Fiets langs de Taag in Lissabon

Fietsen in Lissabon? Highlights langs rivier de Taag

Lekker fietsen in Lissabon Portugal 

Geniet van de fietsen in de stad Lissabon
Fietstocht langs rivier de Taag 

Deze fietstocht in Lissabon Portugal voert grotendeels langs het water en is een ontsnapping uit het drukke stadsleven…en de warmte. Stap op de fiets en trap je een weg door de rafelranden van de stad. Vissers hardlopers, bikers lachen je toe. De weg is lekker plat, dus zelfs met kinderen prima te doen. Het fietspad is degelijk aangelegd en staat praktisch overal goed aangegeven.
fietsen in de stad Lissabon

Van stad naar niemandsland

Geniet van mooie vergezichten, het uitzicht op de Portugese Taag, scheepscontainers, de haven, fabrieken, allerhande musea, het aquarium, restaurants, het Parque nes Nacoes: ‘park van de verengde naties’. Deze fietstocht in Lissabon eindigt net voorbij dit park in een gaaf stukje niemands land: moerasgebied. Hier is het bijna niet te geloven dat deze desolate omgeving toch echt bij deze metropool hoort.
de Kaag in Lissabon

Parque des Nações

Stop in Parque des Nacoes. Het woord park impliceert een oase van groen, maar dit park is een luxe waterfront wijk. Echt een coole waterrijke plek om te fietsen, te wandelen en een terrasje te pakken. Loop met de fiets aan de hand over de board walk: een wandelpad op palen door het water, daarna onder de bomen en de bougainvillea. Ben je geen wandelaar?  Neem de Telecabine de Lisboa: kabelbaan en geniet van het uitzicht over de 25 ABRIL brug en het Park.Geniet van de fietsen in de stad Lissabon

Oceonarium Lisboa aquarium

Naast de kabelbaan ligt trekpleister Oceonarium. Het futuristische gebouw in de vorm van een ‘aircraft carrier’ springt behoorlijk in het oog. Het Oceonario Lissabon is na het aquarium in Valencia het grootste vissentheater van Europa. Compleet met penguins, zeehonden en heel veel vissen. Dus je kunt hier je lol op.
fietsen in de stad Lissabon

Altijd ijs of shop-tijd

Afkoelen? Officina do Gelato (ALameda dos Oceanos 43) maakt Portugees/ Italiaans ijs. Mierzoet, maar erg lekker. Tussendoor shoppen? Trap even door naar de drie verdiepingen tellende Centro Vasco da Gamma winkelcentrum, inclusief food court en een enorme supermarkt. Het winkelcentrum ligt naast en onder het station en is op een regenachtige- of snoei hete dag een fijn intermezzo.
Ijssalon Lissabon

Beetje trek gekregen?

Het ‘Parque das Nacoes’ barst van de beachfront restaurants met een keur aan keuze. Zin in vis op z’n Portugees? Ga naar restaurante D’Bacalhau. Hier speelt kabeljauw een terechte hoofdrol. De Bacalhau al bras: kabeljauw met geschaafde, gebakken aardappel kaas uit de oven is  smakelijk. Ook de Pastel de Bacalhau oftewel de ‘kabeljauw kroket’ is vast een instant hit onder de Nederlanders.

Museo Azulejo Portugal

In het voormalige klooster van Madresfield Deus huist nu het Museo Azulejo: oftewel het Tegeltjes Museum van Lissabon. Alleen al het klooster zelf, met binnentuin en enorme kerk met gezellig tegelwerk van Hollandse makelij, is een plaatje. Portugal staat bekend om zijn blauw witte tegeltjes: Azulejo. De tegels in het museum dateren van halverwege de 15e eeuw tot en met de dag van vandaag.
Museo Azuleo

 

Panorama Mesdag van Portugal

Loop langs ontelbare tegelwanden, tegelpanelen, tegelkunst en als klapstuk een soort Panorama Mesdag in tegels: Lissabon van voor de Eerste Wereldoorlog. Trek 1 à 2 uur uit voor dit duizelingwekkende pareltje. Zelfs als je niet zo’n ‘Portuguese tile fan’ bent, is dit een leuke onderbreking van de fietstocht.
Museo Azulejo

Praça do Comércio Lisboa

Fiets via Praça do Comércio  en plof neer op een strandstoel aan de Taag. In de zomer is deze plek een enclave van mobiele barretjes. Zeker als je net als ik een lekke band hebt is dit de plek om even bij te komen. Overigens kun je bij een dergelijk ongelukje de fietsverhuur altijd even bellen.

De band kan dan bij het dichtst filiaal worden geplakt. Helaas zat er voor ons niets anders op dan 6 k.m. terug te lopen: de telefoon werd niet opgepakt. Maar ach, als de zon schijnt, en je in 1 van de tofste steden van de wereld bent dan is dit geen straf.Praca da Commecio

Het hele jaar door kun je een biertje drinken bij  museum The Beerhouse. Een sfeervol restaurant annex museo, met grote ketels en heerlijk bier. De pastel de Bacalhau is een aanrader. Overige gerechten zijn niet erg bijzonder, de uitgelezen locatie aan het Praca do Comercio is dat wel. Pal aan de Taag (bij Praca da Comercio) is het op de kleine strandjes overigens ook heerlijk chillen.
nationale parken van Monteverde

Praktisch
Deze fietstocht Lissabon begint in Belem: aan de Taag. Pal naast het Maat museum ligt een keet (container): fietsverhuur Belem Bike. Huur voor 12,50 per dag een fiets.
Lissabon fietstocht

Post a comment

Your email address will not be published.