Featherbed natuurreservaat Garden Route

Uitstapje schilderachtig schiereiland in Zuid-Afrika Samen met Robbert, Pip (10) en Juup (8) bezocht ik natuurreservaat Featherbed. Net als in Animal crossing waanden wij ons de nieuwe eilandbewoners. Al was het helaas maar voor even. Maar wat hebben we genoten van dit ’therapeutische uitje aan zee’.

Waar ligt dit natuurgebied eigenlijk?

Featherbed ligt in het hart van de Tuinroute, aan de West Kaap van Zuid-Afrika. Om precies te zijn, aan de westelijke oever van de Knysna Heads in de gelijknamige plaats Knysna. Als wachters staan deze zandsteen-kliffen aan weerszijde van het Knysna Lagoon. Deze nieuwsgierige reuzen genaamd Heads torenen boven de omgeving uit, op zoek naar nieuwe bezoekers.

Waarom Featherbed reserve bezoeken?

Het park beslaat maar liefst 150 hectare, en is alleen bereikbaar met de boot. Daarom organiseert Featherbed Co. twee verschillende ecotours naar ‘Juup’s droomeiland’. Deze pleziertochtjes bestaan uit een overtocht naar het eiland, een 4-wheel drive naar de top van het eiland gevolgd door een korte rondleiding door het reservaat inclusief lunch. Kortom: een compleet dagje uit voor natuurliefhebbers, lekkerbekken en fans van wonderschone vista’s. Ideaal tijdens een roadtrip door Zuid-Afrika.

Uitzicht KnysnaWat maakt dit stukje natuur zo bijzonder?

Voor vertrek naar het ‘veren bed’ sprak Reisachtig met Nicole van Featherbed en Co. Want als er iemand is die het park door en door kent is het deze dame wel. Nicole: ‘Het meest bijzondere aan dit wondertje is de biodiversiteit. Wist je dat In 2017 een brand het complete schiereiland in lichterlaaie heeft gezet? Ja dat is inderdaad even schrikken en slikken. Er is sindsdien veel veranderd, ook ten goede…

Fynbos floreert als nooit te voren

De wederopbouw van het natuurreservaat heeft natuurlijk wel wat voeten in de aarde gehad. Na de brand hebben medewerkers invasieve vegetatie tot drie keer toe met de hand geëlimineerd. Kun je nagaan wat een monnikenwerk dit is. Na enige tijd stak het fynbos (Cape macchia) zijn kopje weer op. Briljant! Maar ook penseellelies, olijven of wilde salie -om maar wat te noemen- swingen de pan uit. Moeder natuur is nu groener dan ooit.

Het leuke is dat na de brand ook allerlei nieuwe plantsoorten zoals de Strandgoudsbloem een plek op het eiland hebben gecreëerd.Onlangs zijn er ook heel veel insecten ontdekt die we niet eerder hebben gezien. Zeker nu de wereld even stil staat is de natuur zichzelf aan het herstellen en ontwikkelen. En daar plukken bezoekers straks de vruchten van’.
Tuinroute Zuid Afrika
Featherbed reserve

Waar bestaat de excursie uit?

  • Boottocht vanuit Knysna naar het reservaat.
  • Na aankomst worden bezoekers met 4×4 trucks (Unimorg) naar de top van het eiland gebracht voor een 360 view!
  • Vanaf het hoogste punt van het eiland wandel je zo naar beneden. Een relaxte hike van 2,5 km door de bijzondere natuur.
  • De wandeling eindigt met een lunch.

Varen naar een andere wereld

In slechts dertig minuten tijd vaar je uit naar een andere wereld; eentje van ongerepte schoonheid en fantastische vergezichten. Op de boot waait een fris briesje en bij aankomst zingt het reservaat je tegemoet. Letterlijk, want op dit eiland worden gasten met gezang onthaald. En daarmee is de toon eigenlijk gelijk gezet. Dit is een jolig uitje.

Wandeling langs zeegrot

Wat vinden onze jonge experts eigenlijk van deze happening? Pip: ‘Wij zaten voorin de cabine van de beresterke vrachtwagen op weg naar het hoogste punt van het eiland. Die truck is heel handig, want het pad is erg steil. De wandeling naar beneden is makkie en slingert door fijnbos en langs bloemen.

We hebben ook vogels gezien. Helemaal onderaan het pad loop je zo de grotten binnen. Deze lijken niet op de grotten zoals wij die uit Valkenburg kennen. Dit zijn zeegrotten, of eigenlijk meer een rotswand met een gat waardoor je zo naar zee kunt kijken’.Hiking nature reserve

excursie Featherbed

Op naar de top

Doen in Zuid Afrika

Zaadjes schieten met katapult

Juup: ‘Om de aanplant van het fijnbos te bevorderen kun je een zakje fijnbos zaad kopen en deze een katapult over het eiland uitschieten om dan op Instagram met #schietjezaad een foto te posten.  Als je naar beneden loopt, passeer je ook een strand, maar zwemmen kan helaas niet. Er zijn te veel rotsen en bovendien wil de rest van de tour mensen waarschijnlijk niet wachten totdat kinderen klaar zijn met zwemmen?’

Inclusief lekkere lunch

Na de wandeling wacht een verrassing. Een heerlijk uitgebreid lunchbuffet met lokale en internationale gerechten. Nu ben ik geen liefhebber van ‘all inclusive excursies met lunch’. Sterker nog, ik ben geen voorstander van buffetlunches. De meeste gerechten zijn dan vaak snotgaar, en belanden koud op je bord.

Genieten onder een dak van bladeren

Maar dat is in het restaurant van Featherbed zeer zeker niet het geval! Alle gerechten zijn bijzonder smaakvol. En of je nu vegetarisch bent, een glutenvrij dieet hebt of niet. Er is voor ieder wat wils en als klapper op de vuurpijl wordt de lunch afgesloten met een heerlijke deserts. Onder een dak van bladeren is het in de schaduw heerlijk toeven. Wat een feest.Food Featherbed reserve

Voor wie is deze tour geknipt?

Featherbed is de grootste attractie in de omgeving. Daarmee is dit een ietwat toeristische activiteit in Knysna. Maar ja, iedere bezienswaardigheid is natuurlijk niet voor niets een highlight. Daar staat tegenover dat dit zeker een heerlijke ervaring voor jong en oud is. De tour tevens populair onder een oudere doelgroep, dus opa en oma kunnen gerust mee. Leuk is dat deze excursie Featherbed tot in de puntjes is georganiseerd. Van gids, via host, tot en met de keukenbrigade aan toe. Iedereen is vriendelijk en behulpzaam.

Praktisch

De tour start bij het Cruise café en eindigt met een buffetlunch (zit bij de prijs inbegrepen) in het FeatherbedFeatherbed reserve met lokale gerechten. De excursie duurt 4 uur, en vertrekt twee maal per dag. Wij boekten de 10.00 uur trip. Overigens is dit uitstapje met kids niet goedkoop, maar wel de moeite waard.

Kaapse kust

Zeegrot

Meer toffe activiteiten in Knysna, of tips in Zuid-Afrika?
Doe mee aan een schildpadden workshop
Wat te doen en te zien in Franschhoek?| Tips Zuid-Afrika
Tuinen Babylonstoren| Mooiste bezienswaardigheid Zuid-Afrika?

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: