Palawan met kinderen

Palawan Filipijnen. Mooiste eiland van de hele wereld!

De Miss World onder de eilanden Palawan! Puerto Princesa, the Underground river, Bacuit bay archipel, El Nido super stranden: Nacpan beach maken Palawan oogverblindend mooi. Niet voor iets is Expeditie Robinson in de Filipijnen opgenomen.

In 2017 is Palawan door Travel + Leisure magazine uitgeroepen tot ’s werelds mooiste eiland. Daarnaast tikte Palawan ook nog even de Condé Nast Traveler’s Readers’ Choice Awards binnen, en is favoriete filmlocatie van Expeditie Robinson.

Hiermee heeft deze beauty overige Missen: de Malediven, Seychellen en Mauritius van de troon gestoten. Palawan is rijkelijk bedeeld met veel groen, schitterende stranden en een stralende zee. Kortom: om deze langgerekte schoonheid van maar liefst 650 km kun je niet heen.

Palawan

Photo by adnorf

 

waarom Palawan de perfecte vakantiebestemming is?

  1. Adembenemende stranden: Palawan heeft enkele van de meest verbluffende stranden ter wereld, waaronder El Nido, Coron en Sabang.
  2. Ongerepte natuur: Palawan staat bekend om zijn ongerepte regenwouden, schilderachtige landschappen en kristalheldere meren en rivieren.
  3. Toffe activiteiten: Van duiken en snorkelen tot eilandhoppen en watervallen verkennen.
  4. Lokale cultuur: Palawan heeft een rijke en diverse cultuur die teruggaat tot de prehistorie.
  5. Heerlijk eten: verse vis, tropisch fruit rechtstreeks van de markten in Palawan. Het eten hier is niet alleen heerlijk, maar ook betaalbaar.
  6. Betaalbare vakantie: Filipijnen behoren tot meest betaalbare vakantiebestemmingen ter wereld. Van accommodatie tot eten en activiteiten, Palawan biedt veel waar voor je geld.

Beste plekken Palawan?

Of je nu wilt hossen in de palmbossen. Dol- op island hoppen, duiken of liefhebber van exotische flora en fauna bent… Dit juweeltje is een allemansvriend. De beste plekken van Palawan? Dat zijn de Bacuit bay, de Underground river, de Calamian eilanden groep: Coron, Busuanga, Culion zijn onderdeel van de Calamian eilanden. Maar eigenlijk kun je de plank op Palawan niet mislaan. De beste reistijd? Van oktober tot mei is het droge seizoen. Maar ook in het regenseizoen is Palawan goddelijk.

Waar ligt Palawan?

Dochter Pip vraagt zich af wat Palawan is, en waar het ligt. Daarom een stukje topo uit de losse pols. Dit eiland is officieel een provincie in de regio Mimaropa in de Filipijnen. Palawan is één van de grootste eilanden van de Filipijnen. Het eiland is vanuit Manila bereikbaar met de ‘Super Ferry’. Deze boot vertrekt iedere vrijdag, is met een reistijd van 18 uur niet super snel. In 1,5 uur vlieg je met Cebu Airlines, Air Asia zo vanuit Manila naar de hoofdstad Puerto Princesa.
Palawan eiland

Wat te doen in Palawan?

Deze hartendief heeft heel veel te bieden. Je kunt hier rustig 2 weken of voor altijd blijven hangen. Wij hebben een krappe week te besteden. Dat betekent keuzes maken, en schrappen.: El Nido, San Vincente en de Underground river blijven overeind op ons lijstje. Wij trappen Palawan af met een boottrip over de legendarische ‘Underground river’.

Puerto Princesa subterranean river park

De langste ondergrondse rivier van de wereld! Dit is 1 van de weinige ondergrondse rivieren die vanuit zee zo de donkere (8 km lange) kalkgrotten instroomt. Een prachtig fenomeen. De rivier prijkt op de Unesco-en de lijst van New 7 Wonders of nature. Andere grote namen op deze ranglijst zijn: Halong Bay, het Amazon regenwoud, Komodo eiland.

Must do in Palawan Filipijnen? Ondergronds avontuur!

De Underground river Filipijnen is bereikbaar met een boot vanuit Sabang. Om zeker van een plekje op de boot te zijn trekken we er vroeg op uit. Bij aankomst blijken we niet de enige vroege vogels. Aan de kade van Sabang is het in de ochtend 1 grote mierenhoop van mensen. Een enorme groep Filipino’s in gele shirts wurmen zich richting de boten. Als bananen in een doos zitten de kanarieshirts opgepropt in een catamaran. Tip: ga aan het einde van de dag, dan is het lekker rustig.

Het mooiste eiland ter wereld

Sabang haven

Over zee naar de rivier

Wij hebben het rijk of althans de boot voor ons alleen. Vanuit de haven snellen we met een stevige catamaran de zee op en varen naar een klein strandje. Na enig wachten later stappen we in een kleine bangka (boot). Langzaam peddelen we het wonder tegemoet. Een prachtig fenomeen.
Ondergrondse rivier Palawan

Bizarre rotsen

Binnenin de grot is het pikdonker en kalm. Licht en geluid kunnen het ecosysteem verstoren. Wij zitten daarom muisstil en ademloos in de boot. Met een zaklamp licht de gids bijzonder gevormde rotsformaties uit. We zien: ‘een bos wortelen, een goed gewelfde dame en zelfs het tafereel van het laatste avondmaal’. Met een beetje fantasie zie je de gekste vormen in de rotspartijen.
Palawan Filipijnen met kinderen

Het plafond is bezaaid met kleine vleermuizen. Als apen hangen de kleine beestjes aan het plafond. Er leven hier wel 9 verschillende soorten vleermuizen. Ruimte zat: op het hoogste punt is de grot wel 300 meter hoog. De grot doet denken aan een kathedraal. Pip: ‘De  Puerto Princesa underground river lijkt een beetje op onze mergelgrotten. Alleen is de Underground river nog veel en veel mooier’. Juup: ‘Ik verdrink in het reddingsvest, maar de rivier is leuk met rare rotsen’. Puerto princesa Underground river

Praktisch

Hoe kom je bij de Underground river? Vanuit Filipijns Puerto Princesa is het een rit van 2 uur naar de haven van Sabang. Er zijn veel aanbieders van tourtjes inclusief hotel pick up service en boottour. Wat kost het? Prijzen voor een all inclusive tourtje variëren van 1600 tot 2200 Php. Een kaartje kopen kan ook bij de ingang van het park. Entreeprijzen excursie: omstreeks 1000 p.p. De boottrip in de ondergrondse rivier is 4 km en duurt ongeveer 50 minuten.

Accommodatie Underground river?

Wij verblijven bij Kahamut An cottages in het gehucht Buenavista. Op TripAdvisor scoort deze acco als een malle. De locatie: verscholen tussen strand en jungle liegt er niet om. Het uitzicht op zee, de bloementuin is prachtig. Ook de huisjes zijn op het eerste gezicht een plaatje.

De kamers en faciliteiten zijn basic. De kamerprijs is dit niet. 45 Euro voor een aftandse familiekamer is te veel voor wat het is. Daarbij blijkt dat Kahamut An op 40 taximinuten (800 PHP) van de Underground River ligt. Kortom: boek een hotel in Sabang, of Puerto Princesa.Het mooiste eiland ter wereld
Wat te doen in El Nido Palawan?

 

De attractie in El Nido is niet het stadje zelf, maar de Bacuit Bay. Wat een beauty! Tientallen eilanden, groene rotsformaties, lagunes vormen een uniek landschap midden in de zee. En voor je het weet, strand je zo op 1 van de eilandjes waar Expeditie Robinson in de Filipijnen is opgenomen.

Meer hoogtepunten Palawan

  1. Calauit Safari Park: Het Calauit Safari Park is een uniek wildreservaat met zebra’s, giraffen en neushoorns.
  2. Port Barton: Port Barton is een klein vissersdorpje in het noorden van Palawan, dat wordt omringd door witte zandstranden en kristalheldere wateren.
  3. Tubbataha Reef National Park: Dit nationale park staat bekend om zijn rijke mariene leven en is een van de beste duikplekken ter wereld.
  4. Sabang: Sabang is de thuisbasis van de Puerto Princesa Subterranean River National Park, een ander UNESCO-werelderfgoed topper die bekend staat om zijn ondergrondse rivier.

Waar overnachten in El Nido Palawan?

El Nido Viewdeck. Dit resort ligt pal op de heuvel, verscholen in het groen. Weg van de massa, maar toch op 5 loop minuten afstand van het centrum. Het Viewdeck verhuurt diverse huisjes. Van basic bamboe cottage tot villa met privé zwembad. Wij logeren enkele dagen in een moderne family room en enkele dagen in een cottage met uitzicht op mierenhoop El Nido. De Viewdeck is een heerlijke plek met en zonder kinderen.Accommodatie El Nido met kinderen

Long beach: eindeloos strandterfanten

Vanuit El Nido reis je bijvoorbeel door naar het strand van San Vincente: long beach. De taxi rit duurt omstreeks 2,5 uur. Kosten: 800 p.p. De meiden spelen in de zee. Let op: de stroming is verraderlijk, het is dus oppassen geblazen met kids. We maken een strandwandeling, lezen een hoek, hangen op een strandbedje, zoeken schelpen, eten op het strand, klooien met zand. Heerlijk. Wees er wel snel bij. In San Vincente is een vliegveld in aanbouw, evenals talloze resorts. Een nadeel van dit strand zijn de zandvlooien. Al heb ik die  niet gezien.

Waar logeren wij?

Er zijn redelijk wat hotels: van voordelige basic acco tot luxe resorts In San Vincente. Wij verblijven 2 nachten in Victoria Beach hotel: pal aan Long Beach. Dit is een fijne plek. Basic maar toch comfortabel. Lunchen en dineren kan bij Victoria en is prima. Nadeel van deze acco is dat ik na 2 dagen barst van de jeuk. Ai… bed bugs. Tip: neem een spuitbus mee tegen bed bugs, verkoelende lotion tegen waterpokken.

Wat te doen in San Vincente?

Boek zeker een boot trip richting Honda Bay. Hier is het prachtig snorkelen over het mooie rif. Koraal, vissen het is er allemaal. En praktisch toerist vrij. Daarbij zijn boot trips een stuk voordeliger dan in El Nido. zwemmen met schildpadden

Praktische info Palawan

Hoe kom je in Palawan vanuit Cebu eiland?

Wij vliegen in 70 minuten van Cebu naar Puerto Princesa: met Air Asia. Op het vliegveld worden we opgewacht door de chauf van ons guesthouse in Buenavista. Kosten taxirit 2000 PHP (ongeveer 30 Euro). De rit van Puerto Princesa naar Buenavista duurt ongeveer 1,5 uur. In Tempo doeloe slingeren we door het overweldigend groene Palawan.

Dwars door de bergen. Langs rijstterrassen, kleine dorpjes. Tropisch groen flitst aan ons voorbij. Hier en daar pikken we een doorkijkje naar de ijsblauwe zee mee.  Filmisch! Jammer dat het schemert, en het doek ieder moment kan vallen.

Hoe kom je vanuit de Underground river in El Nido?

El Nido: het uiterste puntje van Palawan. Vannuit de Underground river naar El Nido? Dat doe je zo: bij de entree van de Underground river tour zijn diverse shuttle vans te vinden. Doorgaans rijden deze busjes om de 2 /3 uur vanuit Puerto Princesa (via Sabang) naar El Nido. Het kan dus zijn dat je even moet wachten op een aansluiting. Geen punt, op het strand in Sabang is wachten geen straf.

Formule 1 race

Tip: bij grote drukte is het aan te raden om online vooraf een zitplek te reserveren. Bijvoorbeeld bij Day Trippers of Lexus shuttle service. Kosten: 800 PHP p.p. De rit duurt 4,5 uur. Een idiote ervaring. Onze chauf kan met gemak Max Verstappen verslaan. In het busje crossen we naar El Nido. Onze chauf zet een rittijd neer van 4 uur …inclusief stops.

Voordeligste manier om vanuit Puerto Princesa naar El Nido te reizen?

Neem de openbare bus: Roro, of Cherry company vanuit het busstation in P.P. Neem een trike vanuit het De busrit neemt ongeveer 6 uur in beslag. Snelste optie? Vliegen vanuit Cebu, of Manila naar El Nido is de snelste maar duurste optie. AIR Asia, Cebu Airlines bieden enkele vluchten per dag aan. Meer Filipijnen avonturen? https://www.reisachtig.com/siquijor-eiland-en-dumaguete/ 
https://www.reisachtig.com/lol-op-bohol/

 Het mooiste eiland ter wereld

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: