Magisch Mahé Seychellen| Highlights en informatie

Hoogtepunten van Mahé in de Seychellen? Ik heb ze alvast voor je gescout! Op magische Mahé valt heel wat te beleven: van 38 topstranden, een rumdistilleerderij, de kleinste hoofdstad van de wereld, -theefabriek, de enige parfumeur van de Indische oceaan , ongelooflijke natuurparken, zwemmen met walvishaaien, tot en met oogverblindende uitzichtpunten.

strand Anse Major Seychellen

Anse Major photo by Rabei

Mahé: de poort naar de Seychellen

De republiek der Seychellen is een archipel van 115 eilanden waarvan slechts een derde deel is bewoond. Mahé, Praslin en la Digue zijn de grootse eilanden van de groep. Met het formaat van Texel, 75.000 inwoners  is Mahé het grootste en levendigste eiland van de Seychellen. De meeste Seychellois leven overigens in de kleinste hoofdstad van de wereld: Victoria, in het midden van Mahé.

Hoe komt dit eiland eigenlijk aan z’n exotische naam? In de 18e eeuw is deze parel vernoemd naar de gouverneur van Mauritius ‘Mahé de La Bourdonnais’, maar zijn oorspronkelijke benaming is ‘eiland van overvloed’. Deze naam slaat de spijker op z’n kop. Met 38 tandpasta witte stranden, overvloedige groene jungle met torenhoge bergen heeft Mahé bepaald geen gebrek aan natuurschoon.

Wat te zien en te doen op Mahé?

Chillen op de mooiste stranden! Het vliegveld van Mahé is er eentje uit duizenden. De luchthaven ligt pal aan de azuurblauwe zee, dus na de landing kun je zo aanschuiven op het kanarie-witte zandstrand. Als de startbaan al op zo’n toplocatie ligt, zit het hier ‘strandgewijs’ wel snor. Sterker nog: de Seychellen is een cluster van schandalige ‘anses’ oftewel stranden.

Het ene strand is nog leuker dan het andere. Het is echter maar net wat je zoekt: een strand met water om te zwemmen, of met vertier? Met 38 verschillende stranden heeft Mahé voor ieder wat wils, al is het met zoveel keuze lastig kiezen. Reisachtig en family hebben daarom in vier dagen tijd een aantal plages bezocht. Mijn srandfavorieten? Dit zijn de mooiste stranden van Mahé.

Tropical vacation

Anse Royale Mahé

Morne Seychelles national park

De Morne Seychellois mountains steken 905 meter boven de zeespiegel uit en zijn onderdeel van het Morne Seychellois national park. Dit is het hof van Eden voor vogelspotters en plantenfans. Dol op wandelen? Volg de enige weg die er is: ‘Sans Sourci’ en duik het park in voor een korte wandeling over de gebaande paden.

Ervaren hikers stomen door naar de top van de hoogste berg (905-meter) Morne Seychellois. Let op: het pad start bij de plantage, volg het bord bij de theekiosk en klim naar de top. Deze wandeling duurt 5 uur en loopt soms door dik struikgewas en over modderige, hobbelige paden. Maar dan heb je ook wat: het uitzicht op de westkust is terecht een hoogtepunt!

Copolia trail: in het Nationale Park

Liefhebbers van een hike met een vieuw? Dan is de Copolia trail net wat je nodig hebt. Wandel door de jungle, en probeer ‘de Gardineri’s frog: ’s werelds kleinste kikkertje te spotten. Deze hike door de bergen kijkt uit op Victoria en St. Anne Marine park. Ook tof, nabij de top zijn pitcher plants (vleesetende planten) te vinden.

Pip: ‘Die planten eten niet echt vlees, meer gewoon insecten’. Copolia trail ligt midden in het Seychelles Morne park. Praktisch: het pad start achter de Copolia lodge (5 km vanuit hoofdstad Victoria). De wandeling duurt ongeveer drie uur. Het laatste stuk is pittig (zeg maar gerust heftig).

Morne Seychellois national park

Morne Seychellois park. Foto credits: Radoslaw Botev

Bezoek Victoria: ’s werelds kleinste hoofdstad

Tijd over? Op naar het gezellige Victoria! Bezienswaardigheden van de stad zijn onder meer: een miniatuur versie van de klokkentoren Big Ben in Londen. Ook het gerechtsgebouw, of de Victoria Botanical Gardens (gratis) zijn de moeite waard. Vroege vogel? Scoor kersverse producten op de Sir Selwyn-Clarke- of vismarkt voor een vers visje van de bbq (aan de oostkant van de Victoria).

Ga snorkelen in St Anne Marine Park

Wat is het? Dit natuurgebied voor de kust van Mahe bestaat uit 6 verschillende kleine eilanden: Saint Anne, Cerf, Ile Caché, Moyenne Island, Round Island, plus Long Island. Het St. Anne marine Park biedt een scala aan mooie stranden maar is bovenal een toffe snorkelplek. Vooral in het Sainte Anne-kanaal: tussen Sainte Anne en eiland Moyenne wemelt het van de tropische vissen. Dus duikbril op flippers aan en gaan. Hoe kom je in St. Anne marine Park ? Vanuit capital Victoria worden diverse dagtochten georganiseerd.

Walvishaaien spotten

Tussen augustus en oktober zijn er voor de noord- en westkust van Mahé walvishaaien te zien. Als je mazzel hebt kun je tijdens een vis- of snorkel trip whale sharks tegen het lijf zwemmen, maar speciale walvishaaien trips verhogen natuurlijk wel je win-kans. Under water dive centre organiseert dergelijke whale shark tours. Prijzen variëren van 100 tot 150 euro per persoon.

Uitstapje parfumeur: Kreol Fleurage

In geuren en kleuren de Seychellen beleven? Rijd naar het meest Noordoostelijke puntje van het eiland. Op een afstandje komt de heerlijke geur van bloemen je al tegemoet. Zodra je autodeur opendoet is direct duidelijk: bestemming ‘Kreol Fleurage’ bereikt! Fun fact: dit zijn de enige parfum-makers van de Indische Oceaan. Geinig om eens een kijkje te nemen in het lab met werkplaats. Boek een rondleiding, struin door de tuin en ontdek welke bloemen er in de parfums van Kreol Fleurage worden gebruikt. Zoals: citroengras, patchouli en ylang-ylang.

Bezoek de Takamaka distilleerderij

Het nationale drankje van de Seychellen? Dat is Takamaka. Deze rum is gemaakt van suikerriet en water uit de Vallée de Mai. In de Takamaka distillery maakt de Offey familie al 200 jaar rum rum en rum. In en rondom het prachtige landhuis wordt de rum geblend,gekruid en gerijpt in eikenhouten vaten. Wil je dit proces van dichtbij eens ervaren? Boek een tour door de Takamaka distilleerderij.

Takamaka rum distillery

Takamaka rum distillery

Uitstapje theefabriek

Warme dag? Volgens de Seychellois is een kop (ijs)thee de beste manier om af te koelen. Komt dat even mooi uit: er is zelfs een theefabriek te vinden op Mahé. In de Tea Factory kun je lokale theesoorten uitproberen, en wat zakjes inslaan voor het thuisfront (ma – vrij van 7.00 – 16.00 uur). Echte theeleut? Maak een rondleiding door de fabriek, en bijbehorende plantages (di – vrijdag: 8.30 – 12.00 uur). De oorspronkelijk geïmporteerde theeplanten uit Kenia gedijen goed in dit bergachtige gebied aan de rand van Morne Seychellois Park. Een tof gezicht.

Klim in een hangende palm

Naast reusachtige keien kom je in de Seychellen op de stranden ook veel hangende palmen tegen. Ideaal voor een stukje ‘palm climbing’ of een kleine fotoshoot. Vooral met kinderen is palm klimmen een geestige activiteit en weer eens wat anders dan een potje voetbal, of paalklimmen. Onze kids hebben dan ook meer dan 10 hangende palmbomen in de Seychellen getrotseerd. Wie weet wordt dit nog eens een nationale sport.

Anse Fourmis La Digue

Palm klimmen

Jardin du Roi: spice garden

Wil je meer weten over de specerijen uit de Seychellen? Bezoek de Spice Garden ( dagelijks geopend van 10.00 en 17.30 uur). Leer meer over de herkomst van kaneel, vanille, kruidnagel, peper, nootmuskaat, evenals verschillende bloemen zoals Hibiscus. Wie weet scoor je tevens een rijpe ananas, mango. Je kunt hier tevens de beroemde Coco de mer- bewonderen. Deze kruidentuin is niet heel groot, maar wel leuk voor een kort bezoekje.

Neem een duik in waterval Port Launay

Dit is een kleine waterval van ongeveer 200 meter. Niet enorm spectaculair, wel fijn want in het frisse water van deze poel is het goed afkoelen. Dit is een lekkere plek om even zen met de jungle te zijn, en te luisteren naar het klateren van de waterval en te kijken naar de lokale helden die vanaf de rotsen in het water duiken. Op weg naar de waterval loop je vanuit de parkeerplaats ook langs een klein mangrovebos. Tip: rij na de waterval ook nog even door naar beach Port Launay: een prachtig familiestrand.

Waterfall seychelles

Waterval Seychellen

Transport? Maak een roadtrip

Een road trip Seychellen, of een rondje eiland is een activiteit an sich. Slinger door bergen, scheer langs de kustlijn, tuf door slaperige dorpen en door een oase van groen. De onderlinge afstanden op Mahé zijn niet groot, dus makkelijk te doen. Overigens is in (Google Maps) theorie alles met het openbaar vervoer: bus of boot bereikbaar. Echter reizen met het openbaar vervoer is ietwat tijdrovend. Daarbij zijn niet alle stranden en sights op Mahe bereikbaar met de bus.

Waar auto huren Seychellen?

Wij huurden een Hyundai I 10 bij le Charme rent a car. Handig: lecharmecarhire levert de wagen desgewenst bij hotel of vliegveld af, dus je kunt gelijk instappen en wegrijden. De service is vriendelijk, joviaal en uitermate stipt. Tarieven: 45 euro per dag (kleinste model geschikt voor 4 personen). Prijzen zijn inclusief verzekering, pickup en drop off service bij luchthaven, hotel of ferry. Ideaal. Communicatie kan via e-mail telefoon en WhatsApp.

Tips bij autohuur

Het is aan te bevelen om een extra verzekering inclusief CDW af te sluiten. Bij sommige creditcards is een verzekering inbegrepen die het eigen risico dekt bij schade met een huurauto. Check vooraf even de voorwaarden bij je creditcardmaatschappij. Een autohuren kan per dag, voor enkele dagen of desgewenst voor de hele vakantieperiode. De wegen in Mahé zijn over het algemeen gezien prima. An sich is het makkelijk, en sportief rijden in Mahé. Houd rekening met verkeer en smalle weggetjes. Tip? Parkeer niet onder een kokospalm.

Roadtrip Seychelles

Roadtrip Seychelles

Onbetaalbare uitzichtpunten Mahé

  • Het fijne van een huurauto is: je bent vrij om te gaan en staan waar je maar wilt. Daarbij is dit een mooie kans om de eersteklas uitkijkpunten van het eiland mee te pakken. Ik heb alvast drie verschillende view points voor je gescout.
  • Rijd met de auto naar panoramic viewpoint La Misére. Dit uitkijkpunt ligt op 10 autominuten van Eden Island. Van hieruit zijn Eden eiland (schiereiland van Mahé), St AnneMarine Park plus andere eilandjes voor de kust goed te zien.
  • Meer uitzichtpunten? Rijd naar ‘The mission lodge’ aan de westkust van het eiland in Morne Seychellois natuurpark. Deze voormalige Nederlandse missiepost biedt een fenomenaal uitzicht over de omgeving.
  • Ga naar het Constance Ephelia resort voor een helicopter view op Port Launay.

Hoeveel dagen Seychellen?

Voor een vakantie naar de Seychellen is twee weken ideaal, korter kan natuurlijk ook. Maak vooraf een reisschema waarbij je idealiter eilanden Mahe, Praslin en La Digue bezoekt. Deze eilanden hebben zo hun eigen karakter, zijn daarbij een prima uitvalsbasis om uitstapjes, boottrips naar omliggende eilandjes te maken. Meer tips Seychellen vakantie?| Gratis reisgids
Hoeveel dagen in Mahé?
Je hebt in ieder geval 3 nachten, 4 dagen nodig om minstens 5 stranden, het Morne Seychellois National Park te bezoeken. Wij verbleven 3 nachten. 3 en een halve dag op Mahe is eigenlijk net te kort. Dit is het grootste eiland van de Seychellen daarmee zijn de afstanden groter en er is meer te zien en te doen.

Waar verblijven op Mahe?

Wil je er warmpjes bij zitten maar niet de hoofdprijs betalen? Boek enkele nachten bij ‘self catering Panorama View’ nabij Anse Royale. Dit kleinschalige complex met royaal opgezette appartementen beschikt over een gigantische veranda met killer uitzicht! En daar profiteren ook de vogels van…wij werden dagelijks verrast door een bezoekje van de knaloranje Madagascar Fody. Deze paradijsvogel is dol op kleine stukjes brood, komt daarom graag even buurten.

Het leukste van dit appartement? Dat zijn de hosts Sam en zijn vrouw. Sam is een wandelende Wikipedia van de Seychellen. Sowieso is Sam de meest hartelijke man van Mahé. Tip: Panorama View ligt bovenop een heuvel, de weg ernaartoe is een tikje stijl, dus huur een auto met power. Uiteraard zijn de appartementen voorzien van wifi en airconditioning. Handig: Panorama view ligt praktisch naast de Spice garden. Tarieven: 100 euro per nacht bij rechtstreekse boeking, reserveren via Booking is ook mogelijk.Anse Panorama view Mahe

Family accommodation Mahe

Panorama view apartements

Zien en doen in paradijselijk Praslin Seychellen

Magnifiek La Digue| Hoogtepunten Seychellen

Vakantie Seychellen met kinderen

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: