Briljant Ijsland- roadtrip langs de zuidkust in 15 tips

De zuidkust van IJsland is briljant! En vanuit Reykjavik, de luchthaven of vanuit de Golden Circle eenvoudig te doen. Hoe? Maak in 1, of 2 dagen een roadtrip langs alle hoogtepunten van de zuidkust. Zoals: Seljalandsfoss-, Skógafoss waterval, eeuwenoude lavavelden, schiereleiand Dyrhólae, en de basaltzuilen van Reynisfjara. Zet de Ijslandse band Kaleo op je playlist en rijd een mystiek avontuur tegemoet.

Rondje Golden Circle

Kolossen van een Fossen! Foss betekent waterval. Ijsland is rijkelijk bedeeld met prachtige fossen. Waaronder: Seljandsfoss. Vanuit Reykjavik snel je in 2 uur naar de waterval. Vanuit de Golden Circle, de Gouden driehoek is het slechts 70 minuten toeren naar deze spetter. In de winter kan het natuurlijk wel wat langer duren. De wegen liggen er dan wat minder patent bij. Natuurlijk wondertje: Seljalandsfoss

Natuurlijk wondertje? Seljalandsfoss!

Seljalandsfoss is 1 van de meest bezochte natuurwonderen van de wereld. Niet gek. Dit is in alle opzichten een wonderlijke waterval. Seljalansfoss is echt een stoot! Van voren en van achteren… Neem een kijkje achter de waterval. Loop achterlangs, van de ene naar de andere kant. Achter een gordijn van stromend water is het uitzicht adembenemend. Bovendien is dit een unieke ervaring. In het voorjaar en de zomer is de natuur rondom waterval onwaarschijnlijk gifgroen.Er is een parkeerplaats pal naast de waterval. Deze kost ongeveer 8,00 Euro. Een steenworp verderop parkeer je voor de camping voor nop.

Girl next door: Gljúfrabúi

Op loopafstand, aan de linkerzijde van Seljalandsfoss steek je zo (via een rotsopening) door naar Gljúfrabúi waterval. Hier lijkt het water zo vanuit de hemel in een grot naar beneden te kletteren. De hike van 10 minuten naar  Gljúfrabúi is niet voor iedereen weggelegd. Het vergt wat klauteren. Daarbij zijn de rotsen spekglad. Waterdichte kleding is handig, een nat pak is onvermijdelijk.  Op de camping is het goed wakker worden, met uitzicht op de waterval. Dit is een unieke plek al is het wel even doorbijten. De faciliteiten zijn nogal gedateerd en niet al te fris.

Seljalandsfoss waterval

Behind de scenes

Voorzijde Seljalandsfoss

Voorzijde Seljalandsfoss

Gljúfrabúi

Gljúfrabúi by Theo Crazzolare

Oogverblindend: Skogafoss

 Wat een oogverblindende schoonheid is dit! De waterval is 15 meter breed, en 60 meter hoog. Je kunt hier praktisch op een armlengte voor de waterval staan. Tip: veel bezoekers nemen niet de moeite om de trap naar boven te pakken. Jammer want vanaf het uitzicht boven de waterval is top.
Bovendien kun je vanuit het uitzichtpunt zo het schitterende natuurgebied in lopen. Het wandelpad loopt langs de kleinere foss, dus geheid genieten! Tip: aan de voet van de waterval ligt een kleine camping. Ook hier kun je overnachten met uitzicht op de waterval. Praktisch: In een half uur tijd rijdt je zo van Seljandsfoss naar Skogafoss.Skógafoss
Natuurpark Skogafoss

Natuurgebied rondom Skogafoss

Verstopt juweeltje: Kvernufoss

 Vanuit het parkeerterrein van Skogar museum, steek je zo door naar Kvernufoss. Oftewel de liefdesfontein. In de gauwigheid heeft Reisachtig deze minder toeristische plek gemist. Balen. Want volgens Bas bijvoorbeeld, is deze onontdekte waterval ook een knockout. Praktisch: het pad naar deze waterval start achter het museum.

Klim de trap/ladder op en loop in 15 minuten naar Kvernufoss. Met zijn 30 meter is deze waterval een kop kleiner dan zijn grote buurman. Maar deze geheime waterval is minstens net zo mooi. Bijzonder: wandel achter de waterval door. Achter een gordijn van water is het uitzicht magisch.

Kvernufoss

Kvernufoss by Bas van den Biggelaar

Kvernufoss waterfall

Foto: By Bas van den Biggelaar

Cliffhanger Dyrhólae!

Dyrhólae: het zuidelijkste puntje van IJsland. Op dit schiereiland prijken kliffen van 120 meter hoog. Deze bieden een 360 view over Kirkjufjara beach, en de ‘adelaarsrots’. Op een extreem heldere dag kun je zelfs de Myrdalsjökull gletsjer zien. Dyrhólae betekent ‘eiland met deurgat’. Vernoemd naar een rots met een (deur)opening: de meest gefotografeerde spot van het schiereiland.

Zie ze vliegen

Als je geluk hebt zie je ze vliegen. En dan heb ik het over puffins! In de lente, zomer en deze poppen deze op veel plekken op.  Dyrhólae is namelijk dè broedplek van papegaaiduikers. Tijdens het broedseizoen (van mei tot juni) zijn daarom niet alle paden vrij begaanbaar. Dyrhólae bestaat uit 2 delen. Namelijk: een hoger gelegen rots, plus lager gelegen kliffen. Met een 4 wheel drive kun je naar de top sjeesen voor het spectaculaire uitzicht. Met de camper hebben wij geen ’top poging’ gewaagd.

Kirkjufjara beach

Kirkjufjara beach

Schiereiland Dyrhólaey

Dyrhólaey

Reynisfjara: artistiek strand

Vanaf het schiereiland wip je zo aan bij Reynisfjara beach. Een zwart lavastrand met bijzondere rotspieken ‘Gadar’ genaamd. Van een afstand lijkt reusachtig pyriet zo boven het kiezelstrand uit te steken. Een sterk staaltje vulkaan-kracht. Gadar is geboren uit gestold lava. Zodra een lavastroom afkoelt, is de temperatuur niet constant. Door het temperatuurverschil ontstaan breuken, scheuren, artistieke composities. Zoals: deze hexagonale zuilen. Een tof gezicht.

Als standbeeld op een voetstuk staan?

Altijd al willen weten hoe het is om op een voetstuk te staan? Grijp je kans! Poseer als standbeeld op 1 van de velen zuilen. In het hoogseizoen krioelt het hier dan ook van de ‘selfie schieters’. Voorbij deze mierenhoop ligt Halsanefshir: een halfopen grot. Door zijn reliëf, is dit net een abstract kunstwerk. Alweer briljant. Ook het uitzicht op zee met uitstekende rotsen is prachtig. De zee is uitermate verleidelijk. Maar pas op. Golven ‘sneaken’ uit het niets het strand op, en grijpen om zich heen. Dus pas op voor deze killer waves.Reynisfjara beach

Reinisfjara basaltkolom
Reynisfjara

Hortsik! Op naar Vik

Bovengenoemd plekken liggen dichtbij het gezellige plaatsje Vik. Reisachtig was voor een ogenblik in Vik, maar had best langer willen blijven. Het plaatsje is levendig, barst van de accommodatie en restaurants. Voor velen is dit de ideale uitvalsbasis om van hieruit de Mýrdalsjökull gletsjer te bezoeken. Daarbij is dit een prima plek voor een koffiestop, of lunch break. En hoera, er zijn er meerdere benzinestations te vinden. Dus gooi je koffiemok en benzinetank maar vol.

Eldhraun: ’s werelds grootste lavaveld

Vanuit Vik scheur je in een uur naar Eldhraun lavavelden: alias Katla UNESCO Geopark. In de 17e eeuw heeft de Laki vulkaan hier het landschap onder gespuugd met lava. Dit stollingsgesteente is begroeid met groengrijs mos. Een schilderachtige plek. Eldhraun is goed bereikbaar met de auto. Parkeren is lastig. Aan de doorgaande weg zijn enkele ‘one man’ parkeerhavens. Maar je kunt ook in 1 van de zijwegen parkeren. Maak van hieruit een korte wandelingen langs de eindeloze velden. Het mos is kwetsbaar, mag niet worden betreden. Praktisch: navigeer richting Katla Geopark.

Eldhraun collage

Lavavelden

Fjaðrárgljúfur Canyon

jaðrárgljúfur Canyon by Allan Henderson

Fjaðrárgljúfur canyon

Aan het einde van de dag kun je nog net de Fjaðrárgljúfur mooi canyon mee pakken. Deze klein maar fijne Grand canyon van Ijsland is 2 km lang en 100 meter diep en 9000 jaar oud! Door de kloof stroomt de rivier Fjada: een verwijzing naar de onuitsprekelijke naam. Er zijn 4 verschillende plateaus van waaruit de canyon is te bewonderen. Door de toenemende toeristenstroom, slecht weer, of filmopnames is de canyon soms gesloten. Overigens: in de zomermaanden is het mogelijk om door de smalle kloof te wandelen, of beter gezegd…waden.

Praktisch

Bovenstaande roadtrip in Zuid Ijsland is prima in 1-3 dagen te doen. Aan het einde van de dag kun je ergens tussen Hof en Jökulsárlón blijven overnachten om de volgende dag de beroemde Jökulsárlón gletsjer te bezichtigen. Note: je kunt bovenstaande route dus uitbreiden met een dag, en bij de gletsjer aanwippen. Je kunt natuurlijk ook terug keren naar Reykjavik. De rit terug duurt ongeveer 4 uur. In 3,5 lange dagen hebben Reisachtige Laura en Robbert een roadtrip langs alle top sights van Ijsland gemaakt. Een uitstekende combinatie met de ‘south coastal route’ de zuidkust van Ijsland.

Jökulsárlón

Foto door Gusjer

Alle vragen met antwoorden heb ik alvast op een rijtje gezet

Wat zijn de hoogtepunten van de zuidkust van IJsland?

De zuidkust van IJsland heeft veel hoogtepunten om te verkennen, maar enkele van de populairste attracties zijn de Seljalandsfoss en Skogafoss watervallen, het zwarte zandstrand van Reynisfjara en het Jökulsárlón-gletsjermeer. Andere bezienswaardigheden zijn onder meer de Sólheimasandur-vliegtuigwrak en de Vatnajökull-gletsjer.

Wat is het beste tijd om Zuid Ijsland te bezoeken?

De zuidkust van IJsland is het hele jaar door te bezoeken, maar de beste tijd is van mei tot september. Dit is het hoogseizoen, maar het weer is over het algemeen aardig en de dagen zijn langer. In de wintermaanden zijn de dagen kort, is het donker en koud.

Welke activiteiten zijn er te doen aan de zuidkust van IJsland?

Wandelen, gletsjerwandelingen, boottochten op gletsjermeren, ijsklimmen en paardrijden. En natuurlijk plaatjes schieten: dit gebied is zeer geliefd onder fotografen vanwege de prachtige landschappen en het noorderlicht.

Hoe kom ik naar de zuidkust van IJsland?

Het gebied is bereikbaar per auto, camper of bus vanuit Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. De meeste mensen kiezen verkiezen een huurauto, maar er zijn ook georganiseerde tours.

Wat zijn de beste accommodaties in de zuidkust van IJsland?

Er is veel accommodatie, variërend van campings en hostels tot hotels en luxe lodges. Enkele populaire opties zijn het Fosshotel Glacier Lagoon, Hotel Katla by Keahotels en het Hótel Kría. Echter, de camping is verreweg de voordeligste optie.

Wat kost een vakantie aan de zuidkust van IJsland?

De kosten zijn afhankelijk van het seizoen, accommodatie, activiteiten en verblijfsduur. Over het algemeen is IJsland geen budgetbestemming, dus plan en budgeteer vooruit. Boek net als wij tijdig een camper en weg ben je. Moet ik een 4×4-huurauto huren voor mijn roadtrip IJsland? Hoewel een 4×4-huurauto niet strikt noodzakelijk is in Zuid-Ijsland, is het wanneer je vooral avontuurlijke routes wil rijden, of in de winter erg handig. Maar met een reguliere auto, of zoals wij een camper kom je overal.

Comments are closed.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: