
Wat te doen en te zien in Franschhoek?| Tips Zuid-Afrika
Stukje Frankrijk buiten Europa
Met meer dan 80 wineries in één regio is dit hét wijndistrict van Zuid-Afrika. Omgeven door imposante bergen en eindeloze wijngaarden ligt het pittoreske Franschhoek er aanlokkelijk bij. Reisachtig & family maakte een roadtrip langs de Garden Route, en bleven uiteindelijk drie dagen plakken in de zogenoemde gastronomische hoofdstad van Zuid-Afrika. En wat blijkt? Dit is een leuke plek voor de hele familie, in dit artikel zal ik uitleggen waarom…
Deze fotogenieke village ligt pal in de Kaapse wijnlanden en is daarmee de uitgelezen gelegenheid voor een ‘wine & bike tour’ oftewel een fietstocht met wijnproeverij. Naast wijnproeven en luxe lunchen valt er nog meer in de omgeving te zien en te doen. Bezoek de tuinen Babylonstoren, maak een wandeling in de omliggende bergen, schiet wat mooie plaatjes bij Insta hit ‘Lavender farm’, maak een ritje over de Franschhoekpas en geniet van de lekkerste streek van Zuid-Afrika!
Waar ligt Franschhoek eigenlijk?
Dit uit de kluit gewassen dorp ligt onder de rook, maar niet in de schaduw van het stadse Stellenbosch. Hoe ver is Franschhoek van Kaapstad? Deze mondaine plaats ligt op een uur rijden van deze vrolijke stad. Dankzij het milde microklimaat -omstreeks 15 graden in juni, 30 in februari maart- en zijn vruchtbare Zuid-Afrikaanse roots van fynbos zijn de condities hier ideaal voor wijnbouw. Dat verklaart dan ook direct de grote hoeveelheid wijngaarden op kleine schaal. Met 45 wine estates: variërend van grote producenten tot kleinschalige authentieke wijnboeren raak je hier niet uitgedronken…ik bedoel gekeken.

Eindeloze wijngaarden
Waarom Franschhoek bezoeken?
Het mooie is dat de meeste wijngaarden toegankelijk zijn voor iedereen. Maar goed ook, want wijntours, en uitgebreide lunches zijn de grootste troeven van deze bestemming in Zuid-Afrika. Dus boek een tour of pak de ‘hop-on-hop-off wine tram’ in vintage-stijl en kam in één klap acht verschillende estates af. Op stap met jonge kinderen? Dan is deze wijntram best geinig.
Maak een fietstocht door wijngaarden
Voor avonturiers, of families met oudere kinderen (vanaf 8 jaar) is de ‘Wine & bike tour’ een aanrader. Deze op maat gemaakte fietstour maakt het mogelijk om vier wijnhuizen naar keuze te bezoeken. Omdat onze meiden wel van fietsen houden, maar niets met wijn hebben, houden wij het bij wij twee. Onder begeleiding van de uitbundige gids Robyn: Franschhoek Adventures bezoeken Reisachtig en co. La Bri -en Lynx wine estate. Wat is het heerlijk om met wapperende haren, en een zomers zonnetje op de bol door de wijngaarden te zoeven.

Robyn, Robbert en Juup
La Bri winery
Dit wijnhuis in Kaaps Nederlandse stijl heeft een entree waar je u tegen zegt. Peddel over de door lavendel geflankeerde oprijlaan naar dit stijlvolle ‘L’Abri’: Frans voor toevluchtsoord. In tegenstelling tot wijnhuizen uit de streek is dit wijnhuis gespecialiseerd in rode- in plaats van witte wijnen. Robyn legt uit dat Zuid-Afrikaanse rode wijnen pas na drie jaar op dronk zijn, dus een beetje geduld is op z’n plaats. Daar staat wel tegenover dat alle wijnen vegan zijn. Klaringsmiddelen van dierlijke origine (vlees noch vis) komen er hier niet aan te pas. Daarmee is La Bri ook een schot in de roos voor veganisten.
La Bri winery: wijn met een female touch
De wijnlabels met design van Kaapse bloemen verraden direct een feminiene kant, niet vreemd want La Bri wordt overwegend gerund door dames. De leading lady achter wijnhuis La Bri is wijnmaker: Irene Waller de Fleuriot. Als ik mijn meiden vertel dat Irene van huis uit wiskundelerares is, valt het even stil. Pip: ‘Dan heeft deze mevrouw alle formules op de druiven losgelaten, en is de uitkomst van deze som geslaagd’….
Sap en chocoladeproeverij voor kids
Hoe dan ook, de smaak is raak! De La Bri Chardonnay, de royale La Bri Syrah, en een geheimzinnige La Bri vintage Merlot uit 2017 zijn bijzonder vol van smaak. Even tussendoor: gewoonlijk bestaat de proeverij uit een ‘wine & food pairing’ alias wijn met hapjes zoals Biltong, als vegan slaan wij dus even over. Het leuke is dat kinderen ook deelgenoot zijn van de proeverij. Jonge gasten worden verwelkomt met een proeverij van verschillende soorten limonades & chocolades van chocolatier ‘Huegenot’ in Franschhoek.
Pip: ‘Wist je dat kinderen veel beter kunnen proeven dan volwassenen? Wij hebben een ananasbonbon met een passievrucht-sapje geprobeerd, plus aardbeienlimonade met chocolade- en een aardbeivulling. Eigenlijk is een wijnhuis bezoeken dus best ok’. Juup: ‘ Ja, die proefjes zijn lekker, maar de fietstour is het leukste. La Bri wijnhuis smaakt naar meer, dus trappen we even door naar Lynx Estate.
Lynx wijnen
Met 15 hectare aan wijngaarden, een productie van een slordige 85 duizend liter per jaar valt Lynx in de categorie ‘small producer’. Met wijngaarden die tot aan de horizon doorlopen zou je dit overigens op het eerste gezicht niet zeggen. Lynx staat bekend om zijn ambachtelijke werkwijze, waarvan acte.
Want bij binnenkomst vallen wij toevalligerwijze direct met de neus in de mandpers, ik bedoel druiven. Met man en macht wordt er aan de persing gewerkt, maar gelukkig neemt vrolijke Frans Jason van Lynx wines tussen neus en lippen door de tijd voor een korte rondleiding.
Jason: ‘Voorheen produceerden we vooral rode wijnen zoals: de Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot en onze publieksfavoriet de Xanache (blend in Bordeaux-stijl). Tegenwoordig zijn we wat meer gericht op karaktervolle rosé en witte wijnen. Zoals: onze Blanc de Noir die het bij de Old Mutual Wine Awards tot beste Blanc de Noir/rosé heeft geschopt. Daarbij is de Rosé: een eigen blend van de Duitse wijnmaker Helgard het stokpaardje van Lynx.

Lynx
Meer wijngaarden bezoeken?
- Stony Brook vineyards: klein maar fijn.
- Vrede en Lust: familiebedrijf uit 1688.
- Eikehof: kleinschalige wijnboerderij met landelijke ligging.
- La Bourgongen: voor de betere ‘wine & food pairing’ oftwel wijnproeverij met verschillende hapjes.
- La Motte: groots wijnhuis in koloniale stijl.
- Anthony Rupert Wyne Estate: charmante wijnboerderij.
- Paserene: eigentijdse winery met cool proeflokaal.
Waar staat Franschhoek bekend om?
Foodies en Franschhoek vormen een briljant tweetal in dit franse kwartier. Uitgebreid lunchen is -naast wijn en nog meer wijn proeven- de populairste activiteit van Franschhoek. Dit lintdorp is dan ook een aaneenschakeling van goede Frans- Kaapse, Italiaanse restaurants in alle prijsklassen. Van casual eetcafè tot sterrenhut. Zoals: ‘Protege, La Petite Colombe, Babel, Monneaux, le Coin Francais en Foliage’. Kortom: dit stadje is gemaakt voor lekkerbekken.
Voor liefhebbers van lekker en gezond eten, of voor vegans, of iedereen met een glutenvrij-dieet is Good food & co het juiste adres. De presentatie is prachtig, het eten is verrukkelijk en ook de service is gezellig. Daarbij is de prijs-kwaliteit prima in orde. Met een uitgebreide menukaart, zijn casual ‘Italiaanse koffiebar looks’ is dit een fijne plek om terug te komen…daarom bezoeken wij Good Food maar liefst twee keer. De salade met veggie crisps, vegan burger, curry en vegan lasagna zijn om voor om te fietsen.
Bezoek de tuinen van Babylonstoren
Dit is een prachtige landgoedboerderij met imposante tuin in ‘VOC-stijl’. Maak kosteloos een rondleiding door de tuinen, neem plaats met een goed glas wijn in fancy restaurant ‘Babel’, of strijk neer onder de pergola van the Greenhouse voor een organic lunch. Meer weten? Lees Tuinen van Babel
Wandelen? Mont Rochelle natuurreservaat
Dit natuurpark park maakt deel uit van de UNESCO Cape Winelands biosophere reservaat. Het natuurgebied ligt op een steenworp afstand van Franschhoek en is geknipt voor wandelaars. Er zijn verschillende routes uitgezet, geschikt voor bijna alle niveaus. Met kinderen is de Vista trail (2,5 km) vanwege de prachtige vergezichten een aanrader. Deze wandeling is niet moeilijk, maar stijgt behoorlijk dus doe stevige sneakers aan. Naast deze route hebben ook een deel van de zogenaamde ‘Uitkyk’ route getest, deze is minder stijl, maar is met 6 km een stuk langer.

Views over de Franschhoek vallei
Meer activiteiten in Franschhoek?
- Geniet vanaf de Franschhoekpas van het formidabele uitzicht, sowieso is de pas de gate naar deze franse idylle. Let op: deze pas is soms gesloten.
- Ga lekker struinen over de markt (zaterdag van 9.00 tot 15.00) in het centrum.
- Op zoek naar de beste Insta Spot? Ga naar de zogenaamde white house met lavendel het oudste huisje (aan de main road tegenover wijnhuis La Motte).
Waarom heet deze plaats Franschhoek?
Deze plaats is opgezet door leden van de VOC. Meer dan honderd (gevluchte) Franse Hugenoten sloten zich bij de VOC gemeenschap aan en waaierden uit naar de Kaapse kust om hier van start te gaan met de bouw van “Het Franse kwartier, of de Franse hoek’. Het Hugenoten monument, de ‘witte boerderij-bouwstijl architectuur’ en de namen van veel wijnhuizen refereren naar deze periode. Dankzij de wijnkennis van de Fransen werd een start met wijnbouw gemaakt. Langzaam, maar zeker groeide het stadje uit tot gourmet stad van Zuid-Afrika.
Wist je dat?…
- Oorspronkelijk werd het dorp Olifantsbos genoemd, vanwege de populatie olifanten in het bos. Helaas zijn er nog maar 5 olifanten overgebleven, het bos zelf is nagenoeg verdwenen.
- Veel gebouwen hebben een klokgevel, de datum op de gevel verwijst naar de leeftijd van het pand. Hiervoor geldt’ The curlier the earlier, the later the straighter’.
- Het dorp is omgeven door fynbosch. Wist je dat het bos regelmatig gereguleerd wordt afgebrand? Zo blijft de grond vruchtbaar en kan het bos zich voortplanten. Zoals ze in Zuid Afrika zeggen: ‘Fijnbos moet branden’.
- Wist je dat Franschhoek favoriet onder gepensioneerden Engelsen is? Niet gek, hier leef je als God in Frankrijk. Garden route in Zuid-Afrika ontdekken? Reisachtig heeft tal van goede tips, en unieke sights, activiteiten voor je in petto. Van een turtle rescue workshop in Knysna, tot heerlijk eten op schiereiland Featherbed