In de natuurUitstapjes

Rondje Gein| Fietsen en wandelen in Abcoude

Molen Abcoude

Wandelen, fietsen langs rivier het Gein in Abcoude

Wat van ver komt is lekker. Maar wist je dat de mooiste plekken ook gewoon om -bij mij- om de hoek zijn te vinden? Wat dacht je van een wandeling of fietstocht ‘rondje Gein’ in Abcoude?

Traag maar oneindig slingert riviertje het Gein door het oerhollandse landschap. Eeuwenoude boerderijen, wijdse weilanden plukjes knotwilgen, populieren en twee molens. Het Gein in Abcoude: tussen Weesp en Amsterdam is letterlijk een schilderachtige plek.

Kunstenaars zoals Mondriaan, Paul Gabriël hebben hier dan ook heel wat uurtjes doorgebracht, waarvan de resultaten nog steeds in het Rijksmuseum zijn te zien. Wil je dit kunstwerk eens met eigen ogen bekijken? Spring op de fiets, of trek je sneakers aan en stap een pittoreske wereld binnen.

Waar moet je zijn? Aan het Gein!

De omgeving van klein maar fijn Abcoude is het ideale decor voor een ‘stukje outdoor beleving’ in Nederland. Langs beide oevers van het Gein loopt een weg, namelijk ‘Gein Noord en Gein Zuid’. Start je fietsroute, of wandeltocht bij hotel de Witte Dame op Gein Zuid. Peddel of loop richting Weesp het Gein af. Een rondje Gein -heen via Gein Zuid terug via Gein Noord- beslaat 12,5 km. Bijkomend voordeel van deze route is dat het één rechte weg is, verdwalen is daarmee praktisch onmogelijk.

Voorbij het voormalige station (huidige Witte Dame) zwaaien de wieken van de Mondriaan- oftewel de Oostzijdse molen je al van verre tegemoet. Mondriaan staat bekend om zijn abstracte schilderkunst, maar begon zijn carrière als landschapsschilder. De kunstenaar heeft het Gein meerdere malen vastgelegd, maar zijn Oostzijdse molen heeft het zelfs tot het Rijksmuseum geschopt. Overigens: de molen is te huur als accommodatie, ideaal voor iedereen die zich even Mondriaan wil wanen.

Schilderij Piet Mondriaan Abcoude
Piet Mondriaan: Oostzijdse molen
Wandelen Abcoude
Gein in de winter met Mondriaan molen
Mondriaan molen Abcoude
Mondriaan’s molen

Seizoenloos en tijdloos

Omzoomd door knotwilgen en omgeven door weilanden is het Gein ongeacht seizoen of tijdstip een plaatje om te zien. Met een dun laagje sneeuw of dikke laag natuurijs verandert het Gein in de winter van Mondriaan- in een Anton Piek plaatje. Maar ook in het voorjaar is dit een inspirerende omgeving. Vogels kwebbelen, en witte wieven dwarrelen door het landschap. In de prille lente dartelen  lammetjes in de wei, en broedt de ooievaar op zijn torenhoge nest. Af en toe zie je iets onverwachts: zoals een verdwaalde kitesurfer die zijn moves op een te klein riviertje oefent.Wandelen aan het Gein in Abcoude

In de zomer verandert de waterkant in een bloemenzee van fluitenkruid, koolzaad en klaprozen. Met een zacht briesje in de rug, zon op de bol is het Gein een fraaie locatie. Volgens velen is de zomer dan ook de beste tijd voor een rondje Gein. Zelf heb ik geen voorkeur, krijg in dit natuurgebied namelijk in ieder seizoen het vakantiegevoel te pakken. Als je nagaat dat ik zeker in coronatijd in het wandelgebied van Abcoude aardig wat uurtjes heb stuk geslagen is dat best uniek.

De kracht van herhaling, zit ‘m immers in de herhaling. Juist door vaker eenzelfde gebied te bezoeken zie je de natuur langzaam groeien, bloeien en broeien. Ook het tijdstip van de dag kan een wereld van verschil maken. Het ochtendgloren zorgt voor een bijna mystieke sfeer, in de middag is er genoeg reuring in de tent. Maar zodra de zon ondergaat en het Gein een gouden gloed geeft is dit de beste stek in de omgeving om even te genieten van dit moment.

Wat valt er op Gein zoal te ontdekken?

Voor wandelaars, fietsers, natuurliefhebbers, maar ook aficionado’s van cultuursnuivers valt er hier aardig wat te ‘exploreren’ . Naast molens, een zondagsschool (kom ik later in dit verhaal op terug) is het Gein gezegend met tal van 18e eeuwse boerderijen, waarvan er maar liefst twaalf op de rijksmonumentenlijst staan.

Koffie tussendoor?

Voorbij de Mondriaanmolen loop je na een km zo tegen streekwinkel/ cafétuin Anna Haen aan. Tijdens de avondvierdaagse deelt Sylvia van Anna Haen ter support appeltjes voor de dorst uit. De kans dat je haar op een doorsneedag met appels aan zult treffen is natuurlijk klein. Geen punt, want  voor een verkwikkend drankje, of lunch ben je hier -zeven dagen per week- welkom.Anna Haen Abcoude

Buitenplaats voor iedereen

Bij deze buitenplaats hebben ouders geen kind aan hun kids en andersom… Met bijvoorbeeld een cappuccino plus versgebakken worteltaart in de hand zijn ook volwassenen hier wel even zoet. En met plenty vegetarische vegan-, en glutenvrije opties is de keuze voor iedereen reuze . Gebruikte ingrediënten zijn van ‘buurt tot bord’: oftewel lokale -(veelal biologische)- producten zoals de veggies van buurman Hartstocht.

En dat proef je. Zelfs de presentatie is om op te eten. Zo at ik een taartje versiert met vergeet- me-nietjes-uit de moestuin. Nu zou ik toch bijna vergeten te zeggen, dat de Haentjes op zondag pizza uit de houtoven bakken. Dus als je nog een avondwandeling met zonsondergang wil maken? Start presto sportieve prestatie met een pizza en ga va bene in de benen.

Anna Haen aan het Gein

Pluktuin Hartstocht

Tuinenthousiasteling? Neem een kijkje bij Pluktuin Hartstocht. Anders dan de naam doet vermoeden is plukken alleen voorbehouden aan ‘abonnementhouders’. De tuinen van Hartstocht zijn deel van de gelijknamige boerderij Hartstocht. De boerderij organiseert regelmatig workshops voor kids, en er is een boerderijwinkeltje waar ze ook hun eigen ijs verkopen.

Fiets, of wandel door tot aan het einde van Gein Zuid, sla links af over de brug en vervolg je weg over Gein Noord. Bij redelijk weer is de kans groot dat je fitnessgoeroe Arie Boomsma tijdens een workout op zijn oprit tegen het lijf loopt. Net als de rest van Abcoude is het Gein populair onder tal van celebs.

Pluktuin Abcoude
Pluktuin Harstocht

Pitstop bij kaasboerderij

Even voorbij Arie’s ligt kaasboerderij: ‘Gein Genoegen’. Zeker met kinderen is dit een prettige pitstop. In het voorjaar is deze hofstee de kraamkamer van de omgeving. Lammetjes dartelen in de wei, pasgeboren kalfjes staan op stal en met een beetje mazzel is Luna net bevallen van een schare biggetjes. De meeste bezoekers komen hier niet voor de gezellige beestenboel, maar echter voor de smakelijke kazen. En terecht, ben hier niet voor niets al jaren kind aan huis.

Wandelroute Abcoude
Kaasboerderij Gein Genoegen

Zondagsschool Eben Haëzer

Uniek is ook het piepkleine kerkje uit 1932: Eben Haëzer op nummer negenvijftig. Het kerkje in Amsterdamse schoolstijl is tot in de jaren zestig als zondagsschool in gebruik gebleven. Bezoekers zijn tegenwoordig op zondag (alleen in de zomer) welkom voor huisgemaakte appeltaart, ook worden er wisselende exposities georganiseerd, dus dat is even andere koek.

Vervolg je weg en maak nog even een selfie bij de Broekzijdse Molen op nummer 41. In 2010 is de molen compleet gerestaureerd en opnieuw als poldergemaal in gebruik genomen. In een ver verleden hebben er twintig molens in het Utrechtse landschap gestaan. Slechts achtendertig molens staan nog steeds fier overeind, waarvan er maar liefst drie in Abcoude liggen, Geinig toch?

Wandelen rondom Amsterdam
Zondagsschool

Vanuit de molen is het nog een aardig stukje wandelen richting het beginpunt de Witte Dame. Dus nog tijd genoeg om nog even volop de pas erin te zetten. Aan het einde van de wandeling even bijkomen? Het lunchplankje van de Witte Dame is om op te vreten. Daarbij is de ambiance sfeervol en in de zomer is het goed toeven op het terras. De Witte dame is overigens minder geschikt met kinderen. Nog een andere wandeling in de omgeving? Wat dacht je van natuurgebied Botshol?

Lunch in Abcoude
Lunch in de Witte Dame

Route verlengen?

Met de fiets en wil je de route verlengen of de buurt te verkennen?Dat doe je zo. Aan het einde van Gein Noord sla je linksaf de Stationsstraat in. Sla aan het einde van de weg rechtsaf de brug over en fiets richting Fort Abcoude. Deze maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam en is het oudste landfort van de Stelling en tevens het enige fort gemaakt van baksteen.

In de weekenden is het fort vaak geopend, dus neem dan zeker even een kijkje in het kruitmagazijn, de waterkelder en slaapvertrekken. Sinds kort zijn er ook enkele winkeltjes zoals een wijnhandel gevestigd. Geinig weetje: de buitenmuren zijn 1,8 meter dik. Vooral de glooiende ‘buitenomgeving’ van het fort met gracht is indrukwekkend. Vanaf de hoogste heuvel kun je Fort Nigtevecht zien liggen.

Leuk: in de zomer kun je op het terrein kamperen bij een pop up camping. Uitgekeken? Vervolg je weg over de Winkeldijk door de landerijen. Steek onder de tunnel door, sla linksaf en fiets naar de Vinkeveense Plassen voor een frisse duik en een brew met een view. Pal aan de Vinkeveense Plassen is het goed terrassen bij de strandtent. Opgefrist? Peddel weer terug naar de Witte Dame.

Overnachten aan het Gein in Abcoude?

Voor wie een nachtje wil blijven slapen zijn er tal van opties. Grote hotels zul je hier niet vinden, leuke kleinschalige bed and breakfasts de te meer! Wil je slapen in stijl? Dan is boutique hotel de Witte Dame net wat je zoekt. Halverwege het Gein logeren? Pluk de nacht bij B&B de Vink.

Nabij de oude zondagsschool ligt B&B het Gein, dus ook hier heb je een bed met een topuitzicht. Landelijk logeren zonder fratsen? B&B Hogerlust! Note: ik woon om de hoek, heb alle accommodatie zelf niet getest, kan daarmee niets zinnigs zeggen over de kwaliteit van deze accommodaties.

Meer weg in eigen land?

Dagje weg? Op naar openluchtmuseum Schokland

Staycation| Kamperen in Nederland

2 Comments

Leave a Response