Mooiste bossen Veluwe

Vakantie in de mooiste bossen van Nederland? De Veluwe!

Vakantie op de Veluwe? Op naar de mooiste bossen van Nederland!

Lekker dichtbij op vakantie, maar wel volop in de natuur? Voor de mooiste bossen hoef je niet alleen naar Canada, of een exotisch national park. Gewoon ‘bij ons’ op de Veluwe wacht een prachtig bosrijk gebied in de ruimste zin des woords. Van hossen door de  bossen, huppelen over de heidevelden tot en met hossen door de Veluwse Sahara: eindeloze zandverstuivingen van 1.000 vierkante kilometer.

Nationaal Park Hoge Veluwe

De Veluwse sahara

Juist de afwisseling maakt van de Veluwe zo’n bijzonder natuurgebied in alle jaargetijden. In augustus plopt de paarse regen tevoorschijn, al bloeit de heide maar kort. In de koudere maanden is het fantastisch winterwandelen, met of zonder sneeuw.  Het fijne is: voor al dat moois hoef je het dus niet een deurtje verderop te zoeken.

Wandelen in de Veluwe winter

Winters wandelen in de Veluwe

Ga jij binnenkort overnachten op de Veluwe en kun je nog goede tips gebruiken; ben je bijvoorbeeld benieuwd naar een leuke Veluwse fietsroute of strijk jij graag neer op een strandje aan het water? Eén ding is zeker: in de mooiste bossen van Nederland zul jij je niet snel vervelen!Vakantie Veluwe

Wandelen op de Veluwe

Met boswachter op pad of op eigen houtje: wandelen op de Veluwe is altijd een feestje voor iederen van 0 tot 100. Met een wandeling zit je met je neus op de natuur en hinder je de aanwezige fauna zo min mogelijk. De beste tijd om wild te spotten? Ga vooral ’s ochtends heel vroeg of ’s avonds – als de schemering zich al bijna aandient – op pad.

Dan is je ‘wildkans’ aanzienlijk groter dan overdag. Helemaal als je met een gids op pad bent. Een leuke suggestie? Pak een van de mooie etappes van het Veluwe Zwerfpad. Dit pad meet in totaal 375 kilometer en voert langs alle hoogtepunten van de Veluwe, zoals de Veluwezoom, De Hoge Veluwe, de Loenermark en het Kootwijkerzand.

Fietsen en mountainbiken

Als je méér Veluwe op één dag wilt zien, kies je voor een van de bijzondere fietstochten. Voor fietsliefhebbers ligt een route met highlights klaar, al heb je bij de start in Hoederloo wel 57 kilometers en talrijke klimmetjes voor de boeg! Of wat dachtje va een fietstocht door Nationaal Park de Hoge Veluwe? Pal naast Kröller Müller stap je zo op één van de gratis (inbegrepen bij entree) witte fietsen en trap je een nieuw avontuur tegemoet.

Tijdens de fietstocht Verborgen pareltjes op de Veluwe, ontdek je dit gebied van z’n beste kant. Maak die klim naar Nederlands hoogste waterval bij Loenen, passeer de oudste papierfabriek van Nederland en ontdek de knalgroene zandhagedis op de enorme vlakten van de Veluwe. Met de mountainbike is dit natuurlijk helemaal een eitje.  Fieten Nationaal Park Hoge Veluwe

Klimmen en klauteren

Voor wie het liever iets hoger op zoekt, biedt Klimbos Garderen uitkomst. Even voor de bezorgde ouders onder ons… Dit klimbos behoort tot de veiligste klimbossen van Nederland; er wordt namelijk gewerkt met uiterst ervaren kliminstructeurs en een veilig zekersysteem.

Tijdens twee uur klimmen kun je meerdere parcoursen afleggen, net wat je zelf wilt. Parcoursen zijn er in diverse lengtes en gradaties. Willen je kids ook klimmen? Dat kan, maar dan moeten ze minstens 1.20 meter lang zijn! Voor kinderen onder de 13 jaar geldt de eis, dat zij onder begeleiding van een volwassene klimmen. Wel even van tevoren reserveren om wachten te voorkomen.

Aapjes kijken

Midden in de natuur aan de rand van Apeldoorn ligt de Apenheul: een park met meer dan 300 apen en zo’n 35 verschillende soorten los lopende apen. En dat in Nederland! De hoge bomen geven de maki’s,of doodshoofdaapjes de ruimte om te doen waar ze goed in zijn: klimmen en slingeren.

Grotere apensoorten zoals gorilla’s, bonobo’s en orang-oetans leven op grote eilanden achter gesloten deuren dus die zul je niet tegen het lijf lopen. Tip: neem geen etenswaren mee, want deze dieren zijn zo brutaal als een aap en pikken alles zo uit de tas, of buggy. Het leukste van de Apenheul is dat je eigenlijk niet weet wie nu wie aandachtig bestudeert. Kijken aapjes mensen of toch andersom?Apenheul

Uitrusten of uitgebreid recreëren

Bij Heerde wacht een ware idylle: een meer  omzoomd door hoge naaldbomen en heidevelden. Het Heerderstrand met zijn vele ligweiden en strandjes nodigt uit tot zalig zwemmen, zonnen en chillen. Bovendien ideaal met jonge kinderen. Met waterpompen, speeltuintjes zijn ze hier niet weg te slaan. Oudere kids? Bij Pitch & Putt terecht bij Paviljoen Fairway kunnen ze los met een potje (midget) golf.

Meer vakantie, weekendjes weg in Nederland?

Weekendje Nederland | 20 hoogtepunten in Flevoland

21 lente uitstapjes met kinderen in Nederland

Post a comment

Your email address will not be published.