Wat te doen in Dublin? Op naar onontdekte attracties!

Dublin is de stad van de vermakelijke verhalen, ludieke attracties en onontdekte attracties en activiteiten. Zoals: The Hellfire Club, een whisky workshop, Marsh Library en meer. ‘Having the craig in Dublin’; Deze Ierse uitdrukking betekent zoiets als lol hebben. En dat is nu juist waar het allemaal om draait in de Ierse hoofdstad. De Dub’s (locals) zijn dan ook altijd in voor een lolletje, of een goed verhaal.De vermakelijkste stad van de wereld

Deze stad is een soort rariteitenkabinet van vermakelijke ontdekkingen. Juist deze unieke vondsten maken een vakantie Dublin zo leuk. Wat te zien, en te doen tijdens een weekendje Dublin? Reisachtige Laura kan je er alles over vertellen, heeft daarom alvast een gratis reisgids Dublin in de vorm van losse artikelen samengesteld. Dit artikel is gevuld met nieuwe attracties voor een citytrip buiten de paden om

Distilleerderij Roe & co

Door zijn turbulente verleden is dit wellicht niet de mooiste stad van de wereld. Maar juist dit rauwe randje maakt Dublin nu zo tof. Dwaal door mooie Victoriaanse-, of juist ongepolijste straten en ontdek unieke attracties zoals: new kid on the block Roe & Co.
Roe en Co. is de liefdesbaby van brouwerij Guinness. In de voormalige power house van deze Ierse biergigant huist sinds enige tijd deze whisky distilleerderij. Het Ierse levenselixer heeft een lange historie. Reden des te meer om tijdens een stedentrip Dublin minstens aan één whisky tour deel te nemen.

Distilleerderij Roe Dublin

Roe & co.

Whisky workshop

Het leuke van deze whiskey tournee is dat je niet alleen de distilleerderij verkent, maar je ook als een whisky wizard in een lab je uit kunt leven. Stel je je eigen blend/cocktail samen en wie weet is dit het gouden recept! Het interieur van Roe is thematisch vormgegeven. Het concept is duidelijk door een reclamebureau ontwikkeld. Alles wat je ziet, en doet is volkomen Instagrammable. Geinig. De tour/workshop eindigt met een whisky tasting in de kekke Roe pub.

Vrouwelijke whisky meester

Even terug naar de whiskey. Deze is ontwikkeld door master blender Caroline Martin. Speciaal voor Roe & Co. heeft deze vrouwelijke whisky meester een toegankelijke samengesteld. De noten van peer en vanille stuiven zo uit het glas. Dit is een eigentijdse whiskey met een pittig peperige, maar toch milde smaak. Ik ben niet een enorme whiskey fan, maar deze triple is heerlijk.

Waar komt de naam roe & Co. vandaan?

In de 17e eeuw bouwde George Roe -op de plek van de voormalige Guinness machinekamer- een distilleerderij. Met een productie van 2 milj. liter per jaar was Roe in gouden tijden veruit de grootste producent van Dublin. Nationale en internationale strijd , hongersnood maakte echter een einde aan de glorieuze whisky-industrie. Ook George Roe In heeft in 1923 de deuren van zijn imperium moeten sluiten. Jaren later herrijst deze feniks uit z’n as. Roeandco is een mooie ode aan de Ierse whiskycultuur. O en als je er dan toch bent, steek dan gelijk even de weg over voor een bezoekje aan brouwerij Guinness.Famous Irish whiskey
Best distillery Dublin

Hoe wordt whisky eigenlijk gemaakt?

Whiskey wordt gemaakt van een graanbeslag gerijpt op houten vaten. Door de gisting zet graan zich om in alcohol. Deze vloeistof wordt gedistilleerd, geconcentreerd en uiteindelijk verdund. Door dit product te laten rijpen op houten vaten mag het distillaat na enige tijd whisky worden genoemd. Foodie of drinky, dol op bekende bezienswaardigheden? Highlights in Dublin| 15 X zien, doen, eten

Whiskey Weetjes

  • In Ierland wordt per jaar een slordige 9 milj. liter Ierse whisky geproduceerd.
  • Er zijn 18 distilleerderijen in Ierland te vinden.
  • De meest verkochte Ierse whiskey’s zijn: ‘Dead rabbit, Redbreast, Jameson’s en Powers Gold label’.
  • Whiskey betekent levenswater.
  • Wist je dat de oudste whisky meer dan 15 jaar oud is? En nee, deze is niet meer te drinken, maar wel een vermogen waard.
  • Is het whiskey of whisky? In de whiskyproducerende landen is de spelling whisky gebruikelijk. In Ierland, Amerika schrijven ze whiskey.

Bezoek Glasnevin cemetery

In de voorstad van Dublin: Glasnevin liggen meer dan 1,5 milj mensen begraven, waaronder tal van helden uit de Ierse geschiedenis. Dit is Dublins oudste en grootste begraafplaats. Deze laatste rustplaats is geboren uit de grote onafhankelijkheidstrijd waarin de Ieren zich aan het Britse protestantse juk ontworstelden. Hoe zit het ook alweer? Vanwege de Penal laws was het leven en het afscheid voor katholieken in het zeventiende eeuwse Ierland praktisch onmogelijk.
Katholieken hadden weinig rechten, konden amper studeren en leefden als paria’s. Politiek leider Daniel O’ Connell bond de strijd aan voor een fatsoenlijke, neutrale begraafplaats. En zo is Glasnevin geboren. Uiteraard ligt ook de beroemde Daniel hier  begraven: in een crypte met enorme toren welteverstaan. Beklim de toren van 68 meter voor een uniek uitzicht over de begraafplaats met zijn Keltische kruizen.

Glasnevin Dublin

Glasnevin

Beroemde begraafplaats Dublin

Gids verlevendigt Glasnevin

Doodgewoon een begraafplaats bezoeken

Gewoonlijk is een bezoekje aan een begraafplaats geen pretje maar een rondleiding over het Victoriaanse kerkhof, is vermakelijk en geeft een kijkje in de Ierse geschiedenis. Schrijvers, zangers, activisten politici liggen hier zij aan zij. Gek genoeg is dit een prachtige plek. Een rondleiding duurt een uur. En als je er dan toch bent? Waai dan direct even bij de bijbehorende botanische tuin aan.

Drink een pint in de Gravediggers

Naast de begraafplaats ligt de 300 jaar oude pub ’the Gravediggers’. Vernoemd naar de grafdelvers die hier na het werk een pint gingen pakken. Deze pub is sinds de opening in 1833 in het bezit van de Kavanagh family. Authentieker dan dit wordt het niet, want de pub ziet er nog net zo uit als toen. Er mag nog steeds niet worden gedanst, of gezongen. De vloer en het interieur is doordrenkt met Guinness. Het ruikt hier dus een beetje muffig, maar de sfeer is om je dood te lachen. Tip: dol op verhalen en historie? Neem dan zeker een kijkje in Henriette Street 14. Buitengewone sight in Dublin?

The Gravediggers Dublin

The gravediggers

Wandeling naar de Hellfire Club

Hike to hell anyone? Op naar Mountpelier Hill! Wandel door het glooiende landschap naar de toppen van Mount Pelier: oftewel de Hellfire Club. De ruïne van het voormalige zeventiende eeuwse jachtslot biedt een wijds uitzicht over de stad, en is daarbij de meest obscure plek van Dublin…

Wat is de Hellfire Club?

Halverwege de zeventiende eeuw is de lodge als ‘exclusieve herensociëteit’ in gebruik genomen. Een clubje ontspoorde aristocraten ging helemaal los in het bos. Geïnspireerd door zwarte magie werd er hier tot in de late uurtjes gefeest, gedronken en gemoord! Een noodlottige brand betekende het einde van het clubhuis.

Wat rest is een souvenir uit een gitzwart verleden, een uniek eindpunt van een korte hike in de heuvels van Dublin. Neem een kijkje in het pand van twee verdiepingen. Volgens veel paragnosten spookt het hier behoorlijk. Spookhuis of niet, bij mij liepen de rillingen toch wel even over de rug. Meer obscure plekken met een goed verhaal?  10 bezienswaardigheden

Hellfire club

Hellfire club

Dan nog even dit disclaimer: Reisachtige Laura bezocht Dublin op uitnodiging. Echter, dit is mijn oprechte mening, dus doe er je voordeel mee.  

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: