Hotel aan de Vecht

Overnachten in buitenplaats Flora Batava aan de Vecht

Buitengewoon dineren en logeren 

Pal aan de Hollandse Riviéra oftewel de Vecht kun je sinds kort prinsheerlijk overnachten in het voormalige buitenhuis ‘de Vijverhof’. Aan het water, verscholen onder eeuwenoude bomen, omringd door vers gezaaid gras ligt het boutique style hotel Flora Batava er prachtig bij. Weten wat er in Nieuwersluis, Loenen aan De Vecht zoal te zien en te doen is? Ook daar kan ik je alles over vertellen.

Flora Batava hotel Vecht

Terras met theekoepel aan de Vecht

Loenen aan de Vecht

Lekker aan de Vecht

Aan de rand van Nieuwersluis tussen Breukelen en Loenen aan de Vecht springt deze unieke accommodatie er onmiddellijk uit. Omringd door zoveel bijzondere ‘buitens’ is dit een prestatie an sich. Daar waar bij omliggende buitenburen de boel hermetisch is afgesloten en er geen mens is te bekennen, staat het hek van Flora Batava uitnodigend open. In de tuin klinkt gelach en op het terras van de theekoepel aan het water wordt zichtbaar genoten. Kortom: er is leven in de brouwerij!

Mooi van buiten en van binnen

Deze levendigheid straalt door in alles…en iedereen. Het 154 jaar oude rijksmonument is van buiten een beauty, maar ook van binnen mag zij er zijn. Het interieur -verzorgd door eigenaresse Inge straalt een soort Scandinavische eenvoud uit. De subtiele grijsgroene- en groenwitte tinten zijn een mooie ode aan haar Hollandse glorietijd. Blikvanger is de lichte ‘oranjerie’ waarin het restaurant is gevestigd.

De meeste kamers van deze accommodatie aan de Vecht zijn gevestigd in de dependance, waardoor de meeste bezoekers niet in de buitenplaats zelf zullen overnachten maar in de annex. Geen punt. Kamers zijn sober-smaakvol ingericht, gebruikte materialen zijn kwalitatief. Vanuit de vensterbanken in het raam is het stil genieten van het uitzicht op de tuin, het buitenhuis en gasten die komen en gaan.Beste plekken in de zomer

Mooiste hotel Vechtstreek

Oranjerie, serre

Flora Batava hotel

Room with a view

Culinair genieten en luxe logeren in Flora Batava

In de avond verlichten de lampen vanuit de serre het pand en een deel van de tuin, waardoor de witte villa mooi afsteekt tegen de donkere lucht. Enkele kinderen spelen nog buiten, volwassenen zitten binnen aan de koffie en naklets. Zodra aan het einde van de avond het licht in Flora Batava uitgaat en de absolute stilte inzet, is het met het schouwspel gedaan…Totdat in de ochtend de eerste zonnestralen door het raam vallen. Buiten zingen de vogels er op los, terwijl een vroege vogel wat Tai Chi oefeningen in de tuin doet. Hoera, alweer een mooie, nieuwe dag aan de Vecht.

Om weer even terug te komen op de spirit en bedrijvigheid. Deze komt voor een groot deel voort, uit de de mensen die er werken: van de receptionist tot aan de service op het terras. Zo sprak ik even met Fatima die tijdens de coronacrisis is gestart als hotelmanager bij Flora Batava. Vlak voor ons gesprek springt ze nog even bij op het terras, en maakt tussendoor een verdwaalde gast wegwijs in het hotel. Snel is duidelijk: hier is het alle handen aan de kar en gaan.

Het vuur spat er bij Fatima vanaf, want Flora Batava is een vat vol mogelijkheden. Zo kunnen er straks mogelijk trouwceremonies aan de Vecht, of voor dag en dauw yogalessen in de tuin worden georganiseerd. Of wat dacht je van kleine events? ‘Alles is mogelijk’ zegt Fatima.Deze begeestering zie en proef je overigens ook terug in de keuken.

De kaart is een cadeautje van Otto Gens -inderdaad die gast van de Nederlanden-. Chefkok is Erik van Slooten (chef/owner van het voormalige Greenfield’s in Baarn). Lokale, seizoensgebonden ingrediënten vormen de basis van de kaart. Vegan-, vega- of glutenvrij dieet? Het kan allemaal. Erik’s combinaties zijn smaakvol en verrassend, borden zijn mooi opgemaakt. Overigens is ook het ontbijt een lust voor het oog.

Restaurant aan de Vecht

Voorgerecht

Beste restaurant Loenen aan de Vecht

Van bouwval tot paradijs

En dat is precies de spirit waarmee Flora Batava is neergezet. Het grijpen van kansen, en het waarmaken van dromen. Maar wiens droom is dit eigenlijk? Dit pareltje aan de Vecht is de wensdroom van Inge van de Ven. Op zoek naar een familiewoning aan de Vecht stuitte zij op dit ‘opknappertje’ en zag direct potentie.

Inge komt uit een aannemersfamilie -gespecialiseerd in hotelrenovatie- en de hele familie van de Ven moedigde haar direct aan tot overname plus exploitatie. En zo startte zij een ‘Ik vertrek’ achtig avontuur in Nederland. Met hulp van beide broers de Vijverhof flink verspijkerd. En het familiehuis van Inge? Dat staat als een huis. In enkele jaren tijd werd het bouwval omgetoverd tot een ware Cinderella met leading lady Inge aan het roer.Flora Batava hotel aan de Vecht

Vrouwen met ballen

Verschillende vrouwen hebben deze villa in de loop der geschiedenis gemaakt tot wat het is. Eind 16e eeuw heeft kunstenares, botanist Agneta Block de Vijverhof (het huidge Flora Batava) laten aanleggen: compleet met boomgaard, moestuin, vijver en oranjerie. Deze onafhankelijke vrouw des huizes was afkomstig uit een rijke regentenfamilie, dus aan middelen geen gebrek.

De Vijverhof wakkerde haar passie voor het kweken en bestuderen van Flora Batava: inheemse planten aan. Langzaam maar zeker groeide een zeldzame plantencollectie plus tal van schetsen. Van haar plantencollectie zijn 400 aquarellen gemaakt. Deze zijn gebundeld in drie bloemenboeken en één vogelboek.

Haar grootste prestatie? Als eerste in de Benelux is het Agnes gelukt om een ananasvrucht te kweken. (om die reden is de ananas dan ook terug te vinden in de F.B. huisstijl). Een behoorlijke wetenschappelijke prestatie, zeker als dame. Vrouwen mochten niet naar de universiteit, of aan officiële genootschappen deelnemen. Agnes kon zich meten met erkende botanici, maar bleef in de society van toen een buitenbeentje.

Hoe is het verhaal afgelopen? Agnes omringde zich met bekendheden zoals Vondel en Valerius Röver, trouwde meerdere malen maar heeft geen kinderen gekregen. Begin 17e eeuw kwam aan een einde aan haar turbulente leven. Familieleden hadden geen interesse in de Vijverhof, waardoor het pand is verkocht.

Haar plantencollectie is verloren gegaan, veel van haar werken zijn in de vergetelheid geraakt. Het Rijksmuseum bezit overigens één van haar bloemenboeken. Agneta’s weelderige bloementuin is langzaamaan in mist opgegaan. Sinds de achttiende eeuw raakte het plantenpaleisje aan de Vecht steeds meer in verval.

Als een Fenix uit de as herreizen

Des te mooier is het dat Inge het buitenhuis opnieuw laat opbloeien. Natuurlijk is dit hele proces niet zonder slag of stoten gegaan. Ongetwijfeld heeft dit miljoenenproject bloed, zweet en tranen gekost. Zo tekende een aantal omwonende behoorlijk wat protest aan, en dreigde een rechtszaak zelfs roet in het eten te gooien.

Zover is het gelukkig niet gekomen, waardoor iedereen voortaan kan genieten van een verblijf aan de Vecht. Dus grijp die kans en ga ervoor. Over kansen gesproken…Wie weet krijgt Flora Batava er in de toekomst nog een mooie award bij. Lijkt me tevens een mooie dikke vinger naar alle tegenwerkende old farts aan de Vecht.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: