Lol op Bohol eiland| 12 X zien en doen in de Filipijnen

Waarom naar Bohol in de Filipijnen?

Bohol eiland Filipijnen: Chocolate Hills, spookdiertjes, Man made forrest, Alona beach, Dumaluan beach

Bohol is een eiland en provincie in de Filipijnen. Samen met eilanden annex provincies Cebu, Siquijor, en Negros Oriental vormen zij de ‘centrale Visayas’. Bohol is het eiland van spookdiertjes, chocolade bergen, jungle:  zogenaamde man made forest, de Loboc River, beroemde stranden zoals: Alona, of White beach.Redenen om Bohol in Filipijnen

Wat te doen op Bohol in de Filipijnen?

Wij boeken een taxi en maken voor 2500 php (45 euro) een dagtripje naar een aantal highlights. Onze eerste stop is het ‘Tarsier sanctuary bij Corella’ oftewel het spookdiertjes park. Dit is het habitat van spookdiertjes in de Filipijnen. In dit opvangcentrum leven ongeveer 100 spookdiertjes in een reservaat (park) van 8.4 hectare. Op het eerste gezicht lijken deze pluizenballen zo uit een tekenfilm te zijn weggelopen.
Spookdiertje Bohol

Muisstil sluipen we langs enkele slapende spookdiertjes. Even voelt het alsof we middenin een babykamer aan de wieg staan. In dit geval hangen de babies hangen in de boom. Af en toe gaat er een oogje open, en dan snel weer toe. ‘Koetsjie koetsjie’. Deze pluizige aliens zijn met uitsterven bedreigd.

Wereldwijd zijn er nog maar 5000 a 10.000 spookdiertjes ‘over’. Deze schattige Furbies overleven niet in gevangenschap. Pip: ‘Ik snap wel dat deze dieren met uitsterven zijn bedreigd, wie wil er nu niet zo’n lief huisdier… Alleen zijn het natuurlijk geen hamsters’.

Spookdier weetjes

 • Deze primaten zijn net zo groot als een hand.
 • Wegen ongeveer 100 gram.
 • Hebben grote ogen en vleermuis achtige ogen: wegen net zoveel als de hersenen en maag bij elkaar.
 • Spookdiertjes kunnen hun kopje 180 graden draaien.
 • Deze schatjes leven van insecten en kleine vogels. Leven in de jungle/woud.
 • Spookdiertjes krijgen 1 baby per jaar.
 • Deze nachtdiertjes plegen zelfmoord in gevangenschap.

Man made Mahogany forrest

Op onze tour de jour rijden we met de taxi dwars door het ‘Man made forrest. Dit mahoniebos van 2.k.m is in 1953 gepland om de enorme kaalslag op het eiland tegen te gaan. Juist vanwege de landbouw waren praktisch alle bomen in de omgeving van Bilar en Loboc gekapt. De regen kreeg daardoor vrij spel, met als gevolg: aardverschuivingen, modderstromen. Het Man made forrest toverde de kale boel om in een dikke groene haag van bomen.
Bohol Filipijnen

Mahonie tunnel

Deze mahoniebomen hangen boven de weg. Dit is de ideale autorit voor pas getrouwde stelletjes. Vanuit de auto lijkt het als of je zo een groene tunnel inrijdt. Super romantisch. Wij willen graag een boswandelingetje maken. Volgens onze chauf een malle actie: waarom lopen als je een auto tot je beschikking hebt?… Toch stoppen we bij de ingang en kopen een kaartje. De bomen in het park zijn minder hoog, is niet zo spectaculair. Maar wel heerlijk koel!  Na een kwartier houden we het weer voor gezien en lopen weer terug naar de taxi.
Redenen om Bohol in Filipijnen

Loboc hanging bridge

Officieel heet de brug de Sipatan Twin hanging bridge. Deze voormalige voetgangers brug zweeft 25 meter boven de Loboc rivier. Bijzonder is dat de brug van stalen kabels en bamboe is gemaakt. Het is al een oud Filipijns besje, maar behoorlijk solide. De brug wiebelt heen en weer zodra er mensen overheen lopen. Het is een toeristen fuik, maar wel erg lollig. Zeker met kids is het leuk om van de ene naar de andere kant over de brug en weer terug te lopen. Een kaartje kost ongeveer een euro.
Redenen om Bohol

Chocolate Hills bij Carmo

De Chocolate hills zijn publieksfavoriet van de Filipijns Bohol. Wat is dit eigenlijk voor een fenomeen? De chocolade hevels zijn een concentratie van meer dan 1250 conisch gevormde heuvels. Perfect verspreid over een gebied van 50 KM.  Beklim 135 trappen naar het uitzichtpunt. Vanaf hier kijk je uit over een enorme partij van chocolade puddingen. In de zomer zijn  de heuvels bruin, in de lente mosgroen. De heuvels hebben allemaal de zelfde

Chocolate hills

vorm, en zijn ongeveer 12 meter hoog.

Heuse tranen

Het lijkt alsof een reuzenkind deze heuvels met een zandvorm heeft gemaakt. Een gek gezicht. PiP: ‘Waarom noemen ze dit niet gewoon chocolade tieten?… Waar komen ze eigenlijk vandaan?’ Volgens de legende zijn dit de tranen van een reus met liefdesverdriet. De reus huilde tranen met tuiten toen zijn vriendin Aloya was gestorven. Zijn tranen groeide uit tot bruine heuvels. Waar of niet, Ik heb zoiets dergelijks nog niet gezien.
Chocolate hills Filipijnen

Baclayon kerk

Op onze tour is de Baclayon church nabij Tagbilaran de enige ‘cultuur-stop’. De kerk is 1 van de oudste katholieke kerken van Bohol. Dit pronkstuk is in 1590 gebouwd, en in 2013 deels door een aardbeving verwoest. De gebruikte stenen zijn deels van koraal. Vanwege renovatiewerkzaamheden is de kerk van binnen veelal niet toegankelijk. Naast de kerk zit een klein museum met oude voorwerpen en antiek. Deze hebben wij overgeslagen.
Bezienswaardigheden Bohol

Bohol Bea farm in Panglao

Biologische boerderij/restaurant /toeristenfuik/shop/ bakkerij/ ijssalon! Wij eten hemels gember-, mango, Durian ijs (erg vreemd) – ook geschikt voor vegans-. Onze taxi chauf schuift een paarskleurig  zoete aardappel ijsje naar binnen. De Bohol Bea farm scoort hoog op onze lijst van beste ijs over de wereld. Na het ijs gaan de meiden los in de souvenirshop. ‘Mam we moeten echt een ketting met maan-, of geboortesteen. Deze zijn bijna nergens vinden’.
Ice cream Bohol

Bohol Beaches

Bohol/ Panglao in de Filipijnen barsten van de mooie stranden. Dumaluan-, Doljo- en Anda beach zijn de mooiste stranden van het eiland. Anda beach is prima te combineren met een bezoekje aan de Cabagnow cave pool: een ijsblauw natuurlijk zwembad in een grot. Ook de Candijay rijstterrassen pak je op weg naar Anda mooi mee. Anda beach is onbedorven, er zijn veel chique hotels te vinden. Maar….vanuit Panglao gezien is Anda een beetje uit de route.stranden Bohol Filipijnen

Alona beach

Alona- en White beach liggen binnen handbereik en zijn populair in Panglao. Helaas stellen beide teleur. Het zand is grauw, er zijn veel boten, mensen en afval. Alleen al het pad richting Alona beach is bezaaid met restaurants en neon. Pip: “leuk, het is net alsof je naar de kermis gaat in plaats van naar het strand’. Heel vroeg, of bij zonsondergang is Alona beach een plaatje.
Redenen om Bohol in Filipijnen

Vegan, vegetarische eten Bohol?

Er zijn veel restaurants in Alona te vinden. En voor ieder wat wils. Wij eten -tot 2 keer toe- in Alona bij Shaka cafeshttps://www.shakacafes.com/. Een gezellig en druk eetcafé. Als vegan of vego is dit een goeie optie. De kaart is niet heel uitgebreid. Maar je kunt hier prima ontbijten met een Power bowl, lunchen met een salade en dineren met een vega-burger.

Juup: “De smoothies zijn lekker, ik kan er wel 2 op’.

Welk strand is niet te missen op Bohol?

Op nog geen 15 minuten afstand van Alona ligt Dumaluan beach. Een prachtig uitgestrekt zandstrand. Dit Precies wat je zoekt! Het witte kanariezand is fijn: ideaal voor een scrub:) De zee is perfect blauw, en lekker koel. Onder wuivende palmen zijn genoeg schaduwplekken te vinden.

Ook zijn er meer dan genoeg restaurants, en accommodatie. Een kleine entree-fee is ook hier gewenst. Dumaluan beach is rustig, maar toch gezellig. Locals en toeristen zitten zij aan zij. Ter entertainment spelen veel volwassenen spelletjes: zoals waterrace. Juup” Moet je kijken, dat spel doen wij ook vaak op kinderfeestjes’. Afijn op Dumaluan beach valt altijd wel iets te beleven.

Stranden Bohol

Dumaluan beach Panglao

 

Meer zien en doen op Bohol?

 • Loboc River Cruise:n tocht over de Loboc-rivier met traditionele Filipijnse lunch en live muziek. Dit is een populaire activiteit.
 • Panglao Island: Panglao Island, een klein eiland vlakbij Bohol, biedt enkele van de mooiste stranden van de regio. Hier kun je zwemmen, snorkelen en duiken tussen de kleurrijke koralen en vissen.
 • Blood Compact Monument: Het Blood Compact Monument herdenkt het beroemde bloedverbond tussen de Spaanse ontdekkingsreiziger Miguel López de Legazpi en de lokale leider Datu Sikatuna. Deze gebeurtenis wordt beschouwd als het begin van de Spaanse kolonisatie van de Filipijnen.
 • Outdoor. Bohol biedt ook een breed scala aan avontuurlijke outdoor waaronder zipline-ritten, jungletochten, watervallenwandelingen.
 • Lekker eten en drinken. Last but not least, Bohol heeft ook een bloeiende culinaire scene met heerlijke gerechten zoals vis, schaaldieren, rijstgerechten en zoete lekkernijen zoals de beroemde Boholano broodjes genaamd “kalamay”.

Hoe kom je er?

Vanuit Manila vlieg je met Cebu Airlines in 2 uur naar Tagbilaran: De hoofdstad van eiland Bohol in de Filipijnen. Just vanwege de combinatie van natuur en stand is Bohol echt een goeie catch. Dit eiland is vooral bekend geworden door Alona beach. Ooit een prachtig wit zandstrand. Een geliefde en rustige plek.

Overnachten op Bohol?

Wij verblijven op schiereiland Panglao Filipijnen: de buur van Bohol. Panglao ligt aan zee, is dus een fijne uitvalsbasis aan het strand. Panglao is dus een prima stek om het eiland verkennen, en aan zee te chillen. Wij genieten 4 dagen van ‘Casa Sophia’. Een vakantiehuisje met zwembad nabij Alona beach. Omdat Panglao en Alona beach 1 grote toeristenketel is kiezen wij ervoor om net buiten de grote gezelligheid te verblijven. En dit blijkt een prima keuze.
Waar overnachten Bohol
Wij hebben 4 dagen genoten van Bohol, zijn vervolgens doorgereisd naar eiland Siquijor, Apo, Dumaguete, Cebu city en Palawan eiland. Meer Filipijnen? Eiland Palawan:  http://www.reisachtig.com/palawan-mooiste-eiland-van-de-hele-wereld/ Of wat dacht je van stunner Siquijor?
http://www.reisachtig.com/siquijor-eiland-en-dumaguete/

De Filipijnen met kinderen|Lekker island hoppen!

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: