Fietsen langs de Vecht

Fietsen, wandelen, varen en genieten aan de Vecht

Goudkust van Utrecht

Elegante buitenplaatsen, pittoreske dorpen, exorbitante luxe aan het water? Welkom aan de goudkust van Utrecht. Hier is het goed genieten geblazen op het water, of aan wal. Strijk neer op een terrasje, maak een wandeling of fietstocht langs bijzondere bezienswaardigheden aan de Vecht. Reisachtige Laura heeft alvast de mooiste plekken voor je gescout… 

De rivier de Vecht ontspruit bij Utrecht en mondt uit bij Muiden: zo’n 42 kilometer verderop. De Vecht stroomt langs idyllische plekken zoals Weesp, Loenen, Breukelen, Nieuwersluis en Maarssen.

In de winter sluimeren deze dorpen in een winterslaap, maar zodra de zon vanaf de lente tot de zomer ontluikt toont de Vechtstreek zijn ware gezicht. Roze en witte hortensia’s bloeien langs de oeverkant, de zon zorgt voor een zomergloed. De rivier schittert in de zon, en de champagne lonkt op het terras Kortom: het leven is goed aan de Hollandse Riviéra.Fietsen langs de Vecht

Wat te doen aan de letterlijke Hollandse Riviéra

Varen over de Vecht is één van de leukste dingen om te doen in de Vechtstreek. Dus hop in een bootje en stap terug in de Gouden Eeuw. Vaar langs tientallen buitenplaatsen met theekoepels, koetshuizen en eindeloze oprijlanen: compleet met Porsches en al. Op het water kan het gezellig druk zijn.

Vooral bij de Mijndense sluis -de gateaway- naar de Loosdrechtse plassen ontstaan in de zomer vaak geinige taferelen. Een lappendeken van bootjes verzamelt zich voor de sluis. Ongezellig is het zeker niet, want de stemming zit er goed in. De sluis is voor velen een prima plek om even bij te kletsen… tot Sesam zich opent en ieder z’n weg vervolgd.

Ook aan wal valt genoeg te beleven.  Strijk neer op een terrasje in Loenen aan de Vecht, spring op de fiets of maak een mooie wandeling door de Vechtstreek.Fietsen in de Vechtstreek

Wandelen over het Jaagpad

Langs de Vecht lopen lijkt leuk, maar is vanwege de drukte in het weekend niet zo relaxed. Gelukkig zijn er tal van andere opties. Wil je een mooi ommetje maken? Achter fort Nieuwersluis loopt een wandelpad (langs de vijver). Sla aan het einde van het pad bij de woonboten rechtsaf, loop een klein stukje rechtdoor door de woonwijk en sla linksaf het Jaagpad in.

Dit is het oude jaagpad, waarover het paard liep dat de trekschuit voortrok. Tussen Vreeland en Nieuwersluis is het jaagpad helemaal hersteld en is alleen toegankelijk voor wandelaars. Eind mei, begin juni is de Vecht wellicht op z’n mooist vanwege het prille voorjaarsgroen en bloeiende Rododendrons, in juli bloeien de hortensia’s dus ook dit is de perfecte tijd voor een wandeling, fiets- of boottocht langs de Vecht.

Wandelen langs de Vecht

Jaagpad

Wat te doen aan de Vecht?

Jaagpad wandeling

Loenen aan de Vecht

Buitenhuizen als paleisjes

In een glorieus verleden hebben er zo’n 200 buitenplaatsen aan de Vecht gestaan, waarvan er zo’n 60 overeind zijn gebleven. Deze uit de kluiten gewassen zomerhuizen zijn in de 17e en 18e eeuw door stinkend rijke kooplieden uit Amsterdam en Utrecht gebouwd.

Enerzijds, als investering anderzijds als buitenhuis in het groen. De ideale plek om in de zomer de stinkende stad te ontvluchten en bij te komen op het platteland.

Maar dan wel in stijl: Hollands classicisme om precies te zijn. Deze bouwstijl dicteert totale symmetrie. Weelderige tuinen met vijvers of fonteinen, een smeedijzeren hekwerk, koetshuis en theekoepel horen er ook helemaal bij. Uiteraard alles tiptop in verhouding en niet te veel fratsen in de vorm van decoratie. Overdaad schaad.

Al geldt dit niet voor de mate waarin de woningen werden benut. De meeste buitenhuizen werden slechts permanent bewoond. In het voorjaar vertrok tutti rijk Amsterdam, Utrecht met de trekschuit richting de Vecht. Huisraad, personeel en de hele rattenplan werd in de schuit geladen en over de Baambrugse Zuwe, of via het Amsterdam Rijnkanaal, of de Amstel en de Vecht naar de buitenplaatsen te verkassen.

Een luxe optrekje aan de Vecht was niet alleen comfortabel, maar met de entree aan het water dus ook praktisch. Vanaf de boot kon je zo door de voordeur naar binnen stappen. De hele lente, zomer en herfst was het bal, echter in de herfst werd het weer tijd om huiswaarts te keren.

Einde van de pret aan de Vecht?

Aan het einde van de 18e eeuw was het door economische teruggang gedaan met alle buitenpret. Veel buitenhuizen waren niet langer rendabel en werden verkocht, of in gebruik genomen als kostschool. Langzaam maar zeker verloederde de grandeur aan de Vecht… totdat in de twintigste eeuw allerhande buitens weer in ere werden hersteld.

Sommige van deze villa’s zijn van scratch af aan opnieuw opgebouwd, anderen slechts licht gerenoveerd. Hoe dan ook: de Vecht schittert als nooit te voren, reden des te meer voor een stukje sightseeing.

Waar zijn de meeste historische buitenhuizen van Nederland te vinden? Deze staan in de gemeente Stichtse Vecht, waar Breukelen, Maarssen en Loenen, Nigtevecht, Vreeland en Nieuwersluis deel van uit maken.

Reden des te meer om eens lekker van al het moois aan de Vecht te genieten. Tip: samen met Robbert heb ik op een mooie dag in het weekend langs de Vecht gefietst. Houd rekening met drukte, of vermijd een bezoekje in de weekenden. Op een doordeweekse dag heb je het rijk alleen!

Vorstelijke fietstocht langs de Vecht

Onderstaande fietstocht is relaxed en geinig. Onderweg kun je even stil staan bij verschillende buitenplaatsen, waarvan het leeuwendeel niet toegankelijk voor publiek is. Echter Doornburg is een vrijplaats voor kunst en wetenschap met wisselende exposities. Doornburg van binnen bekijken? Af en toe worden er rondleidingen gegeven, dus houd de website in de gaten. Het bijbehorende park is in ieder geval prachtig.

Landgoed geopend voor publiek

Naast Doornburg ligt buitenhuis Goudestein. Tot in de twintigste eeuw is dit buitenhuis door de familie Huydekopers bewoond, gebleven al heeft het in de loop der tijden een behoorlijke metamorfose gekregen. Tegenwoordig doet Goudestein dienst als gemeentehuis en is daarmee publiekelijk toegankelijk.

Buitenplaatsen aan de Vecht

Landgoed Goudestein

Ook landgoed Vrederijk van voormalig ABN- AMRO topman Rijkman Groenink -bekend van het ABN schandaal- is geopend voor publiek. Maak een wandeling door Rijkman’s ’tuin’. Uiteraard blijven de deuren van de moderne ietwat monsterlijke villa van deze rijke man voor pottenkijkers gesloten.

Wil je zelf ervaren hoe het is om in een buitenhuis te leven, al is het maar voor even? Ga een nachtje logeren bij hotel Flora Batava aan de Vecht.

Tijdens deze fietstocht wordt je rijkelijk beloond met uitzichten op buitenplaatsen. Fiets in Loenen aan de Vecht langs klinkende namen als Beek en Hof, Blijdorp, Cronenburgh, Vecht en Lommer, Vegtlust, Oud Oever.

Peddel in Breukelen langs Slangevecht, Vecht en hoff. In Nieuwersluis zijn onder meer Vijverhof en Over-Holland te bewonderen. Ook in Maarssen zijn een aantal toppers te zien. Overigens nodigen al die hekwerken mij uit tot belletje lellen, al heb ik mij beheerst.

Buitenplaatsen aan de Vecht

Buitenplaats Doornburg

Kasteel Nijenrode: Harry Potter university

Ook leuk: neem een kijkje bij het Harry Potteresque universiteit van Nijenrode: dat is nog eens studeren in stijl. Nijenrode heeft veel ups en downs gekend, en een behoorlijk turbulente geschiedenis achter de kiezen. Zo werd het kasteel ondermeer verwoest en weder opgebouwd.

Nijenrode is meerdere malen gerestaureerd, waardoor het aanzicht net zo vaak als menig theaterdecor van gedaante is verwisseld.

Overigens, dit landhuis in kasteelstijl is de enige private universiteit van Nederland. Alleen al door zijn looks is Nijenrode de moeite van een sneak peek waard.

Let op: het terrein is veelal niet voor Jan en alleman geopend, maar op zondagochtend bijvoorbeeld kraait er geen haan naar bezoek.Kasteel Nijenrode

Waar eten en drinken?

Loenen aan de Vecht is bij uitstek de plek voor foodies. Hier zijn onder meer restaurants het Amsterdammertje met André achter de kachel en René als host.

Mijn favoriet is Tante Koosje: nostalgische uitstraling, fijn terrasje en culinair eten voor een brede doelgroep. Het vegetarische menu is heerlijk en alleen al de friandises zijn om voor terug te komen.

Heb hier meerdere malen heerlijk vega gegeten dus een aanrader. De beste koffie van Loenen die drink je bij? Scharlei! Tip: als je toch in Loenen bent. Neem de tijd om even door de straatjes te slenteren richting de mooie molen de Hoop.

In Vreeland is het romantisch dineren bij restaurant Vreeland: ook voor mensen met een allergie of vegetarisch dieet. De locatie is mooi, het eten is heerlijk en de service is joviaal.

In Nieuwersluis strijk je neer op het terras in deze historische locatie, of binnen bij de Kazernekeuken van fort Nieuwersluis voor een koffie met mijn favoriete citroentaart, of lunch. Open van woensdag tot zondag.Restaurants aan de Vecht

Culinair genieten, of heerlijk chillen op een terras aan de Vecht? Dan ben je bij hotel restaurant Flora Batava in Nieuwersluis. Voor iedereen die wel eens vorstelijk wil dineren, of lunchen in een buitenplaats is deze plek een must. Ook met een kop koffie, of glas wijn in de hand zit je met uitzicht op de Vecht en villa Flora Batava er van ‘sochtends vroeg tot aan zonsondergang warmpjes bij. Aanmeren met de boot, of aanwaaien op de fiets? Alles kan!Restaurants aan de Vecht

Praktische informatie: fietsroute langs de Vecht

  • Start je route in Loenen aan de Vecht. Steek de brug over in de Brugstraat, sla aan het einde rechtsaf de Oudoever in.
  • Vervolg je weg via de Mijndense Sluis, rij over de Mijndensedijk door tot aan Nieuwersluis.
  • Steek bij Nieuwersluis de brug over. Vervolg je weg over de Rijksstraatweg, fiets via het centrum van Breukelen door naar Nijenrode voor een pitstop bij universiteit Nijenrode.
  • Peddel van daaruit naar Maarssen en steek ter hoogte van Dirk van den Broek de brug over. Vervolg de route via de oeverzijde van de Vecht terug naar Loenen. Dit ritje beslaat 15 km totaal. Liever een langere route? Start je fietstocht net als wij in Abcoude, fiets via Baambrugge naar Loenersloot naar Loenen. Een enkele rit Abcoude Maarssen beslaat 27 km. Tip: beetje smokkelen? Pak de fietsboot. Deze veerdienst vaart tussen Loenen en Maarssen.

Meer wandelen fietsen in Utrecht? Rondje Gein| Fietsen en wandelen in Abcoude

 

2 Comments

Comments are closed.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: