Wintersport Innsbruck

Weekendje wintersport en wandelen bij Innsbruck Oostenrijk

Weekendje skiën, wandelen in een stad? Op naar Innsbruck!

Innsbruck is de toegangspoort tot Tirol en daarmee is een stedentrip uitstekend te combineren met een korte skitrip in de omliggende bergen. Deze olijke Oostenrijkse stad ligt pal in de alpen waardoor je binnen 10 minuten zo in de natuur staat, klaar om van start te gaan met allerlei outdoor activiteiten: skiën, snowboarden, sneeuwschoenwandelen, via langlaufen, en meer.

Samen met vriendin Jody bracht Reisachtig een bezoekje aan Innsbruck. Juist de combinatie van stad en land maakt deze Oostenrijkse sweetheart zo divers. Vanaf eind november is deze bestemming bedekt met één grote witte deken van sneeuw. Dus pluk de dag, trek je snowboots aan, of hijs je in een skipak en ga eropuit. Want de bergen lonken!Weekendje Innsbruck

Wandelen door winterwonderland

Zowel in de zomer als in de winter is het in de omgeving van Innsbruck Tirol goed hiken geblazen. En met meer dan 50 wandelpaden, wandelroutes rondom Innsbruck is er voor ieder wat wils. Van familiewandeling, tot long distance track met veel hoogteverschil. Samen met Jody heb ik een wandeling bij het Mieminger plateau uitgetest.

Rondom het Mieminger plateau aan de voet van het Miemingergebergte zijn tal van wandelingen uitgezet zoals de durende ‘Winteralmroute’ van Obsteig naar Imst. Deze route van 9 km is goed aangegeven (roze bordjes), duurt omstreeks 2,5 uur en is een leuke, makkelijke route voor alle niveaus.Wandeling Tirol

Zon en frisse berglucht

Tijdens mijn bezoek aan het einde van het winterseizoen in de eerste week van maart was de sneeuw dun bezaaid, dus een sneeuwschoen wandeling zat er in die periode niet meer in. Dat mag de pret niet drukken, want een wandeling met uitzicht op de wit besneeuwde toppen is een mooie vangst. Tip: dol op hiken in hooggebergte? Dan is Wallis Zwitserland de place to be.

De liefelijke omgeving is om over naar huis te jodelen, ware het niet dat het jodelen niet in de genen zit. Hebben het dus gelaten bij hiken, kletsen en relaxen in een schitterende omgeving. Het pad slingert voor een deel door het bos, maar voert ook langs alpenweides met hutjes.Wandelen Tirol

Het geluid van de alpen

Af en toe hoor je het ruizen van een beek…of is het een waterval? De waterval van kasteel Burg Klamm bij Obsteig hebben wij niet bezocht, want deze ligt een eindje verderop. Jammer, want volgens locals is deze zeer de moeite waard. Dus als je in de buurt bent? Vervolg dan nog even je weg en pak de waterval nog even mee.

Liever een kortere wandeling op het plateau? Loop vanuit het dorp Mieming via het Mieminger plateau naar hotel Stern in Obsteig. Deze route slingert door het bos, mooie alpenweiden en eindigt bij hotel Stern. Hier proef je de lekkerste versgebakken apfelstrudel van Innsbruck en omgeving gemaakt door chef David naar oma Stern’s recept. Ik zou er zo voor omlopen, dus mis ‘m niet. Tip: wandelroutes zijn verkrijgbaar bij het toeristenbureau in Miemingen, of Innsbruck.Beste Apfelstrudel Innsbruck

Hoe kom je bij het Mieminger plateau?

Neem vanuit Innsbruck centrum bus 4176 en stap uit bij Mieming GH Post. Maak gebruik van de Innsbruck Welcome Card: deze verschaft gratis toegang tot het OV in en om Innsbruck. Loop van daaruit naar parkeerplaats Lehnbach en start hier de wandeling naar het Mieminger plateau. Vanaf eind november tot en met februari is dit een heerlijk gebied voor een winterse wandeling, of een gratis sneeuwschoenwandeling met gids.

Voordelig op wintersport in Tirol

Deze schitterende stad is omgeven door 13 skigebieden. Stuk voor stuk gemakkelijk bereikbaar met de gratis shuttle/ skibus. De Ski + City pas geeft toegang tot 308 km piste, 111 liften rondom Innsbruck en Stubaital. Kortom: value for money! Onderstaande 13 ski- snowboardgebieden zijn geschikt voor alle niveaus. Die pak je met de Ski plus City pas mooi maar even mee.

  • Wil je vanuit de stad op de lange latten springen? Dan is de Nordkette je van het.
  • In 40 autominuten snel je naar Patscherkofel.
  • Skigebied Axamer Lizum is bereikbaar in 30 minuten.
  • Binnen 20 autominuten sta je in skioord Mutterealm.
  • Het is 45 minuten rijden naar Kühtai.
  • Glungezer, Schlick 2000 en Rangger Köpfl, Bergeralm zijn ook fijne skigebieden onder de rook van Innsbruck.

Stubaier gletsjerskigebied

Absoluut hoogtepunt van deze 13 skigebieden is de Stubaier gletsjer: het grootste gletsjerskigebied van Tirol Oostenrijk ligt op anderhalf uur rijden van Innsbruck. Met overwegend rode pistes, meer dan voldoende blauwe pistes, en enkele zwarte pistes is dit een veelzijdig gebied. Voor snowboarders is er een fun park aangelegd, dus ook die kunnen helemaal los. Stubai is bovenal fijn voor beginnende en semi-gevorderde skiërs, echte dy-hards zullen dit gebied mogelijk niet uitdagend genoeg vinden. Aan de andere kant, waar kun je tot in de late lente dichtbij huis nog op de latten staan?…

Stubai

Stubai

Skiën in Kühtai: net buiten Innsbruck

Tijdens mijn korte vakantie in Innsbruck Tirol heb ik niet alle pistes getest, maar wel een dag genoten van sneeuwzeker Kühtai. Met maar liefst 46 km aan maagdelijke pistes met tal van liften op meer dan 2000 meter hoogte is Kühtai het hoogstgelegen skioord waardoor er hier van december tot Pasen kan worden geskied.

Na meer dan 14 jaar niet meer op de ski’s te hebben gestaan heb ik de sprong gewaagd! Als vroege vogel heb ik in de ochtend vanuit Innsbruck de gratis skibus gepakt. Ben net als met de Uber voor de piste afgezet, ter plekke huurmateriaal opgehaald en heb me vervolgens bij de skischool aangemeld voor een privéles.

Skiles Tirol

Skiles

Na jaren weer op skiles

Onder begeleiding van de Belgische skileraar Steven startte ik de dag met een testdrive in de ‘kinderland piste’, maar heb daarna in korte tijd het halve gebied afgekamd. Jongens wat een feest! Met de felle februarizon op de bol, de wind in de rug kon de pret niet op. Non-stop naar beneden suizen is toch het ultieme geluksgevoel?…

Er zijn van die dagen waarbij je dag niet meer stuk kan, voor mij is dit er eentje om in te lijsten. Heb dan ook genoten van een dagje skifun. Nu had ik tussendoor makkelijk even kunnen stoppen voor een lunch op een zonovergoten terras, of een warme chocomelk met apfelstrudel in één van de berghutten. Maar nee, de verleiding en honger naar meer afdalingen was te groot. Heb me dus acht uur lang op de piste vermaakt.Wintersport KuhtaiSkiën Kuhtai

  • Tip: bijzonder overnachten aan de piste van Kühtai? Dan is het Iglo hotel: Igludorf een leuke. Heb hier niet overnacht maar vond het er geinig uitzien.

Post a comment

Your email address will not be published.