Leeuwenrots Sri Lanka Kassapa met kinderen

Sigyria Lionsrock in Sri Lanka met kinderen| Doen

Sigiriya Lion Rock is een iconische bezienswaardigheid in Sri Lanka. Ook voor gezinnen met kinderen. Deze UNESCO-Werelderfgoed site is een indrukwekkend complex van tempels en paleizen gebouwd op de top van een enorme rotsformatie. In dit artikel deel ik onze ervaringen en tips.

Leeuwenrots in Sri Lanka

The Lions rock! Ook met kinderen

Sigirya betekent Lions rock: leeuwenrots. Wat is het eigenlijk? Een voormalig fort bovenop een rots van 180 meter in de vorm van een olifant. Deze UNESCO sight is het voormalige paleis/ fort van koning Kassapa. Deze citadel is strategisch bovenop de rots gebouwd. De rots bestaat uit verschillende terrassen/niveaus.

Aan de voet van de rots liggen enorme, symmetrische  (water)tuinen. Van het paleis zelf is niet veel over gebleven, Bijzonder zijn de fresco’s van ‘wolkenmaagden’, een leeuwenpoort en het briljante uitzicht.
Sigiriya Leeuwenrots

Hoelang duurt de klim?

  • Hoe lang duurt het om de Lion Rocks te beklimmen? De Leeuwen(T)rots telt 1500 trappen. Het is dan ook een aardige klim naar het paleis op het topje van de berg.Reken op drie uur. ‘Lonely at the top’ hoef je je hier zeker niet te voelen. Het kan hier flink druk zijn. Let op: halverwege de klim volgt een duizelingwekkende wenteltrap. Zeker voor kleine kinderen is dit nogal ‘spannend’, evenals voor veel ouders. Vanaf 6 jaar is het ‘makkie kakkie’: zegt Pip.
    Lions rock Sri Lanka
    Op naar de leeuwenpoort Wij bezoeken de rots in Februari (met twee kinderen van 4 en 6 jaar). Een tof en bijzonder klauter-cultureel-avontuur. Klipgeit Pip (6) sprint in no time de trappen op naar het eerste plateau. ‘BAH Klauwen’ gilt Pip naar beneden. Op het eerste terras prijkt de beroemde Leeuwenpoort (klauw). Yes we did it en dat voelt toch een klein beetje als een verovering.

Juup is wat minder onder de indruk van de klauwen. Onze hummel huppelt wat rond en neemt nog een flinke slok water. Over water gesproken: neem in ieder geval 1,5 liter water mee. De klim naar de top maakt dorstig, zeker als het om de laatste loodjes gaat en die wegen het zwaarst.
Leeuwenrots Sri Lanka

Wat een uitzicht!

Schoolklasjes en monniken willen graag met kinderen op de foto. Van zo’n zwerm mensen is onze kleine dame niet gecharmeerd. Grote zus Pip blijkt een gewillig fotomodel en staat de Singalezen ook – in het Nederlands – te woord. Na de sessie gaat de klim gestaag verder. Eenmaal op de top liegt het 360-view er niet om. Het uitzicht is indrukwekkend, er staat een koele bries. Kortom, je voelt je hier de koning te rijk. Na al dit moois ‘hupsen’ we weer naar beneden.
Leeuwenrots met kinderen

Kassapa Klimpark

Pip: ‘dit is cooler dan een klimpark’. Kinderen vanaf 4,5 jaar (in goede conditie en gezondheid) kunnen de rots onder begeleiding zelf beklimmen. Kinderen onder 4 jaar kunnen in een rugdrager prima mee. Overigens is de rots niet altijd begaanbaar. Vanwege een overkill aan wespen, of slecht weer is deze sight af en toe gesloten.
Ontdekking van de Leeuwenrots

Tips met kids

Maak het leuk voor kinderen. Plan je bezoek aan Sigriya Lions Rock tijdens de vroege ochtenduren of in de late namiddag om de hitte te vermijden. Koop tickets vooraf online om lange wachtrijen te voorkomen.

Verdiep je in de geschiedenis.. Lions Rock is belangrijk cultureel erfgoed van Sri Lanka en het is een geweldige plek om meer te leren over de geschiedenis en cultuur van het land. Vertel je kinderen meer over de geschiedenis van Lions Rock en koning Kasyapa die de tempels en paleizen op de top van de rots heeft gebouwd.  

Wat is de Leeuwenrots?

Leeuwenrots Sigirya is onderdeel van de bekende culturele driehoek: Dambulla- Polunuwaruwa-, Anuhradnapura in hartje Sri Lanka en is een niet te missen hoogtepunt tijdens een vakantie in Sri Lanka. Aan het einde van de middag of vroeg in de ochtend is ‘de lion’ op z’n best. Het vroege avondlicht geeft de rots een warme gloed. Bovendien is dan de ergste hitte uit de dag…of moet nog beginnen. Nadeel: rond 9.00 uur barst het hier van de busladingen met toeristen. Wat kost de Lion Rock? Entreeprijzen: 25 dollar voor volwassenen.

Hoe kom je in Sigiriya?

Met de auto! In Google Maps theorie zoef je in 2,5 uur van Negombo naar Sigiyria. In de praktijk ben je dik 4 uur onder weg. In Sri Lanka is de gemiddelde snelheid 40 KM per uur. Wegen zijn niet allemaal in top conditie, of er loopt wel eens een koe over de weg. Houd rekening met lange(re) reistijden en neem extra entertainment voor de achterbank mee.
Sri Lanka met kinderen

Accommodatie bij de Leeuwenrots?

Wij overnachten nabij Dambulla: niet ver van de Leeuwenrots. De meeste resorts liggen in Habara. Dambulla, Kassapa of Habara is een prima uitvalsbasis voor de culturele driehoek. Wij logeren in MPS Village. Het resort ligt verscholen tussen teak-plantages, cashewbomen en ander groen. MPS ligt aan een meertje. Er is een enorme tuin om in te ravotten, plus een kleine speeltuin.

Eekhoorn aan kokosontbijt

Het leukste van MPS – volgens Pip en Juup- zijn de dieren; het wemelt hier van de mooie en vreemde vogels. Eekhoorntjes rennen af en aan en een ‘giant squirrel’ waait dagelijks aan voor zijn kokosontbijt. Het buitenleven is hier heerlijk. Midden in een oase van groen ligt het zwembad.  Er is ook een restaurant met terras. Het uitzicht vanaf het terras is top, maar het eten is dat niet. Dit resort ligt ietwat afgelegen, er zijn geen restaurants in de buurt.

Meer bezienswaardigheden in Sri Lanka?

Fietsen in Pollonnaruwa- Sri Lanka

Wat te doen in Kandy Sri lanka? 

Theewalhalla Nuwara Eliya in Sri Lanka

Sri Lanka: Dambulla wat te zien? The cave temple!

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: