Porto doe je zo! Te zien en te doen?

genieten in Porto

Douro

Best uitzicht Porto

Dingen om van te genieten in Porto

Wat een uitzicht

Uniek UNESCO Porto in Portugal

‘O-O-O prachtig Oporto la-la-la-la’. Deze UNESCO stad verdient een lofzang. Bij het zien van deze zonnige stad barst je geheid in zingen uit. Iedereen? Jazeker! Porto is de ideale stad voor ons allemaal. Zo is de Porto-gese keuken hemels voor culli’s. Cultuur freaks kunnen non stop cultuur snuiven. Stad-struiners raken niet uitgekeken op de kleurrijke straten, pleinen met zonnige terrassen.

Het beste van Porto

Een city break Porto is ongelooflijk betaalbaar. Bovendien is het hier ook in de wintermaanden heerlijk. Er valt in en rondom Porto heel veel te beleven. Diverse low cost vliegmaatschappijen vliegen dagelijks af en aan. Redenen des te meer om snel van Porto en omstreken te gaan genieten.

Maak bijvoorbeeld een rit met de Electrico: de historische tram of bezoek Palacio da Bolsa of museum Serralves. Drink port in een porthuis en maak een boottocht over de Douro. Spring in de trein en ga naar Braga of Guimaraes. Drink een cocktail op de rooftop bar en eet bij unieke restaurants. Kortom: deze gids is de ideale reisgenoot voor een weekendje weg of een korte vakantie.  Boa Viagem!

het Portugese troetelkind

Een stedentrip in Europa? Porto! Romantische zielen dromen weg in de nabijgelegen stad Guimarães, Braga of Aveiro. Rustzoekers relaxen op de Douro. Families en jongeren kunnen eindeloos chillen op de stadsstranden. Wist je dat Porto uitgeroepen is tot bestemming van 2017 en dat Lello’s bookshop in hartje centrum op de lijst van mooiste boekenwinkels ter wereld staat?
dingen om te doen in Lissabon
In de volksmond heet Porto eigenlijk Oporto. Dit juweeltje van het noorden is na Lissabon de grootste stad van Portugal. De Douro (gouden) rivier lijkt de stad in twee steden te splijten. DeVilla Nova de Gaia en Porto. De rivier maakt de omgeving van Porto lekker frisgroen.

Port en brug

Deze Portugese metropool staat natuurlijk bekend om zijn Port. Technisch gesproken wordt de wijn niet in Porto, maar in de Douro vallei gemaakt. De stad is beroemd vanwege zijn velen (stalen) bruggen, maar liefst twee van de zes bruggen staan op naam van ‘monsieur’ Eiffel.
Geweldige dingen om te doen in Porto

Centrum van Porto

Het oude stadscentrum van Porto is authentiek, charmant, ruim opgezet en toch compact. Wat opvalt  is dat deze stad z’n rauwe randje nog niet heeft verloren. Het gros van de panden bestaat uit ‘opknappertjes met potentie’: in plaats van gelikte panden zoals je deze in Londen ziet. Het centrum is bezaaid met oude architectuur. Porto is dan ook geen moderne of edgy metropool zoals Berlijn of New York. Maar als je van authenticiteit houdt dan is dit echt een stad naar je hart.

Stadswandeling langs Porto’s hoogtepunten

De beste en leukste manier om een stad te verkennen/ Te voet of met de fiets. Porto is een compacte stad, dus makkelijk met de beentjes of fiets te doorkruizen. En geen zorgen…op de route barst het van de goeie restaurants dus zo kom je de dag…of als je wilt meerdere dagen wel door.

Bento treinstation: Azulejo to the max

Begin de ochtend met een bakje stationskoffie en start je stadswandeling bij S Estação de S. Bento station. Het treinstation (1910) is een ontwerp van Marques da Silva; een indrukwekkend stukje Art nouveau in Porto. Ontdek de Portugese geschiedenis in 20.000 Azulejo blauwe tegels. Naast duizelingwekkend tegelwerk springt ook de stationsklok direct in het oog. Als er ooit een dergelijk exemplaar op Marktplaats verschijnt, wil ik graag zo’n uurwerk…
Weekendje Porto

Sé do Porto: kathedraal met 360 view

Loop vanaf het station vervolgens richting de  kathedraal. Deze Romanesque kathedraal ligt er stralend bij. De kathedraal is statig, en pronkt tussen 2 pronte torens. Het mooiste van de kathedraal? Dat is de locatie: het plein geeft een mooi uitzicht over de rivier en de huizen met rood-oranje daken. Daal via de trappen en Middeleeuwse steegjes af tot Cais da Ribeira (oudste stadsdeel) en de kade langs de Douro rivier.
Zien en doen in Porto

Lunchen aan de Douro rivier

Strijk neer op het terras van Fish Fixe: aan het einde van de boulevard pal aan de Douro rivier. Dit restaurant in Porto zit  pal naast de brug Ponte de Luis. Aan da Cais de Ribeira barst het van de visrestaurants, maar deze zijn lang niet allemaal even goed. Bij Fish fixe staan locals en toeristen in de rij voor een plekje op  dus dit is zeker een aanrader!
Mooiste terrassen Porto
Uitbundig versierd Palacio da Bolsa

Na een heerlijk (inktvis)tussendoortje loop je in de richting van de kerk Igreja de S. Franacsico.  en het beursgebouw Palacio da Bolsa. Bolsa Palace was ooit een soort ‘Kamer van Koophandel, nu eerder een museum. Veelvuldig bezocht door staatslieden en celebrities, dus wie weet loop je zo Obama tegen het lijf. Het paleis is gedecoreerd. Vooral de Arabische kamer is indrukwekkend. De Igreja S. Francisco kerk is een gotisch monument met uitbundig rococo interieur en een spooky crypte.
Paleis in Porto
Chillen op het gras van de markthal

Een andere bezienswaardigheid is de Mercado Ferreira Borges (1880). Deze voormalige vuurrode markthal is prachtig gerestaureerd.  Best bijzonder, want jaren geleden stond het stadsbestuur op het punt om de tent af te breken. Dit imposante bouwwerk van staal en glas heeft nu een nieuwe bestemming gekregen als culturele hotspot.genieten in Porto
Overdag fungeert de hal als bedrijfs- en expositieruimte. In de zomer is het goed chillen op het gras van de markthal. Let op: op de bovenste verdieping zit een cool restaurant. In de avond ontpopt de markt zich tot uitgaansgelegenheid. In Hard Club kun je helemaal losgaan.

Waar eten in Porto?

Terwijl je de wandeling door Porto doorzet naar het noorden van het centrum kom je onderweg twee top restaurants tegen. Ideaal voor een uitgebreide Portugese lunch (of diner). Het eerste restaurant is Rui Paula’s ‘DOP’.  Een ‘award winning’ restaurant. Volgens velen is de service perfect, het interieur is stylish en de gerechten zijn op en top. Let op: dit restaurant is aan de prijs.

Een stukje verderop ligt restaurant Canthino do Avillez. Mediterraanse gerechten met een twist. Hipster chef Avillez gebruikt veel veggies in zijn keuken. Er staan dan ook veel vegetarische gerechten op de kaart. Zelf kom ik graag nog eens terug voor de te gekke desserts. Avillez heeft meerdere restaurants, dus geheid prijs. Prijzen zijn overigens schappelijk.
Waar eten in Porto

Bijzondere plek

Vlak bij restaurant Avillez ligt het donkerste steegje van Porto: Rue Bainharia – in de volksmond ook wel Dark Alley genoemd. In dit smalle steegje valt slechts een streep zon naar binnen. Ook de omliggende donkere Harry Potteresque steegjes zijn prachtig.
Bijzondere plek in Porto

Het dak van Porto

Loop een stukje door naar het noorden van het centrum en beklim de Clerigos toren. Deze toren en kerk, van architect Nicolau Nasoni uit 1754, is 75 meter hoog en is daarmee de grootste klokkentoren van Portugal. Beklim de 240 tredes (6 verdiepingen) en kijk uit over ‘het dak van Porto’. Het uitzicht over de stad tot aan Villa nova de Gaia is briljant.
Uitzichtspunt Porto
Naast de Clérigos toren kun je iedere laatste zaterdag van de maand (van 14.00 tot 22.00 uur) de leuke Clergos straatmarkt af struinen. Dit is een gezellige markt met van alles en nog wat: huisvlijt, home made cakes, decoratieve objecten, food, antiek en straatoptredens…dus dubbele pret!

Harry Potter? Lello’s bookshop!

Een stukje verderop vind je boekenwinkel. Lello’s bookshop. Dit is één van de best bezochte attracties van de hele stad. Schrijfster J.K. Rowling heeft zich o.a. door de draaitrap laten inspireren. Een dergelijke trap is  te zien in de Harry Potter films. Voor deze mooie winkel moet je wel even in de rij gaan staan. Lezen is nog nooit zo populair geweest:)
Beroemde boekenwinkel Porto
Mocht je interesse hebben in een stadswandeling van een lokale gids, kan je hier op het plein naast Lello’s terecht voor een gratis wandeltour. Porto free walking tour gidst je in 3,5 uur door de stad.

Igreja do Carmo: twee kerken ineen

Steek vanuit boekenwinkel Lello’s schuin het plein over en loop richting de Igreja do Carmo.Twee voor de prijs van één? Jazeker! Deze reus bestaat namelijk uit twee kerken. Tussen kerk en kapel is een huis van één meter gebouwd. Het huisje is ooit bedoeld als ‘scheidingsmuur’ tussen de nonnen en de monniken. Tot 1980 is het mini huisje bewoond gebleven. Deze rococo kerk is aan de zijkanten met Azulejo tegels bedekt: naar een ontwerp van Silvestro Silvestri.
Stadswandeling Porto

Theatraal restaurant/ hotel Palco!

Beetje trek gekregen? Loop richting Station Sao Bento, en het begin van de wandelroute. Op 3 minuten loopafstand van het station ligt het El Teatro hotel met restaurant Palco. Geniet hier van een filmster waardig diner of lunch. Het hotel staat vooral bekend vanwege het theatrale decor van designer Nini Silva. Dus voor een bijzondere overnachting ben je hier aan het juiste adres.
Bijzonder overnachten Porto

Meer (stedentrips) Portugal? Porto Lissabon, of de Alentejo!

Cool Porto-Even afkoelen?
Porto- Port & panorama’s
Fietsen in Lissabon
De Alentejo- deze regio steelt de show

Braga Portugal | spectaculaire bezienswaardigheid bij Porto

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: