleine stranden. Hierdoor leg je overal en op ieder gewenst moment je handdoekje neer. En de best things in life zijn in Caribisch Nederland ook nog eens gratis en voor nop!

Mooiste stranden van Bonaire?

  • No Name Beach op Klein Bonaire
  • Pink Beach
  • Te Amo Beach
  • Donkey Beach
  • Bachelor’s BeachMooiste stranden Bonaire

Is dit eiland duur?

Bonaire is een premium bestemming, en daar zit nu eenmaal een prijskaartje aan. Alhoewel de best things in life: de natuur is totally for free! Accommodatie is er in iedere prijsklasse: van Amalia waardig tot budget hostel, dus je kunt het zo gek maken als je zelf wil.

Uit eten gaan is geen koopje, maar hoeft zeker niet de kop te kosten. Want bij food trucks kun je lekker en betaalbaar eten. Overigens zijn er tal van goede restaurants met een uitstekende prijs kwaliteit ratio. Daarbij is er ook voor vegetariërs meer dan genoeg lekkers te vinden.

Bespaar-tip: zelf koken scheelt een slok op een borrel. Boodschappen zijn duurder dan in Nederland. Sinds de jaren dertig is landbouw schaars goed en worden veruit de meeste producten geïmporteerd.

Voordelige activiteiten? Moeders mooiste kost -op een nature tag- na helemaal niets! Een halve dag duiken? Reken op 90 dollar. Bespaartip: koop bij aankomst een simkaart van Digicel. Voor 22 euro kun je zeven dagen lang onbeperkt internetten en bellen. De ABC-eilanden vallen niet onder de meeste bundels. Kosten van roaming kunnen aardig oplopen. Kortom: een telefoonkaart scheelt al snel een bom duiten.

Waar ligt Bonaire eigenlijk?

Dit pareltje voor de kust van Venezuela vormt samen met Saba, Sint-Eustatius Caribisch Nederland. Bonaire is wat je noemt een openbaar lichaam. Hoe groot is Bonaire? Deze verste en bijzondere gemeente van NL telt anderhalf keer Texel. Van de 20.915 mensen woont het leeuwendeel in Kralendijk. Naast deze hoofdstad is Rincon de enige stad. Papiaments is de thuistaal, Nederlands de voertaal. Het eiland is opgebouwd uit overblijfselen van koraal.

Wat is de grootste trekpleister?

De natuur boven- en onder water! Het National Marine Park omvat de hele kustlijn en is daarmee één groot zeereservaat. De meeste bezoekers komen om te duiken, snorkelen, zwemmen in Bonaire’s eigen ‘Great Barrier Reef’.

Wat is de temperatuur?

Op dit tropische eiland schijnt de zon bijna altijd. Hoe warm is het op Bonaire? De gemiddelde temperatuur is 30ºC. Tijdens het regenseizoen, van november tot maart regent het af en toe. Maar na regen komt zonneschijn! Wat moet je meenemen naar Bonaire? Op vakantie in het regenseizoen? Neem voldoende Deet mee, een shirt met lange mouwen is ook handig. Het hele jaar door is zonnebrand onmisbaar.

Hoe zit het met transport?

Met de fiets, of scooter kom je een aardig eind, maar een huurauto is het handigste vervoermiddel op Bonaire. Populair zijn ook pickup trucks. Hiermee kun je niet alleen off road rijden, maar de hele achterbak desgewenst met duikmateriaal volladen…en de achterbak als droger voor kleding gebruiken.

OV is een niet bestaand fenomeen, boothuur daarentegen tiert welig. En dan heb je ook echt waar voor je geld. Betalen met euro’s? Nee, de dollar is hier het betaalmiddel. Maar boodschappen haal je overigens gewoon bij de Appie: Van Tweel supermarkt. Daarnaast zijn er nog drie andere supermarkten te vinden, net als thuis.

Duiken in Bonaire

Is Bonaire veilig?

Deze vraag is mij vaker gesteld, ik heb me super veilig gevoeld. Let wel: in de nacht zou ik niet langs de wegen gaan slenteren, want automobilisten rijden in het donker er aardig op los. Ook met kinderen is Bonaire erg veilig en daarmee een stuk plezieriger dan Curacao.

Wandelen in National Slagbaai Park

Naast activiteiten en bezienswaardigheden in dit artikel met tips van locals is er nog veel meer te doen. Zoals: Wandelen in Washington Slagbaai National Park, Er zijn drie wandelroutes in het park uitgezet. De meest populaire is de klim naar de top van de Brandaris: de hoogste berg van Bonaire voor een 360 view over het eiland. Een andere topwandeling door het heuvelachtige landschap is de Kasikunda climbing trail.

Volgens kenners is de Lagadishi trail de meest veelzijdige hike van deze drie. Deze trail loopt langs de kust over een kalksteen plateau. Met een schouwspel van waterspuiten uit blowholes. De route start vlak na de ingang van het park.Tijdens mijn bezoek in het regenseizoen was het park gesloten wegens weersomstandigheden, dus kan ik hier nog niet over mee praten.

Beach 1000 steps staat in alle apps

Duikspot annex 1000 Steps beach ziet er in het echt nog beter uit dan op Insta, of talloze apps. Anders dan de naam doet vermoeden telt de trap naar het strand geen 1000 maar 280 traptreden. Echter voor duikers met volle bepakking voelt een afdaling als een complete workout dus vandaar de naam.

1000-steps beach Bonaire

Links: 1000 Steps beach, rechts uitzicht vanaf de noordelijke route

In de middag bij laagtij is het strand lekker breed en is de grot met inhammen makkelijk te verkennen. 1000 beach is één van de populairste stranden. Drukte op de stranden? Welnee, alleen met het halve dierenrijk schuift af en toe aan. Dolfijnen, schildpadden en brutale zeemeeuwen weten dit strand goed te vinden. Fantastisch!

Flamingo’s spotten

De Caribische flamingo is de mascotte van het eiland. Deze koddige dieren zijn dan ook op meerdere plekken te bewonderen. In het zuiden spot je de flamingo’s bij het Pekelmeer, in het noorden tref je deze (waad)vogels aan bij het Groto meer. Maar ook bij het flamingo opvangcentrum bij het Mangrove Centrum zijn deze roze reigers helemaal in hun ornament.

Landzeilen oftewel blokarten

Op Bonaire staat altijd een frisse eilandwind. Deze wind is je beste vrind als het gaat om landzeilen of (kite)surfen. Landzeilen is een leuke activiteit voor de hele familie en staat in de top tien van leukste dingen om te doen op Bonaire. In 45 minuten race je na de nodige instructies als Max Verstappen over en door het zand. Slechts één keer per jaar staat de wind aan de verkeerde kant van het eiland. Helaas was het tijdens mijn bezoek zover.

Kitesurfen?

Van februari tot augustus is Bonaire één groot kite paradijs. De wind is met 16-30 knopen dan op z’n top. Het beste kite strand is Kite Beach (Atlantis). Let op: er mag alleen gesurft worden op donkerblauwe gedeelte (zonder rif). Les nodig? Klop aan bij de Kitebus op Atlantis beach voor een lesje of een drankje.

Rincòn cactus likeur

Dit stadje in de uiterste hoek van Bonaire: ‘hoek’ in het Spaans is de oudste en naast Kralendijk ook de enige stad van het eiland. Rincon werd gesticht als nederzetting van Spanje. Eind zestiende eeuw hielden de Spanjaarden het in Bonaire voor gezien. Al snel zag de WIC zijn kans schoon om het eiland te exploiteren. Veeteelt, zoutwinning en landbouw werd opgestart. Tot slaaf gemaakte mensen uit Afrika werkten overdag op de plantages, en verbleven in het weekend in Rincon.

Rincon Bonaire

Relaxed Rincon

Langzaam groeide het dorp uit tot de tweede stad van Bonaire. Met zijn gekleurde huizen, kerk en benzinestation dat zo lijkt te zijn weggelopen uit een jaren zestigfilm is dit een unieke plek. Grote trekpleister is de Cadushy distillery.

Maar blijf na de cactuslikeur proeverij even in het stadje hangen, want hier proef je de authentieke sfeer van Bonaire. Vooral de benzinepomp is er voor spage age suckers zoals ik het summum. Los van de pomp is het stadje bezaaid met pretentieloze maar o zo mooi erfgoed die het karakter van het eiland bepalen.

Op 30 april loopt het eiland en omstreken uit voor het grootste festival van Bonaire: Dia di Rincón. Dus als je die dag dan in de buurt bent? Party on. Tip: uitkijkpunt Altamira Ujo nabij Rincón blokt over de vallei uit. Dus pak deze even mee als je onderweg bent van of naar Rincon.

Dol op shoppen?

Hoofdstad Kralendijk bestaat uit een boulevard, en twee hoofdstraten met kleurrijke architectuur. Naast kleinschalige shops biedt Kralendijk een kleurenpallet aan gezellige bars en street art. Dus shoppers of gezelligheidsdieren kunnen in deze hoofdstad van de Carbean los met schatgarven, of bar hoppen.

Kralendijk Bonaire

Roadtrip vanuit Kralendijk

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: