Uitzichtpunten Madeira

Vakantie Madeira Portugal? Dit zijn de 9 mooiste wandelingen!

Wandel in Madeira langs levada’s, via bergtoppen, en het laurierbos

Madeira’s ‘claim to fame’ is Moedertje Natuur met eeuwenoude levadas: irrigatiesysteem. Deze mini-grachten laten niet alleen de planten groeien en bloeien, maar creëren ook geniale wandelpaden. Met 200 levadas is het hele eiland van berg tot strand te doorkruizen. Niet voor niets is dit bloemeneiland het wandelwalhalla van Portugal. Deze 9 mooiste wandelingen zijn dan ook niet te missen tijdens een vakantie in Madeira.Laurisilva Madeira UNESCO

Wat is de mooiste levada wandeling van Madeira?

En dus sla ik net als 3 op Reis de ‘levada pada’ in. Met meer dan 200 verschillende wandelpaden raak je hier niet snel uitgewandeld. De mooiste wandeling van Madeira? Volgens wandelgids Ana is dat de Verada larano trail bij Boca Risco. En daarom stap ik op mijn eerste vakantiedag een busje richting het startpunt van deze levada wandeling in Madeira. De rit slingert door bochten en bergtunnels, langs bananenplantages en terrasbouw. Mannen met bossen suikerriet op de rug snellen aan het raam voorbij.

Tussenstop bij Portugese rumstokerij

In Porto Cruz komt het busje tot stilstand bij rumstokerij Engenhos do Norte In het verleden waren bananen en suikerriet een belangrijk exportproduct. En dus plopten stokerijen als paddenstoelen uit de grond. Engenhos is één van de best bewaarde en bovendien ook nog eens Europa’s oudste rumdistilleerderij. Bij binnenkomst val ik gelijk met m’n neus in de boter, of beter gezegd in het riet. Want de productie is in volle toeren gang. Stoom en een vaagzoete geur vult de ruimte. Na dit korte intermezzo brengt de gids mij en mijn reisgenoten naar de start van de wandeling. Op naar twaalf kilometer groen en uitzichtpunten op 1300 meter.Rumstokerij Madeira

De wandeling voert door frisgroen gras, en flora in alle kleuren van de regenboog. Ik herken aardig wat planten van thuis. Maar in mijn vensterbank zijn ze een stuk kleiner, en minder stralend dan hier in de volle grond. Licht jaloers zwier ik langs torenhoge varens, en Paradijsvogelbloemen. Het pad kruipt bergopwaarts langs de zee met links en rechts een doorkijkje naar de bewoonde wereld.

Vogels kwetteren in de lucht en wij op het wandelpad. Binnen no time staan we voor de vista’s van Miradouro das Funduras. Na veel ‘oooo’s en aahh’s’ daalt de route langs de leveda af door een woud van gele Mimosa’s richting het busje. Wat een gevarieerde en bovenal swingende hike. Mijn conclusie: de levada is de lambada onder de wandelingen.

Dit Portugese eiland is heuvelachtig en daarmee met een 4-wheel drive tot in de verste uithoeken te bereiken. Een jeeptour is niet alleen een goeie manier om de natuur te beleven, maar ook om tussentijds wat korte wandelingen op Madeira mee te pakken. Deze off road tour is een ‘all- inclusive’ experience met massage, regendouche, airconditioning, de geur van eucalyptus aangeboden door -daar is ie weer- Moedertje Natuur.Wandelingen MadeiraLevada walk Madeira

Wandeling door UNESCO Laurierbos van Madeira

Cross bijvoorbeeld via het eucalyptus bos naar het Laurisilva natuurpark. Dit 15.000 hectare tellende Fanal forest oftewel laurier staat op de UNESCO lijst en is dan ook een must. Het mistige mystieke park is gevuld met laurierbomen. Met hun knoestige stammen en bebaarde takken van mos lijken ze zijn weggelopen uit één van de boeken van Tolkien. Voor wie (net als ik) verwacht dat het hier naar sudderende sukade in laurier ruikt heeft het mis. De donkergroene glimmende blaadjes hebben een leerachtige structuur. De geur komt vrij als je de bladen kneust. Ook als de boom bloeit komt de lauriergeur je tegemoet.

Praktische informatie

De PR 13 wandeling genaamd Verada do Fanal loopt dwars door het Laurisilva oerbos en zogenaamde ‘Fio’ een wirwar van ouderwets gezellige staalkabels. Dit pad begint bij de E.R. 209 op het Paul da Serra-plateau en eindigt bij het kantoortje van bosbeheer Fanal. Dit pad sluit aan op andere wandelroutes en eindigt bij de parochie Ribeira da Janela via de paden PR 14 Levada dos Cedros PR 15 Vereda da Ribeira da Janela.Laurisilva Madeira

Levada wandeling Madeira du Furado

Deze klassieke levada walk in Santana is het summum van natuurschoon. Kleiner watervallen, kleurrijke bloemen, donkere levadas, en prachtige uitzichten over zee: alles komt aan je zonnebril voorbij.

Deze lavada is de oudste van Madeira. De wandeling van 11 km duurt ongeveer 4- of 5 uur, maar is een eenvoudige en vrij vlakke wandeling en daarmee geschikt voor jong en oud. Dus trek je wandelschoenen, en afritsbroek aan en je bent klaar voor vertrek. Snacks, lunch en water voor onderweg is altijd handig, want eetgelegenheden zijn schaars bedeeld op de meeste wandelingen. Wandelen met kinderen? Een kleine handdoek kan van pas komen: kleine spruiten waden graag door water. Let op: het pad kan op sommige punten net zo smal zijn als de roltrap op Schiphol, dus ‘mind your steps’

Praktische informatie?

Startpunt Furado wandeling Madeira: E.R. 303 Ribeiro Frio Eindigt bij E.R. 102 in Portela. Dit pad begint bij Ribeiro Frio in de gemeente Santana en volgt de levada Serra do Faial en loopt van hier bergafwaarts naar het gebied van Lamaceiros. De wandeling eindigt bij de Portela belvedère in de gemeente Machico. Tip: Dit is geen rondwandeling maar een point to point walk. Dus parkeer de auto in R. Frio en neem een taxi terug (omstreeks 30 euro). Alternatief met OV? Er is een busverbinding vanuit Funchal naar Santana (nummer 56) halte Portela. Let op: de bussen rijden niet terug naar het begin van Levada maar naar Machico, Funchal. Madeira met openbaar vervoer?Lavada wandelingen

Eten in Santana? Dit restaurant is briljant

Je gelooft je ogen niet als je het indrukwekkende uitzicht en het eten van de Quinta do Furao in Santana ziet. Alle gerechten (meestal zelfgekweekt en biologisch) zien er absoluut overheerlijk uit en smaken net zo goed als ze eruit zien. Dit is de plek voor foodies, wijnliefhebbers en vegetariërs. Ga op de veranda zitten en tuur diep in de eindeloos blauwe kijkers van de zee. De ideale beloning na een lange wandeling.

Wandel van de Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

De hoogste bergen van Madeira? Dat zijn de Pico Ruivo (1862 m), Pico das Torres (1851 m) en Pico do Ariero (1817 m). Er is een kortere en een langere wandelroute naar de top: 7,4 km VN versus 8,7 km. Beide routes zijn top. Let wel: hier en daar wachten een paar pittige kuitenbijters en afdalingen. Het mooiste van deze epic hike? De adembenemende panorama’s op het Centraal Massief. Alhoewel dit wel een kwestie van geluk is: klavertje vier mee en gaan. Tip: start je wandeling Madeira vroeg, want de bewolking komt vaak ’s middags opzetten. Ergo: foetsie vista’s.

Pico Ruivo hike

Pico Ruivo hike

Want in de Madeira mountains regeert het weer. Vaak is het hier fris, mistig en regenachtig met amper een meter zicht. Maar zelfs dan, of beter gezegd juist daardoor zijn de toppen van Madeira prachtig. Liever niet wandelen, maar wel van het uitzicht genieten? Ga naar uitkijkpunt Miradouro Juncal of wandel van hieruit naar de Miradouro do Ninho da Manta (Buizerdnest). Tip: rond 6.45 is de beste tijd voor een zonsopgang. Tijdens de vakanties op Madeira zul je dan niet de enige zijn, maar hoe meer zielen…

Wandeling Madeira naar uitzichtpunt

Per ongeluk stuitte ik op de Levada dos Balcões PR11 wandelroute bij Ribeiro Frio oftewel koude rivier. Parkeer nabij twee restaurants en loop richting het uitzichtpunt door het bos, langs de levada. Wandelschoenen zijn niet nodig, dit pad is op je klompen te doen. Daarbij is het wandelpad breed bemeten: ik heb zelfs enkele wandelwagens voorbij zien komen. Deze basic wandeling van 1,5 km dus 3 in totaal is een peulenschil en dus ook met je kabouters ideaal.

De meeste wandelaars komen hier voor het uitzicht aan het einde van de hike. Op een hoogte van 870 meter kijk je recht in de  vallei van de Ribeira da Metade. Blik over Faial, de Pico do Arieiro, Pico das Torres voor een topuitzicht…in theorie. Tijdens mijn bezoek in de regen ging dit verhaal mooi de mist in. Wel heb ik door de kijker van een engelse bioloog een bekende vogel gespot: vraag me niet meer welke. Tip: viewpoint Balcoes is een topspot voor vogelaars.

Balcoes uitzichtpunt

Balcoes uitzicht gaat de mist in

Meer lavada wandelingen Madeira? Take a hike!

  • Rabaçal 25 fonteinen Levada walk
  • Caldeirão Verde Levada walk.
  • Levada do Rei “King” walk.
  • Levada do Alecrim walk.
  • Cedros Levada walk
a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: