De mooie Donauregio| Fietsen, wandelen en bezienswaardigheden

Dol op fietsen en wandelen langs bezienswaardigheden? Dan is de Donauregio in Oberösterreich jouw vakantiebestemming. In dit blog heeft Reisachtig alvast de mooiste routes, plekken voor je gescout. Dus doe er je voordeel mee.

Hoe loopt de Donau eigenlijk? Deze 2800 km lange gigant stroomt van west naar oost. De rivier vindt zijn oorsprong in het Zwarte Woud en eindigt in de Zwarte Zee in Roemenië en Oekraïne. De Donaustreek grenst aan Duitsland en Tsjechië en reikt van het Bohemer Woud tot aan de Alpen van de Salzkammergut. Hierdoor is het vakantieleven geheid goed.

Dit Natura 2000 natuurwonder doorkruist tien landen, waaronder Oostenrijk en Hongarije. De naam is overigens afgeleid van het woord : rivier. Mooie meepakker: deze omgeving is makkelijk met de auto en (nacht)trein bereikbaar. Extra pluspunt: anders dan in de rest van Oostenrijk zijn hier geen hoge pieken. Dus dat trapt, of loopt, lekker weg.

Waar fietsen in Donauregio?

Fietsen langs de Donau

Fietsen in de Donauregio

Wat zijn de mooiste fietsroutes in de Donauregio? De Donauradweg is één van de meest populaire fietsroutes in Europa. Deze bewegwijzerde weg volgt de rivier vanaf Passau naar Wenen en Bratislava. Tip: in totaal zijn er wel 15 fietsroutes in het achterland uitgezet.

Donaufietspad naar Engelhartszell

Fiets vanuit Hotel River Resort Donauschlinge via het Donaufietspad, de Donauradweg aka the Danube cycling path, naar Engelhartszell. Stop onderweg bij onderstaande bezienswaardigheden, koffietentjes en restaurants.

Dankzij de ferry kun je een rondrit maken langs beide kanten van de Donau. Mooi meegenomen: de e-bike kan gewoon mee op de veerverbinding. En voor de kosten van enkele euro’s hoef je het niet te laten. Onderweg lekker eten aan de Donau? Reisachtig tipt Bernhard’s Restaurant, nabij Danube Power Station Jochenstein.

Culturele bezienswaardigheid aan de Donau? Met zijn brouwerij, kloostertuin en kerkje is abdij Stift Engelszell in Engelhartszell een prachtige plek voor een pintje met een historisch tintje. Of beter gezegd: een frisse trappist. Want dit is één van s’ werelds laatste elf trappistenbrouwerijen!

Momenteel wonen er nog maar drie monniken in het klooster: hoogbejaard. Een aardige uitdaging in de toekomst, want trappistenbier mag alleen zo worden genoemd als de brouwerij door monniken wordt gerund. Tip: strijk tegenover de brouwerij ook nog even neer bij Café Sissy. Drink thee met taart in Sissy-stijl.Klooster Engelszell

brouwerij aan Donau

Rechts: café Sissy, links trappistenbier

Kunstmuseum Schütz

Culturele tussenstop? Om de hoek van het klooster Engelszell ligt het Schütz kunstmuseum. Dit is de liefdesbaby van het echtpaar Schütz. Het imposante complex is gebouwd volgens de principes van Feng Shui. Het grote raam in de expositieruimte verlicht de ruimte en opent een venster naar de buitenwereld.

Eigenaar en bouwmagnaat Josef is dan ook een echte China-fan. Het museum omvat 500- wisselende en permanente moderne werken. Bijzonder is dat het museum (tijdelijke) open ateliers aan kunstenaars biedt, zoals de uit China afkomstige Paul Ching Bor. Dus wip gerust even binnen.

Boottocht en Bike

Varen en fietsen zijn een gouden combinatie in deze streek. Maar ook als soloactiviteit is een riviercruise over de Donau een must- do tijdens een vakantie. Verschillende aanbieders bieden korte of meerdaagse boottochten aan. Vaar dwars door de geschiedenis, langs pittoreske dorpjes over die schöne (niet meer zo) Blaue Donau. Opstapplaats: Obermühl bij de Gierlinger Inn.

Fun fact: Schöne Blauen Donau? Johann Strauss II heeft de kleur van deze stroom onsterfelijk gemaakt. In werkelijkheid varieert de kleur van het water: afhankelijk van de weersomstandigheden, sediment en omgevingslicht.

Meer fietsroutes?

  • Passau naar Wenen: klassieke vierdaagse fietstocht door stoere steden en pittoreske dorpen.
  • Schlögener Schlinge: 45 km, drie uur durende, fietstocht door de Donau-lus met klim naar Schlögener Blick.
  • Engelhartszell naar Aschach: fietstocht van 53 km naar de Niederranna-brug. Volg de Noorderroute tot de Aschach-brug (incl. 2 ferries).
  • Linz naar Grein: 61 km, 3,5 uur durende route. Fiets deels via de Donauradweg, langs alpenweiden en charmante dorpen.

    Schütz kunstmuseum

    Links: Josef Schütz (kunstmuseum)

Wandelen in de Donauregio

De mooiste hike in de Donauregio? Op naar uitkijkpunt Schlögener Blick! Wat maakt dit zo bijzonder? De Donau is de enige rivier ter wereld met een U-bocht, oftewel een bocht van 180 graden genaamd Donauschlinge. De beste manier om deze slinger te bekijken is de Schlögener(Donau)Blick. Dit plateau op 420 meter boven zeeniveau voelt als het dak van de Donau!

Praktische informatie? Volg vanuit Hotel River Resort Donauschlinge wandelpad Ciconia naar uitkijkpunt Schlögener Donaublick. Loop onder een dak van bladeren in 25 minuten (1,6 km) naar het view point. Deze hike is geschikt voor alle niveaus. Protip: tijdens de zonsondergang is het panorama op z’n allermooist.

Meer wandelroutes?

  • Donausteig: Lange afstandswandeling van Passau in Duitsland naar Grein in Oostenrijk. Deze medium-level hike kan in meerdere etappes worden geknipt. Loop langs pittoreske dorpjes, de Donau en door bossen. Volop wanderlust gegarandeerd! Totale afstand: 450 km.
  • Baumkronenweg Kopfing: Wandel boven de boomtoppen op de Baumkronenweg Kopfing in het Innviertel. Deze 1.000 meter lange en 15 meter hoge brug slingert door de boomtoppen van het Sauwald. Dit is 1 van ’s werelds langste treetop wandelingen.
a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: