Braga Portugal| spectaculaire bezienswaardigheid bij Porto

Zien en doen in de omgeving van Porto? Braga!

Sfeervolle middeleeuwse stad nabij Porto met spectaculair bedevaartsoord Bom Jesus do Monte. Braga is de oudste stad in Portugal en daarnaast ook nog één van de oudste Christelijke steden in de wereld. Omdat deze kerkelijke stad gezegend is met mooie Romaanse kerken wordt Braga’s ook ‘klein Rome’ genoemd.

Het kloppende hart van Braga? Dat is de ‘Praca da Republica’. Een gezellig plein met fonteinen, terrassen en winkeltjes. Maar het echte spektakelstuk van deze stad ligt bovenop de heuvel: het bedevaartsoord Bom Jesus do Monte. Kortom: vanuit Porto is een uitstapje naar Braga is zeer zeker de moeite waard.

Centrum van Braga Portugal

Wandeling naar Bom Jesus do Monte

Neem vanuit Porto de trein naar Braga Portugal. De rit duurt maar 70 minuten. Goede start van de dag? Begin met een wandeling van Braga naar het Bom Jesus do Monte. Wat is het? Deze schitterende sanctuary ligt bovenop een heuvel, dus op een heldere dag is het uitzicht fantastisch. De kerk is een ontwerp van door Carlos Amarante.

Het fraaiste onderdeel van dit complex zijn de markante zigzag trappen: ook wel ‘stairways to heaven’. Loop in 60- minuten 680 (trap)treden omhoog. Liever niet lopen? Neem de tram (lijn 2 vanuit ht centrum van Braga), of pak de Funicolar kabeltrein (onderaan het complex).F

Fit in het park

Achter Bom Jesus ligt een populair Portugees park. In de ochtend dient het park als outdoor fitness. Neem net als de Portugezen je sneakers mee en snel de trappen (581 traptreden) op en af. Geen fitness freak? Kuier op je gemakje naar beneden, langs symmetrische tuinen, talloze standbeelden van religieuze figuren en spuitende watergapers. Liever niet met de benenwagen? Neem de Funicular, een hydraulische kabelbaan(1 Euro).

Deze kabelbaan is overigens de oudste van Portugal. Vooral in de vroege ochtend of aan het einde van de dag is dit bedevaartsoord nabij Porto op z’n mooist. Een bezoekje aan dit complex duurt dik een uur. Kinderen kunnen heerlijk van de trappen vliegen. Dus voor iedereen een leuk uitstapje.

Funicular kabelbaan Braga
Zien en doen Braga
Braga
Bezoeken in Braga

Wat een uitzicht

Wil je helemaal in hogere sferen blijven? Pak dan de Sanctuary of our lady Sameiro ook nog even mee. Je kunt zelfs vanuit het Bom Jesus naar lady Sameiro wandelen. Al is dit een behoorlijke tippel. Deze kerk is minder fraai, maar wel bijzonder. Het uitzicht is daarbij te gek. Overigens: het interieur van deze basiliek is niet origineel.

Bizarre kerk in een kerk

Een bizar onderdeel van de kerk is de ‘crypte’. De trap naar beneden voert naar een moderne kerk onder de kerk. Een fascinerend grote en communistisch bouwwerk. De wanden zijn rondom betegeld met modern tegelwerk. Het leuke is dat binnen en buitenruimte zijn verbonden met een enorm hekwerk. Een bezoekje aan dit complex duurt ongeveer 15 minuten en is voor alle leeftijd geschikt, maar voor kinderen of jongeren minder aanlokkelijk.

Plaatsen Om Te Bezoeken in Braga
Lady Sameiro
Beroemde Plaatsen Om Te Bezoeken in Braga
Plaatsen Om Te Bezoeken in Braga
Weekendje Porto

Centrum van Braga Portugal

Genoeg bedevaartsoorden gezien? Neem dan bus 88 richting Rua do Raio (vertrekt vanaf halte Martinho) terug naar het centrum. Braga is een gezellige, compacte en dus makkelijk ‘beloopbare’ stad met tal van bezienswaardigheden. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Santa Maria de Braga: Romaanse kathedraal (11e-tot 13e eeuw.) Loop ook even langs de Arco da Porta Nova oftewel ‘de boog van de nieuwe poort’.

Achter de poort liggen enkele autovrije straten. Dat is wel zo fijn. De meest populaire bezienswaardigheid van Braga centrum? Ga naar de stokoude Santa Maria kathedraal (12e eeuw V.C). Dit is geen pure Romaanse architectuur, maar een mix van barokke, gotische, moorse en zelfs de Manueline (Portugese gotische) stijlelementen. Must do in Braga. Ga ‘straatstruinen’ in de Rua do Sauto! Deze straat barst van de historische gebouwen, restaurants en leuke winkels.

Waar eten in Braga

Braga barst van de leuke restaurants. Shop & drink tip: Naast de kathedraal ligt de toffe winkel/ terras: Mercado da Saudado. Deze winkel in marktstijl is een fijne plek voor een drankje en een hapje. Van hieruit loop je zo door naar het Praca da Republica. Een gezellig plein vol met terrassen, winkels en fonteinen.

Aanrader: café Brac. Neem een drankje met zicht op de (ondergrondse) Romeinse tempel. Meer trek in iets zoets bij de koffie? Op naar Spirito cupcakes & coffee. In de zomer is dit ook een goeie pitstop voor vers ijs. Spirito is het hele jaar door geliefd vanwege de koffie met mierzoete cupcakes. Voor fijn comfort food loop je binnen Retro Kitchen: een relaxed restaurant voor de hele familie.

Plaatsen Om Te Bezoeken in Europa
Beste Plaatsen Om Te Bezoeken in Europa
Gekke Plekken in De Alentejo
Plekken in De Alentejo
Hoogtepunten in Braga

Hoe kom je in Braga?

Neem vanuit Porto de trein naar Braga (vanaf Campanhã Station, of São Bento Station). De treinrit vanuit Porto naar Braga duurt 70 minuten. Kosten: 6-7 € voor een retourtje. www.cp.pt. Liever met de bus dan de trein? dat kan ook. Met Rede Expressos ben je in 50 minuten in Braga. Kosten: €7-10. Bus vertrekt om het uur vanuit Porto. Zie: rede-expressos.pt. Pak een taxi. De afstand is 54 km en de rit duurt ongeveer 45 minuten. Prijzen: €40-50 www.taxisinvicta.com, www.portotaxi.com. Meer in de omgeving van Braga? Porto!

https://www.reisachtig.com/porto-doe-je-zo-te-zien-en-te-doen/

https://www.reisachtig.com/cool-porto-even-afkoelen/

https://www.reisachtig.com/porto-port-panoramas/Bom Jesus do Mont

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: