Lissabon stad

Wat te doen in Lissabon? Bezoek de leukste wijken

Lissabon: wat een eindeloze stad is dat!

De stad van de 7 heuvels’ Lissabon is o.a. door de ‘Telegraph’ uitgeroepen tot Europese stad van het jaar. Niet vreemd, in Lissabon is het zowel binnen als buiten de stad het hele jaar door goed genieten! Van zon, zee en de pittoreske -heuvelachtige- straatjes, gifgroene parken, tuinen, uitzichten, kunst en lekker eten.

Maar wist je dat je rondom Lissabon zelfs flamingo’s en dolfijnen kunt spotten? Deze allround stad scoort dus hoog bij iedere natuur – en cultuurliefhebber, hipster en foody. Daarbij is deze metropool ook nog eens een uitermate betaalbaar. Diverse low cost maatschappijen vliegen dagelijks af en aan en er is 24/7 wel wat wat te beleven…

dingen om te doen in LissabonKlokje rond Lissabon

Wat te doen in Lissabon? Begin de dag – net als een Lisboëet – met een kraakverse Pastel de Belém en eindig met een cocktail op het dakterras van Park. In Lissabon kunnen foodies dag en nacht los. Lunch in één van de restaurantjes van de LX Factory of schuif – net als de locals – aan bij D’Bacalhau voor streekgerechten van kabeljauw.

Overdag relaxen? Strijk neer op de mooie stranden in Cascais of ga tussendoor shoppen in de upcoming wijk Mouraria. Liever buiten Lissabon iets bijzonders zien? Wandel langs de paleizen van sprookjesachtig Sintra, een UNESCO groengebied in de heuvels bezaaid met paleizen.

Geweldige dingen om te doen in LissabonWeetjes over Lissabon

  • Lissabon is net als Rome gebouwd op 7 heuvels en heet daarom ‘de citadel des 7 colinas’.
  • Trams typisch uit Lissabon? Nou nee. De eerste paard- en wagentrams ‘Americano’s’ zijn een Amerikaanse vondst.
  • De Vasco da Gamma brug is de langste brug van Europa.
  • Lissabon’s voetbalclub Benefica heeft met 14 miljoen fans wereldwijd de meeste aanhangers en staat daarom in het World Records Book.
  • Lissabon staat op nummer 5 in de top 10 van best bezochte Zuid-Europese steden. Koplopers zijn Madrid, Rome en Barcelona.
  • Het één na grootste aquarium van Europa staat in Lissabon. Het grootste aquarium van Europa staat in Valencia.
  • Er zijn veel musea. De populairste zijn het National Museum of Ancient Art, gevolgd door het Azulejo Museum. Andere koplopers zijn de Berardo Collection (moderne kunst) plus het modemuseum.

De leukste wijken van Lissabon

Ligt Lissabon eigenlijk aan zee? Nou, nee! Schijn bedriegt. De stad ligt aan de rivier de Taag. Dankzij de verschillende strandjes kun je in Lissabon toch prima ‘aan zee zitten’. De stad is opgedeeld in verschillende wijken met ieder een eigen identiteit. De best bezochte wijken zijn: Alfama, Baixa, Belém en Bairro Alto. Reisachtig’s favo wijk? Mouraria!

Alfama: de fado wijk

Alfama is het oudste en best geconserveerde deel van Lissabon. De aardbeving van 1755 heeft behoorlijk wat schade in de stad aangericht, maar Alfama is er zonder kleerscheuren van afgekomen. Voor deze dame moet je wel wat doen: klimmen en klauteren. Maar dan heb je ook wat. High lights zijn de kathedraal, het klooster van São Vicente de Fora, en eindeloos veel fado barretjes, fado museum. Alfama staat te boek als de bakermat van de fado.
Alfama Lissabon
Bairro Alto: arty en clubs

Oftewel de bovenstad. Bairro Alto heeft zich na een grondige metamorfose van lelijk eendje tot zwaan ontpopt. Met zijn schilderachtige straatjes is deze wijk ‘picture perfect’. Jaarlijks is Alfama tijdens de ‘Moda Lisboa Fashion Week’ het podium van fashionista’s. De rest van het jaar is Bairro het knuffeldier van startende ontwerpers en ondernemers. Er zijn dan ook veel kleine mode-en arty shops te vinden. De Bairro Alto is daarbij een fijne uitgaanswijk met een groot scala aan clubs en barretjes.

Baixa: stadshart en Santa Justa lift

Baixa is het hart van de stad en betekent letterlijk ‘laag’. Dit is dan ook het laagst gelegen stadsdeel en is voor jong en oud een fijne ‘wandelwijk’. Baixa is van oorsprong een handelswijk. En is nu het rijk van het Praça do Comércio plein, Rua Augusta een beeldje van dichter Fernando Pessoa (terras van Café A Brasileira) en de beroemde Santa Justa lift.
een stadswandeling door Lissabon

Lissabon

Hiëronymieten monastry

Belém:UNESCO monumenten, en pasteis

Dit is een ruim opgezet stadsdeel, met een boulevard, mooie parken en grootscheepse bezienswaardigheden aan de Taag. Wat te doen in Belém’? Loop langs de toren van Belém. Deze UNESCO sight uit 1500 is gebouwd ter nagedachtenis aan Vasco da Gamma’s ontdekkingsreizen. Bezoek het UNESCO Hiëronymieten klooster in Portugese stijl en bekijk het Monument of Discoveries aan de Taag.

Pasteis de Belem

Pasteis!

Niet te missen in banketbakker Pasteis de Belém. Een winkel vol met ovenverse custard taartjes.  Creatieve broedplaats ‘ LX Factory’: vol met restaurants en winkels. Ook tof: het moderne MAAT Museum aan de Taag. Overdag barst Belem  met dagjesmensen, maar in de avonduren is het hier stilletjes. Jammer, want Belém is een fijne uitvalsbasis.

Lissabon Torre de Belem

Torre de Belem

De tofste wijk van Lissabon? Upcoming wijk Mouria

Deze multiculti wijk ligt naast Alfama. Deze wijken hebben overigens 2 dingen gemeen. Beide hebben de aardbeving in 1755 goed doorstaan. En hebben claimen de bakermat van de fado te zijn.  Dus ook in deze wijk zijn genoeg Fado barretjes te vinden.

Hoe kom je in Mouraria? Loop via het gekke plein/park Praca Martim Moniz  (in de zomer vol met food trucks) door naar de multicultiwijk Mouraria: Moorse wijk. Ooit was dit het ghetto van de Moren. Gelukkig werden de Moren na de Portugese verovering vrijgelaten. Sindsdien is het multiculturele karakter goed behouden gebleven.
Lissabon's leukste wijk

Eén grote etnische smeltkroes

De straten zijn dan ook goed gevuld met Chinese en Indiase winkeltjes en alle denkbare wereldkeukens. Het gekke is dat veel toeristen zo aan de wijk voorbij gaan en dat is jammer voor hen, maar des te beter voor iedere jaren 30 architectuurliefhebber. Ook als je dol bent op sfeervolle straten, art deco, mooie doorkijkjes, kleurrijke street art en verborgen binnentuinen dan is Mouraria jouw wijk.
Mouraria leukste wijk in Lissabon
Top 5  Mouraria

In deze wijk zijn een aantal toffe dingen te doen en te zien. Zin in een cocktail of verkoelend drankje met een view? Dan kun je het dak op! Vanaf dakterras TOPO in het ‘Centro Comercial do Martim Moniz’ is het uitzicht top.  Houd je van sfeervolle pleinen en tegeltjes? Dan is de straat en het plein LARGO DO INTENDE een must.
Geweldige dingen om te doen in Lissabon
Souvenirs en koffie

In een prachtig Azulejo pand huist de bekende winkel AVIDA PORTUGESA. Boordevol smaakvolle souvenirs, serviesgoed, zeep, accessoires /meubels. De ideale plek om een kwalitatief souvenirtje te scoren tegen een redelijke prijs. De gevel van naastgelegen VIUVA LUMEGO (voormalige tegelfabriek) is met zijn weelderige tegels met bloemmotieven een eye catcher. Ook het pand van buurman café O DAS JOANAS mag er van binnen en buiten zeker zijn. Bovendien heeft deze Jonas een fijn terras, lekkere simpele hapjes en koffie. Ook fijn: Joanas is vaak geopend.
dingen om te doen in Lissabon
Meer Lissabon? https://www.reisachtig.com/fietsen-in-lissabon/
https://www.reisachtig.com/wandeling-langs-highlights-in-lissabon-centrum/

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: