Klein Bonaire

Het beste van Bonaire volgens locals? Dit moet je zien!

Wat is de beste manier om Bonaire écht te beleven? Om een antwoord op deze vraag te geven leg ik mijn oor te luisteren bij een lokaal radiostation. Aan de hand van tips van luisteraars dompel ik mij onder in het eilandleven van dit Nederlands-Caribische eiland. Dit moet je zien, doen, voelen en proeven…

Tips van radioluisteraars

Badend door ‘Rio Bonaire’ baan ik mij een weg naar Kralendijk: niet direct het verwachte Bon Bini Boneiru. Tijd om hierbij stil te staan is er niet, want ik ben te gast bij Op de Klippen van Mega FM. ‘Hey je hebt het gehaald, mooi dan kun je gelijk live met je oproep starten’ zegt presentator Michiel bij binnenkomst.

Dus neem ik plaats achter de microfoon, en vraag luisteraars om toffe tips voor iedere toerist. Immers, locals kennen hun eiland als de beste. Ditzelfde geldt daarmee ook voor presentatoren Michiel, Martijn en Lisanne. Met 7 radiostations speelde radio vroeger een prominente rol in de Nederlandse Antillen, en dat is eigelijk altijd zo gebleven.

Omdat Op de Klippen de oren en ogen van het eiland zijn ben ik hier helemaal aan het goede adres. Het programma is een mooie mix van (politiek)nieuws, en natuurlijk muziek. Even later verlaat ik de uitzending met een lijstje vol leads met hotspots, bijzondere bezienswaardigheden, mooie plekken. Kortom: door te luisteren zie je meer. Alle in’s en outs, Q&A reistips voor Bonaire staan in dit artikel.

Radio Bonaire

Op de Klippen

Natuur, onderwaterleven grootste hoogtepunt

Het eiland zwemt in de natuurparken boven en onder water. Zoals wandelwalhalla Washington Slagbaai Park. Het National Marine Park omvat de hele kustlijn en is daarmee één groot zeereservaat. De meeste bezoekers -en ja ook Amalia neemt graag een duik- komen dan ook voor Bonaire’s eigen ‘Great Barrier Reef’. 

Echter door klimaatverandering, vervuiling staat de onderwaterwereld onder druk. Daarom zorgt Stinapa voor de nodige bescherming. Met actieprogramma’s zoals een ‘kraamkamer voor koraal’ helpt de stichting het tij te keren.

Wat kun je zelf doen om het eiland mooi te houden?

 • Koop bij aankomst de verplichte nature tag.
 • Sommige duiklocaties zijn gemarkeerd met een gele steen met daarop enter en exit
 • Zo weet je precies waar je de zee in- en uit kunt gaan zonder het koraal te beschadigen.
 • Neem een waterfles mee van thuis, en neem zoveel mogelijk batterijen mee naar huis. Want deze kunnen niet op het eiland worden verwerkt.

Touren langs witte sneeuwtoppen?

Volgens veel Bonairianen is een ‘rondje zuid of noord’ een must. En uitermate relaxed: er is namelijk maar 1 hoofdweg in de vorm van een achtbaan: en nee dat betekent niet dat het een racebaan is. Met één weg is Google Maps praktisch overbodige luxe, al is navigatie handig om sites op te zoeken. 

Bewapend met bikini en snorkel start ik mijn tour du jour: het zuidelijke rondje. De zon schijnt en de temperaturen lonken. Komt mooi uit want, deze mini roadtrip voert langs koraal- en surfstranden waar je praktisch vanuit de auto een duik in zee in kunt nemen.

De route loopt ook langs het Pekelmeer met zijn zoutpannen. Een geliefde fotostop voor vakantiegangers en locals. Jaarlijks schiet half Bonaire met de zoutbergen als decor zijn kerstkiekjes. Het hele jaar door is dit een unieke plek.Witte bergen zout steken af tegen een roze gloed van het Pekelmeer met zijn Pink flamingo’s.

Zoutpannen Bonaire

Zoutpannen, Pekelmeer

Flamingo’s spotten

Waarom zijn flamingo’s roze? Garnalen in het water voeden zich met carotenoïde houdende algen. Deze schaaldieren staan vervolgens op het menu van flamingo’s. Vandaar dus. Deze eilandiconen zijn op meerdere plekken te spotten, maar komen in deze surrealistische omgeving helemaal tot hun recht.

Tip: de flamingo’s zijn ook te spotten in het Gotomeer aan de voeten van Washington Slagbaai National Park. Bij het opvangcentrum van het Mangrove Centre zijn de flamingo’s op spuugafstand in volle glorie te bewonderen.

Flamingo's Bonaire

Indrukwekkende slavenhuisjes

In de 17e eeuw was zoutwinning de voornaamste cash cow van Nederland, maar dat is allang niet meer het geval. Zoutwinning is- en was hard aanpoten. Destijds werd dit werk door tot slaaf gemaakte mensen uit Afrika gedaan. 

Bij wijze van tijdelijk onderkomen liet de WIC-huisjes ter grootte van een tent bouwen: bedoeld voor 6 man. De slavenhuisjes (net voorbij de zoutpannen) zijn weliswaar een plaatje om te zien, maar zijn ook een pijnlijke souvenir van vroeger. Al geldt dit natuurlijk voor alle ABC-eilanden.

De zoutpannen van Bonaire werden vroeger in vier delen onderverdeeld: Witte Pan, Rode Pan, Oranje Pan en Blauwe Pan. Pal naast de witte pan staat het desolate Landhuis Witte Pan: het verblijf van toezichthouder van de Witte Pan. 

Een puik stukje plantage-architectuur. Tip: een ander verlaten, maar prachtig landhuis op het eiland is Karpata aan de noordelijke kustweg vanuit Kralendijk naar het Gotomeer. In totaal hebben 12 plantagehuizen de tand des tijds op het eiland doorstaan

Meer over de historie, gebruiken en cultuur in de vorm van workshops ervaren? Volgens presentatrice Velli van Radio Extra vertelt Mangazina di Rei nabij Rincon het hele verhaal.  Dit complex uit 1824 is op fort  Kralendijk na het oudste gebouw van Bonaire. Mazijn del Rei diende als opslagplaats voor voedsel van de (+312) slaven.

 • Slavenhuisjes Bonaire

  Slavenhuisjes

  Landhuis Witte pan

  Landhuis Witte Pan

  Landhuis Karpata Bonaire

Zeker doen: uitstapje naar Klein Bonaire

Klein Bonaire onderdeel van het National Marine Park. Met zijn witte stranden, koraalriffen en weelderig groen is Klein Bonaire een onbewoond droomeiland. Fantastisch! Na een middagje netsnutten in een hangmat, zwaai je helemaal zen af naar het vaste land. Hoe kom je op Klein Bonaire? Neem de watertaxi. Deze pont vaart meerdere malen vanuit Kralendijk en de pier naast resort Chogogo per dag naar het eiland.

Klein Bonaire

Klein Bonaire

Kajakken en snorkelen door het mangrovebos

Het mangrovebos is de plek waar jonge vissen opgroeien en uitwateren naar de zee. Alleen al de weg ernaartoe -bijgenaamd de cellulitisweg- is een belevenis. De auto hobbelt zich een weg door het droge cactuslandschap. Een verdwaalde ezel lacht me uit en twee geiten blaten me toe. Maar de aanhouder wint…blijkt bij aankomst in het Mangrove Info Centrum.

Want een kajaktocht door deze onderwater bossen is een feest in de natuur. Op deze manier bekijk je de mangrove niet alleen vanaf de kano, maar ook door de duikbril onder water. Fascinerend dat snorkelen in een onderwaterbos. Deze verfrissende tour smaakt naar meer.

Duizenden duikspots

Dus neem ik tussendoor een (snorkel) kijkje bij één van de 85 duikspots: Oil Slick. Terwijl duikers met moeite de zwembadtrap in zee afdalen, klap ik een stoeltje uit op de rotsen. Een zeearend in de boom kijkt gniffelend toe. Begrijpelijk, want van bovenaf de rotsen zijn de schildpadden in het water ook prima te zien. Dus zelfs als je net als ik voor geen meter kunt duiken? Het onderwaterleven hier in alle opzichten zeer toegankelijk.Stranden Bonaire

Scooter foodtruck en graffiti tour

Relaxed cruisen? Maak een E-scooter tour langs foodtrucks en street art. Volgens radioluisteraars zijn deze rijdende restaurants met ‘beach food’ helemaal hot. Zoals de Rode bus, Kite City, of Cactus Blue. Greenbikes Bonaire heeft een toffe app ontwikkeld met alle ins en outs over deze rollende keukens en mooie murals. Kwestie van een helmpje op, app aan en gaan!

Mijn favoriete artwork? Op een bike shop prijkt mural ‘Isabelle di Boneiru’ van Tymon de Laat. Niet te missen stop: ‘ Het Spookhotel’. Pal naast Ocean Oasis Beach club staat een leegstaand hotel gebouwd in opdracht van Pablo Escobar. Dit schimmige pand is omgetoverd in een kleurrijk canvas van diverse street-artists.

E-scooters zijn daarbij ook nog eens milieuvriendelijk en muisstil, dus dat is dubbel genieten van de omgeving en desgewenst een complete conversatie met je vrienden. Tip: in dit artikel lees je meer over de foodtrucks en gastronomie op Bonaire

Streetart Bonaire

Isabella di Boneiru

Van radio naar televisie

Mijn laatste eilanduren sluit ik af met een interview in het programma Radio Extra. Hier ben ik te gast om over Bonaire en mijn reisavonturen in het algemeen te praten. Terwijl ik naast presentatrice Velli plaatsneem blijkt al snel dat de term EXTRA staat voor bewegend beeld (video). Aan het einde van het interview ben ik weer tal van tips rijker, maar kom ik tijd te kort om deze op te volgen. Weer een reden om nog eens terug te keren. 

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: