Gratis reisgids Nantes|Loire Frankrijk

Stedentrip Frankrijk? Op naar briljant Nantes!

Weekendje, stedentrip Nantes ?…Ik heb vast een kleine reisgids Nantes voor je samengesteld. Want o-la-la de hoofdstad van de franse Loire Atlantique is magnefiek. Vanwege zijn ‘Ile de Machines, kunstobjecten, trendy cafés aan de Loire en kunstige stadsparken staat Nantes bekend als de artistieke stad. Roetsj via een glijbaan van het kasteel, maak een ritje op de Grande Elephant door de stad. Kortom: Ideaal voor een creative stedentrip, of korte vakantie. Met of zonder kinderen. Ik leg graag uit waarom arty Nantes geschikt is voor alle leeftijden.
Arty Nantes

Parel van de Loire Atlantique

De Loire slingert dwars door de metropool en lijkt de stad te verdelen in een oude stadskern en de nieuwe wijk. ‘Ile de Nantes’. De trekpleister van dit eiland zijn de iconische les machines de l’Ile. Deze levendige mokum heeft alles wat je hartje begeert. Toffe bezienswaardigheden en echt goede restaurants.

Ook met het aanbod aan betaalbare en goeie accommodatie zit het wel goed. En dat is wel zo handig. Want slechts één dagje Nantes doet de stad te kort. Dit franse juweeltje leent zich prima voor een weekendje weg, of korte vakantie in de Loire Atlantique . Ook fijn: Nantes is vanuit Nederland met de auto in 8 uur te bereiken.

Wat te doen in Nantes?

Het beste van de stad in één dag? Nantes is compact en daardoor prima met de fiets, of te voet in een weekend te verkennen. Slechts vierentwintig uur tot je beschikking? In de zomermaanden is le ‘Voyage à Nantes’ is de beste manier om de stad in 24 uur te bekijken. Deze gratis stadswandeling van 12 km voert door de leukste wijken, hotspots, veel bezienswaardigheden zoals: Les Machines de l’Ile, architectonische hoogstandjes, restaurants, permanente en vaste kunstwerken. Hoe? Simpel. Volg de groene lijn door de stad.

Carrousel Nantes

Les Machines de Ile

Voyage a Nantes

Voyage

Bezoek chateau des ducs de Bretagne

gids om naar Nantes te reizen Dit 15e eeuwse kasteel van de laatste hertog van Bretagne is omgebouwd tot museum. Browse door 32 kamers gevuld met historische objecten. Het klapstuk  van’Chateau des Ducs de Bretagne’ is de glijbaan! Als kind tekende ik vaak kastelen met glijbanen, dus dit is a dream come true. Let op: Deze glijbaan is niet geschikt voor kinderen onder de 6 jaar. Lange broek/ legging en lange mouwen zijn verplicht.

Nantes met kinderen

Voor grote en kleine mensen valt er genoeg te beleven. Maak een ritje op de reuzenolifant van Les Machines de l’Ile. Of ga voor een boottocht over de Loire, roetsj van de glijbaan een kasteel af, speel met allerlei kunstobjecten.

Koel af in de waterspiegel

Op stap met kinderen, of is het een warme zomerdag?….Koel af in de grootste waterspiegel (fontein) van Frankrijk: schuin tegenover Chateau de Bretagne, dus vergeet je zwemspullen niet. Tip: Nabij de waterspiegel ligt ook de toffe speeltuin in de vorm van een draak van de Japanse architect Maruyama.

Ook voor grote mensen is dit een heerlijke plek in het centrum van Nantes om even onder een boom te zitten. Meer zin om een balletje trappen? Doe je ding in het naastgelegen optisch illusionistische voetbalveld. Kijk in de spiegel achter het voetbalveld, daarin lijkt het veld een gewone rechthoekige vorm te hebben. Geinig.

Playground Nantes

Speeltuin Japanse kunstenaar

Nantes met kinderen

Waterspiegel Nattes

Kathedraal en passage

 • Liefhebbers van historische architectuur? In juli 2020 was er brand in de Sint Peter en Sint Paul’s kathedraal, maar van buiten is deze nog in tact, en binnenkort is deze weer geopend voor het publiek. En als je er toch bent? Steek ook even door naar de Sint Nicolaas basiliek.
 • Combinatie van shoppen en architectuur? Ga winkelen in het 19e eeuwse Passage Pommeraye in het centrum.
 • Loop naar het stadshart: place Graslin, een gezellig plein met omliggende prachtige straten en doorkijkjes.
  Place Graslin

  Place Graslin

  Nantes best of Loire

  Sfeervolle straten

Ga buurten bij Ile de Nantes

Ile de Nantes is een industriële wijk/ schiereiland midden in de Erde rivier. Net als KNSM-eiland  in Amsterdam wemelt het er van de moderne architectuur, culturele hubs in voormalige loodsen en fabrieken. Twee stoere grijzen en gele hijskranen torenen boven het eiland uit. De In de wijk Ile de Nantes zijn ook veel Kunstwerken te bewonderen. Zoals het reusachtige meetlint van Lilian Bourgeat (in de tuin van een bouwbureau). Zoals gezegd is Ile de Nantes bovenal het huis van L’Ile de Machines: de attractie van Nantes.

Nantes free travel guide

Botanische tuin Nantes

Chillen in Le Jardin des Plantes

Wat moet je niet misen in Nantes? Le jardin des plantes! Dit is één van de groenste plekken in Nantes. Wat maakt dit park zo speciaal? Dit Vondel-achtige park is perfect om te wandelen, op een bankje te hangen, en te spelen. Er zijn meer dan 1000 plantensoorten te bewonderen. Er is een speeltuin, meerdere toffe speelobjecten, een picknickplaats (La Place verte), een heerlijk terras en 2 verschillende kassen te vinden. Hier is het in zomer en winter goed relaxen.

Kindertip van Juup: ‘Niet schrikken, maar midden in het park ligt een enorme beer in het gras. Hij is niet echt hoor. O en de reuzen bloempotten zijn leuk om verstoppertje in te spelen’.

Jardin Extraordinaire: waterval in de stad

Midden in de Loire, aan de rand van de stad, nabij museum Jules Verne is deze nieuwe tuin: Jardin Extraoridinaire wat je noemt een hidden gem. Bijzonder is de enorme man made waterval, zeker in de zomermaanden is dit een heerlijke plek om te chillen. De tuin is omheind met wanden met de meest prachtige murals. Overigens is het braakliggende terrein naast de jardin extraordinaire bestemd voor de nieuwe Ile de Machines.

Jardins Extraordinaire

Jardin Extraordinaire

Kunst kijken in Musée des Arts

Dit enorme kunstmuseum in Nantes is van top tot teen gevuld met schilderen uit de 17e eeuw. Ook barst het er van de bekende moderne meesters zoals Kansinsky, Miro en Rodin. Het museum is doorgaans van 10.00 tot 19.00 geopend. Toegangsprijs: 10 Euro, gratis entrée met de Nantes Pas. Trek minstens 1 uur voor het Museum des Arts. Wij hebben vooraf een selectie gemaakt en dus niet het hele museum gezien.

Wip binnen bij het Jules Verne museum

Maak een reis langs het werk van de in Nantes geboren schrijver, uitvinder Jules Verne. Het kleine Jules Verne museum is gevestigd aan de Loire. En nee, dit is niet de voormalige woning van de bekende schrijver. Entreeprijs: 3,00 euro, dus voor de prijs hoef je het niet te laten:) Tijd over, regenachtige dag? Bezoek het nabijgelegen planetarium. Dit is waarschijnlijk niet het beste planetarium ooit, maar wel vermakelijk.

Jardin Extraordinaire Nantes

Jardin extraordinaire

Stedentrip Nantes

Links: museum Jules Verne

Met de pont naar Trentemoult

Pal naast het maritieme museum kun je het pontje pakken naar de overkant van Nantes. Stap in 5 minuten de wondere wereld binnen van Trentemoult. Dit voormalige vissersdorp is omgetoverd tot een schilderachtig, kleurrijk dorpje met veel restaurants hotels, terrassen aan het water: de Quai Marcel Boissard.

Waar eten en drinken in Nantes?

Trek gekregen, ben je in de zomer? Ga naar restaurant ‘la Cantina de Voyages’. Geniet met de Pass de Nantes voor 10 Euro van een 3 -gangen lunch. Of voor 17,50 een diner. Aan de Quai des Antilles zijn nog veel meer restaurants met terrasjes te vinden. Zeker met mooi weer zit je hier prinsheerlijk. Vegan? De vegan fish and chips bij L’Ethiquete zijn niet te versmaden. Bijzonder adresje? Restaurant La Cachette: frans georiënteerd, vegan en vega opties en geschikt voor carnivoren.
Tip: Le Pass des Nantes
Met deze kaart kun je 24, 36 of 48 uur genieten van heel veel bezienswaardigheden in Nantes: zoals de Machines de L’ile, het Jules Verne museum, Chateau des Ducs, een boottochtje, fietshuur  plus gratis openbaar vervoer. De 24 uurs kaart kost  25 Euro. Deze pas is online verkrijgbaar of te koop bij diverse toeristenbureau’s. Heel handig zijn de speciale familiekaarten tegen gereduceerd tarief.

Trentemoult Nantes

Trentemoult

Trentemoult Nantes
Uitstapjes in de buurt van Nantes? Op naar Puy du Fou. Dit theatrale familiepark is geschikt voor jong en oud en ligt op vijftig autominuten rijden van Nantes. Een vakantie naar de Loirestreek? Deze reisgids Loire staat boordevol met highlights en tips voor iedereen van nul tot honderd.

De mooiste kastelen van de Loire in Frankrijk

Post a comment

Your email address will not be published.