Bezienswaardigheden Kandy Sri Lanka

Wat te doen in Kandy Sri lanka?

Wat is Kandy in Sri Lanka eigenlijk? Kandy is een sfeervol en relaxt stadje in het midden Sri Lanka. De stad ligt op een heuvel, en is gebouwd rondom een meer. Vanuit de heuvels heb je dan ook een prachtig uitzicht op het water en de stad. Kandy is een snoepje van kleurrijke Portugese, Nederlandse koloniale en nieuwe gebouwen.

Allerlei bouwstijlen staan Aziatisch gezellig kriskras door elkaar. Er zijn veel gezellige winkeltjes met ambachtelijke producten en leuke restaurantjes te vinden. Niet voor niets is dit het centrum van ambachtslieden. Deze stad staat echter vooral bekend om de tempel van de tand, en de Perahera, de ‘parade ter ere van Boeddha’.
Dingen om te doen in Kandy

Leukste dingen in en rondom Kandy?

Geniet van het uitzicht over de stad

Kandy ligt bovenop een plateau. De stad is omgeven door theeplantages, en gezegend met een mooi meer: Kandy Lake. De stad is het beste vanuit ‘het viewpoint’ te bewonderen. Het uitzichtpunt ligt bovenop de heuvel en is een korte wandeling van ongeveer 500 meter. Geniet bovenop de heuvel schitterend uitzicht op de stad, de groene omgeving en het meer. Let op: er zijn veel buffet restaurants nabij het view point. Probeer deze tourist traps vooral te vermijden. Er zijn meerdere leuke restaurants in het centrum van Kandy zelf te vinden.
Kandy Sri Lanka

Topattractie in Kandy? The Temple of the Sacred tooth

Deze tempel van 3 verdiepingen is onderdeel van het enorme (voormalig) paleis. Deze UNESCO sight is het huis van (1 van de 3) tanden van Boeddha. Een belangrijk relikwie uit een heel ver verleden, want ooit gold: ‘De bezitter van de tand, regeert het land’. Deze plek is heilig voor de Sri Lankanen. Hier komen inwoners en monniken uit alle windstreken bij elkaar om Boeddha te eren en te bidden.
Het Groene Goud Van Sri Lanka

Vergeten door de Tandenfee?

Van buiten is de tempel smetteloos wit, van binnen kleurrijk. De binnenplaats met houtsnijwerk is indrukwekkend. De tempel is omgeven door een lange slang van wachtende mensen. Veel locals staan, zitten of liggen rondo, de nieuwe reliekschrijn van de tand. Sommige mensen prevelen of zijn in trans, of gebed verzonken. Kortom: in hogere sferen. Onze dochter Pip worstelt ondertussen met een aards dilemma: ‘Mam, waarom heeft de Tandenfee Boeddha’s tand eigenlijk niet meegenomen?’…

Babushka van Boeddha

De schrijn is groot en letterlijk schitterend. Goud glimt je tegemoet. Voor de deur van de tempel staan 2 wachters. Meestal is de tempel gesloten. Drie maal daags gaan de deuren open voor een speciale ceremonie. Pip en Juup vragen: “Waar is de tand nou eigenlijk?” De tand van Boeddha ligt niet in de oude of nieuwe reliekschrijn. Maar in een koepeltje achter de tempel. Als een soort Babushka zit de tand verstopt in drie in elkaar passende kleine kistjes.

In de rij voor een onzichtbare tand

Voor gewone stervelingen blijft de tand achter slot en grendel. Het blijft een maf idee dat je uren in de rij staat, allerlei schrijnen doorloopt voor een tand die je niet te zien krijgt. Maar wat je net kunt zien, kun je wel ervaren. De sfeer is bijzonder. Sri Lankanen zijn euforisch, blij en opgewonden. Een bezoekje aan de tempel geeft je een kijkje in het leven van de locals.
Nuwara Eliya

Paleis van een paleis

Het paleis bestaat uit meerdere gebouwen. Er is een museum en begraafplaats van Britse kolonisten. De ‘Audience hall’ is verreweg de grootste bezienswaardigheid van het paleis. Loop vooral even langs ‘het glazen huis’- een sfeervolle plek om kaarsjes aan te steken. Deze is te vinden in de tuin. Sowieso is de tuin rondom het complex een leuke plek.
Dingen om te doen in Kandy

Tips bezoekje Temple of he tooth

Tempel van de tand? Neem een sarong, T-shirt met lange mouwen, of een sjaal mee. Schouders etcetera moeten bedekt zijn. Deze dresscode geldt ook voor heren. Sokken zijn ook handig, schoenen zijn in het complex niet toegestaan. Kinderen moeten zich binnen rustig gedragen. De tempel is tot 22.00 geopend. Tickets kosten ongeveer 10 Dollar. Houd vooral rond de jaarwisseling, vakanties rekening met enorme drukte. Reis je met kids? Start de dag dan heel vroeg om de grootste drukte te vermijden. Een bezoekje aan de tempel neemt ongeveer 3 uur in beslag.

Perhera festival

In juli, of augustus barst Kandy uit z’n voegen. De tempel is dan het podium van de ‘Esala Perhera’: een festival ter ere van de tand van Boeddha. Dit festival duurt 10 dagen en is vooral bekend vanwege zijn kleurrijke en kolderieke processies. Artiesten op olifanten swingen door de straten van Kandy. Wil je erbij zijn? Reserveer tijdig accommodatie en een plek langs de parade.

Beetje trek gekregen?

Tegenover de tempel zit Natural Coffee. Een koffie/lunchroom. Natural Coffee brengt je in 1 klap terug in het roemrijke koffieverleden.Ooit was Sri Lanka echt een koffieland, maar een gewas-ziekte maakte korte mete met de koffieplantages. Kort daarna warden alle koffie- door theeplantages vervangen. Natural Coffee serveert koffie van eigen teelt, uit Sri Lanka. Het interieur is een tikje koloniaal, doet denken aan een Engelse Tea room. De aan tafel geshakte milkshakes, ijskoffie, en taart zijn een aanrader.
Dambulla Cave Temple

Meer leuke dingen rondom Kandy?

Wandel door de Royal Botanical Gardens. Net buiten het stadje liggen de Royal Botanical Gardens. Deze botanische tuin staat bekend om zijn orchideeën, maar deze collectie is niet wereld schokkend. Het park is bezaaid met meer dan 4000 soorten bomen en planten. Botanische freaks kunnen hier dus helemaal los. Onder de bomen, de kleine kruidentuin, tussen de gigantische bamboestengels of door de rozentuin is het lekker slenteren.
Kandy Sri Lanka

Vliegende honden

De tuin is relaxt, koel en het fijne is dat de meiden ongehinderd zonder verkeer kunnen rennen en spelen. Er is ook een terrasje waar je een prima espresso kunt drinken. Note: De royal gardens zijn geen must, maar wel erg leuk om gezien te hebben: een fijne familieplek. Er is ruimte zat voor kinderen om te spelen, en te rennen. Het leukste van de tuin volgens onze meiden? Een zwerm vliegende honden!
Dambulla Cave Temple

Bezoek de Lankatilaka tempel

Buiten Kandy, in het dorp Rabbegamuwa ligt de Lankatilaka tempel. Deze witte parel prijkt bovenop de Panhalgalla rots. Deze heuvel bied een schitterend uitzicht over de rijstvelden, dorp en omgeving. Dit is een coole en rustige plek. Van binnen is de tempel kleurrijk versiert met Boeddha beelden en schilderkunst.
Tip met kids: In Kandy is onderaan het meer een leuke speeltuin aan de zuidoost kant van de stad te vinden.
Smaak te pakken gekregen? Meer avontuur in Sri Lanka?
Fietsen in Pollonnaruwa- Sri Lanka
Sigyria. De Leeuwenrots in Sri Lanka

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: