Fietsen in Kaapstad met kinderen

Fiets langs de hoogtepunten van Kaapstad Zuid-Afrika, en maak al peddelend kennis met de geschiedenis en de cultuur van de hoofdstad van Zuid-Afrika. Bijzonder inspirerend en leerzaam voor de hele familie! Samen met Robert, Pip (11), Juup (9) stapte Reisachtig  op de ‘citybike’ voor een fietstour met kinderen in Kaapstad. In dit artikel leg ik graag uit waarom dit de beste manier is om de stad te verkennen.

Bike tour Cape Toewn

Fietsen door Bo-Kaap

Waarom een fietstour in Kaapstad met kinderen?

Verblijf je maar enkele dagen in Kaapstad, maar wil je wel alles uit je verblijf halen en in korte tijd zoveel mogelijk van de sfeer wil opsnuiven en de stad exploreren ? Fiets in de ochtend door Kaapstad Zuid-Afrika, en beklim in de middag de Tafelberg.

Wat zijn de voordelen van een georganiseerde fietstocht? De toegevoegde waarde zit ‘m vooral in de gidsen: in ons geval Sally en Septembé. Deze fietsende Wikipedia’s delen hun kennis en ervaring met hart en ziel. Tussen het fietsen door maak je tussenstops bij lokale onontdekte juweeltjes en de highlights van Kaapstad.

Bezienswaardigheden opsporen

Zoals: het ‘Castle of Good Hope’ aan zee, of althans tot 50 jaar geleden lag het kasteel annex fort aan een prachtig strand, maar dat is al heel lang niet meer het geval. Wat rest is de doorgaande ‘Strand street’: zo genaamd omdat vroeger op deze plek het vasteland van de zee gescheiden werd. Boven de poort van het fort prijkt de leeuw Amsterdam, en het wapen van Haarlem al is deze laatste er eentje in de categorie ‘Where is Wally?’.

Kasteel de goede hoop

Kasteel de Goede Hoop

Oog in oog met historische helden

Met de wind in de haren zoef je vanuit het fort richting het parlement met standbeeld van Nelson Mandela. Voor velen de ideale foto-opt. Alle verhalen over Mandela zijn zo inspirerend dat je er -ook als kind- een boek over kunt schrijven. Voor Pip staat één ding als een paal boven water: ‘Ik ga mijn spreekbeurt over Nelson Mandela houden’.

Fans van Mandela vallen tijdens deze fietstocht dik in de prijzen. Zo fietsen we door de weelderige Community Garden met aangrenzende voormalige residentie van Nelson Mandela. Deze enorme villa is overigens niet in opdracht van Mandela, maar door gouveneur Johan gebouwd (begin 17e eeuw).

Met de bouw van deze villa heeft Johan in één klap behoorlijk wat gemeentelijke Randjes over de balk gesmeten. Het is dan ook niet gek dat deze gouveneur vanwege zijn exorbitante lifestyle is verbannen. Mandela verkoos deze villa niet vanwege het riante optrekje, maar vanwege het rustgevende park. En ik geef hem geen ongelijk, want dit is een prachtige plek.

Standbeeld Nelson Mandela

Standbeeld Nelson Mandela

Woning Nelson Mandela

Villa Nelson Mandela in park

Parlement Cape Town

Parlementsgebouw

Greenpoint Lighthouse

Deze stadstour by bike voert ook langs de oudste vuurtoren van Zuid Afrika: ‘The Greenpoint Lighthouse’, in de luxe wijk ‘Waterkant’. Heerlijk om even langs de zee te fietsen in plaats door het verkeer in de stad. Echt lastig fietsen met kinderen is het in Kaapstad niet want deze familieroute loopt grotendeels over het fietspad, de stoep.

Greenpoint Lighthouse

Greenpoint Lighthouse

Fietsen, luisteren plus leren

Leren fietsen hoeven wij al jaren niet meer, maar op de fiets raak je nooit uitgeleerd want wij slaan het ene na het andere feitje op, in onze kop. Pip: ‘Wist je dat Nelson Mandela eigenlijk Rolihlahla heet? Dit betekent onruststoker hebben wij van onze gids Septembé geleerd. Omdat zijn leerjaar zijn eigenlijke naam niet goed uitspreken, heeft deze hem de naam Nelson.

Oorspronkelijk komt Mandela uit de Oost Kaap uit het dorp Mtata, en dus niet uit Kaapstad zoals ik eigenlijk dacht. Vlakbij het park Community Garden staat nog twee bankjes uit de tijd van de Apartheid waarvan één bedoeld voor blanke en eentje voor donkere mensen. Heel stom, want Iedereen is Zuid-Afrikaan in Kaapstad.

Apartheid in Kaapstad

Bankje uit de Apartheid-tijd

Kleurrijke Bo-Kaap buurt

Sally en Septembé laten ons ook kennis maken met de beroemde Adderley street en de Bo- Kaap buurt. Een kleurrijke, voormalige township in ‘Cape Malay’ oftewel Maleisische stijl. In de Bo Kaap buurt is ook het Bo-Kaap museum over o.a. slavernij te vinden en de eerste moskee van de stad. En daarbij is dit mooie stadsdeel ideaal voor een kleine pitstop bij ‘Faezaas home Kitchen’. Een gezellige theetuin annex restaurant waar je niet alleen terecht kunt voor een hapje en een drankje maar ook voor een fijne cooking class.

Bo-Kaap

Biking in Bo-Kaap

Faeza's Kitchen

Faeza’s Kitchen

Persoonlijke anekdotes

Het allerleukste van deze rondrit met kinderen op de fiets zijn de persoonlijke anekdotes, en tips van de gidsen uit Zuid-Afrika. Met aansprekende verhalen over het leven van vroeger kom je heel veel te weten. Pip: ‘Juist door deze excursie heb ik bemerkt dat de apartheid tot nog niet zo heel lang geleden heeft bestaan. Het leven tussen wit en zwart was gescheiden, van scholen tot ziekenhuis maar er waren zelfs bankjes voor blanke inwoners en bankjes voor iedereen met een andere huidskleur. Dat is toch ongelooflijk?

Juup: ‘Sally vertelde ook dat ze tot haar twaalfde jaar heel veel met gekleurde kinderen in de buurt speelde maar dat dit na haar twaalfde jaar niet meer de bedoeling was. Ook leuk is de tussenstop bij de Oranjezicht City farm market nabij de Waterkant. Een soort street food market maar dan aan zee. Een tikje hip, met veel biologische snacks, en lekker ijs’. Note De markt is overkapt, en niet in de winter geopend.

Weetjes Kaapstad

 • Hoeveel inwoners heeft Kaapstad? 4,524,000.
 • De meest kapitale woningen van Zuid-Afrika staan in Kaapstad in de wijk Camps Bay.
 • Kaapstad heeft de jongste bevolking van het hele land: met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar.
 • De stad is in 1459 gekoloniseerd door de Portugezen. In 1652 namen de Nederlanders het stokje van de Portugezen over.Nederlanders hebben lang in Kaapstad gewoond. Met de komst van Napoleon, gevolgd door de overname van de Engelsen kwam hier na 400 jaar een einde aan.
 • Wat rest zijn souvenirs uit het VOC-verleden: een aantal bezienswaardigheden zijn opgenomen in het programma van Baja Bikes.

  Bo-Kaap

  Bo-Kaap

Praktische informatie fietstour Cape Town

Is een fietstour door Kaapstad met kinderen gevaarlijk? Kaapstad is doorgaans overdag zeer veilig. Dit familieprogramma is afgestemd op het tempo van kinderen, de groepen zijn klein en de route is niet ingewikkeld. Deze en andere fietstours zoals: de Kaapstad Township Fietstocht vertrekken allen vanuit V&A Waterfront. De meeste fietstochten duren ongeveer drie uur en zijn te boeken bij Baja bikes.
Deze sights zijn opgenomen in de rondrit 

 • De Bo-Kaap
 • Adderley Street
 • The Company Gardens
 • St George´s Mall
 • Green point Stadion
 • Green Point Biodiversity Eco-Park
 • Green Point Lighthouse

Meer fietsen in Zuid-Afrika? Wat dacht je van een fietstocht door de Kaapse wijnlanden?
Wat te doen en te zien in Franschhoek?| Tips Zuid-Afrika

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: