Chapel of Bones

Bijzondere bezienswaardigheden in de Alentejo Portugal| 8 tips

Bizarre bezienswaardigheden in de Alentejo

Van een zwevende haven, en ‘Chapel of bones’: bizarre kapel gedecoreerd met 5000 botten,  -tot en met- een ‘local tour’ met paradijsvogel Odette. Ook hiervoor moet je in de Alentejo zijn! Deze onontdekte juweeltjes in Portugal zijn prima te bereiken…en liggen zo voor het grijpen. Dus let’s go, op naar de Portugese Alentejo! In dit artikel staan de tofste activiteiten.

Web in het water: Cais palafitico da Carrasqueira

Cais palafitico da Carrasqueira. Wat is het? Dit is een traditionele vissershaven nabij Comporta in de Alentejo Portugal. Deze werf is een onwerkelijke en onweerstaanbare plek aan zee, of beter gezegd… in zee. De verweerde werf is gebouwd op palen. Daardoor kunnen vissers bij eb- laag en hoogtij makkelijk de boten in en uit stappen. Tal van paalwoningen, of eigenlijk meer opbergschuurtjes, boten en steigers vormen een web in het water.
Van een afstand lijkt de haven boven het water te zweven. Loop over de verweerde planken. vooral tijdens het gouden uurtje is dit een wonderlijke stek in de Alentejo. Neem een flesje wijn mee, strijk neer op de steigers en geniet van het uitzicht en de ondergaande zon. Dit oude vissersparadijs is nog steeds in gebruik.
Vissers lopen af en aan met de vangst van de dag. Zeebaars, inktvis en zonnevis. Recht uit zee. Dus sla je slag en neem een visje mee, voor je BBQ. In de zomermaanden kan het hier behoorlijk druk zijn, maar in het voor en najaar is de haven heerlijk rustig. Ze zilte vislucht is op sommige dagen ietwat bedwelmend.Te Gekke Plekken in De Alentejo
Uniek in De AlentejoUniek in De Alentejo

Bijzonder AlentejoDoe een tour met locals in de Alentejo

‘Touro Azul’ oftewel blauwe stier is een cultuurhistorische tour op de route van de Rota Vicentina Portugal. Op zoek naar een originele experience in de Alentejo? Ga op stap, of op bezoek bij een local. Maak kennis met eeuwenoude gebruiken, ambachten het plattelandsleven, of visserij. Kortom: ontdek hoe het leven in de Alentejo was en is. Er zijn verschillende tours. Zo kun je op bezoek gaan bij een visser in Villa Nova de Milfontes, of een pottenbakker. Zelf heb ik een bezoekje gebracht aan Odette: kunstenares/ boerin in Gavião (Monte).

Odette is geboren, getogen in Monte in de Portugese Alentejo, maar heeft lange tijd in Lissabon gewoond. Juist omdat ze voor ouders zorg wilde dragen is ze terug gekeerd naar haar geboortedorp. Odette blijkt een ware plattelands stylist.In haar self made ‘mini- museum’ zijn allerhande oude werktuigen, gebruiksgoederen prachtig tentoongesteld.

Tijdens de tour demonstreert Odette diverse ambachten. Zoals: tekenen met zelf gemaakte houtskool, of het maken van zelfgestookte drank ‘Medronho’ van medronho fruit. Deze tour is een vreemde, maar leuke ervaring.

Tour met locals in Portugal

Schoenmaak gerei

Locals tour Portugal

Odette

Alentejo local tour

Bezienswaardigheid De Chapel of bones in Evora

Een niet te missen hoogtepunt in Evora Alentejo? Dat is de Igreja Real de São Francisco met haar Capela dos Ossos. Oftewel ‘de chapel of bones in de St. Francisco kerk’. Bij binnenkomst lijkt dit een alledaagse kerk. Maar schijn bedriegt. De grote verrassing van de St. Francisco kerk zit ‘m in  de opmerkelijke kapel. Deze spectaculaire kapel is bezaaid met een mozaïek van meer dan 5000 botten.
Een surrealistisch beeld. Dit had een modern kunstwerk van Dave Chappelle kunnen zijn. Maar nee, deze 16e eeuwse kapel is gemaakt naar een idee van monnik Francis. Let bij binnenkomst even op de inscriptie ‘We bones that here are for yours await’. Oftewel: Momento Mori. Toegegeven de kapel oogt een tikje luguber maar is juist bedoelt om de vergankelijkheid van het leven te onderstrepen en te vieren.
Kapel van de botten Alentejo
Chapel of Bones Portugal

Meest bijzondere bezienswaardigheid in Alentejo?

Dat is de Cromeleque dos Almendres. Dit prehistorische monument bestaat uit een cirkel van enorme rechtopstaande stenen. De exacte functie van deze stenen is nog steeds onbekend, maar het is wel een indrukwekkende plek om te bezoeken vanwege de mysterieuze en magische sfeer.

Meest unieke dorp in Alentejo? Het dorpje Monsaraz is vanwege zijn zeer goed bewaarde middeleeuwse bouwwerken nogal bijzonder. De smalle straatjes, witgekalkte huizen en indrukwekkende kasteelmuren maken het dorpje een unieke plek.

Welke activiteiten zijn niet te missen?

Een wandeling over de Rota Vicentina is je van het. Tenminste als je van ruige natuur houdt en wandelen langs te gekke kliffen, en vergezichten. Bovendien zijn er verschillende routes, en daarmee afstanden uitgezet. Dus geschikt voor alle leeftijden en niveaus.

Één van de beste manieren om je in de cultuur van Alentejo onder te dompelen is natuurlijk door een lokale wijnboerderij te bezoeken voor een wijnproeverij. De regio staat bekend om zijn schitterende rode wijnen. De meeste  wijnboerderijen bieden rondleidingen en proeverijen aan. En zo drink je je een weg door de geschiedenis en de tradities van de Portugese Alentejo.

1 Comment

Comments are closed.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: