Klein Italië-Brač eiland 20 tips

Brač is een heerlijk eiland in Kroatië: op een steenworp afstand van split. Met zijn rode daken, Romaanse invloeden, mediterrane klimaat, olijfbomen, helderblauwe zee en wereldberoemd strand, heerlijk eten is dit een soort Italië in het klein. Een prachtig en divers Kroatisch eiland. Brac eiland is één van de grootste eilanden in Kroatië en ligt in de Adriatische Zee.

Wat te zien en te doen op Brač?

De bekendste bezienswaardigheden op Brac zijn het Zlatni Rat strand, de Blaca-woonplaats, de Vidova Gora-berg en de stad Supetar.

Superstar stad(je)

De ferry meert aan in Supetar. Een charmant stadje met mooie baai. De ideale plek voor een ‘waterfront dinner’. Ondergaande- of opgaande zon met koffie erbij, en je dag kan niet meer stuk.

Strandliefhebber? Strijk neer op stadsstrand ‘Banj’, of Vlacica. Mooiste stranden Brac volgens locals volgens locals? ‘Alcapulco beach, of Rabin Laz. Brac barst overigens van de leuke kiezelstranden .Er is overigens slechts één zandstrand op het hele eiland te vinden: Lovrečina bij Postira.

Cultuur afficionado? Neem een kijkje bij de Supetar begraafplaats. Boordevol bizarre, bijzondere tombes, grafstenen en sculpturen. Topstuk van dit rustoord: Petrinović family mausoleum. Gemaakt van Brač stone.

Supetar

Schilderachtig Supetar

Zlatni Rat: Barbapapa strand

Zlatni Rat alias ’the Golden Horn’ is de Ronaldo onder de stranden. Op iedere brochure van het eiland prijkt dan ook wel een foto van deze poster boy. Deze landtong is wel 400 meter lang. Toegegeven: zijn Barbapapa vorm is uniek. Af en toe morft het strand -tot 50 meter- naar links of rechts. Huup huup Barbatruc!

De Gouden hoorn: Zlatni Rat is een cool strand met een fijne vibe. Echter…In het ‘echie’ is het kiezelstrand niet zo oogverblindend wit. Ook de zee is niet photoshop-blauw. Daarbij is het hier in de zomer een beetje een gouden kooi. Dat wil zeggen: gezellig druk.

Meest gestelde vragen met antwoorden?

Wat is de beste reistijd?

De beste tijd om Brac te bezoeken is van mei tot september.

Wat zijn de populairste activiteiten op Brac eiland?

  • Zlatni Rat strand, wandelen in de natuur, watersporten en het proeven van lokale gerechten en wijn.

Waar verblijven op Brac eiland?

  • Er zijn veel accommodaties: hotels, resorts, vakantiehuizen en campings.

Is Brac eiland geschikt voor gezinnen met kinderen?

  • Jazeker! Vanwege de kindvriendelijke stranden, activiteiten en accommodaties is het eiland geknipt voor families.

Wat zijn de lokale gerechten en specialiteiten op Brac eiland?

  • Specialiteiten zijn gegrild lamsvlees, verse vis, olijfolie en kaas. Vegan en glutenvrij eten kan ook op Brac.

Funfact & Beach club

Onlangs is het strand voorzien van een ‘Luftomat’. Deze elektrische pomp blaast iedere inflatable (luchtbed, zwemband) etc in no time op. Ideaal. Cocktail at the beach? Plof neer bij beach Club Auro voor een koel drankje. Muzikaal verzoekje? De DJ draait van alles, en zet graag het volume op standje oordoof.

Zlatny Rat strand

Zlatny Rat by Szabolics Emich

Zlatni Rat strand

Zlatni Rat: heerlijk relaxen

Famous beach Brâc

Zlatni Rat

Adembenemend uitzicht? Vidova Gora!

Met 780 meter is Vidova Gora de hoogste berg van Brač. Deze bergtop biedt een adembenemend uitzicht over het eiland Hvar, de toppen van schiereiland Pelješac en daar is ie weer…Zlatni Rat! Dit viewpoint is dan ook de ideale fotospot -zonder drone-. Dus grijp je kans, en schiet dat reclamische plaatje van de gouden hoorn.

Mij is het helaas niet gelukt: het was een beetje bewolkt. Heb behalve een kudde koddige klipgeiten niet veel gezien. Ongeacht zicht: dit is een heerlijke plek om van een -take my breath a way: van wie was dit liedje ook al weer?-  uitzicht te genieten. Je moet er wel even wat voor doen. De hike naar de top is 20 km. Afhankelijk van je conditie, ben je hier 2 tot 4 uur mee zoet. Maar no sweat…. Vidova Gora is ook (in 35 minuten) met de auto bereikbaar.

Vidova uitsichtspunt

Schapen genieten van Vidova Gora

Blaca klooster: geen monnikenleven

Pal in de mediterrane hevels van Brač ligt de abdij Blaca er prachtig bij. Dit kunstige klooster is deels uit de rotsen uitgehakt, en deels uit wit Brač stone -handelsmerk van het eiland- opgebouwd. Om die reden staat het klooster op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

In de 16e eeuw de habitat van 8 monniken van de ‘Glagolitic’ orde. Deze kloosterlingen produceerden wijn, hielden bijen. Bovenal hielden de broeders  zich vooral bezig met bidden, studeren en ‘managen’. Boeren uit de omgeving werden kosteloos aan het werk gezet. Gelukkig stond hier wel een vergoeding tegenover. De monniken maakten een schooltje om kinderen uit het dorp les te kunnen geven. Tevens werd de oogst van het land ‘eerlijk’ verdeeld.

De monniken leefden als god in Kroatië. Afijn: boek (vooraf) een rondleiding. loop door het schooltje, langs de sterrenkijker -de voornaamste monnik was astronoom-. Neem vooral een kijkje in de kamer met vleugel van 400 kilo. Deze is door dorpsbewoners de berg op gesleurd en in het klooster gezet. Een immense-onmenselijke prestatie. Kortom: ontdek hoe het betere monnikenleven er op Brač heeft uitgezien.

Tip: Vanuit de parkeerplaats in Dragovoda wandel je zo in 20-40 minuten naar Blaca. Deze korte wandeling loopt door de kloof, langs olijfbomen en is een relaxte wandeling naar pronkstuk Blaca.

Blaca klooster

Blaca Klooster by Honza Beran

Trek gekregen? Op naar Konoba Kopacina!

Gezellige taverne met specialiteiten van de grill. Neem plaats op het terras en geniet van het uitzicht op de heuvels. Minder mooi weer? Geen probleem binnen zit je ook goed. Dit restaurant is geliefd onder locals en toeristen.

In het hoogseizoen is het dus handig om even te reserveren. De meeste mensen komen naar Konoba Kopacina voor een stukje lam: heet van de bbq. Kan ik als vega niet over meepraten. Maar, ik kan je wel vertellen dat vis en veggies van de grill smakelijk en vers zijn. Volgens velen zijn ook de desserts niet te versmaden. Wegens tijdgebrek heb ik deze helaas moeten skippen.

Restaurant Konoba

Konoba Brač

Pusica:  geboorteplaats Brač steen

Het eiland en het dorp Pusica in het bijzonder is ‘producent’ van Brač stone. Een marmer achtige witte steen. Al sinds de tijd van de Romeinen is Pusica de plek waar dit juweel wordt verwerkt. Veel paleizen in Dalmatië, en in Europa zijn gemaakt van deze speciale steensoort. Het bewerken van deze steen is uitgegroeid tot een ambacht. Pusica is de plek waar Brac stone nog steeds wordt verhandeld. Tegen een fikse prijs. In het rustige plaatsje is tevens de ‘Stonemasonry school’ gevestigd. De opleiding duurt 3-4 jaar. Per jaar worden slechts 25 studenten geselecteerd om zich de kunst van het steenhouwen eigen te maken. Boek vooraf een rondleiding en laat je gidsen door 1 van de studenten.

Olijfmuseum: muzej Uja

Tijd over? bezoek het (mini) museum over olijfoogst. Dit is een klein maar fijn huis met olijfpers en uitleg over de olijven van Brac. Voor wie het zich afvraagt: heeft Brac iets met olijven? Dan is het antwoord ja. Aan de oostkant van het eiland tierde -vroegah- de Buhavica olijf welig. Destijds waren de olijven een belangrijke bron van inkomst. In Nova Selo bijvoorbeeld zijn er slechts 50 van deze bijzondere soort overeind gebleven. Van de opbrengst wordt jaarlijks een kleine hoeveelheid olijfolie geperst. Helaas gaat dit vloeibare goud niet bepaald tegen Bonus prijzen over de toonbank.

Oudste dorp van Brač: Škrip

Bovenstaand museum is te vinden in Skrip: het oudste dorp, en eerste nederzetting op Brač. Met zijn velen archeologische vondsten is het 3000 jaar oude Škrip bijna een openluchtmuseum te noemen. Dit dorp was ooit een Griekse nederzetting, daarna een toevluchtsoord voor bewoners van Salona (nadat de stad werd belegerd). Slenter door het dorpje. Ontwaar de oude verdedigingsmuur, het kasteel van Cerinić, een Romeinse tempel, een mausoleum en de St. Helena kerk. Wip ook even binnen bij het ‘Island Brač museum’. Tip: het leukste van dit museum? Dat is de curator. Deze geweldige enthousiaste gids/ verhalenverteller brengt de geschiedenis echt tot leven. Leuk met kids!

Skrip eiland Brac

Skrip: kerk, museum

Skrip museum

Romeinse resten omgebouwd tot museum

Hoe kom je in Brač?

Verruil de drukte in Split, voor een stukje Italië in Kroatië. In 45 minuten speed je zo met de ferry naar eiland Brač. Alleen al de boottrip er naartoe is heerlijk. Chill op het dek, drankje in de hand en staar naar de eindeloze blauwe zee. Vertrektijden en tickets? https://www.croatiaferries.com/split-supetar-ferry.htm
Meer Kroatië?
Split-21 tips van locals
Hits rondom Split-11 uitstapjes

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: