Ertsgebergte Tsjechië- Wandeling langs alle hoogtepunten

Het Ertsgebergte, ook bekend als Krušné hory in het Tsjechisch, is een bergketen die zich uitstrekt langs de grens van Tsjechië en Duitsland. Het staat bekend om zijn rijke mijnbouwgeschiedenis en prachtige glooiende landschappen.

WAT ZIJN DE TOPATTRACTIES van HET ERSTGEBERGTE?

Enkele van de topattracties in het Ertsgebergte, Tsjechië zijn onder andere de stad Jáchymov: bekend om zijn historische zilvermijnen. Ook de stad Karlovy Vary, beroemd om zijn warmwaterbronnen en indrukwekkende architectuur zijn populair.

WAT KUN JE DOEN IN HET ERSTGEBERGTE, TSJECHIË?

In het Ertsgebergte in Zuid-Bohemen kun je wandelen of fietsen door de schilderachtige landschappen, de historische mijnbouwsteden verkennen, ontspannen in de kuuroorden, genieten van lokale gerechten en ambachten, en in de winter zelfs skiën en snowboarden in de skigebieden.

Wandelen Ertsgebergte

Dit is hét natuurpark nabij Déčin, in het noordwesten van Tsjechië. Deze reusachtige bergkam ligt pal aan de grens van Duitsland, op slechts 60 autominuten van Praag. Met een lengte van 130 km strekt de bergrug zich uit als de slapende reus van Ústí. Dit nationale park is een vat vol tegenstellingen. Want aan de ene kant ligt het ruige, vulkanische Ertsgebergte. Aan de andere zijde ligt het Elbezandsteen gebergte: zandsteen massieven met diepe kloven. Al met al een schizofreen stukje natuur met rivieren, bossen en eindeloze vergezichten.Wandeling Tsjechië

Waar komt de naam Zuid-Bohemen vandaan?

Anton Graff is 1 van de eerste ontdekkers van deze schilderachtige plek. Bij het zien van het gebergte, barstte deze Zwitserse schilder spontaan in tranen uit. Juist omdat het gebied een lookalike van Zwitserland lijkt, heeft Graff het Ertsgebergte tot  Zwitsers- of Saksisch Bohemen omgedoopt. Een toepasselijke naam voor de voormalige zilverberg van Tsjechië.

Stukje geschiedenis

Tot aan de 15e eeuw was het Ertsgebergte (Krùsné Hory in het Tsjechisch) een woestenij van vulkanisch gebied met ondoordringbare bossen. In de 16e eeuw werd de jacht naar erts, zilver en tin geopend. Dankzij delfstoffen floreerde het gebied in economisch opzicht…ten koste van de natuurschatten. Met de komst van elektriciteit werd het mijnverleden tot een halt geroepen, en kreeg de natuur de vrije loop. En zo is het Erts- en Elbezandsteengebergte langzaamaan uitgegroeid tot één grote outdoor speeltuin.

Populairste wandelingen Ertsgebergte?

  • Klínovec naar Boží Dar: Deze wandelroute begint bij de hoogste berg van het Ertsgebergte, Klínovec, en loopt naar het pittoreske stadje Boží Dar. Wat kun je verwachten? Prachtige panorama’s en een heerlijke hike
  • Jelení skok (Hertensprong): Deze wandelroute  maakt een sprongetje door de schilderachtige bossen van het Ertsgebergte naar de imposante rotsformatie genaamd Hertensprong.
  • Wandel van Neklid naar Pernink: Deze wandelroute start in het dorp Neklid en voert naar het charmante stadje Pernink. Loop langs beken, door bossen en open velden.
  • Van Bozi Dar naar Ostrov: Deze wandeling begint in Boží Dar en brengt je naar het schilderachtige stadje Ostrov. Dichte bossen, waterstroompjes en historische bezienswaardigheden, zoals oude mijnschachten en mijnbouwdorpen kenmerken de wandelroute.
  • Krušnohorská Magistrála (Ertsgebergte Trail): Dit is een lange-afstandswandelroute die het hele Ertsgebergte doorkruist. Het biedt een unieke kans om de diverse landschappen en culturele bezienswaardigheden van het gebied te ontdekken. Je kunt ervoor kiezen om delen van de route te wandelen, afhankelijk van je interesse en beschikbare tijd.

Bij het verkennen van het Ertsgebergte is het altijd raadzaam om goede wandeluitrusting mee te nemen, zoals stevige wandelschoenen, water, snacks en een kaart van het gebied. Ook is het handig om vooraf de lokale wandelroutes te controleren en eventuele benodigde vergunningen of toegangskaarten te verkrijgen

De belangrijkste trekpleister in Zwitsers Tsjechië, is de Krušné magistrale. Deze trail (242 km) loopt van het westelijk gelegen Cheb tot aan Sneznik en Děčín in Noord Bohemen. In het nationale park van Zwitsers Bohemen zijn tevens tal van kortere wandelroutes uitgezet, dus de keuze is reuze. Mijn hiking tip? Dat is de’ Úzké Schody: ‘narrow steps’ wandeltocht vanuit de plaats Jetřichovice. Met zijn vakwerkhuizen (soms deels in de rotsen) is dit een fotogeniek plaatsje, dus sowieso goed om even een kijkje te nemen.

Doen: de Úzké Schody hike

Wandel door een erosielandschap van zandsteen! Klauter, klim en zwoeg jezelf een weg van kloof naar top. Af en toe is de wandeling -letterlijk- een beetje ‘kruip door sluip door’. Dus kruip door rotsspleten, bestijg hier en daar een zwembadtrapje, en beklim de ‘Engelentrappen’: uitgehouwen rotstrappen. Iedere trap, of stap brengt je dichter bij een nieuwe beloning: een 360 view! De piek blikt namelijk uit op ‘flat-vormige rotsen’ en groene puntmutsen: kegelvormige vulkanische bergen. Luister naar het geluid van de ruisende wind, geniet van de dennengeur en kom even helemaal tot rust in Zwitsers Tsjechië.

Unieke rotskunst

Gaandeweg heeft erosie smalle kloven in de zandsteenmassieven gesleten. Erosie door wind heeft het park omgetoverd in een kunstig landschap met ‘fantasie figuren’. Met een beetje fantasie ontwaar ik in twee rotsen het klagende duo ‘Waldorf en Statler’ uit de Muppet show. Hoe dan ook, deze Bohemian rhapsody verveelt nooit. Ieder seizoen heeft een eigen gezicht. In  de zomer bijvoorbeeld, barst het er van de bosbessen struiken. In de herfst kleurt het hele park geel, rood en paars. Juist dan is dit Tsjechische natuurgebied op z’n allermooist.Wandelroute Zwitsers BohemenNational Park Zwitsers Bohemen

Eten en drinken onderweg?

De wandelroute loopt langs enkele eetgelegenheden. Restaurant annex pension Tokán is een fijne tussenstop voor de lunch. Midden in het bos, is het hier in zomer en winter goed toeven. Er staan verschillende eenvoudige gerechten op de kaart. De Ovocné Knedlíki: dumplings met een vulling van bosbessen zijn een aanrader….en volgens de Tsjechen kun je dit de hele dag door blijven eten.

Verfrissend drankje erbij? Neem een Kofola: ‘communistische cult cola’. Als antwoord op -het afwezige- Coca cola is deze frisdrank tijdens de koude oorlog ontwikkeld. Kofola is gemaakt van kruiden, en smaakt een beetje naar kruidenbitter. Hartverwarmend!

Aan het einde van een lange hike lekker lang dineren? Op naar Stará hospade in Doubice! Dit restaurant aan de rand van het National Park Boheems Zwitserland, is wat je noemt een ‘bijzonder plekje’. De bijbehorende beeldentuin is bezaaid met allerhande houtsnijwerk van formaat. Ook het knotsgekke interieur is een kabinet van verzamelingen. Bovenal zijn de gerechten smakelijk, en is de prijs-kwaliteitverhouding prima.

Praktische informatie Úzké Schody hike

Parkeer bij hotel Bellevue in Jethritovice. Vervolg de weg van hieruit richting Ùzké Schody: oftewel de ‘smalle trappen route’ (volg de rood witte bordjes). De wandeltrip loopt langs 3 rotsen met bijbehorende uitzichtpunten. Namelijk: de Marina Skala/ uitkijkpunt Marina, Wilhelmina skala/ uitkijkpunt Vilemina muur, en ‘Rudolf’s stone’. Deze hike duurt ongeveer 4- a 5 uur, en is geschikt voor alle niveaus.

Stará Hospoda

Stará Hospoda

Kofola Tsjechish dranke

Kofola in Tokán

Narrow steps hike

WAT IS DE BESTE TIJD VOOR EEN BEZOEK AAN HET ERSTGEBERGTE, TSJECHIË?

De beste tijd om het Ertsgebergte in Tsjechië hangt een beetje af van wat je wil zien en doen. In de zomer, lente en herfst is het hier heerlijk wandelen. In de winter is het Ertsgebergte een populaire bestemming voor wintersportactiviteiten. Houd er rekening mee dat het in beide seizoenen drukker kan zijn, vooral in populaire toeristische gebieden.

ACCOMMODATIES, restaurants IN HET ERSTGEBERGTE?

Ja, er zijn verschillende accommodaties beschikbaar in het Ertsgebergte, Tsjechië. Variërend van hotels, pensions, vakantiehuizen en campings. Je vindt er ook diverse restaurants en eetgelegenheden waar je kunt genieten van lokale Tsjechische specialiteiten en internationale keuken. Het is raadzaam om vooraf te reserveren, vooral tijdens het hoogseizoen.

 

Fietstocht door het Ertsgebergte? Toffe doedingen in Zwitsers Bohemen? De beste adresjes? Reisachtige Laura heeft ze alvast voor je gevonden! En dan nog even dit disclaimer: Ik bezocht deze regio op uitnodiging, maar dit is mijn ongefilterde mening.

 

Fietsen door magisch Zwitsers Tsjechië
Uitstapjes rondom Zwitsers Tsjechië-16 tips

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: