Tafelberg met kinderen| Bezoeken of beklimmen doe je zo

Doen met kinderen in Kaapstad

Staat de Table Mountain in Kaapstad ook op je family bucketlist? Helemaal terecht! Dit is één van de zeven nieuwe wereldwonderen en prijkt tevens op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Deze ‘Mountain mama’ is een niet te missen hoogtepunt met kinderen.Tafelberg bezichtigen
Dit UNESCO wondertje is onderdeel van ‘Table Mountain National Park’. National Park Table Mountain begint in hartje Kaapstad en mondt uit in schiereiland ‘Kaap de goede hoop’. De reus met platte neus ligt in het puntje van de westelijke Kaap en blikt uit over Kaapstad.

De bovenkant van de Tafelberg is overigens niet zo plat als je zou denken, en met een lengte van 3 km is de top vooral behoorlijk lang. De gigant van Zuid-Afrika bestaat uit de toppen ‘Lions Head, Signal hills en de Devils peak’. Het hoogste punt van de Tafelberg is ‘MC Lears Beacon’ (1086 meter): vernoemd naar astronoom Mc Lears die als eerste man van de wereld het oppervlakte van de berg in kaart wist te brengen.Table Mountain

Weetjes

  • De Tafelberg is al meer dan 260 miljoen jaar oud en is dus behoorlijk op leeftijd.
  • Deze reus is ontsproten uit een vulkaan.
  • Er leven meer dan 1450 plantensoorten op de Tafelberg in Zui-Afrika.
  • Table Mountain is 1086 meter breed en 3000 meter lang.
  • Jarige Jobjes krijgen een vrijkaart voor de kabelbaan.

Hoe kom je op de Tafelberg Zuid-Afrika?

De meest eenvoudige manier om de top van de berg -binnen een kwartier- te bereiken is met de zogenaamde Table Mountain aerial cableway. Pip: ‘De kabelbaan is wel een beetje eng maar ook erg leuk. Het panorama-venster draait rond, waardoor je vanuit alle kanten naar buiten kunt kijken.’Kabelbaan Tafelberg

Wat vinden onze jonge experts van deze ervaring?

Pip: ‘De Tafelberg in Zuid-Afrika staat op iedere reisgids afgebeeld, het is dus ongelooflijk om bovenop deze enorme heuvel te staan. Je kunt gratis een korte rondleiding doen met een gids, zo leer je heel veel over de planten en bijzondere dieren die er wonen. Wij hebben wel roofvogels gezien maar geen andere dieren.’

Juup: ‘Deze berg is wel anderhalve kilometer hoog en lijkt van een afstand heel groot, maar eenmaal bovenop valt dat wel mee. Je kunt van de ene kant naar de andere kant lopen. Aan de andere kant kom je bijna niemand tegen en is het gewoon stil. Iedereen is druk bezig met foto’s maken aan het begin van de berg, dus de rest heb je helemaal voor jezelf’.

De Tafelberg beklimmen?

De weg naar de top van de Tafelberg is lang, neemt 1- tot 3 uur in beslag, maar dan heb je ook wat! Lopen naar de top is wellicht niet de snelste, of makkelijkste, maar wel de meest spectaculaire manier….en nog gratis ook. Met kinderen de Tafelberg beklimmen? Doe de ‘Platteklip-gorge’ route. Volgens locals is dit de makkelijkste wandeling naar de top van de Tafelberg. Het pad bestaat uit een soort zigzag trap. Op een heldere dag is dit een prachtige, wandeling van ongeveer twee uur.

Tafelberg beklimmen

Platteklip-kloof route

Platteklip-kloof: weg naar de top

Op veel punten is de trap en de route behoorlijk steil, dus het is af en toe ’tegen de klippen op lopen’. Deze hike door de kloof komt uit bij het kabelbaan station. Van hieruit is het nog een uur naar de top. Wil je met kinderen slechts een deel van de Platteklip-kloof route volgen? Dat kan.

Het ‘klippen-pad’ begint naast het station van de kabelbaan: aan de rechterzijde (een soort trap). Loop de trap omhoog en sla bij de splitsing links af: vervolg de route Platteklip- kloof. Neem vervolgens bij het bord ‘exit’ het pad naar beneden richting de doorgaande weg.

Op een mistige dag is het zicht in flarden af en toe best helder. Met je hoofd in de wolken en af en toe een blik op de stad is dit een heerlijke hike. Spring van rots maar rots, of van trap naar trap en baan je net als honderden toeristen per dag een weg over de Tafelberg,

Reisachtig en kids hebben het niet te voet tot de top geschopt. Het regent zelden in de zomer in Kaapstad, maar op de Tafelberg weet je heet nooit. Jammer genoeg is ons eerste poging in het water gevallen, maar de meiden waren apetrots dat ze een poging tot het beklimmen van de Tafelberg hebben gewaagd. Daarbij komt dat we aan het einde van onze reis een rain check hebben gekregen.

Beklim de Tafelberg

Tafelberg in de mist

Wandelen op de Tafelberg

Makkelijke wandeling met kinderen op de Tafelberg. Neem de kabelbaan omhoog en loop Vanuit het kabelbaan station naar MC lears beacon. Dit is een relaxte wandeling op de Tafelberg en duurt ongeveer een uur, geschikt voor alle niveaus dus ook met kinderen. Tip: wandeling in de zomer? Start de hike vroeg en neem voldoende water mee.
Praktische informatie

  • Reserveer je kaarten online: de geldigheidsduur is 7 dagen.
  • Check vooraf online of de Kabelbaan geopend is en bekijk de actuele wachttijd.
  • In de middag is het doorgaans rustig, in de ochtend kan het in de vakanties druk zijn.
  • De kabelbaan is niet geopend bij slechte weersomstandigheden zoals te veel wind
  • Tip: houd in je reisschema rekening met verschillende weersomstandigheden zodat je genoeg speelruimte hebt. Plan een bezoekje daarom zowel aan het begin, als aan het einde van je vakantie: mits je vanuit NL naar Kaapstad en weer terug reist.

En dan nog even dit disclaimer: Reisachtig bezocht Zuid-Afrika voor de covid-uitbraak, check vooraf altijd het actuele reisadvies.
Meer doen in Kaapstad? Fietsen in Kaapstad met kinderen
Kaapstad|Zien, doen, eten, logeren met kinderen

Reisgids Zuid-Afrika Garden Route| Reisschema, tips, sights

Hiking Table Mountain

Wandelen op de Tafelberg

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: