Book of Kells Dublin

UNESCO literatuurstad Dublin| 11 bezienswaardigheden

Dublin’s literaire hotspots: van The Book of Kells tot MoLi. Ierland’s hoofdstad Dublin is enige tijd geleden uitgeroepen tot UNESCO literatuurstad. Veel legendarische schrijvers zoals James Joyce, Oscar Wilde en Samual Beckett zijn opgegroeid en groot geworden in Dublin. Juist vanwege zijn rijke historische- verleden en levendige hedendaagse literaire scene is Dublin uitgeroepen tot ‘UNESCO City of Literature’. Er worden dan ook regelmatig festivals georganiseerd, en tal van sights zijn gewijd aan het geschreven woord.

Deze stad spreekt boekdelen

De oorspronkelijke Keltische taal raakte in de 19e eeuw behoorlijk in het slop, maar is sinds enige tijd weer in opkomst. Daardoor kan iedereen weer volop genieten van authentieke Keltische, Ierse verhalen en creaties. En nee, Dublin’s literaire schatten zijn zeker niet alleen gemaakt voor boekenwurmen.

Deze hoogtepunten in Dublin zijn leuk voor iedereen. Stap binnen bij Harry Potteresque musea, pak een pintje in de voormalige favo pub van Oscar Wilde. Struin door unieke boekenwinkels, treed in de voetsporen van Ierse schrijvers. Kortom: Reisachtige Laura neemt je graag mee op strooptocht naar de leukste literaire (hot)spots.

Trekpleister Trinity college

Trinity College is de oudste en meest geliefde universiteit van Ierland. Met meer dan 4,5 miljoen boeken is de immense bibliotheek met de ‘old Library, oftewel ‘The Long Room’ Trinity college’s grootste trekpleister. De 65 meter lange kamer is gevuld met met 200.000 boeken in torenhoge kasten. Door zijn langgerekte vorm lijkt de bib -net als de giga collectie- praktisch oneindig.

Instragam Favoriet

Volgens velen behoort de Long room tot de mooiste bibliotheken van de wereld. Met zijn houtsnijwerk, en borstbeelden van bekende en onbekende schrijvers is old-library een schitterende plek. Niet voor niets is dit een Instagram hit. Even lekker blijven hangen met een goed boek? Dat zit er hier niet in. Boeken mogen niet door bezoekers worden geleend. Vanwege de grote drukte kun je hier überhaupt maar kort vertoeven.

The Book of Kells

Het meest kostbare boek van de hele collectie is ‘The Book of Kells’. Dit vroegchristelijke manuscript bestaat uit 4 delen en is één van de best bewaarde, en mooist versierde voorbeelden van middeleeuwse literatuur. Overigens, kijken kijken mag, aanraken of fotograferen niet. The Book of Kells is te vinden naast de Long room library in Trinity college.
Uitgekeken? Dwaal even over de historische campus. Wist je dat Bram Stoker, Oscar Wilde en Johnathan Swift hier hebben gestudeerd? Tip: wil je verzekerd zijn van een kijkje in de bibliotheek zonder hordes mensen? Ga om 9.00 uur in de rij staan. In de wintermaanden is het overigens een stuk rustiger. Entreeprijs The Book of Kells: 13 euro per persoon, kinderen gratis.
Famous library Dublin

Marsh Library: museum en bibliotheek

Om de hoek van de St Patrick’s church ligt de Marshlibrary: een combinatie van museum, toeristische trekpleister en academische bibliotheek ineen. Aartsbisschop Marsh heeft deze uit de kluiten gewassen boekenkast in 1707 opgericht. Tot in de 18e eeuw was deze boekentempel de eerste en enige openbare bibliotheek van Dublin. De collectie bestaat uit 25 duizend boeken van science tot literatuur in verschillende talen: waarvan 200 Nederlandse boeken.
Topexemplaren zijn de boeken van Bram Stoker. Bij navraag aan de gids ontdek ik dat slechts één procent van de boeken is geschreven door vrouwen. Het leeuwendeel van de collectie bestaat uit 16e en 17e eeuws (renaissance en verlichting) boeken. In die tijd kregen weinig vrouwen de kans om te schrijven. De meest geleende/ populaire boeken dateren uit de 18e eeuw. Wegens geldgebrek zijn er in de 19e eeuw is de collectie niet uitgebreid.

Harry Potter Looks

In de bibliotheek zelf is geen wc, verwarming of licht. Door de dikke muren is de temperatuur altijd constant. Het mooie is dat het interieur er nog net zo uit ziet als toen. De bib bestaat uit geheimzinnige nissen met plafondhoge eikenhouten boekenkasten met sierlijk houtsnijwerk en trapjes. Met zijn mystieke looks had Marsh zo een filmlocatie in Harry Potter kunnen zijn. Mystiek zijn de vertrekken zeker, Naar verluidt kan het hier behoorlijk spoken, maar zelf heb ik daar niets van gemerkt.

Doorleefd en doorstaan

Een rondleiding door het pand roept bij mij toch enkele vragen op. Gelukkig heeft de gids overal een antwoord op. Waarom is de Marsh library zo goed in tact gebleven? In het complex heeft altijd een bibliothecaris (monnik) gewoond. Deze heeft er voor gezorgd dat de boekenverzameling de tand des tijds goed heeft doorstaan.
Gek genoeg werkt er maar één conservator in dit doorleefd museum, eigenlijk is dat voor deze verzameling te weinig. Sommige boeken vallen letterlijk uit elkaar van ouderdom. Waarom is Marsh niet zo bekend geworden als bijvoorbeeld de bibliotheek van Trinity? De collectie was nogal Europees, weinig Iers of Engels.

Weetjes

  • Wist je dat? In de loop der tijd zijn er veel boeken ‘vermist’ geraakt. Daardoor zijn de topstukken achter tralies gezet.
  • Er zijn in de loop der tijd 1000 boeken gestolen, waarvan er zeven zijn terug gebracht.
  • Sommige boeken zijn wel een miljoen euro waard. Zoals Johnathan Swift boeken zijn waardevol.
  • Vastte bezoekers waren: Bram Stoker, Jonathan Swift en James Joyce.

Praktisch

Wil je een bezoekje brengen aan de Marsh Library? Dat kan Een tour door de bib start dagelijks om 15.00 uur. Deze sight is ook te bezoeken zonder rondleiding, maar juist de gids zit boordevol goede verhalen en achtergrondinformatie. Tickets kosten omstreeks 7 euro. Deze bezienswaardigheid is klein maar fijn, en een stuk rustiger dan ‘The Book of Kells’.
Marsh library DublinMarsh bibliotheek Dublin

Chester Beatty: kunstige bibliotheek

Het Chester Beatty museum annex historische bibliotheek ligt pal in het centrum op het Dublin Castle-terrein en is een niet te missen sight voor die hard ‘pagina-verslinders’. En toch is Reisachtig dit boekenmuseum wegens tijdgebrek misgelopen, maar dit is één van de favoriete bibliotheken van Ierse auteurs zoals Catherine Kullmann, en hoort dan ook thuis in deze shortlist.

Dit kunstkabinet is opgezet in 1950 om de (oosterse) boekencollectie van de mijnmagnaat Sir Chester Beatty een onderkomen te geven. Met zijn niet aflatende verzamelwoede en oog voor kunst is Chester Beatty  de Joe Berardo van Dublin. Het museum puilt uit van de manuscripten en antieke Islamitische, Aziatische en Europese kunstobjecten. Browse door twee verschillende permanente en tijdelijke tentoonstellingen: van boek tot kunst. Overigens is Chester Beatty library gratis toegankelijk.

Chester Beatty Library

Chester Beatty Library

MoLI museum

Onlangs opende moli.ie/het Museum van literatuur Ierland haar deuren in de voormalige katholieke universiteit aan St Stephens Green. Veel Ierse schrijvers zoals: Kate O Brien zijn ooit aan deze universiteit afgestudeerd en hebben hier hun eerste voetstappen in de literatuur gezet. De naam’ Museum of Literature Ireland’ is een referentie naar Molly Blue. What’s in a name? Dit interactieve museum is gewijd aan historische en eigentijdse literatuur. Wat is er te zien? Er zijn vaste en permanente collecties te zien van bekende en minder bekende Ierse schrijvers. Ideaal voor wat insights en inside information.

Elegant pand

Schrijvers zoals: James Joyce, Oscar Wilde zijn de literaire sterren van dit museum. Mijn favoriete onderdeel is echter de expo van Kate O’Brien. Deze schrijfster heeft veel over vrouwenliefde heeft geschreven, in de jaren veertig een gewaagd topic. Waarom moet je het MoLi bezoeken? Alleen al het complex is smaakvol verbouwd, tentoonstellingen zijn liefdevol ingericht in een soort huiskameropstelling. Daardoor is het MoLi een heerlijk museum om even rond te dwalen. Minpuntje: MoLI richt zich op verschillende doelgroepen, en daardoor is de opzet ietwat rommelig. Daarmee is dit niet ieders cup of tea, echter wel een must voor fans van Ierse literatuur.

Geheime tuin

Tip: Blijf naderhand nog even hangen in de tuin met 100 jaar oude aardbeienboom. Het café van MoLi serveert heerlijke koffie met Guiness taart. Met een boek uit de store kun je hier zo een uur stukslaan. En als je toch in de buurt bent? Steek dan gelijk even door naar de achterliggende Iveagh gardens. De secret garden van Dublin. Een bezoekje aan het park is kosteloos.
Literature museum Dublin

MoLi DublinMeer literaire musea bezoeken?

  • Nabij Moli ligt het James Joyce centre.  Met daarin een variëteit aan tentoonstellingen en lezingen over het leven en werk van Joyce.
  • Bezoek het Dublin’s writers museum. Met o.a. het eerste exemplaar van ’Dracula’, de telefoon van Samuel Beckett’, plus brieven, portretten en boeken.

Kroegentocht langs literaire bolwerken

Meer inspiratie? Breng daarom een bezoekje aan de stamkroegen van schrijvers. Ierse pubs spelen vaak een rol in bekende werken. Maak een rondje door de stad en waai aan bij davybyrnes: voormalige stamkroeg van James Joyce. In zijn boek Ulysses waait de hoofdpersoon uit zijn boek regelmatig aan bij Davy Byrnes. Neary’s in Grafton was de vaste hangout van Brendan Behan die zichzelf omschreef als ‘drinker met een schrijfprobleem’.
Of wat dacht je van de Palace bar in Fleet street 21? Dé schrijversbar van bohemian Dublin. Flann O’Brien, Brendan Behan, Paddy Kavanagh zijn je reeds voorgegaan, dus dan zit het wel goed. W.B. Keats was niet echt een kroegtijger maar maakte graag een uitzondering voor pub Toner’s in Baggot street.

Lekker neuzen in boekenwinkels?

Er zijn ongeveer 35 boekenwinkels in Dublin te vinden, dus verzamel ze allemaal! Zelf ik slechts enkele book stores bezocht, onderstaande adresjes zijn een aanrader. Winding-stairaan de Liffey is een bookshop met bijbehorend restaurant. In deze authentieke boekwinkel van Dublin kun je terecht voor zowel nieuwe als tweedehandsboeken. Ulysses www.rarebooks is de place to be voor antieke en zeldzame boeken van Joyce, Wilde, Yeats en Flann O’Brien. Tip: sla vooral de kinderboekenafdeling niet over.

Alan Hana’s heeft overigens ook een prachtige afdeling met kinderboeken. Je kunt er tevens wat lezen onder het genot van een kop thee. Leuk: bestel je een boek van 20 euro of meer? Dan krijg je een bakkie troost voor nop. Hodges.figgis in Dawson street komt zelfs als locatie voor in Ulysses. Deze heerlijke winkel in Dawson street heeft een grote collectie boeken. De travel sectie is mijn favoriet.
Dublin's best bookstore

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: