Bloesem Nederland

21 lente uitstapjes met kinderen in Nederland

Gratis uitspajes met kinderen 

“Mam, wat gaan we tijdens de  meivakantie en in de weekenden doen?’
De vogels fluiten, de bloemen bloeien en de zon schijnt. Hoera lente, welkom buitenleven! Zeker tijdens de meivakantie, of op een mooie lentedag, weekend is het heerlijk om iets met de familie eropuit te gaan. Samen met mijn dochters Pip en Juup heb ik alvast wat leuke dingen dichtbij huis in de natuur gescout. Van  skatesafari tot streetarttour in eigen tuin. Zo blijft het met de hele familie gezellig.

Twintig buitenbelevenissen en lekker gratis ook

Veel attracties, musea, horeca blijven wellicht voorlopig nog wel even gesloten. Maar gelukkig staat de natuur altijd en overal voor open. Een mooie kans om je buurt, streek eens door een andere bril te bekijken. Immers, het avontuur ligt om de hoek! En het fijne is: je hebt er niet veel voor nodig, hoeft er niet veel voor te reizen. Bijkomend voordeel: deze uitstapjes zijn nog gratis ook en je blijft op deze manier gelijk ook lekker fit.

Wat betekent microavontuur eigenlijk? Dit staat voor: dichtbij huis op pad, met een groots avontuur als resultaat. Het draait hierbij om kleine, kort durende tripjes.

Baden in bloeiende bloesem

In het Amsterdamse bos staan in het vroege voorjaar (medio maart tot begin april) maar liefst 400 kersenbomen in bloei. Het Bloemsempark is de perfecte plek voor een- mini versie- van de  Hanami Matsuri oftewel het Kersenbloesemfeest. In Japan staat de kersenbloesem (‘Sakura’) staat voor een nieuw begin, en verwijst tegelijkertijd naar de vergankelijkheid van het leven.

Met een picknick onder de bloeiende kersenbomen vieren de Japanners de komst van de lente. Tip: in het weekend is het Bloesempark een populaire stek, dus kom bij voorkeur vroeg of juist aan het einde van een doordeweekse dag.

Zelfs zonder bloeiende bomen is  het Amsterdamse bos een leuke plek om eens te bezoeken. Huur een kano, of neem een sup board mee (Grote vijver, Speelweide) en bekijk het bos eens vanaf het water. Parkeren kan bij de camping, of Geitenboerderij in het Amsterdamse Bos.

Bloesempark in Holland

Bloesempark Amsterdamse bos

Bloesempark Amsterdamse bos

Bloesemtocht?

Gelukkig valt er nog genoeg moois in het voorjaar te zien. Spring op de fiets en ga op jacht naar vroegbloeiers zoals: de Magnolia, Sneeuwbal, en het Chinese Klokje. In de Betuwe barst de roze wolk los medio april/ mei. Een mooie tijd voor een wandel- of fietstocht met kinderen langs deze kleurenpracht. Wanneer deze bloeit is weersafhankelijk. Als het in het vroege voorjaar een paar dagen warm is kan het snel gaan.

Ontdekkingstocht Mariënwaerdt

Vanaf medio April tot medio mei is het in de omgeving van het Gelderse Beesd, aan de Linge één kleurenfeest. Veel fruitbloemen laten zich dan van hun mooiste kant zien. Op naar landgoed Marienwaerdt voor een wandel of fietstocht met kinderen. Het zogenaamde ‘Klompenpad’ is een aanrader.

Deze loopt langs de rivier de Linge, het landgoed, bospad en heel veel fruitbomen. Landwinkel Beesd (naast de parkeerplaats) is geopend voor een sapje, of snack. Het bijbehorende café de Heerlijkheid is momeneel gesloten. Op de website staan meerdere routes uitgestippeld. Leuk met of zonder kinderen in voorjaar, zomer en herfst.
Blossom in spring

Doen lockdown corona

Fietsen langs bloembollenvelden

In de bollenstreek: Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout vanaf eind maart-tot begin mei de bollenvelden bewonderen. Er zijn een aantal wandel- en fietsroutes uitgezet. Vanaf museum ’t Huys Dever kun je bijvoorbeeld een kleine wandeling langs de bollenvelden maken. Het huys Dever is omringd met prachtige narcissen, hyacinten dus sowieso een mooie fotostop.

Bollenstreek

Skatesafari: een tocht op wieltjes

Juup (9): ‘O Microavontuur  is iets doen in Nederland. Nou, dan wil ik graag naar de skatebaan in Baambrugge’. Zo gezegd en zo gedaan. Voor wie geen skatebaan in de buurt heeft: zet een parcours uit met behulp van bekers, stoepkrijt en maak er een mooie skatesafari van. Geen skateboard? Gebruik rolschaatsen, step, poppenwagen, driewieler.Skateboarden met kinderen

Ga lente lammetjes spotten!

In maart dartelen er op veel plekken al lammetjes in de wei, of zijn -gewoonlijk -vinden bij de Kinderboerderij. Is deze laatste dicht? Zoek online uit waar je het beste lammetjes in de buurt kunt spotten en sla je slag. Zo hebben wij de eerste lammetjes in ’s Graveland, Baambrugge en Broek in Waterland gezien. Tip: neem vooral een verrekijker mee, want veel schapen zijn schuw. Wist je dat?…

 • Een ooi doorgaans 150 dagen zwanger is?
 • De worp meestal uit één tot drie lammetjes bestaat?
 • Pasgeboren lammeren al binnen een half uur na de geboorte melk drinken?

Bezoek the great outdoors om de hoek

Trek je wandelschoenen aan en ga op naar het bos, het park of de hei. Het leukste is om willekeurig een plek op de kaart in de omgeving te prikken, en daar te gaan hiken, of juist een speciaal Natuura 2000 gebied op te zoeken zoals Botshol.

Uitstapje in de Hollandse natuur. Wat dacht je van de Hilversumse heide, of het bos in s’ Graveland? Doorgaans is hier overigens ook een hele leuke Oerrr speeltuin met bijbehorend café Brambergen. Echter het café is nog gesloten, slechts een deel van de speeltuin is open. De hele natuurspeelplaats gaat binnenkort weer open dus check vooraf natuurmonumenten

Een rondje Geocaching?

Vaak kun je in het bos zelf aan de slag met geocaching. Download vooraf de app en ga op jacht. Liever avontuurlijk hiken met kids? Staatsbosbeheer heeft in Nederland verschillende familiewandelingen, laarzenroutes en zogenaamde blote voeten, of belevingsroutes uitgezet. En daarbij kun je natuurlijk zelf je eigen hike uitstippelen op routemaker.

Tijdelijke theetuin in het bos

‘Maar wat nu als we in het bos wat willen drinken, maar alle cafés gesloten zijn?’ vaagt Pip. Dat is geen punt, sterker nog in landen zoals Noorwegen bijvoorbeeld, is weliswaar de natuur rijkelijk bedeeld, maar zijn eetgelegenheden in de natuur nogal schaars. De Noren zijn daarom altijd goed voorbereid en nemen daarom altijd een ‘Malpacke’ (chique verpakte boterhammen) mee. Thermosflesje, een stukje taart in de tas en start je tijdelijke privé theetuin in het bos. Tip van Pip (11): ‘Neem verschillende theezakjes, en sap mee dan heb je altijd genoeg keuze’.

Meer uitstapjes in Nederland, buitenactiviteiten met kids?

 • Maak een street art tour, of kunst voor de hele buurt. Maak met stoepkrijt tekeningen op de buitenmuren, of stoep.
 • Maak een bootje van restmateriaal zoals lege bakjes en karton. Test ‘m uit in het water. Blijft ie drijven, of zinkt ie als een baksteen?
 • Bouw een hut op je balkon, of tuin.
 • Ga op fotosafari in je eigenomgeving en maak van de mooiste kiekjes een fotocollage.
 • Maak je eigen kruidentuin. In verband met nachtvorst is het beter om in maart, april gebruik te maken van een zaaibak met transparante overkapping. Kruiden nemen niet veel plek in beslag, en zijn makkelijk te verbouwen. Bezoek een kaasboerderij in de buurt en ontdek hoe kaas wordt gemaakt.
 • Maak buiten een hindernissenparcours en race je rot.
 • Buiten marshmallows roosteren bij de vuurkorf, of broodjes bakken op een stok.
 • Stoepranden! Ga in teams of in tweetal tegenover elkaar aan weerszijden van de straat op de stoep staan. Gooi de bal naar de overzijde en probeer de stoeprand van de tegenpartij aan te tikken. Raak? Dan verdien je 1 punt. Het team, of tweetal met de meeste punten heeft gewonnen.
 • Eind maart ligt de sloot vol met kikkerdril. Jampot en schepje mee en onderzoeken maar.
 • Maak een fietstocht langs buitenplaatsen in de omgeving, of kastelen zoals het Muiderslot.
 • Organiseer een food tour on the go langs je favoriete adressen met kinderen.
 • Ga naar de Oostvaardersplassen en kijk welke herten, runderen en Konikpaarden je zoal kunt ontdekken.
  Cheesefarm Abcoude

  Kaasboerderij Abcoude

Meer op stap met kinderen dichtbij huis? Met deze tips kun je na de lockdown weer uit de voeten.
Weekendje Rotterdam met kids
Machtig Mechelen- 32 tips

 

1 Comment

Comments are closed.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: