Fietsen door Pollonnaruwa Sri Lanka met kids

Fietsen in Pollonnaruwa- Sri Lanka

Bijzondere bezienswaardigheid: Polonnaruwa

Polonnaruwa is de tweede koningsstad van Sri Lanka (omstreeks 10oo-1200). Deze voormalige hoofdstad van Sri Lanka is een onderdeel van de culturele driehoek Dambulla, Anuradhapura. De ruïnes: waaronder het oude koninklijk paleis, vele tempels en decoratie van deze UNESCO sight in Sri Lanka, zijn beter bewaard gebleven dan die van koningsstad Anuradhapura. Dus als je net zoals wij slechts 1 van beide kunt bezoeken dan is dit de beste optie.

Fietstocht door Polonnaruwa

De beste manier om Unesco knaller Polonnaruwa te verkennen is op z’n Hollands. Op stap met jonge kids? Fietsen met kinderzitjes zijn ook te huur (langs de weg, niet naast de ingang). Kosten: omstreeks 3000 SLR – incl. kinderzitjes -. Uiteraard zijn wij ouderwets gezellig afgezet,  maar ook dat is deel van de vakantiepret. Naast de fietsen huren we ook een ‘official guide’. Echt een aanrader, want de gids brengt het complex tot leven. Onze gids is tevens docent en werkt af en toe als parkgids. De hele stad beslaat ongeveer 8 km. Je kunt hier zeker 2,5 uur tot een halve dag rond dwalen
fietsen in Polonnaruwa

Citadel annex paleis met 1000 kamers

In deze koningsstad zijn een aantal uitermate goed bewaard gebleven spektakelstukken boeddhistische kunst en architectuur met Indiase invloeden te zien. Niet te missen hoogtepunt in Polonnaruwa is de citadel (met 100 kamers) waarvan de eerste verdieping ietwat intact is. De overige 5 verdiepingen zijn afgebrand. Sowieso is de stad ooit geplunderd en gemolesteerd. De overeind gebleven fundamenten en ornamenten geven een goed beeld van wat ooit is geweest; een innovatieve stad veel uitvindingen. Zoals een toilet met watertank en waterleidingen.

Spektakelstuk: koninklijk bad

Naast de citadel ligt het imposante koninklijke bad, compleet met fontein, waterafvoer en kleedkamer. In deze hammam-achtige ruimte kun je met minstens 10 man badderen. Maar de koning maakte meestal alleen in z’n uppie gebruik van dit immense bad. Vanuit de citadel het paleis door naar een aantal tempels. Bijzonder is dat een aantal beelden van wachters en Boeddha’s in deze stad al het geweld hebben overleefd.

Polonnaruwa Sri Lanka

Spirituele deurmat

Let op: Bij verschillende ingangen van o.a. tempel, badhuis, citadel liggen maanstenen voor de deur. Deze maanstenen (een reliëf) zijn een soort van spirituele deurmatten.  Een boeddhist vertelde mij dat de mat geest reinigt zodra je eroverheen stapt. De maansteen symboliseert de kringloop van het leven. Deze ronde stenen zijn versierd met leeuwen, paard en olifant.
Dambulla Cave Temple

Rijkelijk gedecoreerde tempels

De velen tempels in deze koningsstad zijn gedecoreerd  met stieren, olifanten en gek genoeg ook dwergen. Er zijn drie verschillende tempels; stuk voor stuk gebouwd door drie verschillende koningen (van drie generaties). De tempels waren bedoeld om de tand van Boeddha in te bewaren. Deze tand huist nu in de Temple of the Tooth in Kandy.
fietsen in Polonnaruwa

Sculptureel wondertje

Hoogtepunten van Polonnaruwa? Deze 3 schoonheden springen er uit.
Rankoth Verhera’. Dit is de grootste stupa in town. Een uitermate indrukwekkende rond bouwwerk (een stupa bevat meestal een boeddhistisch relikwie). Rankoth’s witte broer. De Kiri Vehera stupa is ook een ‘stunner’. Deze witte stupa is iets kleiner dan zijn grote broer, maar is door zijn kleur een opvallende verschijning. Het aller-allermooiste van de hele stad?… ‘Gal Vihara’. Drie verschillende boeddhabeelden 1 stuk, waaronder een liggende boeddha (in staat van verlichting). Aapjes gebruiken de boeddhabeelden als speelobject. Pip: ‘Het is hier een beestenbende!’
Polonnaruwa Sri Lanka

Praktisch

De stad is behoorlijk groot, overzichtelijk en goed te bezoeken. Huur een fiets, tuktuk of bezoek deze sight in Sri Lanka met een auto. Geniet van deze sprookjesachtige omgeving. Entreeprijzen: 30 dollar p.p, kinderen boven 6 jaar halve prijs. Neem een Sarong mee. Slippers, sokken zijn handig omdat veel ruimtes alleen met blote voeten toegankelijk zijn. Houd rekening met loslopende brutale apen: let op tas en etenswaren.

Neem veel water en een parasol o.i.d mee. Het is hier behoorlijk warm. Aanrader: bezoek de stad aan het einde van de middag. Lekker rustig, en niet te heet. Tip: koop een ‘cultural triangle ticket’ voor omstreeks 50 dollar p.p. Met dit kaartje kun je 6 verschillende sights bezoeken, waaronder de culturele driehoek, maar ook Anuradhnapura. Niet geldig voor Dambulla of Kandy.

Beste dingen om van te genieten in Siquijor

Waar eten?

Trek gekregen? Op naar Jaga Food in Polonnaruwa. Ga je te buiten aan heerlijke curry. Of zeg maar gerust allerhande soorten curry. Van babanenbloem- via cashew- tot aan pompoen curry. Tussen de rijstvelden, in een landelijke omgeving is het puur genieten. Van het eten en de top service. Ook een toffe plek met kinderen: onze dames mochten zelfs iets op de muur tekenen.
Polonnaruwa Sri Lanka
Meer Sri Lanka? Sigyria. De Leeuwenrots in Sri Lanka
Theewalhalla Nuwara Eliya | Zien en doen Sri Lanka

Sri Lanka: Dambulla wat te zien? The cave temple!

Wat te doen in Kandy Sri lanka?

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: