Flevoland kunstwerk

Weekendje weg | 20 hoogtepunten in Flevoland

Flevoland’s leukste bezienswaardigheden? Dat zijn deze 20! In deze frisgroene Hollandse provincie valt heel veel te beleven. Spring op de boot naar eiland de Marker Wadden, ontdek ‘verloren eiland’ Werelderfgoed Schokland, bestuur een vliegtuig in Aviodrome, droom weg in de Flevolandse natuurgebieden, bekijk toffe landschapskunst. En veel activiteiten zijn nog gratis ook! In dit artikel kan ik je er alles over vertellen.

Markerwadden

Markerwadden by Allwrite

Mini-land in Nederland

Samen met Pip (12), Juup (10) en mijn mams Ankie (leeftijdloos) bezochten wij Flevoland Nederland in een weekend. En hadden direct het vakantiegevoel helemaal te pakken. Met zijn groene polders, ijsblauwe wateren en eindeloze ruimte en vrijheid blijkt een soort mini land in Nederland.

Bijkomend voordeel: voor dit land is een paspoort is niet nodig, deze bestemming is lekker dichtbij huis, alle hoogtepunten in Flevoland liggen niet ver van elkaar. Daarbij is Flevoland uitermate betaalbaar en iedereen spreekt gewoon Nederlands.

Flevoland

Lekker polderen

Hoe is Flevoland ontstaan?

Ok, even terug naar de basics, Waar ligt Flevoland, en hoe is deze Nederlandse provincie ontstaan? Flevoland ligt lekker centraal, grenst aan meerdere provincies: Friesland, Overijssel, Utrecht, Noord Holland en is daardoor goed bereikbaar. Pip: ‘Door de aardrijkskundeles kan ik wel even uitleggen hoe Flevoland is geboren. Namelijk door drooglegging.

Waar vroeger de Zuiderzee lag, is Flevoland gebouwd. Deze provincie bestaat uit twee delen de Noordoostpolder, en de Flevopolder. Deze polder is ’s werelds grootste kunstmatige eiland. De hoofdstad van Flevoland is Lelystad, en de voormalige eilanden Urk en Schokland horen -heb ik net geleerd- ook bij de provincie.’

Wat is er te zien en te doen in Flevoland?

Met veel culturele-, buiten-, kunst activiteiten heeft deze ‘staat’ volwassenen en kinderen heel veel te bieden. Je kunt je hier dan ook makkelijk een weekend of korte vakantie vermaken, maar een uitstapje kan ook prima. Deze hoogtepunten -in willekeurige volgorde- in Flevoland mag je zeker niet missen.

boot naar de Marker Wadden

Dit natuureiland in het Markermeer is een ideaal uitstapje voor de hele familie. Stap in Lelystad op de boot en meer aan op een onbewoond eiland. Op de Marker Wadden tiert de natuur op z’n weligst, en is het goed vogel spotten of wandelen geblazen. In de zomer is dit de ideale plek om te chillen op het strand. Maar het hele jaar door is dit een bijzondere plek om te bezoeken.

Bekijk een stukje Werelderfgoed

Schokland is een voormalig eiland in de Zuiderzee. Net als Urk is dit eiland ingepolderd en is als museum te bezoeken. Maak kennis met de Schokkers, en ontdek hoe het eiland is ontstaan en waaraan UNESCO Schokland ten onder is gegaan. Bezoek de kerk, dool door vissershuisjes en bekijk tal van archeologische vondsten.

Schokland openluchtmuseum

Vissershuisjes en uitzicht museum Schokland

Ga op jacht naar landschapskunst

De immense ruimte, en uitgestrekte natuur in deze Hollandse provincie  leent zich natuurlijk uitstekend voor verbeelding. Juist om die reden hebben planologen tijdens de aanleg van de Flevopolder een aantal grote kunstwerken los gelaten in de regio. En daarom is het hier goed jagen naar ‘Land Art oftewel landschapskunst’. En het fijne is: deze beelden zijn nog gratis te bezoeken ook! Onze favoriete kunstwerken zijn:  ‘Deltawerk, Observatorium, Exposure, en Pier + Horizon’.

Deltawerk: niet te missen

Dit kunstwerk van Raaf, Atelier de Lyon is gebouwd op de fundering van de voormalige deltagoot: een soort openlucht laberatorium van de Deltawerken. Deltawerk is een tsunami aan betonplaten in water, en volgens Juup een prachtig object voor free parcours running.

Het kunstwerk is te vinden in het Waterloopbos. Hier zijn honderden onderzoeken uitgevoerd naar het gedrag van water. Juist daarom is het bos bezaaid met bijzondere overblijfselen van onderzoek naar Deltawerken. Waterloopbos en Deltawerk liggen beide in Marknesse.

Deltawerk Nederland

Deltawerk

Deltawerken

Pier + Horizon: voormalige dam

Dit kunstwerk van Paul de Kort is gebouwd op de plek van een voormalige strekdam. Voor de inpoldering was de dam de verbindingsbrug tussen een lichtwachtershuis en de gemeente Genemuiden. Een deel van de dam is door de Kort nagebouwd, en rond de dam zijn palen met rietmatten te zien die als een soort windwijzers allemaal in dezelfde richting wijzen. Als een soort plankier strekt het kunstwerk zich uit in het water.  Pier + Horizon is te vinden in Kraggenburg.

Exposure: kunst aan het water

Antony Gormley is de kunstenaar die deze 26 meter hoge hurkende man heeft gemaakt. In de volksmond gaat Exposure door het leven als de ‘poepende man’, maar man o man wat is dit een indrukwekkend staaltje kunst. Pal aan de kade van Lelystad torent het werk van stalen draden: een verwijzing van de hoogspanningsmasten in Flevoland boven Lelystad uit.

Pier+horizon

Pier+horizon

Ren door een maïsdoolhof

Voel je even zo blij als een kind en speel verstoppertje in het maisdoolhof van de Strandhoeve in Blokzijl. Zie je door het mais het bos niet meer? Leef je uit op het zogenaamde blote voetenpad, of leef je uit op de klimwand. De Strandhoeve is bovenal leuk voor families met jonge kinderen. Voor de prijs hoef je het niet te laten: 5 euro p.p.

Leef je uit met plukfruit. In Flevoland is Flevosap, en sap van Vink fruitboerderij een begrip. Dus trek je stoute laarzen aan, en duik bewapend met kruiwagen en al de boomgaard in om appels en peren te plukken. Helaas hangt het fruit niet alle seizoenen aan de bomen, maar gelukkig is de landwinkel van Vink fruit in Marknesse wel het hele jaar geopend. Dus mandje mee en inslaan. Vooral de sapjes zijn heerlijk.

Maisdoolhof

Dolen door mais

wandelen in de mooiste natuurgebieden!

Na de inpoldering van Flevoland is er met man en macht hard aan de natuur gewerkt, en heeft de natuur op zijn beurt er alles aangedaan om tot bloei te komen. In de vorm van Nationaal Park Nieuw Land is deze ‘coöperatie” geslaagd! Met een gebied van 29.000 hectare is dit ’s werelds grootste man-made natuurpark. Het park bestaat uit de Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, Marker Wadden en het Markermeer. Ook een wandeling in het Waterloopbos is te gek.

Meer activiteiten Flevopolder

 • Bezoek Batavia land: na de inpoldering van Flevoland zijn 350 scheepswrakken boven komen drijven. Deze plus topstuk de Batavia zijn te zien in museum Batavialand in Lelystad.
 • Oog in oog staan met apen bij stichting Aap in Lelystad: pension voor apen.
 • Ravotten in het Belevennisbos Lelystad.
 • Aviodrome: het grootste luchtvaartmuseum van Nederland is gebouwd op de luchthaven van Lelystad. Je kunt hier zelfs in een vliegsimulator boven de wereld vliegen. Walibi Holland- Al jaren een toppertje in Biddinghuizen. Dit themapark biedt meer dan 30 attracties voor jong en oud.
 • Ga een dagje genieten van het man made strand en natuurspeeltuin Netl Park in Marknesse.
 • Wild spotten in Natuurpark Lelystad: wild zwijn, edelhert, Przewalskipaard, otters en bevers zijn hier te vinden.
 • Oostvaardersplassen: moerasgebied met ruige graslanden, waterplassen, omringd door bossen. Vogels, herten en wilde paarden steken hier regelmatig hun kop op.
 • Shoppen in outlet Bataviastad: ga koopjes struinen in Bataviastad en sla je slag.
  Waterloopbos

  Wandelen in Waterloopbos

  Natuur Flevoland

  Natuurlijk doen!

Wat zijn de bevindingen van ‘oma’?

Zoals gezegd waren wij een weekendje weg in Nederland met oma. En dat zouden we vaker moeten doen, want het is best bijzonder om met meerdere generaties op stap te zijn. Daarbij heeft Ankie alias oma het helemaal naar de zin gehad. Ankie: ‘Het beeld wat ik van Flevoland had was saai en eentonig. Het tegendeel is waar! In Flevoland voel je je een echte Hollander. Hier kun je ontdekken wat de strijd tegen het water met de natuur heeft gedaan en nog steeds doet.

Ik ben erg onder de indruk van de Marker Wadden, de Deltawerken en museum Schokland. Ik voel me verbonden met de natuur  en geschiedenis van Schokland. Zoveel mensen die jaren hebben gezwoegd om een eiland te realiseren. Het museum zelf is speels opgezet en daarbij kun je in het sfeervolle restaurant heerlijke cappuccino drinken en even nazitten. De Markerwadden met kleinkinderen is erg leuk. De natuur, bezoekerscentrum alles valt hier op z’n plek. Daarbij kun je hier ook bijzonder overnachten. Verrassend dus.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: